Nainen vedenjakajalla

Liikemiesmäisen harkitsevan ja naiseudestaan nauttivan naisen ajatuksia.

Näytetään kirjoitukset tammikuulta 2016.

Kehon muisti

lissabonilainen reliefi
lissabonilainen reliefi

Brasilialaisen Lucienen hieronta aikaansai minulle mielenkiintoisen kokemuksen.
Hakeuduin täällä Lissabonissa hänen hierottavakseen koska tietokonetyö rasittaa selkääni ja niskaani eikä jännitys aina laukea omin voimin.
Lucienen hieronta perustuu akupunktiopisteille ja hän vapauttaa kehon energiavirtoja.
Hänen kerran painaessaan erästä kohtaa selässäni siirryin alta aikayksikön Agadiriin, vuosien taakse.
Olin parhaan ystävättäreni kanssa lomalla Marokossa. Kerran päätimme rentoutua siestan aikaan oikein perusteellisesti. Otimme paikallisilta hierojilta rentouttavat hieronnat.
Meidät johdatettiin samaan tilaan ja kaksi hierojaa käsitteli meitä sitten siinä riti rinnan. Hieronta oli paljolti samanlaista kuin Lucienen terapia.
Suunnaton suru valtasi minut tämän elävän muiston vuoksi. Ystävättäreni kuoli joitakin vuosia myöhemmin äkkiä ja matka jäi viimeiseksemme.
Olen kuullut kehon muistista ja tämä oma kokemus, tietyn pisteen painalluksen synnyttämä muisto tunnevyöryineen, sai minut uskomaan että keho kyllä muistaa. Silmäni olivat kyyneleistä kosteat kun Luciene lopetti työnsä.


Portugalin teemamatkani

Materiaali "leivotaan" muotilla halutun näköiseksi ja kokoiseksi.
Materiaali "leivotaan" muotilla halutun näköiseksi ja kokoiseksi.
Keramiikan polttouuni
Keramiikan polttouuni
Palmelan koriste-esineitä
Palmelan koriste-esineitä
Keraamiset laatat ovat osa arkkitehtuuriakin, kuvassa erään ravintolan seinää.
Keraamiset laatat ovat osa arkkitehtuuriakin, kuvassa erään ravintolan seinää.

Eilinen Palmelan matkani Portugalissa käy hyvin sellaisesta teemamatkasta, joista noin puolet suomalaisista on nyt innostunut. Portugalilainen ystäväni vei minut vähän vajaan sadan kilometrin päähän Lissabonista EspacoFortunan keramiikkatehtaaseen katsomaan miten keraamisia laattoja, tiiliä ja koriste-esineitä valmistetaan.
TSN Gallupin tutkimuksen mukaan kulttuurimatkat ovat kolmanneksi suosituimpia teemamatkoja (42 %) ja suosituimpia ovat luonto- ja aktiiviteemamatkat (49 ja 46 %).
Minäkin suosin teemamatkoja, nimittäin arkkitehtuurin ympärille rakentuvia matkoja. Niitä ei kuitenkaan ole järin paljon tarjolla, joten enimmäkseen matkustan omin nokkineni ja nautin paikallisten tuttujeni opastuksesta.
Palmelan keramiikkaa käytetään niin arkkitehtuurin osana kuin koriste-esineinäkin. Keraamisten tiilten ja laattojen näkemiseltä ei yksinkertaisesti voi välttyä Portugalissa. Niitä on rakennusten ulkoseinissä ja katujen nimikylteissä yhtä lailla kuin kylpyhuoneissa, keittiöissä ja eteisissä.
Käydessäni esimerkiksi eräälle naiselle valmistettiin mittatilaustyönä kylpyhuoneen laattoja hänen mieleisensä mallin mukaan. Tehtaan taiteilija vastaa kuvituksesta jonka hän asiakkaan niin toivoessa luonnostelee yhdessä hänen kanssaan. Mallit voivat olla perinteisiä tai moderneja. Suosituimpia Portugalissa ovat kuitenkin sinivalkoiset laatat. Kooltaan l5 x 15 cm:n kuvioitu laatta maksaa noin 10 euroa.
Jo matkan varrella tutustuimme materiaaliin, vuoren rinteessä olevaan punaiseen ainesosaan. Se on osana keraamisissa tiilissä.
Laatat tehdään kuin taikinaa leipomalla. Materiaali on aluksi pehmeää ja siitä tehdään muoteilla piparkakkujen tapaan sopivan kokoisia ja näköisiä laattoja tai esineitä, jotka lasitetaan. Keraamisten laattojen työstäminen on sesonkiluonteista, koska kesällä laatat kuivuvat noin viikossa mutta talvella, ilman ollessa kosteaa ja kylmää, kuivuminen vie kuukaudenkin.
Kun taiteilija on työstänyt laatan toivotun näköiseksi, se sitten poltetaan uunissa noin 1000 asteen kuumuudessa.
Palmelan pienen tehtaan omistavat kunta ja valtio yhdessä ja siellä järjestetaan myös työpajoja.
Alun pitäen arabeilta peritty taito on kotiutunut Portugaliin niin, että se on kaikkien suosiossa. Keramiikan arvostus on myös oiva esimerkki siitä kuinka traditio siirtyy nykypäivänkin eläväksi muodiksi.


Itsepetoksia

Suuret odotukset ja lupaukset voivat lässähtää, jopa pian.
Suuret odotukset ja lupaukset voivat lässähtää, jopa pian.

Ihmiset taitavat pettää itseään eniten tammikuussa. Monet lupaavat elämänmuutoksia kuten pudottaa painoaan, lopettaa tupakoinnin, vähentää alkoholin käyttöään ja niin poispäin.
Mutta esimerkiksi kuntosaliyrittäjät tietävät kertoa, että jumpparyhmistä ja saleilta väki vähenee aikaa myöten. Ihmiset pettävät itselleen antamansa kunnonkohotuslupaukset.
Samoin voi käydä vaikka kielikursseilla. Ryhmät pienenevät kevättä kohden. Henkisen ryhdistäytymisen itselleen luvannut uuvahtaa kesken kaiken.
Sisätautilääkäri Pertti Mustajoki kertoo Duodecim-lehdessä mielenkiintoisesta itsepetoksesta. Tutkimuksen perusteella ylipainoisista isistä puolet ja äideistä 16 % piti itseään normaalipainoisena. Paino oli heillä siis katsojan silmissä sanontaa kauneus on katsojan silmissä mukaillen. Itsepetosta!
Jos lääkäri oli kertonut ylipainoisille liikakiloista molemmissa ryhmissä painon pitäminen sopivana väheni. Lääkärin sana siis painaa.
Miten mahtaa vaikuttaa ystävän tai perheenjäsenen sana? Yleinen käsityshän on, että lihaville ei saisi mainita heidän liikakiloistaan. Se on arka asia.
Mustajoki ihmettelee sitä, että samoihin aikoihin kun lihavuus alkoi maassamme huomattavasti yleistyä potilaiden rutiininomainen punnitseminen lopetettiin. Tässä on siis paradoksi.
Yle puolestaan kysyy verkkosivullaan että oletko lihavampi kuin luulitkaan. Painoindeksi voi huijata. Kun vertasin omaa painoani uudella ja vanhalla systeemillä laskien, ero oli 200 grammaa. Ei järin suuri huijaus. 
Eilen muuan tuttavani kertoi oman itsepetoksensa. Hän oli uskotellut itselleen, että pyhien suma kotona olisi tosi kivaa aikaa. Vaan pyhien kerääntyessä hän totesi että oli itse asiassa pitkästynyt kotona, perheen parissa olemiseen ja jopa kaivannut arjen rytmiä ja töitä ja töissään tapaamiaan ihmisiä.
Itsepetos on kyllä kolahtanut omaan nilkkaanikin. Kerran auton rengasta nostaessani sain revähtymän. Kun sitten valitin asiaa lääkärille, hän ilmoitti kuivasti : ”Se on rouva sillä lailla, että te ette ole enää kaksikymppinen.” Ilmeisesti olin kuvitellut omaavani parikymppisen voimat.