Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Sami Jauhojärvi.

Hiihtotraumoista yli

KYSYMYS: Kuinka suosittua hiihto on?

VASTAUS: Hiihdon harrastajamäärissä on iso ero riippuen siitä, puhutaanko kilpa- vai kuntourheilusta. Kuntohiihtäjiä on 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan 810 000. Määrästä on sulanut vuosituhannen alusta yli satatuhatta ihmistä. Isoissa kaupungeissa pelataan perinteisesti paljon joukkuelajeja, joten kaupungistumisen lisääntyminen tarkoittaa usein hiihtämisen vähentymistä. Viime aikoina on kyllä ollut havaittavissa orastavaa hiihtointoilua, jossa sukset laitetaan alle esimerkiksi retkeilytarkoituksessa. Ihmiset alkavat päästä yli ala-asteen liikuntatuntien hiihtotraumoistaan.

Kilpaharrastajia on Kihun faktapankin mukaan yhdeksäntuhatta. Se on edelleen iso suomalainen laji. Hieman isompi kuin judo, uinti tai ammunta, pienempi kuin lentopallo, koripallo, keilailu tai pesäpallo.

Suosiota voi mitata paitsi harrastajamäärillä, myös huomion määrällä. Suomalaisten hiihto on, havuja perkele, ollut aina iso osa kansallisidentiteettiä. Traumoista ollaan pääsemässä yli tässäkin ja Lahden 2001 kotikisojen kauhut alkavat vaihtua tuoreempiin muistoihin “Musti” Jauhojärven ja Iivo Niskasen sankariteoista.

Toivottavasti Falunissa kuullaan vastaavia hehkutuksia, mitä Ylen selostajakaksikolta viime kevään olympialaisissa.

Seuraa Tuomaria myös Facebookissa ja Twitterissä @casinosportsbar