Huippukokki sanoi ei ruokarajoitteille – Kattaukset loppuunmyytiin parissa päivässä

Matti Jämsénin pop up -ravintola syntyi vastaiskuna vitutukseen.

Soromnoo-illallisella voi tapahtua mitä vaan.
Soromnoo-illallisella voi tapahtua mitä vaan. Kuva: Soromnoo / Brinna

"Jokaiselle jotakin on ei mitään kenellekään. Jos etsit ravintolaa, jossa voit viettää mukavan, turvallisen ja hidastempoisen illan, etsi muualta. Jos sen sijaan olet valmis luopumaan ennakkoluuloistasi ja päästämään irti, tervetuloa Soromnoohon."

Tältä kuulostaa Matti Jämsénin pop up -ravintola Soromnoo, jossa säännöt, kulissit ja perinteet saavat kyytiä. Tilalle luvataan naurua, huutoa, tuoksuja, hajuja, lasinsirpaleita, tunteita, ja "helvetin hyviä makuja".

Helsingin Halkolaituriin ankkuroidun yli satavuotiaan purjelaiva Jan Mayen keittiön valtaa syksyllä huippukokki Matti Jämsénin alter ego “Paha-Matti”, jonka syntyä kuvaillaan Soromnoon Facebook-sivuilla näin:

"Matti huomaa kaipaavansa vapautta ja yllätyksellisyyttä, joka vallitsee jäykkien kulinaristipiirien ulkopuolella, salaa idealisoivansa modernin merirosvon elämäntapaa. Tämä kaipaus johtaa Paha-Matin syntyyn. Paha-Matti on alter-ego, joka elää rinnakkain sen gastronomisen kultapojan, jona Matti tunnetaan, kanssa."

Soromnoossa isännöivät Matti ja Markus Jämsén sekä Leo ja Hugo Stillman.
Soromnoossa isännöivät Matti ja Markus Jämsén sekä Leo ja Hugo Stillman. Kuva: Soromnoo / Brinna

Syksyn aikana purjelaivan ruumassa koetaan 16 elämyksellistä ravintolailtaa, joiden Jämsén uskoo osoittavan perättömiksi väitteet, joiden mukaan Suomessa ei olisi omaa ruokakulttuuria. Soromnoossa hän aikoo valmistaa laadukasta suomalaista ruokaa yllätyksellisesti ja ronskein ottein.

"Idea Soromnoosta syntyi tavallaan vastaiskuna siihen vitutukseen, että tänä päivänä ravintola-alalla saa olla jatkuvasti pahoillaan tai selitellä sitä mitä tekee."

Matti Jämsénin lisäksi mukana projektissa ovat hänen laivanrakentajaveljensä Markus Jämsen, muusikko Leo Stillman sekä laivanvarustaja Hugo Stillman.

"Tämä on sellainen projekti, joka haluttiin toteuttaa niin rehellisenä ja meidän näköisenä kuin mahdollista, meidän omilla ehdoillamme. Hyvässä ja pahassa. Tämä ravintola ei todellakaan ole kaikille. Erikoisruokavalioita ja toiveita ei oteta vastaan illan aikana ja meillä tarjoilevat ja työskentelevät ihmiset eivät ole palvelijoita, vaan isäntiä ja emäntiä, yhdessä viettämässä iltaa vieraan kanssa. Mitään illallisetikettiä ei ole, tule sellaisena kuin olet ja sano ja tee mitä huvittaa – niin mekin tehdään", Matti Jämsen kertoo.

Ravintoloitsijoiden suorasukainen tyyli on herättänyt somessa niin närkästystä kuin ihastustakin. Kysyntää ainakin riittää, sillä kaikki 16 pop up -illallista varattiin loppuun parissa päivässä.

Soromnoo, 30.8.19.10.2019, Kuunari Jan Mayen, Halkolaituri

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi