Tylsä kynä

  • late_k

Kuten viha ja rakkaus, myös viisaus ja tyhmyys taitavat usein kulkea keskenään käsi kädessä. On todella vaikeaa määritellä missä raja kulkee, mutta ei luulisi kenenkään loukkaantuvan siitä, että joku kutsuu viisaaksi, jos todella on sitä mieltä.

Mutta onko olemassa mitään niin viisasta, ettei jotain tyhmää. Pöllö on monissa tarinoissa viisauden vertauskuva. Mutta jos sanotaan että joku on pöllö, usein tarkoitetaan että hän on tyhmä. Ovathan pöllöt tyhmännäköisiä, mutta viisaudesta kertoo jotain kyky paikantaa paksun lumen alla liikkuva myyrä ja epäonnistua saaliin nappaamisessa sillä pienellä todennäköisyydellä, jolla suuret kissapedot onnistuvat.

Korkeasti koulutettuja maistereita ja insinöörejä pidetään usein viisaina, mutta loppujen lopuksi koulutodistus on pelkkä paperi, jonka eteen toiset ovat tehneet töitä henkisen jaksamisen äärirajoilla samaan aikaan kun toiset vain rykäisevät. Se ei tarkoita, ettei kova työ voisi tuottaa tulosta, josta voi kiittää itseään, ettei vaikeimpanakaan hetkenä luovuttanut, vaikka kaikki itsesuojeluvaistot koettivat siihen pakottaa.

Liian suuri viisaus voi aiheuttaa ongelmia, kun vastaan asettuu yksinkertainen tapaus, josta huomaa heti, ettei kyseessä ole mikään penaalin terävin kynä. Ei kykene ymmärtämään miten kukaan voi olla niin tyhmä ja tunteita voi olla vaikea pitää sisällään. Ei kukaan halua kuulla olevansa tyhmä, vaikka myöntäisi itsekin olevansa fakki-idiootti peukalo kämmenen keskellä. Pitää vain antaa kaikkensa sille mitä osaa. Silloin voi olla vaikea ymmärtää, miten kukaan voi olla olevinaan niin viisas kuin toisen kokee ja alkaa pitää toista ylimielisenä pellenä.

Ja aina voi käydä niin, että stereotypia kolahtaa pahemman kerran väärään analyysiin. Mahdollisimman matalasti koulutettu tietää enemmän kuin korkeasti koulutettu. Kaikki ne asiat jotka koulutettu on päähänsä opiskellut, ovat kouluttamattoman pöllön päähän pinttyneet puoliksi vitsailevan ajatusleikin kautta, kunnes tajuaa, että oli oikeassa. Niin oikeassa, että hämmästys voi vastata tilannetta, jossa näkee vierestä, miten auto törmää jalankulkijaan ja oli vain muutamasta sekunnista kiinni, ettet se ollut sinä itse. Siinä voi olla paljon kouluja käyneellä pokassa pitelemistä, että tylsä kynä, jonka sosiaaliset taidotkaan eivät ole kovin korkealla, tietää vastaukset kysymyksiin, jotka hän tietää vain siksi, etteivät ne koetilanteessa muistuneet mieleen.

Mutta ei mitään tyhmää, ettei jotain viisasta. Toisilta sitä viisautta ei vain löydy, sanoi todistus mitä tahansa. Koulu oli kyllä kiinnostavaa, mutta työ ei maistu, vaikka vastaa koulutusta. Aivan sama montako eri tutkintoa ilolla suorittaa. Miksi tylsiä kyniä kuljetetaan penaalissa, vaikka niitä ei käytetä, koska jälki on rumaa. Jos käteen sattuu, vaihdetaan se heti siihen terävämpään. Aina löytyy niitä, joilla ei ole kynää lainkaan. Silloin sitä voi lainata tai tarpeen vaatiessa lahjoittaa kynättömälle. Hänkin myöntää että lopputulos ei ole paras mahdollinen, mutta onpahan kynä, jolla työ tulee tehdyksi.

Ihminen ei luonnostaan pääse irti tavasta tehdä arvioita muista ihmisiä. Toisille asian kätkeminen on vain helpompaa kuin toisille. Joten jos vastaan tulee kaksi tylsää kynää, ne on syytä laittaa samaan penaaliin toistensa tueksi ja turvaksi. Meitä on moneksi. Kukaan ei ole yksin itsensä kanssa. Toiset ovat persoonia, joiden kanssa voi olla vaikea tulla toimeen, mutta täytyy muistaa, jokaisen kylki on yhtä musta kuin oma, peilikuva irvistää aina takaisin ja hylkivät magneetit vain väistävät toisiaan.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:29

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus