Contour

Vähän harrastuksia, paljon töitä ja nukkumisesta on turha runoilla. Blogi on alkanut sinkkuuntumisen jälkeen ja varmaan loppuu kunnollisen naisen iskiessä.

Näytetään kirjoitukset tammikuulta 2012.

Seuraavat särkyneet 27-  1

Perjantai 13.
Bunkkerissa piti tänään olla lattiavalupäivä. Ohi ajoin, mutten pysähtynyt katsomaan. Huomennakaan ei varmaan ehdi

Tilatut suodattimet oli tulleet mistä lie ulkomailta, mutta olivat vielä paketissa kun kävin kyselemässä. Lumilingosta poksahti letku tietenkin noin klo 16:55. Uuden letkun tekeminen tökki kun letkukara halkesi kesken prässäyksen jo ennen oikeaa mittaa.

Sitten meinasin että puusavotta on tältä kuulta ohi ja nyt kun on suodattimia voisi vaihtaa midiin talviöljyt. Lajittelukouralla lava tyhjäksi ja kotiin vaan toisin kävi.

Ajoin tallista ulos ja totesin että tanelitampio oli taas saanut tuhoja aikaan. Paalausverkkoa muovikassillinen vasemman takanavan ympärille kietoutuneena.

Linkoamisen aluksi iso kivi sisälle linkoon ja kierukkaan taas uusi mutka.

Lunta olisi riittävästi hiihtämiseen, mutta aikaa tulee vasta sitten kun lumisade lakkaa pariksi päiväksi.


Katsastus  1

Aamulla vähän jännitti lähteä katsastukseen. Siellähän välillä löytyy kivoja ylläreitä. Papereita etsiessäni löysin vain vuoden 2010 lapun päivättynä 10.1. Se ei tarkoittanut että olisin ajellut katsastamattomalla autolla. Lappu oli autossa, mutta tavaratilassa.

S14A on ollut rikkoutunutta ahtoputkea ja hiiren puremaa polttoainepumpun sähköjohtoa lukuunottamatta varsin luotettava yksilö. Tavallisesta teräksestä valmistetun pakoputken elinkaari on loppusuoralla ja täytyy miettiä laittaisiko tilalle ruostumatonta.

Vaikeinta katsastuksessa oli maksaminen. Vielä kysyin etukteen "onko vaihtorahaa runsaasti?" Vastaus oli myönteinen vaan ei sit ollutkaan. Onnettomia määriä käteistä liikevaihtoon nähden siinäkin firmassa. Toki sen 68 € sai maksettua kortillakin.

Odotin että olisi tullut kysymys "Pidättekö te minua tyhmänä?" Näköjään ei haittaa että akun kiilaa puukapulalla.

Harmaita hiuksia tai peräti hiusten lähtöä meinaa tulla lumilingosta. Jalka syntyi ja koeajokin on suoritettu. Vielä kun tulisi pakkasta aste tai kaksi niin saisi enemmän aikaan.


10 x 1,25  1

Katsastus häämöttää. Piti pakoputki vaihtaa nopeasti, mut katkennut pinnapultti siirsi sen tälle päivälle.

Halpa osa, mutta kun ei ole niin joutui pultista tekemään. Sit vaan vanha putki kahdessa osassa irti ja vanhempi kolmessa osassa takaisin.

Sit syönti ja lumityöt joita riittää torstaillekin.


Todennäköisyyksiä  1

On puu. Puussa on yksi naula halkaisija 5 mm. Puu pätkitään 35 cm jaolla noin 4 mm leveällä terällä. Näin ollen todennäköisyys naulaan osumiselle on luokkaa 1/70. Tänään kävi niin merkillisesti että ensimmäinen puu 3 sahausta ilman ongelmia. Neljäs sahaus ja sieltähän se naula sitten löytyi kymmenisen senttiä kaarnan sisältä ja taas pitkälaippainen saha tylsyi.

Onneksi maatalous/rautakaupasta saa uusia laippoja ja ketjuja. 13"-> 15" ja 15/16"-> 18". Niillä on sit taas hyvä etsiä uusia nauloja polttopuista.

Valokuva jäi ottamatta, mutta työteho oli ihan kohdallaan. Puupinon vieressä pitkä lavetti. Lavetin päällä hyd. halkoja ylikokoisten varalle etulaitaa vasten. Keskellä lavetti kaivinkone + lajittelukoura ja rinnalla ramppien kohdalla traktori ja pilkekone. Liukuhihna suoraan häkkiin.

Ylikokoisia ei millään ehtinyt halkomaan. Toisaalta ne häkit joita voi nostella on nyt puita täyteen- eiköhän niillä pärjää kevääseen saakka.


Joutuuko toisiaan äänestämään ex kilpakävelijää  1

Onkohan kenelläkään ehdokkaalla mitään käsitystä mitä on työ- siis oikea ruumiillinen työ. Entinen kilpakävelijä on sentään saavuttanut jotain ja muutakin kuin puhunut työkseen.

Onko sitten kyky puhua muunnelta totuutta ristiriidassa.

Saulia ei ainakaan tarvi äänestää, hoitakoon omia asioitaan. Toinen Paavo kääntää takkia aina sen mukaan mistä suunnasta tulee. Toinen Paavo... no se on väärä mies ja ehkä vähän paremmin seisoo sanojensa takana.

Kuitenkin jos noista miehistä ja naisista jokaiselle laitettaisiin käteen moottorisaha niin puolet ehkä osaisi laittaa sen käyntiin ja kaksi laittaa vielä ketjunkin oikeaan suuntaan pyörimään.

Kirvestä osaisi käyttää melkein jokainen ja varmaan harava ja lapiokin taipuisi betonimyllyn ja säkin välillä.

Sit jos lisättäisiin vielä lypsy, kyntö, kylvö ja niitto niin ei varmaan osaajia löytyisi. Puhumattakaan siitä että kahdessa vuorokaudessa syntyisi 8 heittokuutiometriä klapeja riippummatta siitä millainen kone on käytettävissä.

Voidaanko siis työstä vieraantunutta valita johtamaan maata? Tarkoittaa tässä myös sitä että jos Suomessa olisi reilut 15 vuotta sitten ymmärretty miten arvokasta kotimainen työ ja verotulot oikeasti ovat niin yhtään työpaikkaa ei olisi viety ulkomaille.

Mitä pitäisi ensi tilassa kotiuttaa: Elintarviketuotanto kokonaisuudessaan, Lääke/rokoteteollisuus, VPU eli vaatetus, aseteollisuus, elektroniikka, metsä, puu, paperi ja koko matkapuhelinten ketju antennista softaan, Valtra, Timberjack, Tamrock, Kone. Ikeat pois ja kotimaisia huonekaluja tilalle.


Teroitusta  1

Kylmää polttopuusavottaa. Niukasti lunta ja se on hyvä juttu. Kauheasti hommaa että sai ensimmäisen pöllin poikki.

Ongelmana se kun tekovuorossa ensimmäisenä työmaalta raivattu iso kuusi. Pikkusahassa oli terävä ketju ja 13" laippa. Toisssa 15" tai 16", mutta kesäterässä heti ensimmäisen kaarnakosketuksen jälkeen.

Useampi viilaus vajaaseen kahteen tankilliseen vaan joskus se ketjukin loppuu.


Kaivattu valkeus  1

Nyt näkee vaikka hiihtää ja lunta on kohta tarpeeksi siihenkin harrastukseen.

Työt täytyy kuitenkin tehdä ennen harrastuksia oli se sit liikuntaa tai muita yöjuoksuja.

Ensimmäinen tavoite oli saada polttopuut kotiutettua. Siihen tarvi koneen johon saa ketjut ja mahdollisimman nopeasti kytkettyä perävaunun. Sen jälkeen piti laittaa toiseen koneeseen ketjut että pääsee auraamaan lumisateen loputtua. Toisin kävi sillä kone oli puiden siirron aikana mennyt.

Sit piti laittaa jompaankumpaan jäljellä jääneistä perälevy. Se ei tietenkään onnistunut siirtämättä idioottiparkeerattua hiekoitinta ja laittamatta ketjuja takapyöriin.

Lopputuloksena auraus/hiekoituslenkille lähti juurikin se kone jolle ei pitänyt tänään olla mitään käyttöä. Mukavahan sillä oli ajella, mutta vaarallista menoa. Hiljaisin ohjaamo nyt kun takalasi on kireällä. Muovi on hyvä materiaali leluihin mutta ainakin tuon takalasin saranoihin väärä materiaali.

Seuraavana sit tarvis tehdä polttopuita jokunen kuutio ja laittaa lumilingot käyttökuntoon. Siitäkin tulee polttopuita kun myrsky on kaatanut yhden pienen puun lumilingon päälle.

Melkolailla näköetäisyydellä oli käynyt huonommin. Kuusiaidasta kolme puuta mansardikatolle.


Pyhä luontoilta  1

Koirakammoinen lenkkeilijä ei varmaan ymmärrä niitä ulkoiluttajia jotka päästävät koiransa ulkoilureitillä irti ja haistelemaan vapaasti. 4.4 km 4 koiraa joista 2 meni kiltisti narussa ja kahden naruista ei ollut tietoakaan. Muistaakseni jossain opastetalussa luki että "Koirat pidettävä kytkettyinä". Jos on pitkä toimiva talutin niin voihan se koira toki ulkoiluttajansa nykäistä nurin. Onko siis koiran ulkoiltava ihmisen ehdoilla vai ihmisen koiran ehdoilla? Juoskoon vaan vapaina, mutta se on sit omistajan vastuulla kun jotain sattuu.

Täällä harvemmin koirat ihmisen kimppuun hyökkää, mutta ulkomailla missä oli ja on varmaan vieläkin laumoittain nälkäisiä villikoiria oli aiheellista lähteä lenkille aseistettuna.

Kumpikohan kuljettaa vuorivillaa välikatolta kymmenien metrien päähän polttopuuhäkkiin lintu vai nisäkäs?

Ensin arvelin että tietysti lintu. Luulee lyötävänsä toukkia ja hyvää eristetta pesän tekoon. Jos pesä olisi ollut linnun niin pesästä tai ympäristöstä olisi pitänyt löytyä munankuoria. Orava tuskin tekee pesää vajaan puolen metrin korkuudelle ja miksi tekisi lintukaan niin alas naapurin kissojen ulottuville. Toisaalta oravia kun on niin nehän olisivat tyhjänneet sen pesän munista, mutta viekö oravakaan munia kuorineen...

Olkoon sit mikä eläin hyvänsä niin jälki on ikävää sotkua.Luulisi että luonnossa olisi parempaa materiaalia ja helpommin saatavilla.

Palo-oven siirron myötä löytyi seinäpeltiä jolle ei tietenkään ollut sijoituspaikkaa.


Ovi  1

Olihan harvinaisen hyvä ilma käydä lenkillä. Ei kuraa, ei liikaa lunta, ei liian liukasta, ei liian pimeää, sopiva talvinen lämpötila. 4.4 km meni vaihteeksi kivuttomasti. Suksilla alamäet olisi kiva laskea.

Ihmisillä on joskus pitkän tähtäimen suunnitelimia. PTS voi olla mitä vain siemenestä kasvatetusta puusta pienoismallin rakentamiseen.

Yhden suunnitelman kuulin marraskuussa. Se meni suunnilleen niin että laihdutus, rasvan siirtoa rintoihin tai silikonit, ulkomaille ja sieltä joku varakas mies. No jos olisi iäkäs ja varakas niin varmaan viimeistään hääyönä kolmannen viagran jälkeen saisi kohtauksen ja kuolisi. Suunnitelma sinänsä ihan ok, mutta miksi leikellä niin upeaa vartaloa.

Itse olen haaveillut vesikiertoisesta lattialämmöstä pajalle. Noin periaatteessa yksinkertainen juttu, mutta viimeski kun siihen oli aikaa paneutua kävi ilmi muutamia seikkoja.

Ensinnä oli se että tarvii olla poltin ja varaaja- no niitä saa kaupasta lyhyellä toimitusajalla. Sit tarvis olla muutama kiertovesipumppu, latauspumppu, kalvopaisunta-astia- no nekin on vielä helppoja komponentteja. Venttiilejä, turvalaitteet, termostaatit- kaikki löytyy LVI- liikkeestä / tukuista päivässä tai parissa.

Ensimmäinen ongelma on hormi- no senkin saa kaupasta, mutta toimtusaikaa. Sit tarvis olla tila johon laittaa poltin ja pystyttää piippu. Sikäli jos ei tee pannulle omaa rakennusta tai osta konttiratkaisua tarvii pannuhuoneessa olla palonkestävät seinät ja palo-ovi, mikäli ei avaudu ulkoilmaan.

No kun tietää että öljy on kallista ja kallistuu niin tarvii varautua muihin lämmitysmuotoihin. Tässä tapauksessa polttopuun käyttöön. Tulee siis eteen miten saada polttopuut kattilan luokse tai päin vastoin- parempaa ratkaisua en keksinyt kuin sen että puut saisi kannettua trukkipiikeillä lähelle tai roclalla perille saakka. Näin ollen rautakaupan 90 cm leveä 30 min ovi on auttamatta pieni.

Sattumalta muuan asiakas oli PTS alkuaikoihin monta vuotta sitten rakentamassa uutta lämpökeskusta ja tilaamassa itselleen muistaakseni metristä ovea. Tilattiin sit "samalla rahdilla" toinenkin ja tuo minun 2-lehtinen oveni tuli ylläri ylläri ensin ja varmaan kuukausi tai kaksi myöhemmin se ovi mille oli jo seinät pystyssä, pannu kuumana ja tekninen tila kaikin puolin valmis. Oviaukossa oli muistaakseni palamatonta villaa ja 2x kipsilevyt, koska oli saatava lämmöt päälle talveksi.

No tuo palo-ovi jäi sit odottamaan sopivaa hetkeä vaan PTS kun on niin oli vielä aamulla suunnilleen samassa kohtaa varastoa kuin mihin sen jakeluautolla saapuneena pihalta siirsin. Se vei siis lattialta paljon tilaa ja yksin sit ei ilman taljaa pystyyn nosta, ei ainakaan kokonaisena. Karmihan on kevyt, mutta ovissa on materiaalia ja eristettä.

Kiivaan keskustelun päätteeksi ovi sai trukkihyllyn alta uuden varastopaikan. Toivottavasti tuosta paikasta menee paikalleen ja lämmitystapa vaihtuu lähivuosina. Solarventikin riittäisi suuren osan vuodesta, mut pakkaspäivinä ei näillä lakeuksilla toivoakaan.


Jos jotain  1

Loskaa ja lumitöitä. Ei olisi yhtään kiinnostanut lähteä edes pihalle, mutta oli vähän pakko. Siihen kun vielä lisäsi kirjalliset työt niin ei riittänyt 12 h työpäivä sitten millään.

Aurata ei tarvinnut, mutta oli pakko ajaa alueen toinen laita läpi siltä varalta että trukkiliikenne vaarantuu loskan ja veden myötä. Taas toisella äärilaidalla jyrkkä mäki oli pakko puhdistaa, koska loskaisena se on normaalia vaarallisempi.

Laskutuksen ja kirjanpidon kun sai hoitoon ja noin suunnilleen kaikki tositteet oikeisiin lokeroihin viime vuodelta pääsi siihen kuukauden parhaaseen hetkeen ei palkanmaksuun. Monta päivää myöhässä tosin kun sähkökatkokset veivät 2 edellistä mahdollista hetkeä.

Jos jotain positiivistä tästä päivästä jäi maailmalle niin se oli varmaan puhelu etelästä. Ilman kolmea rästihommaa olisin varmaan voinut rikkoa yhtä periaatettani. Toki iloitsisin jos seuraava puhelu menisi tyyliin: Jätin miehen, otin koiran, muutin toisen vanhemman luo / uusi osoitteeni on: __________________ tuletko hoitamaan?