Liika stressi syö organismia

  • 3001Europa

Ympäristö vaikuttaa jokaisen ihmisen biologiaan - oli tämä ympäristö sitten kuollut tai elävä. Myös aika monet yksilöiden ja yhteiskunnan päätökset vaikuttavat kehomme kemiaan ja biologiaan. Joidenkin ihmisten geenit sietävät paremmin ympäristöstressiä kuin toisten. Kehomme kemia muuttuu päivittäin - jollain enemmän jollain vähemmän. Kehomme absorboi päivittäin näitä vaikutuksia, vaikka emme välttämättä sitä tiedostakaan. Miksi jollain voi tänään olla tosi hyvä fiilis ja kaikki onnistuu hienosti mutta viime viikko oli tosi kurja. Ehkä joku ryyppäsi liikaa tai menetti työpaikan. Joku kärsi kaamosmasennuksesta tai puoliso haukkui tekemisiä tai tekemättä jättämisiä. Ehkä ylensöin tai sain sisääni jotain tuhansista ympäristömyrkyistä ruoan mukana. Mutta tänään - tänään joku voi kohdata rakkauden, hormonit lähtevät hyrräämään, endorfiinit kohoavat huippuunsa, mikään ei tunnu mahdottomalta - maailma hymyilee jälleen ja tietoisuuden taso kirkastuu sata prosenttia. Muistan lukeneeni, että 98 % sairauksista johtuu ympäristötekijöistä. Tuntuu siltä, että monet vaikutukset ovat negatiivisia. Kärjistetysti voisi sanoa, että tässä on yksi syy miksi ympäristö on niin tärkeä. Biologinen kehomme on sama kuin luolanaisella- ja miehellä mutta ympäristö on monessa suhteessa muuttunut. Iso osa siitä alkaa olla keinotekoista - ihmisen rakentamaa ympäristöä, johon biologiamme ei ole sovelias eikä sopeutunut. Solumme voivat hyvin kun ne saavat elää harmoniassa ympäristönsä kanssa ja kun ympäristö voi hyvin solummekin voivat paremmin ja tietoisuutemme hymyilee :) . Ympäristöön voimme lukea luonnollisesti myös ihmiset. 24/7 yhteiskunta ei ole biologisesti kestävää - sellaiseksi meidän kehomme on tehty. Monen ihmisen elämä näyttää jonkun muun päätösten seurauksena kuitenkin noudattavan armotonta jatkuvan hälytysvalmiudessa olon rytmiä, mikä aiheuttaa kehomme biologiaa syövää stressiä. Relax - take it easy - you are made for that. The beast is not there.

Jokainen koulussa biologiaa lukenut tietää, että koostumme biljoonista soluista, joista jokainen voisi periaatteessa olla oma itsenäinen pienen pieni olio. Kehomme muodostaa biljoonien pienten olioiden yhteisön, jonka hyvinvointi riippuu solujen harmonisesta yhteistyöstä- ja toiminnasta. Olemme itse asiassa yhteisöllisiä olentoja "from the very beginning". Tietoisuutemme on kapteeni, joka kuljettaa näitä pieniä oliota läpi elämän. Samoin on yhteiskuntamme pienten olioiden eli ihmisten yhteisö, jota kuljetetaan läpi elämämme yhteisin päätöksin. Joka päivä kohtaamme nämä päätökset, joista osa on tehty jo ennen kuin synnyimme. Elämämme tahti - ken sitä hallitsee ja ken siihen vaikuttaa...

Mutta ainakin tänään valo on kanssamme - tähtemme fotonit tunkeutuvat soluihimme ja saamme tähden energiaa ja voimaa :)

4 kommenttia

Franny_Berry

24.1.2014 20:35

Moe! :D
Tulin tänne häröilemään, kun taas biisien sanat piinasivat mua... Ei tärkeää, eikä ainakaan välttämätöntä, mutta johnekin soli mainittava, buah!

Tämä oli taas loistavaa, mä NIIN tykkään! Varsinkin nykyään, kun saasteita on joka paikka täynnä, vaikuttavat ympäristötekijät ikävän paljon kaikkeen elävään haitallisesti. Mutta tuo pojo stressistä on se, jota useimmatkaan eivät oikeastaan ajattele sen vaatimalla vakavuudella, vrt. psykosomaattiset sairaudet. Faktanumeroita ei ole tähän hätään ladella pöytään, mutta väittäisin paljon nähneenä ns "selittämättömistä" (ts. suoraa syytä ei pystytä osoittamaan, esim. altistuminen) sairauksista psyyken osuuden olevan reilusti yli 90%. Ja psykosomatiikka yhdistettynä ympäristön myrkyllisyyteen... Noh, johan Juicekin mainitsi, ettei elämästä selviä hengissä!

Tässä eräs mielenkiintoinen esittely luennosta, jota en itse ikävä kyllä päässyt tuolloin seuraamaan (elän toivossa, että jostain bongaan toistamiseen. Tai kysyn Saulilta suoraan, onko repeatia luvassa :D) http://www.rajatieto.fi/hengen_ja_tiedon_messut/helsinki/2013/messulehti/solumuisti_syyna_sairauksille

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

3001Europa

25.1.2014 10:19

Moooi :D

Mahtavaa! Hienoa saada Sinulta kommentti tähän! Asia on tosi tärkeä yksilön ja koko yhteiskuntamme kannalta mutta välttämättä moni ei sitä tiedosta ja kiitos tuosta linkistä. Tuo solumuisti on jännä juttu - muistaminen liitetään usein niin kiinteästi tietoisuuteemme ja aivoihimme mutta sitä on muuallakin...

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

25.1.2014 10:32

Kiitti! :) Minustakin tuo on jännä juttu, siirtoelinten muistijäljet yms. Menisin itse niinkin pitkälle, että muistia on edellisistäkin elämistä, mutta mitenpä senkään taas sitten todistaa - ellei halua saada härön leimaan ottaansa.

Anonyymi

5.12.2021 10:33

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus