Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on partavaahto.

Suurimmat uudistukset futiksessa ennen partavaahtoa?

KYSYMYS: Tämän vuoden MM-kisoissa on nähty kaksi hyvää sääntömuutosta (erotuomarin partavaahtopurkki ja maalikamera), mutta mikä on ollut lähihistorian isoin sääntömuutos?

VASTAUS: Mainitsemasi partavaahtopurkki ja maalikamera ovat loistava lisä kuningaslajiin.

Vapaapotkuissa pelaajien huijaaminen muurissa on aina ollut ärsyttävän helppoa tuomareiden sulkiessa silmänsä pelaajien hyppiessä metrejä lähemmäksi palloa. Tuomareiden vetäessä valkoisen viivan muurin eteen vapaapotku saa oikean arvon ja rikottu joukkue saa ansaitsemansa hyödyn. Näin tulevaisuudessa tulemme näkemään yhä hienompia vaparimaaleja ja niitä laji kaipaa.

Maaliviivateknologia on vihdoin saatu arvokisoihin. FIFA:n vanhojen pappojen pitkään hanttiin pistäminen maalikameraa vastaan on vihdoin saanut oikean päätöksen. Saksalaisen GoalControl-yhtiön teknologiaa testattiin viime kesän Confederations Cupissa. Kokeilu oli FIFA:n mukaan onnistunut, vaikka kisoissa ei nähtykään yhtään epäselvää maalitilannetta. Goal-Control käyttää neljäätoista kameraa, joiden avulla tuomari saa sekunnin sisällä rannekelloonsa tiedon siitä, onko pallo ylittänyt maaliviivan.

FIFA päätyi maalikamerateknologian kannalle sen jälkeen, kun Frank Lampardin kohua herättänyt maali Saksan verkkoon jäi hyväksymättä Etelä-Afrikan MM-kisoissa 2010.

Jalkapallon isot muutokset, vaihtomiehet, paitsiot ja varoitukset korttien muodossa, ovat olleet historian saatossa tärkeitä ja muokanneet peliä paremmaksi, mutta jos pysytään lähihistoriassa, 1990-luvun alussa tuli voimaan sääntömuutos, jonka seurauksena joukkueen maalivahti ei saanut enää ottaa oman pelaajan syöttöä käsiinsä. Tämän seurauksena valmentajat alkoivat peluuttaa joukkueitaan hyökkäävämmillä taktiikoilla ja tiukan puolustuksen merkitys pelissä väheni hieman. Nykyään maalivahdit ovat jalalla lähes yhtä hyviä, kuin kenttäpelaajat ja maalivahdin pelinrakentelu muistuttaa vanhan ajan liberoa.

Uuden säännön opetteleminen ei ole aina helppoa, kuten alla olevasta videosta näkee.