Vastustuskykykammo

  • late_k

Yhä enemmän meitä neuvotaan kiinnittämään huomiota käsihygieniaan. Televisiossa mainostetaan jo saippuapulloa, jossa on liiketunnistin, ettei likaisilla käsillä tarvitse koskettaa pumppua, josta seuraava pesijä saa käsiinsä lisää bakteereja ennen kuin pesee ne välittömästi pois. Kädet neuvotaan pesemään sekä ennen että jälkeen vessa-asioinnin ja pöntön kansi pitää muistaa sulkea, ettei vedettäessä pääse ilmaan leijumaan bakteereja, jotka voivat kulkeutua hammasharjaan tai käsipyyhkeeseen.
Moni tykkää lukea vessassa sanomalehteä, mutta myös Aku Ankka on erittäin suosittu lajissaan. Kun vessasta tullaan pois, jatkuu saman lehden lukeminen keittiön pöydän ääressä samalla kun syödään voileipää. Kun lehti on luettu, tulee sopiva hetki räplätä kännykkää. Jos se on älyluuri, voi käydä päivittämässä kasvokirjan kohdalleen, mikäli sellaisessa on mukana. Kun katsoo kelloa, huomaa että pitäisi olla jo menossa. Haet lompakon, katsot sisään. Etsit avaimet ja pyörittelet niitä sormissasi ennen kuin laitat kengät jalkaan. Lopuksi haukkaat viimeiset rippeet voileivästä ja nuolet sormet. Vaikka muistit pestä kädet vessasta tultuasi, olisit aivan yhtä hyvin voinut jättää sen tekemättä kaiken tuon jälkeen. Etenkin kun kosketit puhtaalla kädellä sekä oven kahvaa että valokatkaisijaa ja kannoit kädessäsi lehden, joka vielä hetki sitten lojui vessan lattialla jalkojesi juuressa.
Mikään pinta ei ole steriilin puhdas, eikä yksikään käsipari ole täysin bakteeriton. Ja oli miten neuroottinen tahansa, se ei takaa, ettet voisi sairastua kausiluontoiseen bakteeri- tai virustautiin. Tautiin joka pakottaa sinut ottamaan sairaslomaa töistä, jotta voisit kaikessa rauhassa miettiä, missä kohtaa oikein mokasit. Varmaan se kun huoltoaseman yleisestä vessasta oli saippua loppu kolme kuukautta sitten ja viereisellä lavuaarilla joku lapsi aivasti.
Viisainta on olla miettimättä, kuinka suurien bakteeripitoisuuksien keskellä sitä oikeastaan joutuu päivästä päivään elämään, eikä edes kuolema teitä erota. Jos miettisimme, emme voisi syödä lainkaan sellaista ruokaa, joka ei ole kypsää tai kuumennuttua. Kylmäsäilytys ei tapa bakteereja, vaan estää niiden lisääntymisen ja ruuan saastuttamisen. Nollatoleranssia ei tunneta. Alkaa ihan oikeasti olla syytä huolestua, että voi saada elimistöönsä annoksen vastuskykyä altistamalla sitä bakteereille, joita tarvitaan miljoona ennen kuin voi puhua sairastumisesta. Mutta esimerkiksi salmonellaa tarvitaan vain kaksi bakteeria.
Sama pätee pintaa syvällisemmässä rakkaudessa. Vain kaksi eri kumppania samanaikaisesti voi johtaa tilanteeseen, ettei altistamalla hankittu vastuskyky riitä ja pahimmassa tapauksessa sairastuu parantumattomasti. Siinä yksi hyvä syy lisää, miksi on suositeltavaa pitää vain yhtä kumppania kerrallaan, vaikka kyse olisi pelkästään seksistä. Kesäkumi on hieno keksintö kaikkina vuodenaikoina, mutta siitä ei ole mitään hyötyä, jos suhde perustuu nuolennalle. Olisi varmaan viisasta kuljettaa aina myös hammasharjaa mukana. Sitä kun ei voi yhden illan perusteella tietää, monenko eri ihmisen kanssa toinen on nuollut ennen sinua, milloin viimeksi ja miten. Tai sitten pitää ottaa riski, jossa sijoituksena toimii oma terveys. Se voi mennä kokonaan tai sen voi saada takaisin entistä vahvempana.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus