Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Manu Ginobili.

Maaginen eurooppalainen askel

KYSYMYS: NBA:ssa pidetään manu Ginobiliä eurostepin mestarina. Millainen liike on eurostep?

VASTAUS: Hyvä kysymys. Eurostepillä tarkoitetaan hyökkäävän pelaajan lopettaessa pallon pomputtelun ajaessa kirille, ottaa hän ensimmäisen askeleen yhteen suuntaan, ja tämän jälkeen toisen askeleen toiseen suuntaan. Liikettä voi tehostaa ensimmäisen askeleen kohdalla käsillä tai kropalla näyttäen puolustajalle suunnan ja kun puolustava pelaaja lähtee ensimmäiseen liikkeeseen, nopea suunnanmuutos toiseen suuntaan. Liikkeen tarkoituksena on jättää yksi vastaan yksi tilanteessa puolustava pelaaja taakseen. Tilanteesta aukeaa korintekopaikka tai ylivoimahyökkäys korin alle.

Liikkeen kehittäjästä on vuosien varrella erinäisiä mielipiteitä. Joidenkin mielestä Euroopasta NBA:n eurostepin toi Liettulainen koripallo legenda Sarunas Marciulionis, joka teki tappavaa jälkeä liikkeellä 90-luvun alussa. Kuvamateriaalin perusteella jo 60-luvulla Elgin Baylor teki vastaavaa liikettä. Julius Erving tykitti hyvin vastaavanlaista liikettä jo ABA-liigassa. Joka tapauksessa liike on ollut hallussa eurooppalaisessa koripallossa pitkän aikaan.

Mainitsemasi Argentiinalainen Manu Ginobili saapui NBA:n Italian liigasta kaudelle 2002-2003 ja aina tähän päivään asti Ginobili on kyykyttänyt vastustajan puolustajia mestarin elkein eurostepillään. Yhdysvaltailista eurostepiä tavaramerkkinään pitää parhaiten Dwayne Wade.

Nykyaikana eurostep kuuluu kaikkien hyvien takamiesten harhautus varastoon siinä missä crossoveritkin.

Seuraa Tuomaria myös Facebookissa ja Twitterissä @casinosportsbar