Suksi ei luista mihinkään

  • licence27

Ennen paukkupakkasten tuloa oli aika kaivaa pölyiset sukset ja vielä pölyisemmät monot esiin. Sauvoja ei tainnut juuri jäädä pölyyntymään. Kauniit oli maisemat ja paljon väkeä.

Tässä n 5 vuotta sitten paikkasin yhden YH äidin Corollan helmoja. Samaisena talvena samainen nainen pyyhälsi hiihtoladulla heittämällä ohi alamäessä. Samainen 6.5 km piti tänäänkin kiertää, mutta päädyin 4.4 km ladulle. Lyhyt, mutta rankka oli latu ja hyvässä kunnossa, siis latu ei mies. Onneksi oli sentään pari perhettäkin laduntäytteenä- sai itsekin ohittaa jonkun. Muuten meno oli aika taaperrusta ja luistoa puuttuu.

Normaalisti 6.5 km ladulla hyvällä luistolla pääsee ankkalammen jäätelökioskin tuntumaan. Nyt väliin ja tie ja useita kymmeniä metrejä matkaa- ei siis tälläkään kertaa voinut laskea mäkiä vilkuilematta taakse siltä varalta että joku tulee selkään. Jos ostan uudet sukset niin tapahtuu seuraavaa joko A: samaisella ladulla on seuraavalla kertaa hiekkaa B suksien ostosta seuraavalla viikolla häipyvät lumet tai tulee niin kovat pakkaset ettei tee mieli muuta kuin kantaa kaminaan kuivia polttopuita.

Valitettavasti hiihdosta, luisteusta ja monesta muustakin urheilulajista tehdään koulussa sellaista pakkopullaa että nekään joilla olisi lahjoja urheilun huipulle eivät poistu pleikkareiden äärestä. Pahempaa on ainoastaan se jos koulussa ei liikuntatunneilla vaadita, eikä opeteta mitään. Siis aivan käsittämätöntä että on yksikin liki kolmikymppinen suomalainen joka ei osaa luistella eikä oikein edes hiihtää. Jos on fyysisiä tai psyykkisiä ongelmia niin sit sen voin ymmärtääkin, mutta noin muuten en.

Toki ensin pitää osata kävellä, juosta, puhua, solmia kengännauhat jne, mutta jos vanhemmat eivät viitsi sen vertaa vaivaa nähdä että opettaisivat lapsensa hiihtämään ja luistelemaan niin koulussa olisi syytä opettaa. Ei siksi että kaikista tulisi jääkiekkotaitureita tai Virpi Kuitusia vaan siksi että tässä maassa on neljä vuodenaikaa ja joskus voi käydä kuten Bornholmissa eli toista metriä lunta ja tiet tukossa. Silloin olisi syytä osata hiihtää ja vähän myöhäistä opetella.

Voin kyllä tunnustaa että kyllä se hiihto minullekin oli pakkopullaa, siis jotain käsittämättömän kamalaa ja vielä pitäis pikkunassikkana hiihtää kilpaa. Kilpahiihdot pitäisi koulussa unohtaa. Jos toisella on kilpatason varusteet ja toisella 20 vuotta vanhat perintösukset niin varmaan joku huippulahjakas onnistuneella voitelulla voi pärjätä viime vuosituhannen lopun vehkeillä tämän talven uutuuksia vastaa, mutta muuten on kuin yrittäisi kanttiLadalla pärjätä tämän vuosimallin Bemarille kesäisellä Ahvenistolla.

Tästähän oli legenda Keijo "Keke" Rosbergista joka ennen Formuloita paahtoi kaupungista toiseen jollain vanhalla paskalla. Aika oli käsittämättömän nopea ja keskinopeus oli suurempi kuin vakioauton huippunopeus. Autoa ja polttoainetta oli vähän terästetty ehkä myös kevennetty. Kuljettajan lahjakkuutta ei voi kiistää. Keke olisi tasaväkisellä kalustolla pärjännyt varmaan Shumillekin, poika kun on sen jo vähäisellä kokemuksellaan tehnyt.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:39

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus