Ihmisen oikeus oman elämänsä päättämiseen

  • suojelusprkl

45min Special: Hyvä kuolema?
Pysähdyttävä dokumenttielokuva vaikeasta ja arkaluontoisesta aiheesta: onko ihmisellä oikeus päättää oma elämänsä? Tunnettu dokumentaristi John Zaritzky seuraa vaikeasti sairaan Craig Ewertin matkaa sveitsiläiselle klinikalle, jossa Ewert saa avun päätökselleen ottaa oma henkensä. (Es. 7.1.09).

Harmittaa, etten nähnyt tuota dokumenttia alusta asti. Kun avasin telkkarin, niin ruudussa oli vanhempi pariskunta jotka halusivat lopettaa elämänsä. He eivät näyttäneet mitenkään sairailta, vaan hyväkuntoiselta vanhalta pariskunnalta, jotka eivät saaneet apua kuolemaansa sveitsiläiseltä kliniikalta. Mies ilmoitti lääkärille, hommaavansa aseen ja sillä laittavan vaimonsa ja hänen elämän päätökseen, kun ei kerran heiltä saa apua arvokkaaseen kuolemaan.

Mulle tuli ristiriitaisia tunteita tuosta pariskunnasta. Miksi ihminen haluaa kuolla kun on vielä hyväkuntoinen? Jos kumpikin on hyvässä kunnossa, miksi ei halua nauttia elosta yhdessä niin pitkään kunnes kunto romahtaa siihen pisteeseen että elämänlaatu kärsii.

Toinen pariskunta oli sellainen, jossa mies oli vakavasti sairas, ilmeisesti sairasti keuhkosyöpää. Tämä pariskunta sai tuolta samaiselta sveitsiläiseltä klinikalta hyväksynnän armomurhalle vai miksikä tuota nyt kutsutaankaan.
Miten raskasta onkaan viedä oma elämänkumppani viimeiselle matkalle ja miten raskasta onkaan itse lähteä sille viimeiselle matkalleen. Tietää minuutilleen kuolinhetkensä.

Itse toimenpide tapahtuu niin, että kuolemaa toivova ihminen menee tämän sveitsiläisen klinikan omistamaan huoneeseen jossa on avustaja, joka antaa potilaalle kaksi erilaista lääkeliuosta jotka valmistavat vatsan kestämään tämän hyvin voimakkaan nukahtamislääkkeen. Nukahtamislääkkeen nauttiminen nauhoitetaan todistusaineistoksi viranomaisille, että potilas on itse ottanut tämän lääkkeen ilman että häntä on siihen pakotettu. Viimeisen lääkkeen jälkeen ihminen nukahtaa syvään uneen, eikä enää herää ja hänen sydämensä pysähtyy. Tämän jälkeen avustaja soittaa poliisille ja ilmoittaa potilaan itsemurhasta, he tulevat tekemään tutkinnat jotka kestää noin 90minuuttia, sen jälkeen ruumis kuljetetaan pois.

On todellista rakkautta pysyä kumppaninsa vierellä tuollaisella hetkellä ja tukea häntä siinä päätöksessä, joka ajaa tuohon tilanteeseen.

Kun miettii omalle kohdalla tilannetta, jossa on kuolemansairas ja tietää että viimeiset elonhetket tulevat olemaan tuskaiset, niin en tiedä haluaisinko riistää omaa henkeäni lääkkeillä. Tuo vaatii aikamoista rohkeutta. Puhumattakaan siitä, että pysyisi vahvana toisen rinnalla, kun hän on päättänyt haluavansa kuolla.

Mun mielestä jokaisella ihmisellä on oikeus päättää omasta elämästään, mutta miksi kukaan haluaisi kuolla ilman mitään hyvää syytä, ilman mitään vakavaa sairautta jonka tietäisi ajavan sut niin huonoon kuntoon ettet pysty enää itsenäisesti tekemään mitään. Toisaalta ymmärrän tuon, mutta toisaalta taas en.

Oli kyllä harvinaisen koskettava dokumentti, tuli taas sen sortin tunnepurkaus että nyt jomottaa päätä tuon vollottamisen jälkeen.

Kirjoitettaessa soi http://www.youtube.com/watch?v=jQ66BY5iYsw&feature=related

5 kommenttia

Hippi-Ronda

22.7.2009 21:54

joo,toi oli uusinta,ja se mies sairasti ALS;ia.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pajautus

22.7.2009 23:36

En nähnyt dokkaria, mutta mun mielestä ihmisellä pitäis olla oikeus päättää omasta kuolemasta. Varsinkin jos on todella sairas, siis kuolemansairas. Vaikea aihe.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

23.7.2009 08:29

Ymmärtäisin sen, jos on pariskunta joka on ollut yhdessä 50vuotta ja toinen heistä sairastuu vakavasti ja päättää haluavansa kuolla oman käden kautta, että silloin se kumppani joka on elänyt koko elämänsä tämän ihmisen rinnalla, joka on ehkä menettänyt jo kaikki muut läheiset ihmissuhteet kuolemalle, asuu jossain keskellä landea eikä kykene pärjäämään ominavuin, päättäisi haluavansa kuolla kumppaninsa kanssa. Kunnes kuolema meidät erottaa -periaatteella. Mutta tuo,että on kaksi hyvinvoivan näköistä vanhusta, päättävät haluavansa kuolla, tuntuu jotenkin väärältä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:46

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus