Blogi

Näytetään kirjoitukset helmikuulta 2008.

Vainuraportti 17.02.2008  3

Vainualue: Helsinki, Espoo, Vantaa
Vainuaika: 21:15 - 10:02

Ensimmäinen vainuhälytystehtävä oli poimia Kurvista kyytiin n. 25-30 vuotias nuori espoolaismies. Mies oli harhainen ja käyttäytyi agressiivisesti, joten hänet jouduttiin pakottamaan kahleisiin auton takapenkille. Ristikuulustelussa selvisi, että hän oli vahvasti matoissa. Sekava ja äänekäs mattopää piti kuljettaa Tikkurilan avohoito-osastolle, jossa oli useita samanhenkisiä nuoria. Kiinniotettu pääsi karkaamaan hoitolaitoksen ovella, mutta neuvotteluyhteys pystyttiin kuitenkin säilyttämään ja lopulta hänet saatiin houkuteltua palaamaan laitosrakennukseen.

Tilanteen lauettua oli mahdollista aloittaa varsinainen vainuaminen. Toimivat valeasut auttoivat kohderyhmän joukkoon sulautumisessa. Vantaalla ei tapahtunut vainuvuoron aikana mitään raportoitavaa. Alueen tilanne ei ole kehittynyt viime kesästä.

Räyhäkkäälle nuorellemiehelle järjestyi yön aikana yksityinen suljettu hoitopaikka Espoosta, jonne hänet kuljetettiin aamuyöstä. Siirto onnistui ilman suurempaa vastarintaa. Hoitolalla mieheltä poistettiin hänen hallussaan olleet matot, jottei hoitoprosessi vaarantuisi. Vainupartion ollessa poistumassa paikalta mies sai jonkinlaisen eroahdistukohtauksen ja ryhtyi hajottamaan hoitolan huonekaluja. Partio sai hänet rauhoittumaan vakuutettuaan, ettei hän jäisi yksin. Äänet olisivat aina läsnä.

Siirtoepisodin jälkeen oli tilaisuus korjaustauolle, jonka aikana palautettiin taistelukunto ja luotiin suuntaviivat loppupartiovuorolle. Koska keskukselta ei ollut tullut tietoa uusista akuuteista hälytystehtävistä, siirryttiin takaisin partioalueelle Helsinkiin.

Puolessa välissä vainupartiovuoroa sumeus silmissä osoittautuikin liaksi tuulilasissa. Tilanne korjattiin pesemällä ikkunat manuaalisesti, jonka jälkeen partioauto ajettiin kemikaalihuuhteluun. Se ei kuitenkaan vastannut odotuksia. Joko kemikaalit olivat liian laimeita, niitä oli liian vähän tai vaikutusaika oli liian lyhyt. Vainuauto ei kuitenkaan mitenkään voinut olla liian likainen.

Ennen keskustan vainuilukohteeseen siirtymistä partio teki täsmäiskun Haagalaiselle parkkipaikalle. Kohde oli vaikeahko paikallistaa, mutta linja piti ja tehtävä suoritettiin onnistuneesti.

Keskustakohteen tarkistamiseen meni tunti. Ei mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Siviilihälytyksen takia kohteesta jouduttiin poistumaan suunniteltua aikaisemmin Kallioon, jossa ryhmä nuoria otti toisistaan mittaa taistelemalla ja sohvalla löhöillen. Yhtäaikaisesti. Tilanteen rauhoituttua ja Tekken-mestarin ratkettua partiota jatkettiin suunnitellun mukaisesti Helsinkiläisillä kirpputoreilla. Haussa olleita ei kuitenkaan tavoitettu.

Yhteenvetona vainupartiovuorosta voi todeta, että etukäteen suunnitellut ajolinjat auttoivat vainupoliisipartion tehtävien hallinnassa. Koekäytössä ollut keskushälytysjärjestelmä vaikutti toimivalta ja sen ottamista pysyvään käyttöön harkitaan vakavasti.