Kesäsäästö

  • late_k

Jos lomalla matkustelee, raha on yleensä säästettyä. Oli matka sitten kotimaassa tai ulkomailla. Mutta loma on loma ja kesä on kesä. Lomailla voi myös talvella, mutta kesä on vain kesällä. Vaikka et kävisi missään kovin kaukana, rahaa kuluu enemmän. Kuu terasseista kesään, puolikuuta jäätelökioskeista, varhaisperunasta vähäsen ja mansikoista ei päivääkään. Kuluva kesä on ollut hieman kolea ja vaatinut veronsa monilta mainitusta mutta kuitenkin. Kun aurinko paistaa ja on lämmin, terassit ovat joskus niin täynnä, että osa istuu sisällä. Jäätelökioskeilla on jonoa paikoin ruuhkaksi asti ja kaikki kesäsadon antimet ovat toreilla kysyttyä tavaraa.

Mansikoita ja herneitä ostetaan päivittäin välittömäksi välipalaksi. Samoin kirsikoita, vaikka ne ovatkin ulkomailta tuotuja. Jokainen voi mennä torille tekemään hintatarkkailua ja miettiä, paljonko se tekee kesän aikana yhteensä. Kun mansikkasato alkaa olla paketissa, tulevat omenat. Niitäkin ostetaan syötäväksi, koska säilöminen vaatii taitoa. Omenoita ei oikein voi pakastaa sellaisenaan. Kokonaiset mansikatkain vuotavat sulaessaan nesteet ulos. Elokuussa tulevat viinimarjat. Ne voi pakastaa, mutta mustaherukat menettävät makunsa. Ja torilla hinta on mikä on. Terveellistä, mutta kallista. Tyrnimarjat vasta kalliita ovat, mutta niissä on niin paljon C-vitamiinia, että muuta ei tarvita.

Metsäsadosta tulee ensimmäisenä mustikat. Perästä seuraavat muut. Niillekin kertyy hintaa haasteellisesta keräilytavasta. Halvemmaksi tulisi mennä metsään, ja kerätä itse. Se on ilmaista, toisin kuin viljeltävien marjojen kerääminen ilman suhteita. Jokaisella on oikeus liikkua luonnossa ja poimia marjoja ja sieniä, mutta lajit täytyy tuntea. Jotkut ovat myrkyllisiä, eivätkä sovellu syötäväksi. Torilta ostaminen tulee taatusti halvemmaksi kuin myrkytyksen sairaanhoitokulut.

Kuluu rahaa varmasti muuhunkin kuin ruokaan. Jokainen tietää kyllä itse parhaiten, mihin kesäaikaan rahaa käyttää. Talven lähestyessä rahan kulutus vaipuu vähitellen talviunille ja herää taas keväällä miettimään, mitä tarvitaan. Jos viljelee itse oman satonsa, sekin maksaa. Jos ei muuta, niin vaivaa.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:30

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus