Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Länsi-Saksa.

Loikkari ratkaisi voiton Itä-Saksalle

KYSYMYS: Hävisikö Länsi-Saksa tahallaan Itä-Saksalle vuoden 1974 MM-kisoissa?

VASTAUS: No nythän kysymyksen pistit. Länsi-Saksa ja Itä-Saksa ovat kohdanneet historian aikana ainoastaan kerran ja tämä tapahtui vielä Länsi-Saksan koti-MM-kisoissa vuonna 1974. Voiton nappasi kaikkien yllätykseksi Itä-Saksa, varsin saksalaisin lukemin 1-0.

Itä-Saksa arvottiin samaan alkulohkoon Länsi-Saksan kanssa. Maiden poliittiset välit olivat hiljattain menneet parempaan suuntaan, mutta tunnelma Hampurissa maiden välisessä ottelussa oli silti jännittynyt ja sähköinen. DDR järisytti koko maailmaa voittamalla yllättäin ottelun. Ottelun ainokaisen teki Jurgen Sparwasser, joka itse myöhemmin loikkasi Länsi-Saksan puolelle. Hampurin stadionille oli ahtautunut yli 60 000 ihmistä, joista vain 1500 oli idän puolelta.

Jo ennen ottelua puhuttiin ottelun tärkeydestä ja ottelun jälkeen vielä enemmän. Molemmat joukkueet olivat jo varmistaneet seuraavaan lohkovaiheeseen pääsyn, kävi matsissa miten tahansa. Tuona vuonna ei vielä MM-tasolla pelattu pudotuspelejä, vaan välierälohkot.

Tuomari ei valitettavasti ollut paikalla, mutta on kuitenkin sataprosenttisen varma, että Länsi-Saksa taktikoi lohkon päätöspelissä välttääkseen saman välierälohkon kisojen ennakkosuosikin Hollannin kanssa. Lohkon kakkossija toi Länsi-Saksalle vastaan välierälohkossa Ruotsin, Jugoslavian ja Puolan. Itä-Saksan lohko oli niin sanottu kuoleman lohko. Vastaan asteli futiksen suurmaat Hollanti, Brasilia ja Argentiina. Länsi-Saksa voitti kaikki ottelunsa ja kohtasi Hollannin vasta finaalissa, kun taas Itä-Saksa jäi mitalleitten ulkopuolelle, voittamatta matsiakaan. Kisojen isäntämaalle DDR-tappio oli lopulta kisojen ainoa häviö. Länsi-Saksa vei finaalin ja päihitti Hollannin maalein 2-1. Saksan Jalkapallohistoriassa kyseistä matsia muistellaan yhä nostalgiamielessä.

Seuraa Tuomaria myös Facebookissa ja Twitterissä @casinosportsbar