Laajeneva todellisuus

  • 3001Europa

Mitä tapahtuisi, jos Maapallolta löytyisi uusi manner. Sellaista ei tietenkään tule tapahtumaan mutta kerran se tapahtui. Tiedämme aika paljon historiallisesti siitä mitä tapahtui kun Amerikan manner löydettiin virallisesti ja se tapahtuma vaikuttaa aika moneen asiaan nykymaailmassa.

Kun Kepler-avaruusteleskooppi katsoi syvälle avaruuteen, se löysi aurinkokuntamme - melkein - kaksosen. Astronomit ovat analysoineet dataa ja nyt on varmistunut, että se löysi hyvin paljon omaa aurinkokuntaamme rakenteeltaan muistuttavan vieraan aurinkokunnan. Sen tähti on n. 2500 valovuoden päässä meistä ja ainakin 7 planeettaa kiertää sitä. Lähempänä tähteä on pieniä kiviplaneettoja ja ulkokehällä pari kaasujättiläistä. Analyysi ei kerro mahdollisesta elämästä mitään mutta planeetat lienevät liian lähellä tähteä, jotta omamme kaltainen elämä olisi siellä mahdollista.

Kirjoitin 18.10. cityssä 919 uudesta maailmasta. Nyt niitä on vahvistettu olevan 942 (siis ne jotka olemme varmuudella havainneet galaksimme n. 100 miljardista eksoplaneetasta). Vajaan kahden kuukauden aikana on varmistunut 23 uuden eksoplaneetan olemassaolo. Siis 23 uutta maailmaa. En ole huomannut, että jokin tiedotusväline olisi noteerannut 23 uuden maailman löytymisen. Kokonaiset maailmat ovat sentään aika iso juttu mantereeseen verrattuna. Selvästikään sanomalehdet tai uutiset eivät seuraa mitä maailmassa tapahtuu... :) Tämä on itse asiassa aika kummallista. Vaikka meillä ei olekaan lähikuvia uusista maailmoista niin maailmankuvamme muuttuu viikottain mutta media ei näytä sitä ymmärtävän. Ehkä tuijotamme liikaa omaan napaamme emmekä oikeasti näe todellisuuden koko kuvaa. Olemme kuitenkin planeettamme ainoat olennot, jotka voivat tietää miltä todellisuus näyttää planeettamme ulkopuolella ja ymmärtää sitä. Tiedot uusista maailmoista ja niistä saatava ymmärrys omaa planeettaamme, elämää ja ihmislajia kohtaan antavat eväitä selviytyä oman planeettamme ongelmista. Ja ehkäpä ihmiset saavat elämälleen vielä lisäsyvyyttä ja -merkitystä jota ei osata kuvitellakaan...jokainen ihminenhän on jo lähtökohtaisesti tähtiainetta - tähtien tuhkasta syntyneitä tietoisia olentoja. Kuten kuuluisa astronomi Carl Sagan sanoi: "We are starstuff pondering the stars"....Vielä niinkin myöhään historiallisesti kuin 1980-luvulla emme tunteneet yhtäkään eksoplaneettaa - nyt todellisuutemme osaksi on tullut jo 942 uutta maailmaa...

7 kommenttia

Franny_Berry

10.12.2013 16:36

Juuri tänään ajattelin (taas!) tätä asiaa - siis sitä, miten media keskittyy kaikkeen hömpänpömppään puhumatta oikeasti tärkeistä asioista sanaakaan. (Ja itse asiassa tästä aiheesta kävin myös viikonloppuna hyvinkin monituntisen keskustelun, jonka pohjana oli ajatuksen manipulointi ja ihmisten kontrollointi ja ohjaus, muttei kai siitä tässä sen enempää... :) )

Kiva huomata, etten ole yksin! Kun siis puhut niin asiaa tässä(kin). Oletkos siekin Carl Sagan -fani?!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

3001Europa

10.12.2013 19:23

Kiitos kommentistasi! Helposti saa muuten mediasta vaikutelman, että eksoplaneetoilla olisi vain tieteellinen/tähtitieteellinen merkitys mutta sehän on vain osa totuudesta. Niillä on paljon muitakin ulottuvuuksia - jokainen voi miettiä mitä - mutta niitä ei vielä koeta tärkeiksi tai sitten koetaan mutta ei puhuta niistä syystä tai toisesta.Tietoa alkaa kuitenkin olla jo paljon. Ja kyl mie oon Sagania lukenut paljon ja tuli katsottua Cosmos TV-sarja runsaat 30 vuotta sitten. Saganhan kantoi suurta huolta siitä, että ihmiskunta tuhoaa itsensä. Silloin ei muuten tunnettu yhtään eksoplaneettaa... Oli todella surullista, että tällainen ihmiskunnan ystävä kuoli ennenaikaisesti mutta hänen ajatuksensa elävät...

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

10.12.2013 22:29

Minähän olen aina ollut sitä mieltä, että asia koetaan tärkeäksi ja enemmänkin tiedetään, mitä ulospäin puhutaan. Onhan tuo tuttu tapa ihan missä tahansa asiassa.
Sagan tietenkin oli oikeassa monessakin jutussa, suuri visionääri. Ennenaikaiseen kuolemaan en taida tässä mennä... noh, sanotaan nyt kuitenkin, ettei mun mielestä sellaista ole... ;)

Franny_Berry

13.12.2013 21:49

Ei mitenkään yllättäen (kun minullehan käy näin vähän väliä, että törmään kohta johonkin juuri keskusteltuun tai muuten esillä olleeseen juttuun) törmäsin päivemmällä kautta rantain tähän Saganin viimeiseen haastatteluun (27.5.1996) tuubissa, jossa hän jo heti alussa sivuaa tuota, ettei asioista puhuta... Edelleenkin mielestäni median (hallitusten tms?) puolelta tahallaan "jätetään kertomatta"... Jos et ole nähnyt ja kiinnostaa katsoa, minä pidin - tietenkin! :)
http://www.youtube.com/watch?v=U8HEwO-2L4w

3001Europa

14.12.2013 12:55

Kiitos vinkistä! Sagan oli monta kymmentä vuotta aikaansa edellä. Itse asiassa sitä hän olisi vielä nykyisinkin vrt. median kiinnostus eksoplaneettoja kohtaan. Voipi olla, että media, joka jämähtää vanhaan maailmankuvaan, jossain vaiheessa menettää kuulijoita, lukijoita ja katselijoita. Ehkä näin on jo tapahtunutkin vrt sosiaalinen media, internet. Sagan muuten kirjoitti myös scifin "ensimmäinen yhteys". Tuubissa on myös nuoren Saganin haastattelu ja Pale blue dot -kirjassa on Aureliuksen sitaatti...

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

14.12.2013 13:34

Se sitaatti, jonka heitin tuonne muualle? No jopas... Enpä tuota tiennyt, mutta tietenkin on! ;) Toivottavasti menettävätkin lukijansa ja kuulijansa ja ihmiset oppisivat sen kriittisemmän suhtautumisen kaikenmaailman höpöuutisiin, joilla ei ole minkään valtakunnan merkitystä universumissa (mitä muuten tuossakin linkissä Sagan sanoi, paitsi että taisi käyttää termejä kyyninen suhtautuminen - samaa asiaa!).

Anonyymi

5.12.2021 10:33

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus