Cityn Suuri Ravintolaäänestys 2014: Helsinki

Me kysyimme. Te äänestitte. Esittelyssä Helsingin ravintolaäänestyksen voittajat.

Älä anna Sandron ulkokuoren hämätä. Sisällä tapahtuu asioita.
Älä anna Sandron ulkokuoren hämätä. Sisällä tapahtuu asioita.

Kaupungin paras ruoka on etnistä – ja sitä saa myös brunssilla

Sandro: Paras ruoka, Paras etninen, Paras Brunssi

Kallion kaupunginosa tyhjensi ansaitusti pankin Helsingin Suuressa Ravintolaäänestyksessä. Koko ravintolakentän kirkkaimmaksi tähdeksi nousi tänä vuonna peräti kolme kategoriaa voittanut Sandro.

Puolitoistavuotias Sandro on osunut oikeaan rakoon. Kolmannella linjalla, legendaarisen entisen kioskin paikalla toimiva ravintola houkutteli ensin asiakkaaksi hipsterit, sen jälkeen kaikki muutkin.

“Paikka on muuttunut radikaalisti ensimmäisen kolmen kuukauden jälkeen. Ensin täällä oli enimmäkseen hipstereitä, sitten tulivat muut. Tietenkin hekin ovat tervetulleita”, Hicham Mountassir, yksi Sandro ravintoloitsijanelikosta sanoo hymyillen.

HIpsteripaikkana pysyminen onkin haastavaa, kun sana lähtee kiertämään ja mediat noteeraavat omissa äänestyksissään.

“Monet asiakkaat sanovat tullessaan hovimestarille, että oli pakko tulla testaamaan, kun on kuultu niin paljon hyvää. Siihen kategoriaan kuuluu ihmisiä, jotka tulevat kauempaakin. Puskaradiolla on varmasti myös aika iso osa tässä”, Mountassir sanoo.

Richard McCormick (vas.), Pasi Virta, Hicham Mountassir ja Hicham Daoussi avasivat Sandron vuoden 2013 tammikuussa.
Richard McCormick (vas.), Pasi Virta, Hicham Mountassir ja Hicham Daoussi avasivat Sandron vuoden 2013 tammikuussa.

Sandron safka on vahvasti kiinni tässä päivässä. Paikan ruokafilosofiana on tarjota ajassa kiinni olevaa, rentoa ruokaa, mahdollisimman lähellä tuotetuista raaka-aineista. Menua kuvataan osuvasti sanoilla ghetto fabulous.

Ajassa pysytään kiinni kuuntelemalla asiakkaita.

“Jos joku kysyisi, mikä on meidän yksi salaisuus, sanoisin, että se, että me reagoidaan tosi nopeasti. Me kuunnellaan ja se on äärimmäisen tärkeätä”, sanoo Mountassir ja antaa esimerkiksi hittituotteeksi nousseen gluteenittoman leivän sekä sunnuntaibrunssin rinnalle tuodun vege- ja vegaanibrunssin.

“Vastaamme koko ajan siihen, mitä ihmiset haluavat. Hinta-laatusuhde on myös tärkeä. Jos tarjoat vain koristeet ja se maksaa hunajaa, asiakkaalle jää huono maku. Laskemme tarkkaan mikä kate meille jää. Salaisuus on siinä, että paikka on täynnä koko ajan. Annetaan mieluummin vähän ekstraa, kuin yritetään ottaa iso kate yksittäisiltä ihmisiltä. Silloin asiakkaat viihtyvät paremmin ja pystyvät esimerkiksi juomaan enemmän”, Mountassir sanoo.

Kalliossa sijaitsevan ravintolan ei kannata edes haaveilla hienostelevasta fine diningista. Ghetto fabulous sopii sinne huomattavasti paremmin.

“Tiedostimme, millainen Kallio on, millaisia ihmisiä täällä on ja millainen ravintola tänne sopii. Siksi emme tehneet mitään liian kliinistä mestaa”, sanoo Pasi Virta, yksi Sandron ravintoloitsijoista.

Sandro ei aio jatkossakaan jäädä laakereilleen lepäämään. Ravintolan tekijät ovat mukana myös street food -kuvioissa ja catering-bisneksessä, joiden kysyntä kasvaa jatkuvasti. Yksi kiinnostavista hankkeista on Sandron oma viljelypalsta Kirkkonummella, jonka kasvimaasta nousee tulevaisuudessa ainakin osa ravintolan tarvitsemasta lähiruoasta.

Top5: Ruoka

 1. Sandro
 2. Farang
 3. Rymy-Eetu
 4. Morrison’s
 5. Gaijin

Top5: Etninen

 1. Sandro
 2. Farang
 3. Fafa’s
 4. Lemon Grass
 5. Patrona

Top5: Brunssi

 1. Sandro
 2. Pacifico
 3. Fazer
 4. Oiva
 5. Kiila

Tulokas tarjoaa tortilloita

Tortilla House: Paras tulokas

Katuruoka näkyy tällä hetkellä Helsingissä vahvasti ja kaupungin sedät ovat löysentäneet katuruokatoimijoiden luvansaantia. Kuin alleviivatakseen tätä kehitystä Cityn lukijat äänestivät parhaaksi tulokasravintolaksi Tortilla Housen.

Tortilla House aloitti viime kesänä Navy Jerry’sin pihassa. Täksi vuodeksi se löysi kiinteän paikan Kampin alakerrasta ja ruokarekka puolestaan päivystää Kaivohuoneen pihassa kolmena iltana viikossa.

“Tarkoitus oli jo viime kesäksi etsiä kiinteätä paikkaa, emmekä aluksi tajunneetkaan, miten hyvä paikka se oli. Konsepti ja lista meillä oli samanlainen jo ruokarekassa”, Tortilla Housen Visa Vorimo sanoo.

“Samaa katuruokamaisuutta halusimme tuoda tähän Kamppiin.”

Lupa ruokarekalle irtosi viime vuonna suhteellisen vaivattomasti.

“Kaupunki oli jo silloin vuokraamassa kioskipaikkoja ja me saatiin se kilpailutuksen kautta. Jollain tavalla kaupungista aisti sen, että ne ovat tuomassa tätä katuruokapuolta vahvemmin esiin. Tänä vuonna kaupunki teki päätöksen, että on muutama hyvä paikka, jossa ketterät liikkuvat kioskit pääsevät kiertämään keskustassa ja pitkän sillan jälkeen missä vaan, missä ei ole tiellä.”

Tortilla House keskittyy nimensä mukaisesti tortilloihin ja tex mexiin. Tai kuten he itse sanovat fresh mexiin.

“Emme väitäkään olevamme aito meksikolainen, vaan fresh mex-, premium-pikaruokapaikka suomalaisella twistillä.”

Mallia on haettu parista jenkkiketjusta ja sovitettu suomalaiseen makuun, muun muassa käyttämällä vehnätortilloita maissin sijaan.

Top5: Tulokas

 1. Tortilla House
 2. Maxine
 3. Döner Harju
 4. Bronda
 5. Sandro

Kestomenestyjä kaupungin ytimestä

On the Rocks: Paras baari

13 vuotta Helsingin ravintolaelämää rikastuttanut On The Rocks on kestomenestyjä Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksessä. Tällä kertaa Mikonkadun paraatipaikalla operoiva baari voitti parhaan baarin kategorian, mutta kiilasi viiden parhaan joukkoon myös bailupaikan, palvelun, kortteliravintolan, keikkapaikan, sisustuksen ja terassin äänestyksessä.

“Paras baari on erittäin hyvä. Meillä on ollut paljon muutoksia ja niitä on tulossa lisää, kyllä me vielä kipuamme uudestaan noilla listoilla”, sanoo Rocksin tuotantovastaava Kia Koistinen.

“Kymmenessä vuodessa asiakaskuntakin vanhenee kymmenen vuotta ja jollain tavoilla pitää saada uutta nuorisoa mukaan meininkiin”, Koistinen sanoo.

Rocksissa on vankka vakioasiakaskunta.

“Kunhan me pidetään rokkimeininki yllä, niin ihmiset löytävät paikalle.”

Rocksin yksi kivijalka ovat keikat, joita järjestetään kolmesta neljään kertaan viikossa. Keikkoja löytyy ylä- ja alakerrasta sekä terassilta, jossa haastattelun hetkellä viritellään yhteiskeikkaa naapuribaari Baarikärpäsen kanssa.

“Moni paikallinen pienempi bändi on tosi innoissaan, että pääsevät soittamaan tänne. Kuulemani mukaan esimerkiksi Disco Ensemblen jätkät ovat pyörineet täällä uransa alkuvaiheessa.”

Jatkossa keikat vedetään aikaisemmin, Koistinen vertaa keikalla käyntiä leffassa käymiseen. Keikkojen oheen on tuotu lisää dj-vetoista ohjelmaa.

“Keikalla käydään alkuillasta ja loppuillasta tulee uusi juhlakansa.”

Top5: Baari

 1. On the Rocks
 2. Majava
 3. Rymy-Eetu
 4. Bar Bäkkäri
 5. DTM

Falafelit nousivat bilekansan suosikkimässyksi

Fafa’s: Paras yöruoka

Parhaan yöruoan titteliä ei tänä vuonna jaeta perinteisellä, rasvaiselle grillille, vaan keskeisillä paikoilla operoivalla falafel-putiikille Fafa’sille. Kalliossa, Kampissa ja alkuperäisellä paikalla Punavuoren Iso Roobertinkadulla operoivalla Fafa’silla on simppeli missio: tarjota Suomen parhaat falafelit.

Ainakin yöjuoksijoille falafelit uppoavat, sillä Paras yöruoka -kategoriassa voittajan taakse jäivät perinteisemmät Manala, Storyville, Jaskan Grilli ja Eerikin pippuri.

“Ruoka on aina tuoretta ja tunnelma hyvä. Mitä muuta tarvitsee, kuin hyvää ruokaa ja onnellisuutta?” sanoo Iso Roban Fafa’sin Georgiana Iordaches.

“Ennen ihmiset halusivat enemmän lihaa, mutta nyt kelpaa kevyempikin.”

“Jos pääset sisään, niin voit olla tyytyväinen. Ihmiset ovat öisin erittäin iloisia ja hienoa, että he haluavat tulla tänne viihtymään, eivätkä mennä johonkin muualle. Meillä ei ole ikinä ollut tappeluita.”

Iordachesin mukaan vakioasiakkaiden joukkoon kuuluu porukkaa, jotka tulevat hakemaan lähes joka ilta samat annokset.

“Tunnemme heidät ja tiedämme heti, mitä he haluavat syödä.”

Kolme Fafa’sia toimii synkassa. Työntekijät vaihtavat paikkaa tasaisin väliajoin ja yhteyttä pidetään livevideon kautta keittiöstä toiseen.

Top5: Yöruoka

 1. Fafa’s
 2. Manala
 3. Storyville
 4. Jaskan Grilli
 5. Eerikin pippuri

Majavan baaritiskillä pääsee juttuihin mukaan.
Majavan baaritiskillä pääsee juttuihin mukaan.

Majava pysyy paikallaan, vaikka ympäristö on liikkeessä

Majava: Paras kortteliravintola

“Meillä on tosi uskollinen ja hyvä asiakaskunta ja sen takia me varmaan ollaankin ykkösenä”, sanoo Majavan ravintoloitsija Kiira Kurppa.

Kallion kuhina näkyy myös Majavassa. Asiakaskunta on kirjavaa, hipstereistä perusjannuihin. Neljä vuotta täyttänyt Majava baari ei höntyile muuttumaan, vaikka kaupunginosa ympärillä muuttuisi.

“Tuotevalikoima on pysynyt aika lailla samana, vaikka samppanja tuotiin kokeiluna. Henkilökunta on pysynyt samana, samoin sisustus.” Niinpä, miksi muuttaa toimivaa.

Majava on yksi Cityn ravintolaäänestyksen kestomenestyjistä. Tällä kertaa parhaan kortteliravintolan titteli sai rinnalleen pistesijoja parhaan baarin, sisustuksen ja palvelun kategorioissa.

“Meidän asiakkaille on selvää, mitä he saavat tai mitä he eivät saa. Tuo lappu tiskillä, jossa lukee ‘Ei valitettavasti kiinnosta’, kuvaa aika hyvin meininkiä. Majava on majava.”

Vakioasiakkaat ja satunnaiset kulkijat löytävät juttuseuraa Majavan baaritiskiltä. Mistä Majavan tiskillä puhutaan?

“Uutisista, maailmasta, Kalliosta – kaikesta mitä ympärillä tapahtuu. Nyt on ollut vaalit ja lätkät, joista on höpötelty.”

Top5: Kortteliravintola

 1. Majava
 2. Helmi Grilli
 3. Bar Bäkkäri
 4. On the Rocks
 5. Sandro

Silvoplee uusissa tiloissa on raikkautta.
Silvoplee uusissa tiloissa on raikkautta.

Suomalaisen kasvisruoan veteraani

Silvoplee: Paras kasvisruoka

Suomalainen kasvisruokakulttuuri on ollut pitkään valitettavan lasten kengissä. Tilanne kuitenkin kehittyy ja uusia puhtaasti kasvisruokaan keskittyneitä paikkoja tai hyvää kasvisruokaa tarjoilevia ravintoloita syntyy tiheämpään tahtiin.

Silvoplee, joka on yli viidentoista vuoden kokemuksella suomalaisessa mittakaavassa todellinen kasvisravintoloiden edelläkävijä, pokkasi ansaitusti ykköspaikan ravintolaäänestyksessä.

“Pitkässä juoksussa tulee aina pieniä notkahduksia, mutta kasvisruoka on vakiinnuttanut nyt paikkansa”, sanoo Silvopleen ravintolapäällikkö Merja Kivelä.

Ravintolan pyörittäjille paras palkinto tulee positiivisesta palautteesta.

“Siitä tulee hyvä mieli työntekijöille, kun vannoutunut lihansyöjä kirjoittaa palautteen, jossa sanoo, että eka kerta, ei paha.”

Kallion Kolmannelle linjalle joulukuussa isompiin tiloihin muuttanut Silvoplee on huomannut kasvisruoan kysynnän kasvun.

“Siirto on ylittänyt kaikki odotukset ja kävijämäärät ovat lisääntyneet huomattavasti. Ei me osattu edes odottaa tällaista.”

Top5: Kasvisruoka

 1. Silvoplee
 2. Fafa’s
 3. Sandro
 4. Zucchini
 5. Vegemesta

Rymy-Eetun terassi Cafe Rymy houkuttelee asiakkaita.
Rymy-Eetun terassi Cafe Rymy houkuttelee asiakkaita. Kuva: Ömer Acar

Rymy-Eetun bileet eivät lopu koskaan

Rymy-Eetu: Paras bailupaikka, Paras palvelu

Rymy-Eetun ravintoloitsija Tarja Palomäki miettii kuumeisesti, mikä mahtaa olla syynä säännölliseen äänestysmenestykseen. Uskollisten vakioasiakkaiden lisäksi löytyy muitakin syitä.

“Se on varmasti se hyvä kombo livebändejä, pöydällä tanssimista, uskollista henkilökuntaa ja uskollisia asiakkaita. Kaikki tukee toisiaan. Ehkä myös se, että siellä käy eri-ikäisiä ihmisiä ja se on bailupaikka, mistä saa myös ruokaa”, Palomäki listaa.

Rymy-Eetun saksalaisesta bissekulttuurista ponnistava konsepti on iätön ja toimiva. Siksi sitä ei kannata lähteä muuttamaan.

“Meidän (Happy Hour Restaurantsin) paikkoja tehdään pitkällä tähtäimellä ja suurella sydämellä. Tarkoitus on tehdä hommat huolellisesti alusta lähtien ja ajatella nenäänsä pidemmälle.”

Rymy-Eetu ei makaa laakereillaan, vaikka konseptia ei turhaan sorkita. Tämän kesän uutuutena ravintola avasi kesäterassin loistavalle paikalle Erottajalle, Espan päätyyn.

Palvelun laatu Rymyssä pohjautuu pitkäikäiseen henkilökuntaan.

“Vakioporukka on pysynyt pitkään samana, vaikka viikonloppuisin käytämmekin ekstroja. Heillä on rento ote ja he saattavat istahtaa asiakkaan pöytäänkin juttelemaan. Meillä myös tarjoillaan pöytiin, mikä on harvinaista.”

Kuten koko ravintola-ala, myös Rymy-Eetu odottaa kauhulla tulevaa alkoholilainsäädännön kokonaisuudistusta.

“Jos tulee laki, joka supistaa aukioloaikoja, se ajaa meidät tosi ahtaalle”, aktiivisesti alansa puolesta taistellut Palomäki sanoo.

“Nykyisin saa juosta entistä enemmän, että pysyy edes paikoillaan. Mun pitäisi käyttää aikaa myyntiin ja markkinointiin, mutta se menee kaiken maailman viranomaishommiin.”

Top5: Bailupaikka

 1. Rymy-Eetu
 2. DTM
 3. Maxine
 4. On the Rocks
 5. Kaiku

Top5: Palvelu

 1. Rymy-Eetu
 2. On the Rocks
 3. Majava
 4. Maxine
 5. DTM

Kuva: Bronda / Facebook

Brondan tyyli viehättää

Bronda: Paras sisustus

Voitosta voittoon kulkenut kokkiparivaljakko Tomi Björck ja Matti Wikberg eivät onnistuneet uusimman Bronda-ravintolansa kohdalla osumaan aivan sellaiseen kultasuoneen kuin esimerkiksi aiemmat Farang ja Gaijin.

Se osa, mikä rentoa brasserieruokaa tarjoileva Brondassa sai kiitosta, on sisustus. Brondan sisustus viestii avoimuutta ja lämpöä ja tarkoituksena onkin tarjota matalan kynnyksen ruokailukokemus. Loungebaarin ideana on tuoda “vähän jämähtäneelle” Espalle uutta virtaa. Korkeavuorenkadun kulmassa sijaitsevan ravintolan viehätys rakentuu korkeasta ja raikkaasta tilasta.

Top5: Sisustus

 1. Bronda
 2. Rymy-Eetu
 3. Majava
 4. On the Rocks
 5. LeBonk

Hansin oli aika siirtyä eteenpäin

Chez Dominique: Paras lopettanut

Hans Välimäki.
Hans Välimäki.

Suomalaisen ravintolamaailman ehkä kaikkien aikojen kirkkain tähti, kahdella Michelin-tähdellä operoinut Chez Dominique löi viime kesän lopussa lapun luukulle ja keittiömestari/ravintoloitsija Hans Välimäki suuntasi uusiin seikkailuihin.

Chez Dominique ehti saavuttamaan suurtekoja suomalaisen ravintolakentän mittapuulla. Ravintola muun muassa kiilasi brittiläisen Restaurant Magazinen arvovaltaisessa listauksessa parhaimmillaan sijalle 21. maailman parhaiden ravintoloiden joukossa.

Välimäellä on jo kädet täynnä uusien haasteidensa kanssa. Niihin kuuluvat Midhill-burgeripaikat, aasialaistyyppinen bistro Masu Tampereella sekä Helsinkiin avattavat Välimäki-niminen fine dining -mesta ja Rikhard’s Gastropub. Välimäki myi osuuden ravintolabisneksestään Restamaxille ja yhteenliittymästä syntyi Gastromax-niminen kokonaisuus, jonka kautta uudet ravintolat pyörivät.

Top5: Lopettanut

 1. Chez Dominique
 2. Paksu
 3. Elmo
 4. Popkellari
 5. Onnela

Perinteikkäälle keikkapaikalle ei löydy haastajaa

Tavastia: Paras keikkapaikka

Vuosi toisensa jälkeen Tavastia nousee Helsingin ravintolaäänestyksen ykköskeikkapaikaksi. Perinteikkään rock-klubin on löytänyt viime vuosina myös uudemmat musiikin haarat ja ainakin äänestyksen perusteella Tavastian asema parhaana keikkapaikkana on aivan suvereeni.

Viikonloppuiltojen aikaistetut keikat ovat tarjonneet Tavastialle mahdollisuuden laajentaa toimintaansa myös klubi-iltoihin, jotka pärähtävät käyntiin perjantaisin ja lauantaisin keikkojen loputtua puolen yön maissa.

Muutamat suurempia yleisöjä havittelevat tapahtumat ovat vaihtaneet Tavastialta The Circukseen, joka ihme kyllä ei löydy vielä viiden parhaan keikkapaikan joukosta äänestyksessä.

Kesän herkkuja Tavastian kalenterissa ovat muun muassa Graciaksen levyjulkkarit, Mobb Deep, Angel Haze, The Jon Spencer Blues Explosion, Freddie Gibbs, Jenni Vartiainen ja The Haunted.

Top5: Keikkapaikka

 1. Tavastia
 2. On the Rocks
 3. Storyville
 4. Nosturi
 5. Virgin Oil

Rentouden keidas ytimessä

mbar: Paras terassi

mbarin terassi Lasipalatsin aukiolla vanhan linja-autoaseman kupeessa täyttyy aurinkoisina kesäpäivinä kauniista ihmisistä. mBar on onnistunut erottautumaan terassillaan keskustan loputtomista kaljahanoihin nojaavista vaihtoehdoista.

"Tämä on ylivoimaisesti mukavin terassi ja tuttuja löytyy melkein aina. Harvalle terassille tulee lähdettyä katsomaan varta vasten keikkoja, kuten tänne", sanovat after workin merkeissä siideriä kumoavat Tanja ja Mika terassin kulmalla.

Yksi syy erottautumiseen ovat mbarin livekeikat, joita terassilla tarjoillaan tiuhaan tahtiin. Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna 9. kesäkuuta asti mbarissa juhlitaan Beatwave -festivaalin merkeissä, jota luonnehditaan monipuolisimmaksi mbarin koskaan järjestetyistä tapahtumista.

Kesä jatkuu samoissa merkeissä, sillä koko kesäkuun ajan ohjelmaa riittää lähes joka päivälle. Tarjolla räppiliveä, housea, reggaeta ja lajitelma Suomen kovalaatuisimpia dj:tä.

Top5: Terassi

 1. mBar
 2. On the Rocks
 3. Storyville
 4. Mattolaituri
 5. LeBonk

Kuva: Regatta / Facebook

Merenrannan monipuolinen helmi

Café Regatta: Paras kahvila

Café Regatan puitteet hakevat vertaistaan. Maalaistyylinen kahvila sijaitsee Sibelius-puiston rannalla, eteläisen Humalluodon kohdalla. Rakennus itsessään on jo nähtävyys: 115-vuotias puutalo kutsuu pullantuoksullaan.

Vaikka Regatta on parhaimmillaan kesällä, ei se sulje oviaan talveksi. Uunituoretta korvapuustia ja maalaisromantiikkaa luvataan vuoden jokaiselle päivälle.

Café Regatan yhteydessä palvelee kesäisin myös SUP-lautojen vuokraus. Viime kesänä Suomeen löytäneen hittilajin makuun pääsee muutamalla kympillä.

Top5: Kahvila

 1. Regatta
 2. Strindberg
 3. Ekberg
 4. La Torrefazione
 5. Johan & Nyström


Menivätkö voitot oikeisiin osoitteisiin? Kerro oma mielipiteesi kommenteissa.

4 kommenttia

jepalala

27.9.2014 21:06

Zetorissa parhaat safkat. Pariloitu maksa aivan uskomattoman hyvää aina.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kekeke!

5.4.2015 15:48

MIkä ihmeen arvostelu tää oikein oli? Vegemestaa ei ole ollut helsingissä vuosiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CrumpyOldMan

2.9.2015 10:27

Juntit, lapsen iässä vielä, kertoo minne mennä. Yes. Pysykää sandrossanne ja jättäkää aikuiset tyhjääkin tyhjemmältä älämölyltänne rauhaan. Kiitos.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

negawatti

2.2.2017 15:56

Chez dominiquessa oli kyl hyvät safkat. harmi vaa et se paikka lopetettiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi