Helsinkiläisklassikot: ravintola Kuu

Tänä vuonna kunnioitettavan 50 vuoden iän saavuttava ravintola Kuu juhlistaa merkkivuotta juhlamenulla.

Juttusarjassa tutustutaan helsinkiläisiin ravintolaklassikoihin. Tällä kertaa esittelyssä 50-vuotias Töölön helmi Kuu.

Ravintola Kuu perustettiin Töölöön huhtikuussa 1966, jolloin kuu oli muodissa ja kaikki sinne pyrkimässä. Alkuperäinen perustaja halusi ravintolan nimeksi La Luna, mutta nimeä ei hyväksytty rekisteriin, sillä se oli jo jonkun muun käytössä.

"Onneksi ei", ravintoloitsija Asta Nurmilaukas sanoo.

"Kuu on minusta paljon parempi nimi. Lisäksi se on suomalainen."

Suomalaista on Kuussa myös ruoka. Klassikkoannokset kuten lohikeitto ja porofilee tekevät kauppansa vuosi toisensa jälkeen. Kortteliravintola on kuitenkin nähnyt paljon olemassaolonsa aikana. Moni muistaa tulipalon syksyllä 2008, joka pani ravintolan ovet säppiin kunnostustöiden ajaksi. Muutokset eivät ole ravintoloitsijalle vieraita.

"Alkuperäisessä kortteliravintolassa myytiin ruokaa, olutta ja viinaa kaikkea yhtä paljon. Sitten tuli 90-luvun lama, ja baaritiskiä pidennettiin. Ihmiset tulivat Kuuhun lähinnä kostuttamaan kurkkuaan", Nurmilaukas kertoo.

Ennen pitkää Kuussa alettiin keskittyä viiniin ja ruoka tuli takaisin listoille. Nykyisin asiakkaita käy monessa polvessa, eikä ihme. Viihtyisä ravintola muuttuu aikojen mukana, mutta henkii silti kunnioitettavaa nostalgiaa. Viidestäkymmenestä vuodesta voi kiittää paitsi hyvää ruokaa, miellyttävää tunnelmaa ja perinteitä, myös ravintoloitsijan valintoja. Kuu on auki viikon jokaisena päivänä - myöhään.

"Aukioloajoista pidämme kiinni niin kauan kuin suinkin voimme", Nurmilaukas sanoo. 

Merkkivuoden kunniaksi Kuussa tarjotaan herkullista neljän ruokalajin juhlamenua, jonka on suunnitellut keittiömestari Lukas Hemnell.

Menun alkuruokana nautitaan kala-annos, jossa on kuhacevicheä, haudutettua kuhaa ja kukkakaalikreemiä. Pääruokana on Bosgårdin tilan charolais-häränrintaa, joka on höystetty parsalla, korvasienillä ja piparjuurikastikkeella. Aterian päättävät pala kotimaista pientuottajajuustoa ja karamellisoidulla valkosuklaalla ja vadelmasorbetilla aateloitu valkosuklaakreemi. Menun juomiksi suositellaan oman maahantuonnin viinejä Ranskasta.

Menu on tarjolla 4. huhtikuuta alkaen elokuun loppuun saakka. Lisäksi sitä saa lounasaikaan keväällä 5.4. – 27.5.

”50-vuotisjuhlamenu on kunnianosoituksemme suomalaisille raaka-aineille ja pientuottajille.  Se kertoo myös ruokafilosofiastamme: meille tärkeitä arvoja ovat raaka-aineiden kotimaisuus ja eettisyys. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että käytämme kalastettua kalaa ja mahdollisimman hyvissä oloissa kasvatetun karjan lihaa”, Hemnell kertoo.

Ravintola Kuu, Töölönkatu 27. Avoinna ma-pe 11.30-24, la 14-24, su 14-22.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi