Nainen vedenjakajalla

Liikemiesmäisen harkitsevan ja naiseudestaan nauttivan naisen ajatuksia.

Näytetään kirjoitukset marraskuulta 2017.

Kahvittelua

Portugalilainen kahvila
Portugalilainen kahvila

Kuinka monta kertaa päivässä sinä juot kahvia, eräs portugalilainen ystäväni kysyi. Ja minä vastasin, että neljä-viisi kertaa riippuen vähän siitä missä päivän mittaan olen. Ystäväni tuumi hetken ja sanoi sitten että tapani tulee aika kalliiksi. Ei se minun mielestäni mitenkään kovin kalliiksi käy sillä keitän kahvini itse, kerroin hänelle.
Niinpä, meillä on erilainen kahvittelutapa. Hän näet juo kahvinsa aina kahvilassa. Ja jos hän valitsee kalliin kahvilan, toki kahvittelu pitkän päälle voi kalliiksi käydä. Eritoten silloin siitä tulee hintavaa jos hän ottaa palan painiketta.
Tätä meidän ja portugalilaisten kahvittelun eroa huomasin miettiväni kun silmiin osui Helena Lindstenin kulttuurihistorian väitöskirja, joka käsittelee meikäläisten maaseutukotien kahvinjuontia arjessa ja juhlassa l920-luvulta l960-luvun lopulle.
Esimerkiksi kahvin nauttimisessa suomalaisilla näkyivät luokkaerot. Parempi väki, kuten kirkkoherra ja opettaja joivat kahvinsa kupista kun taas tavallinen maalaisväki hörppi kahvinsa lautaselta. Tällaisen kahvittelutavan muistan nähneeni itsekin maaseudulla. Maalaismummolla oli vielä sokeripala hampaidensa välissä kun hän kuuluvasti ryysti juomansa.
Mutta tapahtuipa kahvittelu missä hyvänsä ja milloin hyvänsä sen yksi tarkoitus on sosiaalinen seuranpito. Portugalissa ihmiset saattavat istua pitkään juttelemassa suurin piirtein sormustimen kokoisten kuppiensa ääressä bica –kahviaan juoden. Eikä tarjoilikaan heitä pois häädä. Kuulumisia siinä vaihdetaan ihan samaan tapaan kuin Suomessa kodeissa kahviteltaessa.
Kahvinkeitto on ollut naisten puuhaa. Hyvää kahvinkeittäjää on myös arvostettu. Mutta muistan erään poliittiseen järjestöön liittyneen ystävättäreni tästä myös tuohtuneen. Hänet olivat miesjäsenet ohjeistaneet kahvin keittoon. Siitäkös nainen kimpaantui ja napautti kelpaavansa kyllä muuhunkin. Miehet keittäkööt itse kahvinsa !
Miehetpä sitten keittävätkin kahvia. Baristat, kahvinkeitoin ammattilaiset ovat miehiä siinä kuin naisia. Ja Suomeenkin rantautuvan kahvilakulttuurin myötä kahviloita pitävät miehet siinä kuin naiset. Lähestymme Portugalin kahvittelutapoja.
https://www.youtube.com/watch?v=GVnrEh56f_g