Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Drew Gooden.

Neljä suomalaista maailman kovimmassa korisliigassa parin vuoden sisällä?  3

Kuva: © Brocreative / Fotolia

KYSYMYS: Milloinkas saadaan seuraava suomalainen NBA-parketeille, kun tuosta Erik Murphysta ei ole mihinkään?

VASTAUS: Huhu, Erik Murphy tulee vielä. Murphy on pelannut tämän kauden NBA:n kehitysliigassa Austin Spursissa, ja kausi on ollut nousujohteinen. Vaikka Susijengi-pelurin kausi päättyi tappioon D-liigan konferenssifinaalissa ja pieneen loukkaantumiseen, antoi iso mies hyviä näyttöjä tulevaisuutta varten.

D-liigaa eli NBA:n kehitysliigaa seuraavan skouttausasiantuntija Ryan Blaken mielestä Murphyn viimeaikaiset pelisuoritukset ovat parantaneet mahdollisuuksia saada tulevaisuudessa NBA-sopimus. Erityisesti suomalaisen monipuolisuus on pistetty merkille ja tätä kautta Murphy on saanut uusia ulottuvuuksia peliinsä. Etenkin syöttötyöskentely on ottanut huimia askeleita eteenpäin. Blaken mielestä, mikäli Murphy jatkamaan samoin ottein, tulee Iso-Erkki saamaan toisen mahdollisuuden NBA:ssa.

Ryan Blaken mietteitä Erik Murphysta:

Suomella on itseasiassa asiat paremmin kuin koskaan. Petteri Koponen on jo todistanut olevansa NBA-tason pelimies. Vaikka Koponen kirjoitti jatkosopimuksen Khimkin kanssa, on uudessa sopimuksessa pykälä, joka sallii lähdön NBA:han. Susijengin ykköstähden NBA-oikeudet omistaa Dallas Mavericks, jolla on tällä hetkellä Koposen pelipaikalle tunkua. Tosin kauden jälkeen Dallas todennäköisesti kauppaa floppioston Rajon Rondon pois, sillä hän ei käy Mavericksin pelityyliin. Koponen itsekin sanoo, että kyselyitä on tullut jo rapakon takaa, mutta asiassa on pari muttaa matkassa. Eurocupin allstars-miehistöön valitun Koposen yksi unelmista on nimenomaan NBA, mutta tavoitteena ei ole mennä istumaan penkille tai pelaamaan pieneen rooliin, koska Petterillä on hyvä tilanne Euroopassa. Ja kaiken lisäksi, palkka puolittuisi NBA:ssa. Vaikka itse Koponen vähättelee NBA-siirtoa, tietää hän itsekin olevansa valmis maailman kovimpaan koripallosarjaan ja kuuluvansa maailman eliittiin omalla pelipaikalla. Pelaajaoikeudet voivat siirtyä piakkoin sellaiselle seuralle, joka todella haluaa suomalaisen. Tämä tulee tapahtumaan vuoden tai parin sisällä.

Sitten on tapaus Drew Gooden, joka puhutti suomalaista koripalloväkeä viime kesänä, ennen MM-kisoja. Suomalaisen äidin ja yhdysvaltalaisen isän poika Gooden on hakenut Suomen kansalaisuutta, ja hakuprosessi on edelleen kesken. Hakuprosessin toivottiin tuovan tulosta Susijengille jo viime kesänä, mutta tulevaisuudessa, kun Gooden saa Suomen passin, on meillä ainakin yksi mies NBA:ssa. Vaikka Goodenilla on jo ikää ja parhaat pelivuodet takana, on isolla laitahyökkääjällä vielä annettavaa NBA:ssa tulevina vuosina.
Löytyy NBA:n kehitysliigasta vielä toinenkin suomalainen, nimittäin Joonas Cavén, joka osallistuu ensi kesän NBA:n varaustilaisuuteen. Cavénin ura on ollut nousujohteinen ja hänet varattiinkin yhdessä Erik Murphyn kanssa ensimmäisinä suomalaispelaajina NBA:n kehitysliigaan vuoden 2014 varaustilaisuudessa, Caven ensimmäisen kierroksen kymmenentenä pelaajana. Caven on automaattisesti ehdolla NBA:n kesän 2015 varaustilaisuudessa. Onnistuneen varauksen myötä, jonkinlaista tulos-sopparia olisi tarjolla.

Eli parin vuoden sisällä saatetaan NBA:ssa nähdä suomalaisia peräti neljä kappaletta ja kolmehan näistä on jo varmoja.

Seuraa Tuomaria myös Facebookissa ja Twitterissä @casinosportsbar


Susijengille toinenkin NBA-vahvistus?

KYSYMYS: Onko se Erik Murphy nyt mistään kotoisin? Eikö tällaisia kaksoiskansalaisia löytyisi lisää, niin saataisiin Suomi koriskartalle?

VASTAUS: Erik Murphy teki maajoukkuedebyyttinsä Koripalloliiton 75-vuotisjuhlamaaottelussa Suomen hävitessä Liettualle Helsingin jäähallissa 81–90. Murphyn otteet olivat lupaavia. Yhdeksän pinnaa ja viisi levaria olivat kelpo saldo, kun takana oli vain neljä treenikertaa Susijengin remmissä. Ameriikan Erikin pelipaikalle olisi tarjolle kova haastaja.

Washington Wizardsia tällä hetkellä edustava iso laitahyökkääjä Drew Gooden kertoo CBS Sportsin vuonna 2007 tekemässä haastattelussa mahdollisuudesta edustaa Suomea. CBS Sportsin jutun takana on Washington Postin toimittajan Jorge Castillon tuore twiitti. Kymmentä NBA-seuraa urallaan edustaneen Goodenin äiti on suomalainen. Tomi Tiilikainen ja muut suomalaiset koristietäjät ovat jo Twitterissä ottaneet kantaa aiheeseen.

8,3 pisteen ja 5,2 levypallon keskiarvolla viime kaudella NBA:ssa pelanneen 32-vuotiaan Goodenin pelivuodet alkavat käydä vähiin ja USA:n maajoukkueesta Goodenin on turha haaveilla. CBS Sportsin mukaan Gooden onkin tiensä kisoihin maksaneen Suomen alustavalla pelaajalistalla. Jenkkimedialla lienee käsissään ihan eri listat, mitä Henrik Dettman on esitellyt. Tuomarin on kuitenkin pakko puhaltaa pilliin ja huomauttaa, että nyt eletään NBA-uutisoinnin hiljaisinta aikaa.

Lisäksi Gooden kertoo haastattelussa, että Suomessa on paljon puita ja järviä.

EDIT: Ilta-Sanomat tavoitti Suomen päävalmentaja Henrik Dettmanin, jolla ei ollut asiaan kommentoitavaa.