Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Lew Alcindor.

Gretzky-sääntö: näiden legendojen takia peli sai muuttua  1

KYSYMYS: Kuulin ensimmäistä kertaa termin Gretzky-sääntö. Mitä se tarkoittaa?

VASTAUS: Tiedäthän sen tunteen, kun olet jossakin asiassa asiassa täydellisen ylivertainen? Kun dominanssisi on niin valtavaa, että muiden ei ole enää edes mielekästä kilpailla kanssasi? Kun kateelliset kuolevaiset eivät kykene sisäistämään ylivoimaasi, joten heidän ainoaksi vaihtoehdokseen jää niin sanotusti “tasoittaa pelikenttää” muuttamalla sääntöjä sinulle epäedulliseen suuntaan? Tiedäthän?
 Tuomari esittelee nyt Gretzky-säännön ja kaksi muuta sääntöä, joiden syntymiseen on vaikuttanut poikkeuksellisen urheilijan poikkeuksellinen lahjakkuus.

Wayne Gretzky -sääntö: Edmonton Oilers oli 1980-luvun puolivälissä sen verran muita edellä, että NHL joutui muuttamaan sääntöä tasavajaalla pelaamisen suhteen. Koska tasoerot korostuvat tasavajaalla, Oilersin jämäketjujen miehillä oli tapana tiukassa paikassa aloittaa nahinoita, joista molemmat pukarit lähtivät istumaan kaksiminuuttista. Gretzky, Kurri, Coffey ja kumppanit taas tykkäsivät kovasti, kun jäällä oli enemmän tilaa. NHL muutti sääntöä siten, että samaan aikaan vihelletyt rangaistukset eivät vähennä pelaajien määrää kaukalossa. Sääntömuutos peruttiin 1990-luvun alussa, Mario Lemieux´n ja Jaromir Jagrin suureksi iloksi.


Lew Alcindor -sääntö: Kareem Abdul-Jabbarina paremmin tunnettu Lew Alcindor on edelleen ja luultavasti ikuisesti NBA:n kovin pistemies. Kalifornian yliopistossa pelatessaan Alcindor oli sen verran dominantti tekijä, että donkkaaminen kiellettiin NCAA-yliopistosarjassa melkein kymmeneksi vuodeksi.

Marty Brodeur -sääntö: Kauden 2004-2005 työsulun päätteeksi NHL:ään saatiin uusi sääntö suitsimaan maalivahtien pelaamista maalin takana. Tämän katsotaan johtuneen ensisijaisesti New Jersey Devils -legenda Martin Brodeurin kyvyistä käsitellä kiekkoa mailallaan ja toimia “kuudentena” kenttäpelaajana. Brodeur on nyt lopettanut (vapaa-agenttina) ja säännön poistamisesta on keskusteltu myös aivan viime aikoina. Puolustajien loukkaantumiset päädyssä kiekontavoittelutilanteissa kun ovat lisääntyneet, koska maalivahdit eivät enää voi hakea kaikkia rännikiekkoja.

Seuraa Tuomaria myös Facebookissa ja Twitterissä @casinosportsbar