Navettakamera

  • licence27

Jo varmaan yli 30 vuotta sitten ihmettelin sukulaisilla nurkassa tönöttävää varmaankin harmaata pientä laatikkoa mis oli pientä telkkaria muistuttava etupinta. Ensin arvelin että se olisi vähän erikoinen valokuvakehys, mutta koskapa siitä lähti kaapeleita niin joku näyttöhän sen tarvi sit olla. No se oli navettakamera. Se siis tarvittaessa kuvasi navettaa 24/7, mut lähinnä sen ideana oli että poikimista hankkivat lehmät/hiehot oli helpompi havaita ravaamatta navetalla tunnin välein turhaan. Aikaa on niin kauan että en muista oliko valvonnassa mukana vielä äänikin.

Nyt sit aamulla TV:ssa kerrottiin että ainakin kahdella 360 asteen kameralla kuvataan maitotolan arkea.

https://yle.fi/uutiset/3-11087056

En ollut lukenut uutista ennen kuin aloin kirjoittamaan, mut eiköhä se iltapäivällä aukea.

Itsellehän tietysti moinen idea tuntuu oudolta, koska olen nähnyt kokolailla maitotilan arkea lapsena/nuorena. Niin ikään kävin katsomassa kuinka robottilypsy toimii nyt jo lypsykarjasta luopuneella tilalla.

Navettakamera ei kuitenkaan nykytekniikalla tuo tullessaan navetan hajua. Jotkut ihmiset ymmärtävät että kun navetassa käy ja talloo lantaa, lietelantaa tai niin se haju sit kans säilyy sitä paremmin mitä huonommin ja harvemmin vaatteensa, kenkänsä/saappaansa puhdistaa ja pesee. Joko voi tietysti tahallaan jättää saappaansa pesemättä että ehtii jääkiekkopeliin tai jonnekin muualla missä ei haise kuin ehkä ihmispaska.

Noin ylipäätään eläintilalla käydessä täytyisi tajuta kuinka tärkeää on kenkien ja työvaatteiden peseminen. Niin kauan kun ei ole yhtään tautia itsellä tai eläimillä niin ei hätää, mutta sit jos on tottunut saapastelemaan tilalta toiselle kaikkine paskoineen niin huonoa tapaa on vaikea kitkeä sit kun se mahdollinen tauti on jo levinnyt.

Viimeksi tosin isompi epidemia taisi levitä saastuneen rehuerän mukana.

Kuvittelin ettei kukaan voisi kaivata lannan hajua. Voi kuinka väärässä olinkaan. Sukulainen miehineen lapsineen asuu Saksassa kaupungissa ja hän siellä ollessaan kaipaa yli kaiken sitä lapsuuden kesien maisemaa lehmineen ja hajuineen. Voi toki olla että kaipaa paljon muutakin, mutta tuon sentään muistan viime tapaamiselta.

Viime viikot olen ollut rakentamassa viemärilinjaa ja vesijohtoa. Olen tallonut ihmispaskaa/viemäriliejua, lehmänlantaa, turvetta, kuraa ja multaa, mutta saappaat eivät ole sisällä käyneet ja työvaatteet ovat menneet päältä suoraan pesukoneeseen.

Jos nyt sit joku taas huutelee että ei saa syödä lihaa, ei saa juoda maitoa ja broileritilat/sikatilat on sitä ja tätä niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan ihan vaan salaatin kasvattamista kotona. Itselläni kun on pöydällä kypsymässä varmaan n 50 tomaattia kesän jäljiltä, useampi laatikollinen yksin kylvettyjä ja yksin kuokalla nostettuja perunoita niin tiedän millainen homma on kasvattaa edes vähän ruokaa itse.

Viime torstaina olin Tampereella syömässä peuraburgerin lisukkeineen. Viereiseen pöytään saapunut kolmen naisen seurue tilasi valtavat annokset ja jokaiselta jäi suunnilleen puolet syömättä pöytään. On se kumma ettei tilatessa osata lukea kohtaa JÄTTI - / GIANT- puhumattakaan siitä tuoteselosteesa missä kerrotaan onko annoksessa jotain inhokkeja. Tietysti jos luullaan että täytetyssä voileivessä on täytteenä jättiläisiä ja syöjät ovat pettyneitä tai kannibaaleja...

Vaihtoehtoja kuitenkin oli saman katon alla yli 20 ja heti kahden sisäoven takana toinen mokoma tai enemmänkin.

Minä arvostan ruokaa ja teki suunnilleen mieli kysyä miksi eivät pyytäneet pakkaamaan loppuja mukaan? Kukin tyylillään, mut tuo tyyli on kyllä mielestäni väärin. Kun on lista niin tilataan sitä mitä halutaan syödä ja se myös syödään. Niin ikään kuin on buffa niin otetaan just sen verran mitä varmasti syö ja sit jos jää nälkä niin haetaan lisää vaikka useammankin kerran.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus