Ne pienet erot

  • licence27

Lyhyt pohdinta siitä mihin maailma on oikein menossa. Kiitos ahneiden keskusliikkeiden saamme jatkossakin nauttia hyvää, mutta kallista ruokaa. Kiitos ahkerien öljynporaajien saamme vielä jonkun vuosikymmenen bensaa ja öljyä yksityisautoilun+ muun vapaan liikkumisen mahdollistamiseksi.

Täällä korvessa väännetään kättä biovoimalaitoksen rakentamisesta. Kunnan sairaalakiinteistölle ja ympäräivälle asuntoalueelle muullakin kuin öljyllä tai maakaasulla toimiva laitos on ihan OK investointi, mutta jälleen kerran on menty perse edellä puuhuun. Ensin myydään kunnan rahasampo eli vanha toimiva lämpöyhtiö ja sit rakennetaan 2 uutta yksityistä rinnalle ja tilalle. Tässäkin on pitkällä tähtäimellä kiinni öljyn ja kaasun saatavuuden epävakaisuudesta.

Toistaiseksi kaikki bioenergian korjuukoneet ja mobiilihakkurit pyörivät Bensalla tai moottoripolttoöljyllä. Toki plussaa jos on laitoksia mihin syöttää risuhakkeet ja nostetut kannot, mutta millä ne nostetaan ja kuljetetaan. Koko lämpöyhtiöruletissa on kuntalaisten kusetuksen maku ja nykyinen malli kertoo kuinka taitamattomia ihmisiä kunnan johtoasemissa on ja on ollut vuosikymmeniä.

Onneksi Hämeenlinnassa on ison kunnan myötä isot toleranssit ja asiat huonommin kuin naapurissa+ ruotsalainen ryöstöfirma tekee varmaan vuosittain enemmän voittoa sähköllä ja lämmöllä kuin on terveydenhuollon budjettiylitys.

Yksittäisellä kaukolämpölaitoksella ei mielestäni ole mitään virkaa- siis jos on vain yksi pieni lämpökattila ja sen perässä joku pieni alue niin mitä kaukolämpöä se nyt sit on. Mut jos kunnassa olisi käytetty enemmän järkeä niin kaikilla kunnan suurilla kiinteistöillä olisi tällä hetkellä kaukolämpö ja verkossa olisi ainakin 5 pientä kattilayksikköä. Näin ollen yhden kattilan rikkoutuessa neljällä saisi pidettyä ainakin peruslämmön vaikka paukkupakkasilla. Siirtohäviöt toki kasvavt sitä mukaan kuin verkkokin.

Maakaasun rinnalla hakelaitokset ovat ihan ok. Maakaasu ei tarvi valtavia palavan aineen varastoja- sitä tulee Venäjältä tai sitten ei. Hake vaatii tilaa joko metsästä tai polttolaitoksen alueelta- yleensä molemmista. Valitettavasti laitosten varastoalueet tuppaavat olemaan pieniä eli ne ovat pahimmassa tapauksessa riippuvaisia päivittäisestä haketäydennyksestä.

Rakennusvaiheessa ei mietitä mitä maksaa hakkeen saaminen polttolaitokselle talven liukkailla tiettömien taipaleiden takaa. Ei varusmiehiäkään voi lähettää hakehiihtoon rauhan aikana. Sitä en sit tiedä jos oikeasti tulisi öljykriisi ja maakaasu olisi poikki Venäjältä- voisiko virka-apuosaston laittaa kelkkomaan polttotavaraa metsästä jos vaikka sairaalan tai vanhainkodin polttoainevaranto olisi loppumassa.

Edeltävien 1,2,3 tai 4 sukupolven ei ole paljon tarvinnut miettiä mitä öljy maksaa ja miten sitä riittää. Halpaa on ollut ja tankkiauto on tuonut lisää. Siitä muinaisemat sukupolvet eivät ole öljyä paljon käyttäneet, eivätkä olleet riippuvaisia sähköstä ja öljystä. Tuo se tankkiauto edelleen sitä öljyä mutta hinta ei ole penneissä ja markoissa vaan Euron ja enempikin litralta.

Paljolti halvasta sähköstä ja öljystä ei edellisten sukupolvien ole paljon tarvinnut huolia rakennusten eristämisestäkään kun lisäeristyksen takaisinmaksuaika on ollut omaa elinikää pidempi rakennusvaihessa + silloiset väljemmät määräykset. Nyt järjestään vanhat talot yleensä omistajavaihdoksen yhteydessä lisäeristetään, vaihdetaan ovet ja ikkunat + vaihdetaan joku muu kuin öljy tai suora sähkölämmitys. Siinä se Euro pyörii. Vaihtoehtona maksaa kaksin tai kolminkertaiset lämmityskulut joka vuosi tulevaisuudessa.

Varmaan seuraava hallitus keksii maalämmöille energiansäästöveron.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:37

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus