Highway

Poliittiset eksoplaneetat: Kepler-452b  1

Uusi mullistava maailma on siis löytynyt. Joutsenen tähdistössä n. 1400 valovuoden päässä on planeetta koodinimeltään Kepler-452b - Maapallon vanhempi ja isompi serkku, joka kiertää Auringon kaltaista keltaista G2 luokan tähteä. Planeetan vuoden pituus on 385 päivää ja sen säde n. 60 % suurempi kuin Maan säde. Mielenkiiintoista on se, että planeetta on kiertänyt tähteään elämänvyöhykkeellä n. 6 miljardia vuotta eli n. 1,5 miljardia vuotta kauemmin kuin Maapallo on kiertänyt Aurinkoa eli elämä on voinut kehittyä Kepler 452 b:llä paljon, paljon kauemmin kuin Maapallolla. Jos tällä planeetalla on syntynyt tietoista elämää ja sivilisaatio, niin se on meille ehkä jo käsittämätön.

Tiedotusvälineetkin huomasivat tämän planeetan löytymisen jokin aika sitten ...tosin en havainnut yhdenkään poliitikon tai muun yhteiskunnallisen vaikuttajan noteeranneen tai kommentoineen uuden maailman löytymistä ainakaan Suomessa. Voi että tuolla avaruudessa on niin paljon erilaisia sivilisaatioita ja vieraita elämänmuotoja eikä kukaan poliitikko kommentoi maailmanhistorian suurimpia uutisia. No joo - myönnettäköön, että Kepler 452 b:llä ei vielä ole havaittu merkkejä vieraasta älystä tai elämästä. Asioistamme päättävien on kuitenkin hyvä nähdä koko kuva eli vieraita maailmoja eli eksoplaneettoja on vahvistettu jo 1879 ja näistä ainakin 12 planeetalla, jotka sijaitsevat eri tähtien elämänvyöhykkeillä, on Maapallon kaltaisia lupaavia ominaisuuksia. Ja taustaksi vielä, että tämä on vasta raapaisu - koko galaksissamme on miljardeja planeettoja...

Viisas ihminen valmistautuisi Maapallon historian suurimpiin mullistuksiin. Enää ei riitä, että tunnet oman maasi ja Maapallosi. On hyödyllistä ja välttämätöntä oppia tuntemaan myös muut Maailmat sitä mukaa kuin uutta informaatiota virtaa planeetallemme. Uudet maailmat avartavat kummasti Maan päällä tallaavan ihmisen maailmankuvaa sekä luovat uutta näkökulmaa ihmiskunnan yhteisiin asioihin ja yksilön omaan elämään. Kun ihminen laajentaa näkökulmansa horisonttinsa yli ja katsoo vaikkapa nyt elokuussa välillä kirkkaan yön pimeinä tunteina suoraan ylös avaruuteen, hän katsoo muihin maailmoihin. Vaikka kuinka joku haluaisi elää menneessä maailmassa, se ei enää ole mahdollista. Ihmiskunnan lapsuuden loppu lähestyy. Pian eksoplaneetoista puhutaan turuilla ja toreilla kuten nyt puhumme ulkomaista. Erona on se, että ulkomaa onkin nyt eksoplaneetta ja elämä, josta silloin puhumme, onkin meille luonteeltaan vierasta biologiaa. Planeetan kiinnostavuus ei luonnollisestikaan rajoitu vain tähtitieteellisiin faktoihin. Maapallollakin on tietyt tähtitieteeseen liittyvät ominaisudeet mutta ajatelkaa mitä Maapallo kätkee sisäänsä. Kosmista elämää ja kokonaisen sivilisaation sekä KAIKEN siihen liittyvän mitä Maan päällä tapahtuu - inhimillisistä tunteista tekoälyyn...Maapallokin on alieneille eksoplaneetta. Kun paljastamme Kepler 452b:n tai jonkin muun eksoplaneetan elämän, astuvat kuvaan aivan muut tieteenalat ja POLITIIKKA. On vain ajan kysymys milloin vieras elämä dokumentoidaan ja silloin monet asiat muuttuvat Maapallolla. Tämä ja muut vieraat Maailmat voivat olla Maapallon historian suurin poliittinen kysymys. - siinä ovat osallisina kaikki Maapallon valtiot ja koko ihmiskunta. Aurinkoista kesäpäivää cityläisille :)


Casey - can you fix the future?  3

Osaatko korjata tulevaisuuden? Casey Newtonin ja Frank Walkerin johdolla se tapahtuu hienossa oscar-palkitussa leffassa Tomorrowland - a world beyond. Raikas, dynaaminen ja älykäs tähtinäyttelijätär Britt Robertson sekä raskassarjalainen, megatähti George Clooney antavat äänen, kasvot ja hahmon tulevaisuuden korjaamiselle. He tekevät sen mihin todellisen maailman ihmiset eivät muka pysty. Tälläkin hetkellä Maapallolla kävelee lukuisia ihmisiä - aivan kuten Caseyn ja Frankin maailmassa - jotka korjaavat tulevaisuutta. Pala palalta, päivä päivältä. He tietävät, että tietoisen maailmankaikkeuden viisaus ja älykkyys on läsnä Maapallollakin - arjen, tavallisen ihmisen todellisuudessa.

Emme ole universumin roskatunkio tai kuoleman planeetta. Ihmiset ja Maapallo voivat olla maailmankaikkeuden tiennäyttäjiä ja osoittaa mihin tietoinen elämä pystyy viisautensa, älykkyytensä ja rakkautensa ansiosta :)


Poliittinen kvanttifysiikka  4

Mitä on poliittinen kvanttifysiikka? Ehkä ei ole vielä täysin ymmärretty laajasti yhteiskunnassa, että todellisuuden perimmäisellä luonteella on implikaatioita omassa elämässämme ja siis myös yhteiskunnassa. Alkeishiukkasten maailmassa olemme jatkuvasti tekemisissä olevaisen syntymisen ja olemassaolomme kanssa. Alkeishiukkasfyysikot haluavat tietää totuuden kaiken pohjalla olevasta "maailmasta" ja todellisuuden perimmäisestä luonteesta. Sen hyväksi on investoitu miljardeja euroja. Palveleeko totuuden selviäminen vain tiedon tyydyttämisen tarvetta. Ei palvele vaan tällä tiedolla voidaan hallita maailmaa (vrt. myös ydinvoiman vapauttamisen apokalytiset implikaatiot Maapallolla). Kun sitä käytetään maailman hallitsemiseen, se muuttuu poliittiseksi.

Vaikka objektiivinen totuus on olemassa, niin todellisuuden perimmäinen luonne on ihmisyhteiskunnassa poliittista. Se on aina ollut poliittista, koska totuuden tunteminen vaikuttaa ihmisiin ja ihmiset emansipoituvat tuntiessaan totuuden. Vallankäyttäjä haluaa ylläpitää todellisuutta ja totuutta, joka on hänen kannaltaan suotuisaa ja pönkittää omaa valta-asemaansa. Tästä on paljonkin esimerkkejä tieteen ja politiikan yhteisessä historiassa (vrt. Galileo Galilein se pyörii sittenkin...). Miksi ihmisille ei kerrota mitä kvanttifysiikan löydöt tarkoittavat yhteiskuntien ja yksilön kannalta? Valtaosa poliittisista ideologioista perustuu puutteelliseen ja osittain vanhentuneeseen tieteeseen eli 1) pääasiassa newtonilaiseen fysiikkaan, joka ei tuntenut kvanttimekaniikkaa ja kvanttikenttäteoriaa, 2) darwinistiseen käsitykseen biologisten entiteettien luonteesta, jolloin ei esim. tunnettu DNA:ta eikä ymmärretty yhteistyön ja sosiaalisen koheesion merkitystä yksilöiden,yhteisöjen ja lajin menestymisen kannalta evoluutiossa. Ideologioiden perusta ei myöskään tunne lainkaan käsitettä eksoplaneetta ja maanulkopuolinen elämä...

Ihmiset eivät ole selvästikään vielä massoittain ymmärtäneet, että heidän elämänsä ja todellisuus on pohjimmiltaan kvanttifysiikkaa. Large Hadron Collider (alkeishiukkaskiihdytin) on nyt huollettu ja sillä aiotaan vapauttaa maailmankaikkeuden alussa syntynyttä energiaa. Kun kvanttifysiikka on todistanut, että kaikki perusvoimat ovat yhden voiman ilmentymiä, voimme todellakin sanoa, että "we are all one". Tai olemme kaikki yhtä kenttää "we are unified field" kuten Higgs sanoisi sen. Poliitikko voi hyvällä tahdolla ymmärtää mitä tämä tarkoittaa yhteiskuntapoliittisesti. Aikakautemme vitsaukset kuten köyhyys, nälkä ja aliravitsemus, ihmisten eriarvoistaminen, ihmisoikeuksien polkeminen, luonnon raiskaaminen ja sodat saavat uudenlaisen ulottuvuuden kun ymmärrämme, että olemme kaikki saman voiman ilmentymiä. Tämä voima on atomissa ja alkeishiukkasissa ja niiden joka sekunti vapauttama kosminen energia jokaisessa solussamme pitää meidät hengissä ja panee meidät liikkeelle.

Minkä teet lähimmäisellesi sen todella teet itsellesi. Minkä teet lähimmäisellesi, sen teet myös yhtenäiselle kentälle (unified field), josta tavallaan synnyt joka päivä. Kvanttifysiikan yhteiskunnallisia implikaatioita ei haluta tuoda esiin, vaikka ne ovat aivan selvät ja voidaan helposti ymmärtää. Tämäkin vaikuttaa poliittiselta. Olevaista koskevalla uudella tiedolla pystytään ennen pitkää manipuloimaan yhä useampia entiteettejä ihminen mukaanlukien, koska ihminenkin on tehty alkeishiukkasista ja elämämme perustuu kvanttienergiaan. Koko ihminen on valtava kvanttikone, jonka olemassaolo ja toiminta perustuu elektroneista ja fotoneista saatavaan kvanttienergiaan. Kaikki tapahtuu koherentisti - ilman koherenssia ihminen olisi päämäärätöntä hiukkaspuuroa ilman tietoisuutta ja elämää. Ihmisen olemassaolon mahdollistavan koko kvanttijärjestelmän koordinaatioon tarvitaan käsittämättömiä voimia - siis sille, että ihminen ylipäänsä toimii moitteettomasti n. 50 biljoonan solun koherenttina kokonaisuutena, jota koordinoi ihmisen aivotoiminta.

Mitä implikaatioita poliittisella kvanttifysiikalla voisi olla vaikkapa valtion budjetille tai vaikkapa kansakuntien globaalille ja yksilöiden keskinäiselle vastuulle lähimmäisistä?

On hyvin mahdollista, että maailmankaikkeudessa on sivilisaatioita, joiden koko olemisen filosofia lähtee olevaisen perusluonteen ymmärtämisestä. Käytännössä se tekee lähtökohtaisesti esim. sodat mahdottomiksi, ja se on yksi perusasioista, joiden täytyy täyttyä, jotta sivilisaatio sukupolvi toisensa jälkeen ja yksittäiset olennot elämänsä aikana voivat kasvaa ja kehittyä korkeammille tietoisuuden tasoille ja ylläpitää elämää tukevaa kehitystä. Meille ihmisillekin tämä on täysin realistista :)

Valkoinen Valo on läsnä Maapallollakin...Aurinkoista kesäpäivää cityläisille :)


Maapallon hedelmöitys  1

Kuinka planeettamme hedelmöitettiin? Sanotaan, että elämä syntyy elämästä. Siitä meillä on kokemusta. Meistä tänä päivänä elävistä ihmisistä (ja muista olioista) johtaa katkeamaton ketju Maapallon hedelmöitykseen. Syntyikö elämän koodi elottomasta aineesta? Alkoiko planeettamme siis elää itsestään vai tulivatko elämän siemenet komeettojen mukana (panspermia-teoria). Elämän syntymiseenkö ei tarvittu mitään geneettistä koodia, koska entropiaa on niin helppo uhmata vai mitä...Kyllä se aine siitä rupeaa elämään ja lopulta ajattelemaan kun tarpeeksi monta kertaa molekyylit hakkaavat toisiaan vastaan sopivassa kemiallisessa liemessä ja sitten rupeavat replikoitumaan...?

No joka tapauksessa vallitseva käsitys on, että elämä on syntynyt Maapallolla vain kerran ja yhdestä solusta. On hieman hämmentävää ajatella, miten planeettamme hedelmöitys olisi voinut tapahtua. Ikään kuin steriili, neitseellinen Maa on odottanut jotain sysäystä, joka käynnistää uuden elämän syntymisen. Onko tämä sysäys tähden lämpö ja valo eli auringon atomeissa piilevä ydinvoima, joka siitti äiti-Maan.

Hedelmöitetty ja hedelmöittänyt olento luonnollisesti ja loogisesti ajattelee, että myös Maapallon ensimmäinen solu olisi saanut elämän informaationsa hedelmöityksessä. Mutta ehkä olen väärässä. Voisiko aine alkaa elää itsestään kun jotkin makromolekyylit alkavat replikoitua. Mutta entä kaikki ne pienen pienet tehtaat ja koneet, jotka syntyvät solun sisälle: mitokondriot, ribosomit, tumat, SRP-makromolekyylikoneet...Huipputeknologiaa sattumalta...Mielettömiä laitteita. Elämän koodit ovat ainakin upeita - niin upeita, että tiedemiehet varoittivat äskettäin julkisesti niiden manipuloinnista ja näkivät vaarana SUPERIHMISEN LUOMISEN tulevaisuudessa (mikä johtaisi väistämättä ennennäkemättömään yhteiskuntien eriarvoistumiseen). Tässä vaiheessa on geeniteknologia nyt: Jennifer A. Doudna ja Emmanuelle Charpentier kehittivät v. 2012 mullistavan geenitekniikan CRISPR-Cas9 -metodin, jolla voidaan "editoida geenejä"- Kyllä - sillä voidaan parantaa sairauksia mutta myös ihmisen mielikuvitus on rajaton...siksi varmaan varoitus "superihmisen luomisesta"...Nerokas geeniohjelmoija saattaisi ohjelmoida DNA:han "varastoon" on-off -geenejä, jotka aktivoituvat tai sammuvat tietyn kaltaisissa ympäristöissä (onhan odotettavissa, että eliön elinympäristö muuttuu)...Olisihan ollut jo elämän alussa nerokasta käyttää tätä menetelmää mutta tätä viisauttahan ei vielä silloin ollut...? :)

Kun loikkaamme takaisin kosmologian sfääreihin, niin tiede oikeastaan väittää, että universumi on implisiittisesti elävä, vaikka tätä ei eksplisiittisesti sanota. Kuka uskoo, että universumi on elävä? Kuinka kauan mahtaa olla universumi uinunut "elottomana" ns. alkuräjähdyksen jälkeen (se kuuluisa big bang) ennen kuin siitä syntyi olioita. Jos se on uinunut siihen saakka kunnes Maapallolla syntyi elämää niin varsin pitkään se "odotti". Roskakoppaan voidaan heittää ajatus, että universumi olisi alkanut elää vasta Maapallon elämän myötä, vaikka joidenkin mielestä universumi on tehty juuri meitä varten.

Joka tapauksessa voimme olla varmoja, että universumi on elävä, koska me olemme täällä - koska meidän planeettamme elää. Tiede oikeastaan esittää, että tähden tuhkasta syntyneessä planeetassa on jo valmiina orgaanista informaatiota, josta voi syntyä elämää. Ikään kuin elämä on aineessa läsnä potentiaalina ja odottaa vain sopivia olosuhteita aloittaakseen "syntymisen". Koska olemme elämänmuotona syntyneet alun perin samasta solusta, olemme kaikki sukua toisillemme ja niinhän tiede sanoo. Koko elämän verkko on sukulaisuusverkko. Tällä on varsin kauaskantoisia seuraamuksia niin ihmisen luontosuhteelle kuin myös ihmisten keskinäisille tasa-arvoisille yhteiskunnallisille suhteille (vrt. poliittiset implikaatiot).

Näin jälkikäteen katsottuna - kun me olemme jo syntyneet ja kehittyneet tietoisiksi olioiksi tällä planeetalla - niin vallitseva tieteellinen paradigma ainakin olettaa, että elottomasta aineesta tuli elävää ainetta. Elävän universumin teoria tosin pitää koko universumia jo alun perin elävänä. Darwin ei osannut selittää miten elämä syntyi Maapallolla, hän kehitti teorian siitä miten se on kehittynyt. Kuuluisa evolutionisti Richard Dawkins ei myöskään tiedä miten elävä solu syntyi planeetallamme. Dawkins ei ainakaan usko Luojaan mutta kumma kyllä hän piti eräässä haastattelussa mahdollisena, että maan ulkopuolinen vieras äly olisi voinut manipuloida Maapallon elämää jossain vaiheessa.

MAAPALLON HEDELMÖITYKSESSÄ on aivan selvästi jotain mitä ei ymmärretä ollenkaan eli mitä alkeishiukkasten maailmassa eli universumin suurimpien voimien maailmassa tapahtuu kun ainakin näennäisesti elottomasta aineesta tulee elävää ainetta. Kyllähän tässä on linkki kvanttimaailman tapahtumien ja elämän syntymisen välillä. Tässäkin jäljet johtavat kvanttimekaniikkaan ja sub-atomaariseen maailmaan. Kvanttifyysikoista mm. John Hagelin väittää, että tietoisuus luo todellisuuden ja siis myös elämän. Jos näin on, mitä se tarkoittaa Maapallon hedelmöityksen kannalta...Kokeellisesti tiedämme, että ainehiukkasen olemassaolo edellyttää tietoisuutta (vrt. double-slit experiment). Olemmeko siis erottamaton osa universumin todellisuutta luovaa tietoisuutta (at the fundamental level we are all one), joka manifestoituu elävässä aineessa kuten me ja muu elämä tällä rakkaalla planeetallamme :) Vaikka elämällä on puutteensa, kuten vaikkapa tietoisen ihmisen väkivaltainen historia Maapallolla osoittaa, niin kyllä Maapallon hedelmöitys oli fantastinen asia - hedelmöityksestä on syntynyt niin paljon erilaisia, hienoja eliömuotoja. Eikä planeettamme ole ainoa paikka, jossa näin on tapahtunut. Kuinka syvästi tunteva, luova tämä tietoisuus voikaan olla - ihan niin kuin jokainen meistä :)

Aurinkoisia ja energisiä kevätpäiviä cityläisille :)


Zero point energy - energiaparadigma muutoksessa?  2

Hurja energiaparadigman muutos on muhimassa kvanttifyysikoiden ja kvantti-insinöörien pöydällä...Syynä on zero point energy eli tyhjiöenergia, jota myös kvanttifluktuaatioksi kutsutaan. Tämä "tyhjästä" syntyvien ja samanaikaisesti häviävien "virtuaalihiukkasten" synnyttämä energia tuntuu lähinnä aprillipilalta kuten moni muukin kvanttimaailman ilmiö mutta sitä se ei ole. Tämä energia on siinäkin mielessä outo, että se ei säily tyhjiössä mutta sitä syntyy taukoamatta eli säilymättömyys näyttää rikkovan termodynamiikan toista pääsääntöä. Kyseessä saattaa olla sama ilmiö kuin ns. pimeässä energiassa, jota on maailmankaikkeuden massaenergiasta n. 68% ja joka aiheuttaa maailmankaikkeuden laajenemisen. Universumin pienimmissä struktuureissa on universumin suurin voima, joka työntää jopa galakseja valtaviin nopeuksiin.

Voisiko todella olla mahdollista, että ilmainen, saasteeton ja rajaton energia on ihmiskunnan ulottuvilla. Sehän mullistaisi monta asiaa maailmassa. Ihmiskunnan energiatalous kokee kummia, jos tämä energia kyetään valjastamaan. Se ei ole niin kuin öljy, kaasu tai kivihiili. Ehkä se korvaa tulevaisuudessa fossiiliset polttoaineet ja ratkaisee ilmaston lämpenemiseen liittyvät kysymykset sekä ydinvoiman käytön. Vielä kuluu aikaa mutta ihminen on nokkela ja älykäs. Potentiaalisesti tämä avaa huimia näkymiä kestävään kehitykseen. Netistä löytyvän informaation perusteella kiinnostus tämän energian valjastamiseen näyttää olevan aika hurjaa. Kukapa ei haluaisi energiaa, joka työntää galakseja. Jos se työntää galakseja, niin työntövoimaa löytyy varmaan myös interstellaariseen matkustamiseen. Näin ovat tiedemiehet visioineet.

Mitään ei tapahdu ilman energiaa. Olemassaolomme keskeinen kysymys on energiansaanti. Poliittiset päätökset vaikuttavat suoraan tai välillisesti laajassa mielessä energian saatavuuteen, hyödynnettävyyteen tai energiasta peräisin olevien aineellisten entiteettien aktualisoitumiseen ihmisen jokapäiväisessä elämässä . Esim raha on vain väline jolla siirrät energiaa käyttöösi/hyödynnettäväksi oli se sitten ravintoa, bensaa, lämmitystä, palvelua tai mitä tahansa aineellista tai aineetonta hyödykettä, jota rahalla saa. Kaikkeen liittyy energia. Voimme elää askeettisesti mutta elintoimintojemme ylläpitämiseen tarvitsemme energiaa. Ravinnon eli energian saanti riippuu monesti politiikasta kuten vaikkapa usein kehitysmaissa kansainvälisestä kauppapolitiikasta. Voimme henkilökohtaisesti tulla toimeen ilman öljyä, kaasua, kivihiiltä, ydinvoimaa mutta emme ilman ravintoa. Modernin yhteiskunnan keskeisissä prosesseissa ml. tuotantotalous hyödynnetään energialähteitä, jotka tuhoavat luontoa ja lämmittävät ja saastuttavat ilmaa. Tämän ZPE-energia muuttaisi. Energia on itse asiassa politiikan keskeisin kysymys. Kenellä on energiaa käytettävissään hänellä on hyvät lähtökohdat selviytyä jokapäiväisessä elämässään. Jos energiaa ei ole niin ei ole meitäkään. Energiaa hallitsevat näyttävät hallitsevan maailmaa...E=mc2 :)

Ps. alla vielä linkki jossa johdatusta ZPE-aiheeseen

www.youtube.com/watch?v=Y1Tddl_1Avs


"Earthlings - take me to your leader"...  1

Olemmeko yksin maailmankaikkeudessa? Jokaisella lienee ainakin mielipide asiasta mutta kukaanhan Maapallolla ei voi varmasti tietää totuutta - vai mitä...? Periaatteessa erilaisia alieneita voi olla vaikka kuinka paljon miljardeilla planeetoilla. Tällä hetkellä eksoplaneettoja on varmuudella havaittu jo 1821. Se että vieras äly ei todistetusti ole Maapallon agendalla ei vielä tarkoita, että niitä ei olisi...

Tuo otsikon lähestymistapa lienee peräisin 1950-luvun scifi-leffoista ja heijastaa Maapallon hallitsevan lajin poliittisia järjestelmiä ja auktoritatiivista ajattelua. Ikään kuin Maan ulkopuolinen äly lähestyisi - niin halutessaan - ihmisiä "virallisesti" ja valtioiden/organisaatioiden tasolla. Miksi muka ihmispopulaatioiden johtajat olisivat se yksikkö, jolla tasolla kontakteja tapahtuisi eikö se olisi pikemminkin tietoista elävää organismia luonnollisimmillaan edustava taso eli kuka tahansa ihminen. Joka tapauksessa perinteisesti kai ajatellaan, että ihmiskunta vastaisi ja valmistautuisi jotenkin kollektiivisesti tietoon Maapallon ulkopuolisesta tietoisuudesta ja vieraasta sivilisaatiosta.

Joskus on katsottu tällaisen tehtävän ikään kuin luontevasti lankeavan Yhistyneille Kansakunnille - ehkäpä YK:n pääsihteerille. Edustaahan YK ihmiskuntaa, vaikka siellä valtiot hääräävätkin. UNOOSAn (the United Nations Office for Outer Space) päällikköä on "leikillisesti" joskus luonnehdittu henkilöksi, jolle kuuluu YK:n alien-asiat - siis ehkäpä jopa "first encounter with aliens". Näyttää siellä YK:ssa olevan jokin komiteakin, joka pohtii ulkoavaruuden rauhanomaista käyttöä (COPUOS). Niin - kenelle tällainen voisi kuulua Maapallolla. Kuka edustaisi Maapalloa. Siinäpä onkin kysymys. Tuskinpa kontakti tapahtuisi näin: eartlings - take me to your leader...

Entäpä jos alien-havainto tapahtuisi Marsissa - jos vaikkapa Intian avaruusluotain havaitsisi merkkejä alien-elämästä. Kertoisiko Intia siitä avoimesti vaikkapa YK:ssa vai mitä tapahtuisi. NASAhan ei ole ainoa Maapallon avaruusvirasto, joka tutkii lähiplaneettoja. Jos Marsissa on merkkejä vieraasta elämästä tai peräti äyllisestä elämästä niin NASA siitä varmaan jo tietäisi. Toisaalta jokainen voi itsekin vetää johtopäätöksiä netissä olevista Curiosityn, Opportunityn ja Spiritin kuvista. Mitenköhän Suomessa reagoitaiisiin alien-älyn olemassaoloon. Nyt kun eduskuntavaalitkin lähestyvät niin valistunut ehdokas lienee pohtinut talouden ja muiden tärkeiden asioiden lisäksi mitä hän ihmisten johtajana sanoisi Maapallon ulkopuoliselle tietoisuudelle...Tämä lienee kuitenkin täysin hypoteettista (eiväthän Maapallon ulkopuoliset asiat meitä muka hetkauta...) mutta joku viisas tähtitieteilijä sanoi kerran, että "kaikki on muuttunut paitsi ihmisten ajattelutapa". Hm...vaalikoneissa on varmaan asiaa koskevia kysymyksiä ehdokkaille...


Dawn lähestyy Ceresiä - mitä ovat "mystiset valot"?  5

Ceres voi yllättää. Sen rakenteissa on runsaasti elämän nestettä ja missä sitä esiintyy siellä on usein myös elämää. 6. maaliskuuta Dawn asettuu sen kiertoradalle ja sieltä se lähettää Maan ihmisille dataa ja kuvia tuntemattomasta pienestä maailmasta, joka voi kätkeä sisäänsä muitakin yllätyksiä kuin kauas avaruuteen asti näkyvät kaksi kirkasta valoa.

Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä liikkuva Ceres on ehkä hieman yllättäen saanut aikaan valtavan spekulaatioiden tulvan jo Dawnin mission alkuvaiheessa näiden kirkkaiden valojen vuoksi. Dawn-luotain on havainnut Ceresin pinnalla kaksi laajaa kirkkaan valon aluetta, mikä on hurjimmissa arvioissa tulkittu jopa merkiksi vieraan sivilisaation aktiviteeteista Ceresin pinnalla. Todennäköisempi vaihtoehto lienee kuitenkin kraatterin pohjalta paljastunut jää, joka heijastaa auringonvaloa tai jonkinlainen purkausalue. Tuskinpa ne puuttuvia pikseleitäkään ovat...Jää merkitsisi vettä ja sitä siellä on joka tapauksessa. Ceres on kääpiöplaneetta, josta ei juuri paljon puhuta - lieneekö siitä syystä, että se on niin pieni. Mutta pienikin voi yllättää ja nousta jättiläisten yläpuolelle. Olisipa se aikamoinen paukku, jos sieltä jotain organismeja löytyisi. NASA ei ole vielä ottanut virallisesti kantaa valoihin...

Jospa aurinkokunnassamme onkin paljon enemmän elämää kuin mitä kuvittelemme. Kuten tiedämme Mars näyttää aika lupaavalta elämän kannalta. Upea Curiosity on siellä mönkinyt jo yli kaksi vuotta ja ainakin Marsin muinainen elämä näyttää hyvin todennäköiseltä. Eiköhän sieltä löydy pian todisteita elämästä ja viimeistään noin kymmenen vuoden kuluttua, kun ihminen astuu Marsin pinnalle. Entäpä Venuksen pilvet - siellä on vyöhykkeitä, joissa on elämälle sopivia lämpötiloja. Kaasujättiläinen Jupiter on haalinut ympärilleen muutaman lupaavan kuun kuten Europa ja Ganymedes. Europan paksun jääkannen alla lainehtii meri ja missä on meri siellä voisi olla elämää. Ja entäpä Saturnuksen Titanissa lainehtivat metaanijärvet...järkyttävän kylmähän siellä on mutta elämä on sitkeää ja onhan Maapallollakin olioita, joiden suonissa on pakkasnestettä. Se Philae on muuten vielä siellä komeetan pinnalla ja nyt kun aurinko lämmittää sitä niin laskeutujalta saataneen uutta dataa. Jospa siellä todella on niitä elämän siemeniä, jotka kulkeutuvat komeettojen mukana aurinkokuntamme eri osiin.

Ehkä yllättäen joskus täysin kuolleeksi kuviteltu aurinkokuntamme - tietysti Maapalloa lukuunottamatta - saattaa yllättää. Hyvä tuntea oma taka/etupiha kun uudet, tuhannet eksoplaneetat alkavat vyöryä pikku hiljaa tietoisuuteemme. Katsomme eksojakin toisesta perspektiivistä kun ymmärrämme omaa aurinkokuntaamme. Olemme historiallisen askeleen päässä uudesta aikakaudesta...


Ikivanha tietoinen elämä  5

Mitä oli ennen meitä eli ennen Maapallon elämää? Elämää ja tietoisuutta on saattanut olla maailmankaikkeudessa jo miljardeja vuosia ennen kuin oma planeettamme syntyi (n. 4,6 miljardia vuotta sitten). 117 valovuoden päässä Lyran tähtikuvion suunnalla on aurinkokunta (Kepler-444), jonka viisi planeettaa ovat osoittautuneet n.11,2 miljardia vuotta vanhoiksi eli yli kaksi kertaa Maapallon ikä. Näin raportoivat Birminghamin yliopiston tiedemiehet. Kepler-444:n pienin planeetta on Merkuriuksen kokoinen ja suurin on Venuksen kokoinen. Tämä on vanhin tunnetuin järjestelmä, joka koostuu Maan kokoluokan planeetoista ja lisäksi niiden keskustähti on auringon kaltainen. Jo nämä planeetat kertovat ikivanhasta kosmisesta elämänpotentiaalista.

Kun Maapallon ikä on n. 4,6 miljardia vuotta, niin em. planeettojen olemassaolo tarkoittaa sitä, että jo aika varhaisessa vaiheessa universumin syntymän (13,8 miljardia vuotta) jälkeen on syntynyt planeettoja (muitakin kuin nämä), joilla on voinut syntyä elämää ja joka tapauksessa paljon ennen kuin täällä Maapallolla on syntynyt elämää ja tietoisuutta...Tämä on yksi konkreettinen argumentti sille miksi universumissa saattaa olla ikivanhoja tietoisuuden muotoja. Tuskinpa ne enää ovat tällaisia perinteisiä sivilisaatioita kuten ihmissivilisaatio vaan jotain aivan muuta. Ne saattavat meistä tuntua yliluonnollisilta...

Maan ulkopuolisista sivilisaatioista spekuloitaessa törmätään myös varsin relevanttiin näkökulmaan, joka nousee mieleen omasta ihmissivilisaatiostamme. Kosmisessa aikperspektiivissä oma sivilisaatiomme on tosi nuori - vielä osittain kapaloissaan - ja katsokaa mitä olemme saaneet aikaan. Olemme jatkaneet pissimistä ja kakkimista holtittomasti kun kapaloa on alettu poistaa. Toki paljon hyvääkin on saatu aikaan mutta juuri tänään HS kirjoittaa ydinasevarustelun kiihtymisestä planeetallamme.
Jos muutkin kosmoksen sivilisaatiot - ja siis myös nuo ikivanhat - kehittyvät/ovat kehittyneet samaa rataa kuin Maapallolla niin jossain vaiheessa muillakin planeetoilla on saattanut tulla eteen väkivaltaan taipuvaisen lajin olemassolon viimeinen kynnys ja me ollaan eletty sillä kynnyksellä nyt muutamia vuosikymmeniä. Eipä sivilisaatiot kovin vanhoiksi elä, jos älyn ansiosta ne rakentavat muuallakin galaksissamme tappovälineet eli ydinaseet, joilla ne voivat tuhota oman lajinsa. Toisaalta jos jokin sivilisaatio onnistuu ylittämään tämän kynnyksen tuhoamatta itseään ydinsodassa niin tie on auki tähtiin. Emmehän me voi olla kosminen epäonnistuminen lajina (cosmic failure) vai mitä? Kaikkien kansojen yhteistyöllä voimme luoda paratiisin Maan päälle mutta miksi tätä ei selvästikään haluta. Ydinvoiman ansiosta olemme olemassa - kosmoksen yksi ehkä? kirjoittamaton laki sanoo, että YDINVOIMAA EI SAA KÄYTTÄÄ ELÄMÄN JA TIETOISUUDEN TUHOAMISEEN! Voimia elämän ystäville :)


Elämme Laniakeassa  4

Kuinka paljon on hyvä tietää siitä missä elämme? Lähiympäristö on ainakin hyvä tuntea - eihän sitä muuten oikein osaa suunnistaakaan paikasta toiseen. Monet ihmiset tuntevat oman maansa - siis valtionsa maantieteellisen alueen - aika hyvin; on tullut reissattua lomilla paikasta toiseen tietyllä maantieteellisellä alueella planeetallamme. Maapallon monissa eri paikoissakin on moni ihminen käynyt ja tutustunut planeettamme mielenkiintoisiin kohteisiin ja luonnonnähtävyyksiin. Varsinkin poliittisten päättäjien tulisi tuntea ympäristönsä - eihän sitä voi odottaa, että ilman paikallistuntemusta voi tehdä harkittuja, järkeviä ja rationaalisia päätöksiä. Maapallo alkaa käydä tutuksi mutta mikä on Maapallon osoite. Jos osoite ei ole tiedossa, niin pallo voi olla hukassa...

Laniakeassa elämme. Laniakea on Havaijin (Hawaii) kieltä ja se tarkoittaa "mittaamatonta taivasta", "immeasurable heaven". Laniakea on "paikallinen" jättimäinen galaksien superklusteri (superklusterikotimme), joka sisältää n. 100 000 galaksia, jotka ulottuvat n. 520 megavalovuoden alueelle. Laniakea koostuu Virgon, Hydra-Centaurusin ja Pavo-Indusin isoista galaksiklustereista. Virgon sisällä on pienempiä galaksiklustereita (ehkä n. 100). Oma galaksimme Linnunrata sijaitsee Virgon klusterissa, ja se kuuluu paikalliseen n. 35 galaksin ryhmään. Linnunradassa aurinkokuntamme sijaitsee Orionin kierteishaarassa galaksin reunamilla ja oma rakas planeettamme - pale blue dot - on kolmas planeetta auringosta, tasaisesti ydinvoimaa vapauttavasta keltaisesta G-luokan tähdestä. Tällä hauraalla kosmoksen hiukkasella elämme elämämme. Täällä päätetään tietoisen elämän kohtaloista sodassa ja rauhassa. Tietävätkö nämä päättäjät mitään siitä missä he oikeastaan elävät ja miten he tähän paikkaan ovat syntyneet. Mikä onkaan heidän vastuunsa elämästä, luonnosta ja tietoisuudesta, ihmisen elämästä täällä Laniakeassa ja sen kaukaisella sinisellä planeetalla. Mikä onkaan tämän pienen planeettamme arvo Laniakeassa? Ken päättää asioista, hänen on se tiedettävä.

"Omalla" superklusterillamme eli Laniakealla on myös naapureita: Perseus-Pisces, Shapley, Coma ja Hercules ovat naapurissa olevia galaksien superklustereita. Niillä on omat sadattuhannet galaksinsa. Nämä superklusterit muodostavat kosmisia nauhoja ja kosmisen verkon universumiin. Mitä se tarkoittaa, ken tietää...

Tässä lisätietoa Laniakeasta, jos pallo sattuu olemaan hukassa:

www.youtube.com/watch?v=rENyyRwxpHo


Perusmaapallolaiset  3

Keitä ovat perusmaapallolaiset? Kysymys saattaa kuulostaa jonkun mielestä oudolta Maapallon valtio-järjestelmässä mutta galaksimme miljoonien planeettajärjestelmien näkökulmasta kysymys on aivan luonnollinen. Olet ensisijaisesti Maapallon elämästä et jostain poliittisesta järjestelmästä syntynyt olento, joka kantaa DNA-molekyyleissaan Maapallon elämän ikivanhaa koodia, kokemusta ja sen historiaa. Olet osa Maapallon elämää ja sinussa on Maapallon elämän ja Maapallon tietoisen olennon identiteetti. Sinussa ei ole Alfa Centaurin planeetan identiteettiä, sinussa ei ole Kepler 186 f -planeetan identiteettiä, sinussa ei ole Gliese 832 c -planeetan identiteettiä eikä minkään muunkaan galaksimme planeetan identiteettiä. Samaistut ihmiseen et samaistu rottaan tai koiraan, et hevoseen tai krokotiiliin, gorillaan, simpanssiin tai gibboniin vaan - ihmiseen. Tiedät, että kuulut ihmislajiin ja ihmiskuntaan. Kun lähdet pois Maapallolta edustat kosmisissa kontakteissasi Maapallon elämää ja sen ihmiskuntaa. Mitä tiedät Maapallon elämästä ja ihmiskunnasta, se auttaa sinua matkallasi...Ehkä et haluaisi kertoa muille kosmoksen tietoisuuksille, että planeettasi ihmislajilla on ollut synkkiä aikoja Maan päällä. Haluaisit kertoa rakkaudesta ja ihmisten yhteenkuuluvuudesta ja kaikista ihmeellisistä asioista, joita lajikumppanisi ovat tehneet ja keksineet planeetallasi. Tiedät myös, että lajimme kamppailee eksistentiaalisten ongelmien parissa...

Perusmaapallolainen edustaa planeetallamme 3,5 miljardia vuotta vanhaa kosmista elämänmuotoa ja yksilöllisen elämänsä aikana hän edustaa tätä elämänmuotoa niin hyvässä kuin pahassakin (mitä hän ei ehkä ole oivaltanut). Hän on jo saattanut kuulla, että hänet on muovattu aineesta, joka on syntynyt tähtien ydinfuusioissa. Hän on kirjaimellisesti tähtiainetta ja hän tietää, että se sitoo hänet kosmisiin prosesseihin ja käsityskyvyn ylittäviin kosmisiin energioihin. Hän janoaa mahdollisuutta elää täyttä ihmisen elämää, sellaista jonka hänen oma planeettansa voisi hänelle tarjota. Tämä tietoinen olento haluaa elää onnellisen elämän Maan päällä. Hän haluaa ruokaa, juomaa, suojaa, turvallisuutta, työtä, mahdollisuuksia toteuttaa itseään, vapautta, ystäviä ja kuulua sosiaalisiin yhteisöihin. Perusmaapallolainen ei tuhoa luontoa ja ympäristöä, josta hänen oma olemassaolonsa on riippuvainen, perusmaapallolainen ei halua sotia eikä väkivaltaa. Perusmaapallolaisen hyvän elämän edellytykset ovat olemassa kaikille. Perusmaapallolainen ei alista lajikumppaneitaan eikä planeettamme kansoja, hän ymmärtää että pohjimmiltaan olemme kaikki samaa elämää, jonka perusominaisuuksia ovat moninaisuus ja erilaisuus. Ilman niitä elämä ei kehity vaan sammuu.

Perusmaapallolainen on viisas ihminen. Hän tietää edustavansa mittaamattoman arvokasta, ikivanhaa kosmista elämää ja tietoisuutta. Hän ei milloinkaan vaaranna planeettaa eikä ihmiskuntaa vaan puhuu ihmisyyden. luonnon ja elämän puolesta. Hän on astunut ihmiskunnan kohtalon vuoteen 2015 luottavaisena ja tietoisena, että hänen takanaan on maailmankaikkeuden suurimmat voimat.

Hyvää alkanutta vuotta planeettamme ihmisille!