Lihatiskin pimeämpi puoli

Kaupungin extreme-kotikeittiöiden uudet kujeet näyttäytyvät.

Krokotiili, strutsi, kenguru. Emme ole kuitenkaan eläintarhassa, vaan ruokaostoksilla. Kaupungin extreme-kotikeittiöiden uudet kujeet näyttäytyvät kaupungin lihatiskeillä: flesh for fantasy! Mistä saa sammakonreisiä? Mistä strutsia? Ja mitä tapahtui kateenkorvalle?

Häränhäntä
Hinta: 5 e / kg
Espanjassa on ollut tapana antaa härkätaistelijalle voitonmerkiksi tapetun härän häntä tai korvat. Traditio loppui, koska EU:n uusien säännösten mukaan härät saa paloitella vain teurastamoissa. Suurin osa suomalaisten sonnien hännistä kaupataan Espanjaan. Sopii keittoihin.

Krokotiilinpyrstö
Hinta: 20 e / kg
Krokotiilinlihan rakenne on samankaltainen kuin kalassa, mutta se maistuu kanalle. Maailman suurimmilla krokotiilinlihan markkina-alueella, Australiassa, on noin 20 krokotiilifarmia, joissa kasvaa yli 50 000 krokotiilia. Krokotiilit teurastetaan yleensä kolmen vuoden ikäisinä, jolloin nahat ja liha otetaan hyötykäyttöön.

Lampaankieli
Hinta: 10 e / kg
Kieli keitetään suolaliemessä ja tarjoillaan jäähtyneenä alkupalana. Hidas valmistaa: keittoaika on noin kaksi tuntia. Kypsyys kokeillaan kielen kärjestä eli ohuimmasta kohdasta. Kieli pitää keittää kypsäksi, jottei siitä tule sitkeää. Lampaankieltä ei ole juuri tarjolla, mutta kielimiehet voivat kokeilla vasikankieltä, jota saa ainakin marsalkka Mannerheimin lempipaikasta, ravintola Savoysta.

[AD]

Strutsinliha
Hinta: 24 e / kg
Vaikka strutsi on lintu, sen liha on punaista.Liha on myös terveellistä. Sen rasvapitoisuus on alle viisi prosenttia ja kolesterolin määrä alhainen. Rautapitoisuus on korkeampi kuin esimerkiksi naudanlihassa. Suomessa on kasvatettu strutseja 1990-luvun alusta alkaen. Myydään pakasteena.

Kateenkorva
Hinta: 29 e / kg
Vasikasta saatava herrojen herkku. Kateenkorva on rauhanen, joka sijaitsee rintalastan yläosan takana. Muistuttaa maultaan broilerinlihaa. Kateenkorvan hinta on noussut parissa vuodessa kolminkertaiseksi. Muun muassa ravintola Kosmoksessa saa alkuruoaksi kevyesti paistettua kateenkorvaa salaattipedillä. Englanninkielinen nimi: sweetbread.

Maitovasikanmaksa
Hinta: 10 e / kg
Maksa poistetaan nuorista alle 35-kiloisista vasikoista. Tiettävästi ensimmäinen suomeksi kirjoitettu resepti vasikanmaksan valmistukseen on vuonna 1849 ilmestyneessä Kokki-Kirjassa. Kulinaristien suosiossa.

Pässinkivekset
Hinta: 15 e / kg
Kivekset keitetään suolaliemessä ja niiden sisus syödään. Satu Lappi toi Kokkisota-ohjelmaan ruokakassissaan pässinkivekset. Kiveksillä voi herkutella alkupalaksi ravintola Motissa. Tilaustavaraa lihakaupassa.

Juottovasikanfilee
Hinta: 29 e / kg
Juottovasikoiden liha on yhtä valkoista kuin broilerinliha. Suomessa niiden kasvatus on kielletty, mutta lihaa saa vapaasti tuoda EU:n alueelta. Juottovasikoita syödään etenkin Italiassa ja Ranskassa.

Kaninliha
Hinta: 15 e / kg
Ranskassa tuotetaan ja syödään kaninlihaa eniten maailmassa. Vuodessa jokainen ranskalainen syö keskimäärin nelisen kiloa kania. Kypsyy nopeasti.

Ankanrinta
Hinta: 20-25 e / kg
Huhtikuussa Vuoden Kokiksi valitun ravintola Nokassa työskentelevän Ari Ruohon voittoisan menun pääruokana oli savustettua ankanrintaa. Melko rasvainen. Kannattaa paistaa ilman öljyä.

Kengurunliha
Hinta: 15 e / kg
Hyvä uuniruokana. Pehmeäarominen liha, joka maistuu etäisesti naudalta. Esimerkiksi ravintola Oasis myy savustettua kengurufilettä.

Veri
Hinta: 6 e / l
Myydään pakasteena ja on yleensä naudan verta. Käytetään verilettujen ja verileivän teossa. Jotkut juovat verta raudanpuutteeseen.

Mitä Suomi todella ostaa?

Suomalaiset syövät lihaa noin 70 kiloa vuodessa. Nauta ja sika ovat edelleen ylivoimaisesti syödyimpiä lihoja, mutta makutottumukset ovat monipuolistuneet. Esimerkiksi hirven- ja poronlihan kulutus on noussut vuodessa neljänneksellä ja sisäelimiä syödään 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2001.

1. Sianliha 32 kg / hlö / vuosi
2. Naudanliha 18 kg
3. Broilerinliha 13 kg
4. Kalkkunanliha 2,6 kg
5. Hirvi ja muu riistaliha 2,5 kg
6. Sisäelimet 1,6 kg
7. Poronliha 0,4 kg
8. Lampaanliha 0,3 kg

Lähde: Lihatiedotus

Muista myös

Peltopyy
Hinta: 10 e / kg
Lähes koko Suomessa rauhoitettu riistalintu. Porvoossa ja Hyvinkäällä voi paikallisen riistanhoitoyhdistyksen luvalla metsästää peltopyitä 10.9.-31.10.

Hirvensydän
Hinta: 4 e / kg
Keitetään painekattilassa ja leikataan leikkeleeksi. Metsästäjät myös savustavat hirven sydäntä.

Metsäkyyhky
Hinta: 9 e / kg
Riistalintu, joka paistetaan kokonaisena. Suurin sesonkiaika syyskuun alussa.

Naudanmunuaiset
Hinta: 10 e / kg
Munuaiset kypsyvät nopeasti. Paista 5?10 minuuttia ja hauduta kermassa!

Karhu
Hinta: 50 e / kg
Venäläinen gourmetherkku, jota on harvoin tarjolla trikiinitartuntavaaran vuoksi.

Sammakonreisi
Hinta: 30 e / kg
Maistuu kanankoiville. Ravintola Farougessa voi maistella libanonilaiseen tapaan paistettuja sammakonreisiä.

Hirvenkieli
Hinta: 6 e / kg
Keitetään ja kuoritaan kuumana. Jäähdytetään, viipaloidaan ja tarjotaan kylmänä alkupalana.

Täältä niitä saa!

Reinin liha
Hakaniemen kauppahalli
Valikoima: Krokotiilinpyrstö(t), häränhäntä, strutsinliha, kateenkorva, lampaankieli, maitovasikanmaksa (t), pässinkivekset (t), lampaanmaksa, kaninliha (t), kengurunliha (t), juottovasikan- filee, peltopyy, metsäkyyhky, riekko, naudanmunuaiset, ankanrinta, broilerinmaksa, sammakonreisi (t), hirvensydän (t), hirvenkieli (t), karhunliha (t), veri.
Avoinna: ark. 8-18, la 8-16.

Stockmannin Herkku
Valikoima: Häränhäntä, strutsinliha, lampaankieli (t), lampaanmunuaiset (t), pässinkivekset (t), vasikanmaksa, lampaanmaksa (t), kaninliha (t), peltopyy (t), metsäkyyhky (t), fasaanisorsa, naudanmunuaiset, ankanrinta, savustettu turskanmaksa, veri.
Avoinna: ark 9-21, la 9-18.

Lihakauppa Roslund
Wanha kauppahalli
Valikoima: Häränhäntä, kateenkorva, lampaankieli (t), lampaanmaksa (t), lampaanmunuaiset (t), pässinkivekset (t), naudanmunuaiset, veri.
Avoinna: ark. 8-19, la 8-16.

Lintu- ja riistamyymälä Kirsti Markkanen
Wanha kauppahalli
Valikoima: Strutsinliha (t), kaninliha, broilerinmaksa, peltopyy, metsäkyyhky, ankanrinta, sorsa, riekko, hanhenveri (t).
Avoinna: ark. 8-19, la 8-16.

Citymarket Ruoholahti
Valikoima: Häränhäntä, strutsinliha, broilerinmaksa, ankanrinta, naudan munuaiset, veri sekä mm. lampaan munuaisia tilauksesta.
Avoinna: ark. 9-21, la 8-18.

t = tilaustuote

Suosittelemme