Runosuolesta

Sielun avaamista ja mentaaliprosessointia enimmäkseen runollisin keinon, koska siten voi kirjoittaa itselleen herkkiä asioita verhoten ne tekotaiteelliseen paskaan. Tai jotain.

Tarot  2

Tein itselleni Taroteilla pöydän, kelttiläisen ristin

1. Nykyinen tilanne

Lanttien kahdeksikko...työnteko, oli se sitten fyysistä tai henkistä, koetaan ihan vitun syvällisesti, vaikka sitä ei itselle tehdäkään vaan muille...päämääränä on olla orja, ja siinä todellakin on jotain syvää, tai muuten vaan syvältä.

2. Joko estäviä tai tukevia vaikutteita

Sauvojen kymppi. Aktiivisuutta sekä energian viisasta käyttämistä...pitäis kysyä muiden neuvoa vaikeissa tilanteissa eikä pärjätä vaan issekseen. Ei saa energiaa tukahduttaa, muuten palaa käämit...pitäis varmaan naida kuin apina tai hakata tiiliseinää paljain nyrkein.

3. Hankittuja kokemuksia

Vaunut...muutokseen valmistautumista ja sen hyväksymistä. Pitäis ruveta käyttämään niitä kykyjä mitä on ja uskaltaa menestyä...voi tarkoittaa myös sitä että ennen sitä on ollut jumissa muutoksen kierteessä, koska ei osaa käyttää lahjojaan ja omia kykyjään oikein. No joo.

4. Mitä on valmis jättämään lähimenneisyydessä taakse

Pyyteetöntä antamista. Oho, aika jännä kortti...kai sitä on oppinut vähän tarkemmin katsomaan kenelle antaa mitäkin. Jos osaisi ottaa vastaankin, eikä leikkisi pyhimystä/ovimattoa. Hehee.

5. Mahdollisuudet tai sitä mihin on kypsä

Oikeudenmukaisuus, äärimmäisyyksien välttelyä ja kultaista keskitietä....kykyä neuvotella asioista ja nähdä asian ytimeen. Ei pitäis enää tehdä liiallisia kompromisseja ja vältellä ristiriitoja koska se saattaisi johtaa vain vastuusta pakenemiseen kun ei sitten kestäkään...ei enää jees-nainen, voi olla oikeudenmukainen myös itselleen. Tasapainoinen, terve ja vastuullinen elämä on mahdollista jos opin nuo jutut mistä äsken tuossa kirjoitin.

6. Lähitulevaisuus

Maljojen yhdeksikkö...ylitsevuotavaa rakkautta sekää lujaa ja tervettä itsetuntoa. Viimepäivinä olen ollut hieman hajaannuksen tiloissa, mutta sen sijaan kun mun pitäisi märehtiä mistä se johtuu, voisinkin olla tyytyväinen etten ole unessa...olen snaijaamassa jotain ja se sitten pikkiriikkisesti ahristaa. Tämä kortti kehoittaa mua voittamaan pelkoni ja antamaan enemmän positiiviselle elänasenteelle tilaa. Mä voin rakentaa elämäni sellaiseksi kuin haluan.

7. Kortti joka kuvaa mun vaikutusta tilanteeseen

Miekkojen kolmonen...pahamaineinen kortti mutta tässä pöydässä osuva sijainti ja sanoma. Toisessa kohtaa voisi tarkoittaa tulevaa sydänsurua joka repii ihan vituiksi, mutta tässä tää tahtoo taas sanoa että kun uskaltaa suoraan kohdata ne asiat, mitkä joskus on satuttanut enemmänkin kuin tarpeeksi, olen tavallaan avoimempi rakastamaan ja vastaanottamaan rakkautta. Hyväksymällä kipu, se muuttuu rakkaudeksi...se ei saisi olla este ihmissuhteille, koska jokaista meitä joskus ammutaan siipeen. Sydän ois hyvä pitää lämpöisenä eikä sitä saisi jäädyttää...sehän on mun elämäni generaattori ja voiman lähde.

8. Ympäristötekijät jotka vaikuttavat tilanteeseen

Kohtalonpyörä. Pitäis arvioida uudestaan menneitä tekoja ja tapahtumia ja ottaa niistä oppi...nyt mulla olisi mahdollisuus tehdä ihan toisin. Ei pitäs kelata niitä omia rajoitteitaan, vaan rohkeesti uskaltaa onnistua...hassua, eikös jossain tässä aikaisemminkin olen kirjoittanut vähän samaa? Tai sitten mä ajattelin sitä pään sisäisesti.

9. Toiveita, pelkoja, mitä odotan ympäristöltäni jne...

Erakko. Ihan yssikseen oleminen tekisi hyvää silloin tällöin etten kuuroudu omille haluilleni ja toiveilleni. Mulla on ollut paha tapa joustaa ihmisten kanssa niin että mun oma ääni jotenkin hukkuu kaiken alle...mikä aika perverssiä koska muuten taas olen aika kovaääninen noin niinkuin muuten. Tiedostan sen itsekin että ilta ihan yksin tekisi hyvää joskus, ei se ole mitenkään sitä etteikö välittäisi ja rakastaisi niitä ihmisiä joiden kanssa hengaa, päinvastoin. Kun mä opin antamaan tilaa itselleni, mä opin antamaan tilaa myös muille...siinä on oppimista, koska lapsesta asti olen tavallaan opetettu siihen ettei minulla sitä juurikaan ole...virtahepoja oli näes mun lapsuus täynnä.

10. Mahdollinen lopputulos tai seuraus

Rakastavaiset. Leikkisää elämänasennetta ja vastakohtien yhteensulautumista. Pyyteetöntä lovee...


Koe elämys  5

Tuntuuko elämäsi tyhjältä? Sinulla on ehkä liikaa vapaa-aikaa ja liian vähän tekemistä, olet kuin tyhjyydessä leijuva hiukkanen vailla päämäärää...kokeile kahden lapsen yksinhuoltajuutta ja fyysisesti raskasta 8t päivätyötä...ajattele mikä nautinto on uuvuttaa itsensä työmaalla, sen jälkeen raahautua kauppaan, kantaa kauppakasseja, tehdä ruokaa...jos olet väsynyt ja lepäät, todennäköisesti jätät jotain tekemättä silloin koska tämä elämä on niin ihanaa että se täyttää vuorokauden jokaisen minuutin. Ja jos jätät jotain tekemättä sen vuoksi että olet väsynyt, olet laiska....parhaimmat raatajat pyörivät vaikka ympyrää antaakseen touhukkaan vaikutelman, jotta kaikilla pysyy hyvä mieli ja illuusio säilyy.

Ja se vapauden tunne, kun olet yksin vastuussa kaikessa, jos kaikki menee putkeen, on todellinen nautinto kun ei voi syyttää ketään muuta kuin itseään, ei tule muille paha mieli...ja kaupan päälle saat asennekasvatusta, sillä vaikka elämäsi voi olla rankkaa, negatiivisella valituksella sitä häätää sen vähäisimmänkin tukijan...ah, ihana pakko-iloisuus. Eikö olekin ihanaa, kun et voi koskaan olla väsynyt, sillä olet kaikki kaikessa.

Ja onko ego pahin sielunvihollinen...ei hätää, matalapalkkaisella raataja/yksinhuoltajalla ei voi olla egoa ja sielu on niin laaja että olet samalla parempi ihminen samalla, yhtä ektoplasmaa.

No joo...olen mä jollain tavalla onnellinen...mutta jos ennen olin ylpeä siitä että hoidin kaiken yksin, nyt mulla olisi sellainen tunne että onko se ylpeydenaihe jos pärjää...voiko oikeasti pärjätä loistavasti vai onko se illuusio...kuten oli mulla vuosia sitten ja se kupla puhkesi etten jaksanut enää nousta edes sängystä?

Mä vältän nykyään illuusioita, valitan jos olen väsynyt, siirrän asioita huomiseen, lykkään eräpäiviä...jos ennen sitä salasi ja oli tavallaan vahvuuteen sairastunut, nykyisin en jaksa esittää. Ei tämä elämä aina niin herkkua ole vaikka rakastan lapsia yli kaiken ja pidän työstäni...mutta kun ei voi koskaan chillata hyvällä omatunnolla, aina jotain jää kesken tai tekemättä.

Silti mä haluaisin ison perheen...sellaisen perheen jossa en ole ainoa aikuinen, joskus kaipaisi että olisi joku joka olisi edes joskus tai useimmiten minua viisaampi, olisi silloin tilaa itsellänikin ettei mene jokainen päivä selviytymiseksi. Kyllä mä pärjään, ei siitä ole kyse, mutta olisi mukavaa että voisi jakaa vastuuta. Tosin sitä mä en ole koskaan kokenut...voisi mennä kauan aikaa ennenkuin tajuaisi että siinä vierelläsi olisi oikeasti joku joka kestää myös sen ettei aina ole kivaa.

Onneksi raha-asiat helpottavat joulukuussa, kun saan lähes tuplasti sen mitä yleensä. Ja vähän helpottaa kun lapset alkavat joulukuun lopusta käymään kahdestaan isänsä luona Jyväskylässä, ilman että mun tarvitsee lähteä mukaan. Voin kaivella sitten vaikka napanöyhtää kaksi päivää, jos muuta tekemistä ei ole.



Raotus  3

Ei ole enää juurikaan tarvetta kertoilla täällä elämästään...se aika oli ja se aika meni.

Mutta sen vaan sanon että yksi ihminen sai mut eilen purskahtamaan itkuun siksi, että tuli yllätyksenä se että voisi tuntua niin hyvältä...vaikka olisikin nähnyt elämää, olen onnellinen siitä etten ole kyynistynyt ja sokeutunut näkemään hyvää ja kykenen heittäytymään hyviin asioihin, vaikkakin varovaisemmin mutta silti.

Nyt osaan arvostaa itsessäni sitä ominaisuutta, koska muuten olisi se vaara että kulkisi onnensa ohi.


Lihasta uneksi...ei niin.  1

Lihasta uneksi
silmät raollaan sitä miettii
miten ihminen liikkuu
kehonkielellään kertoo yhden tarinan
vaikka suu (se viheliäinen)
kertoo toista

Todellakin
kaksi on tarinaa
se mitä sanoo ruumiin liikkeillä ja asennoilla
vai se miten ihmisen tajunta ja mieli
manipuloi näkemäänsä
mieleisekseen

Olisi lähempänä luontoaan
sitä mitä on
ei sitä mitä tahtoisi olla
mielikuvissaan

Tämä on kova maailma
ei täällä haluamiset auta
on heittäydyttävä
elämän virtaan

Eivät ymmärrä
alasti peilin edessä
hymyillen ei häpeillen
pikkuvikaisuutta
hattu kädessä hattu kädessä
hattu kädessä ihmiset hyvät
ei saa antaa ylpeyden voittaa
häpeään se vie
ja sitä kulkee läpi koko elämänsä
häntä koipien välissä
kuin löylytetty rakkikoira

Ei
enää
lihasta
uneksi

Ei
enää
tehdä
itsestämme
halpoja kopioita

Ei ole pahaa maailmaa olemassakaan
vain yritystä selittää
hyväksymättömät puutteet itsessään

Hyväksyä oma liha
ilman unikuvia

Rehellinen itselle
rehellinen muille


Mulla on missio  1

Taistelu vaivattoman olemisen puolesta
aitona kokea nähdä ja hengittää
sanoa mitä ajatella
ilman laskelmointia
ilman olettamuksia siitä
että pitäisi sanansa asetella oikein
mitä toinen haluaisi muka kuulla
että itse näyttäisi hyvältä valossa
vaikka ei kertoisikaan todellisia tuntemuksiaan
varjossa piilossa
naamarit vaihtuvat
valkoisia valheita miellyttämistä
roolista hypätään toiseen
tajuamatta
että on olemassa niitäkin ihmisiä
jotka näkevät esiintymisen läpi
kokevat että heidän älykkyyttään
ja vastaanottokykyään aliarvioidaan

Aliarvioiminen
ei kannata koskaan
turha itkeä
jos yhteyttä ei synny
sama kuin ihmettelisi
miksi tyhjät haarniskat
eivät tee yhdessä mitään
vain ajatukset sen sisällä
merkitsevät jotain

Vain sielut saavat täyttymyksen
eksyneet kuoret tyhjyyden tunteen


Mandariini  1

Mun mandariinissa
on monta lohkoa
ja tämä runo
on ihan puhdasta
paskanjauhamista
koska jollain tavalla
olen niin auki ja lukossa
jalat lähtökuopissa
vaikka edellinen maratooni päättyi
muutaman kilometrin jälkeen
siihen että joku vitun ampiainen
pisti myrkkyä perseeseen
ja iski anafylaktinen reaktio
tässä silti piikkarit jalassa
ei pidä juosta kesällä vaan talvella
niin ei ole ne makean perässä lentävät
keskeyttämässä mun mahtavia suorituksia
kun tunnen
mulla se taito
ei suodatinta
osaan pinkaista
mutta toisen kanssajuoksijan
pitäisi olla niin paljon järkevämpi
jos minulta tulee se tuli
ja yllätysmomentit
kipinät
ja jokin määrittelemätön hyvälaatuinen hulluus
pitäisi toisen sitten olla jotain
mitä luonnostaan on
ilman vaivaantumisia
kiusallisia hetkiä
hämmennyksiä
ja sanojen harkintaa
laskelmointi on vielä enemmän hanurista
saan siitä
henkisen allergisen reaktion
piste
mä en jaksa enää kirjoittaa
kun pitäisi mennä ulos teelle
ilman välilyöntiä
he he he


Avohaavainen  8

Peilissä nainen
avohaavainen, vajavainen
hajanainen
keräten sielunsa paloja
toisen ihosta
suikale suikaleelta
liimaa niitä rintaansa
olisi se tila täysi
missä nyt
ihmisen mentävä aukko
kun siinä luulossa
puolisko puuttuu
elämä muuttuu
jatkuva liike
kun haluaisi levätä
hengähtää turvassa
rauhassa

Naiselta puuttuu satama


Laulun sanat  1

Vaaleanpunainen kupla

Mä olen niitä tyttöjä
jotka elää tunteella
syvällä sisällä
se elää kuin tuli palava
Voin tahtoo huomioo
ja pelätä tuomioo
rakennan suojaverkkoja, muureja
jotka pitää mut kasassa

Ja pelko on mun ystävä
en tiedä ootko sä
mikä osa mulla on
sun elämässä
Ja kaikki valuu taas
kaikki valuu taas

Miksi ihmissuhteitten
pitää olla niin vaikeita
joudunko peiliin katsomaan
illuusion oonko luonut taas
mä haluan kontaktii
mä haluan yhteyden
mutta pystynkö itse siihen
olenko vaaleanpunainen kupla

Ja pelko on mun ystävä
en tiedä ootko sä
mikä osa mulla on
sun elämässä
ja kaikki valuu taas
kaikki valuu taas

Joskus tuntuu siltä
että mä olen usvainen meri
joka nielee myrskynsä
ettei kukaan joutuis haaksirikolle
mä tahdon pelastaa kaikki
mä tahdon pelastaa itseni
mut ymmärrän sen puolen
et viimeisenä lähtee kapteeni

Ja pelko on mun ystävä
en tiedä ootko sä
mikä osa mulla on
sun elämässä
ja kaikki valuu taas
kaikki valuu taas

Antaa sen valuta
ja elämän mussa virrata

Vapaapäivä. Olen hakannut mun kiippareita ja tehnyt puoliksi turhan reissun himaan.


Lempi & Arvo  1

Peltiäisten kylätalolla kokoontui aina tiistai-iltaisin bingoporukka...Matkahuollon Riitalla oli hyvin persoonallinen tapa lausua numeroita, oli alkunarinaa, välihuokaisuja ja loppuvinkunaa mutta porukan mielestä silti parempi kuin Kymppitonnin Riitta...yhteistä heillä oli se että Riitta K-T tykkäsi hevosista elävänä ja Riitta M-H mieluiten leivän päällä suolakurkkuviipaleilla höystettynä. Siis...kumpikin tykkäsi hevosista...omalla tavallaan.

Tuli vaan kerran sellainen ilta jolloin numerot tuli korvista ulos, Matkahuollon Riitta kurkunpään tulehduksen vuoksi vain pihisi ja ulkonakin satoi vettä jo kuudettatoista päivää. Bingo-ilta oli ollut Peltiäisten kylällä iso juttu vahemman väen piirissä ja nyt sekin oli menettänyt hohtonsa kuin vanha hopealusikka. "Meijän pitää keksiä jottai muuta kans", tokaisi Enska, 67-vuotias eläkkeellä oleva keino-siementäjä..."Pingo ei minnuu kiinosta niin paljon kuin tutustua uusiin immeisiin...olette tokkiisa mukavia (katsoi kädessä olevaa hattuaan) mutta teijän naamat saa numeroijen muodon...voitasko vähän jottai maustetta tähänkin hommaan keksiä?".

Mutinaa, kuiskuttelua, Matkahuollon Riitan pihinää, nenän niistoa, joku lähti vessaan...kunnes vanhempi nainen nousi ylös...hän oli Lempi Torttunen, 68-vuotias leskirouva joka nuorena oli ollut taidemallina Ranskassa ruokapalkalla. "Kuulkaa", hän aloitti:" Ohan tuossa tuossa noita naapuripitäjiä, kyllähän myö nyt yksittäin ihmisiä tunnetaan ja jos kaikki kutsuttaisiin samaan tilaan, ei mahtuisi hengittämään. Mitäs jos ne jotka haluaa, toisi sellaisen ihmisen valokuvan tuohon ilmoitustaululle yksinkertaisine yhteystietoineen joka haluaisi tutustua sitten taas meihin, oli pitäjä mikä tahansa...nuorilla on intternetit, meillä on ilmoitustaulu. Olisi mukavampi tulla bingoamaan kun olisi jotain muutakin mitä odottaa...vaikka kahenkymmenen kilometrin päässä sellainen jonka kanssa bingota ihan kahdestaan", Lempi hymyili salaperäisesti...

Tuumasta toimeen, kaikki innostuivat ideasta jopa Matkahuollon Riittaa myöten joka hiljaisena nyökytti päätään nopeasti kuin nuhainen kana. Seuraavana tiistai-iltana oli sitten kyläläiset soitelleet naapuripitäjien tutuille ja kaivaneet albumeitaan, moni oli ihan passikuvankin itse toimittanut paikalle. Kuhina kävi ilmoitustaulun edessä, kynät sutisi ruutupaperia vasten kun numeroita kirjattiin ylös...ei tällä kertaa bingon merkeissä pelkästään.

Paatselan Seija-Onerva oli tuonut mukavan kuvan veljestään Arvosta joka asui Pärkkylässä 24km päässä. Lempi katseli kuvaa ja ihastui. Siinä on hänen Arvo...arvokas Arvo, lahja varttuneemmalle naiselle...hieman punakka, mutta riuskan oloinen ja silmissä kipinä. Lempi tykkäsi kipinästä...olihan hän ollut alasti Ranskassa.

Niin Lempin ja Arvon tarina sai alkunsa...he tapailivat, kävivät yhdessä bingossa, mittasivat toisiltaan verenpaineen terveyskeskuksen itsemittaus-pisteessä, kävivät mustikassa. Kumpaakin kuumotti niin että nuoruuden tuli ja palo muistui mieleen...tosin nyt heillä oli iän tuomaa varmuutta mukana.

"Arvo..." Lempi aloitti: " Minusta tuntuu siltä että on aika..olemme vanhoja, vietämme elämämme iltaa, aurinko hiipuu mailleen ja elämä karkaa meistä jokaisen henkäyksen yhteydessä hiukan taas. Meillä on ollut mukavaa yhdessä mutta nyt on aika tehdä se." Arvoa punastutti...on ollut pitkä tauko siitä hommasta, voi tulla hikikin...mutta sitten hän nosti katseensa ylös, katsoi Lempiä silmiin ja sanoi:" Kyllä, olen valmis jos sinäkin olet. Huomenna sinun luonasi...parempi tehdä se parvekkeella". Lempi hymyili onnellisena.

Seuraavana iltana Lempin parvekkeella...oli pimeää...he olivat kuin pahaisia kikattavia teinejä, jännitystä ilmassa. "Nyt", sanoi Lempi ja Arvo alkoi hermostuneesti repimään pakettia auki...hups, osa tipahti korituolille mutta Arvo tarvitsi vain yhden. Hän kaivoi esiin tikkunsa, nosti sen pysty-asentoon ja Lempi sytytti liekin...

"Tähtisadetikkuja!", Lempi huudahti iloisena. "Rakas Arvo, olen aina tykännyt tähtisadetikuista...kiitos". Tikun sammuttua hän painoi päänsä Arvon olkaa vasten. Arvo hymyili ja sanoi "uudestaan".

Koko paketti meni.