Koulujen uskonto

  • suojelusprkl

Mun tekee jotenkin pahaa lukea siitä, kun vanhemmat vaahtoaa suu vaahdossa siitä, kuinka heidän lapsensa ei saisi laulaa virsiä koulussa, tai vahingossakaan kuulla Jessestä ja sen iskästä. Mun mielestä uskontotunnit oli ihan ok tunteja, mutten mä siltikään ole elämäni aikana pimahtanut niin pahasti, että olisin raamattua alkanut lukemaan tai muutenkaan uhrata elämääni uskonnolle.

Aikuiset aliarvioi lapsiaan pahasti, jos luulevat tuollaisen tekevän heille pahaa. Mitä he pelkäävät? Sitä, että lapset alkaisi vahingossa uskomaan johonkin? En usko, että peruskoulun uskonnonopetuksella olisi kauheasti vaikutusta siihen mihin ihminen uskoo tai ei usko. Kyllä nuo uskonasiat lähtee kotoa.

Lapsena ihmettelin sitä, kun hyvä ystäväni ei osallistunut koskaan joulujuhlaan tai syönyt verilettuja tai makkaraa, tai viettänyt synttäreitään ja kyllä se siitä itsestäänkin näki että sitä harmitti joulu -ja synttärilahjojen missaaminen, ketä lasta tuollaiset nyt ei harmittaisi. Mä itse olisin kaivannut lapsena ehkä enemmän tietoa eri uskonnoista, en sen takia että olisin halunnut hurahtaa johonkin uskontoon vaan sen takia, että ymmärtäisi paremmin joidenkin uskonnon edustajien käytöksen. Kaipa noita asioita käsiteltiin joillain tunneilla kuitenkin jossain määrin. Uskonto on siinä mielessä hyödyllinen asia, että sen avulla ymmärtää ehkä paremmin muita ihmisiä. Ainakin jossain määrin. Enkä koe että joku peruskoulun vähäinen uskonnonopetus olisi lapsen psyykkeelle pahasta.
Enemmänkin haluaisin koulujen suuntautuvan sellaiseen yleismaailmalliseen uskontohen käsittelyyn, eikä vain keskityttäisi yhteen uskontoon ja sivuhuomautuksena käsiteltäisi muita uskontoja. Kyllä ne lapset osaa sivuttaa nuo uskontoasiat aika tehokkaasti, jos vanhemmat ovat ateisteja. Mutta kyllä yleissivistykseen mun mielestä kuuluu tietää eri uskonnoista edes ne perusasiat.

Ettei sitten tarvitse lasten ihmetellä ääneen, miksi joillain naisilla on koko kropan ja naaman peittävät kaavut, tai miksi jotku ihmiset eivät omista telkkaria tai syö verilettuja.

6 kommenttia

suojelusprkl

15.12.2008 10:14

En ymmärrä miten jonkun uskonnon voi kokea ahdistavana pelkästään sen perusteella mitä peruskoulussa siitä höpötellään, tai sit täytyy olla jotenkin tosi kieroutunut opettaja joka pelottelee oppilaita ties millä.

Elämänkatsomustieto on ihan hyödyllinen oppiaine, mutten mä siltikään alkaisi vaahtoamaan siitä, jos joku vahingossa kuulee virren koulussa, koska uskonnot kuuluu elämään siinä missä muutkin asiat. Enkä nyt tarkoita sitä, että pitäisi tuputtamalla tuputtaa uskontoja vaan sitä että jokaisella olisi edes vähän tietoa eri uskonnoista yleissivityksenä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

15.12.2008 10:46

Susta kyllä näkee, että sä oot tosi traumatisoitunut tästä asiasta.

Mäkin kävin uskonnon tunneilla, enkä koe evankelis-luterilaista uskontoa omakseni. Kauheeta ajatella, jos omat lapset osaisivat itse ajatella aivoillaan eivätkä antaisi aivopestä itseään koulun oppitunneilla vaan osaisivat suhtautua asioihin järkevällä tavalla ja mielenkiinnolla, ilman että tyrmäävät tuollaisia asioita vain sen takia kun vanhemmat "käskee" tai kun kaveritkaan ei tykkää käydä uskonnontunneilla.

En tiedä kumpi on sitten typerämpää, se että vanhemmat päättää lastensa puolesta sen mitä oppiaineita heillä on koulussa vai se, että peruskoulussa on uskonnontunteja, joissa käsitellään Jesseä. En sitten tiedä millainen lapsen pitää olla, tai millainen kasvatus sillä on kotona, että se ahdistuu uskonnontunneilla. Tuntuu siltä, että pitää olla jotain muita ongelmia taustalla, jos tuollaisesta ahdistuu. Tai sitten opetuksen täytyy olla todella kieroutunutta, kuten aiemminkin kommentoin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hippi-Ronda

15.12.2008 11:57

niinpä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kivipaa

15.12.2008 17:12

Se taitaa olla nyt muotia tuo kirkosta eroaminen muutenkin.Toisaalta en pidä siitä, että lapsia "aivopestään" mihinkään uskontoon,mutta en myöskään siitä,että tuputetaan omaa,vastakkaista mielipidettä sille nilkkakuulalle.

Eiköhän se ihan yleissivistyksen kannalta ole hyvä tietää millainen tämä evankelis-luterilainen uskonto on.Luultavasti jokainen sitten iän myötä osaa päättää ihan itse mihin uskoo tai on uskomatta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

15.12.2008 18:49

Joo, olen aivan samaa mieltä.

Jotenkin säälittää tuollaisten aikuisten lapset, kun uskonto on kuitenkin jossain määrin toivoa antava elementti ja lapset opetetaan pienestä pitäen siihen ettei kuoleman jälkeen ole enää mitään. Sama kuin sanoisi kolmivuotiaalle naperolle, ettei joulupukkia olemassa.
Säälin kyllä niitäkin lapsia, joiden vanhemmat on henkeen ja vereen uskossa, eikä lapsien anneta elää normaalia lapsuutta vaan annetaan uskonnon rajoittaa monia asioita.

Ja kun kukaan meistä ei voi varmuudella edes sanoa, etteikö olisi jotain korkeampaa voimaa, niin en itse haluaisi ainakaan tyystin tuollaisia asioita lakaista maton alle. Mikään tiede ei ole sen puolesta eikä sitä vastaan, joten miksi tyystin torjua ajatus siitä ettemme olisi yksin tässä universumissa. Enkä usko että tiede pystyisi täysin kokonaan koskaan selittämään maailmankaikkeutta ja poissulkemaan kaiken muun ja selittämään asiat tieteellä... Ja tosiaan, eiköhän jokainen aikuisena viimeistään osaa päättää mihin uskoa ja mihin ei.

Olin itseasiassa kommentoimassa yhteen keskusteluketjuun aiheesta enemmän, mutten sitten jaksanutkaan kun se on yhtä turhan kanssa eikä vastaukseni olisi ollut niinkään keskustelun aiheeseen liittyvä:

Mun mielestä jokaisella ihmisellä saisi olla oma vapaus päättää siitä, mihin haluaa uskoa ja jokaisen pitäisi yleissivistyksen tähden tietää edes vähän uskonnoista. Jos vanhemmat päättää jo ennen kuin lapsi on syntynyt, että lapselta kielletään kaikki uskontoon liittyvä toiminta, niin silloin vanhemmat ohjaa lasta. Tosin jos tarhoissa pakotetaan rukoilemaan, niin siinä he tekevät virheen. Mutten itse kokisi tuollaista asiaa maailmanloppuna. Mun mielestä lapsille pitäisi antaa mahdollisuus tutustua kaikkiin uskontoihin ja siihen liittyviin asioihin omien ehtojen mukaan, eikä sen mukaan mitä vanhemmat on päättäneet lapsen puolesta. Sitä en kannata, että kouluissa painotetaan vain yhtä uskontoa "oikeana" vaan uskonnonopetuksen pitäisi olla lähinnä yleissivistävää, eri uskontoihin tutustumista, eikä mitään totuuden etsimistä. Uskonnot kun nyt tuppaa kuulumaan tähän maailmaan aika oleellisesti, vaikka ne onkin "vain" uskontoja. Eiköhän jokainen fiksu ihminen osaa itse tehdä omat päätöksensä sen suhteen uskoako vai ei. Eikä jollain koulun uskontotunneilla voi nyt mitään kovin suurta tuhoa aikaansaada. Ainakaan mun kouluaikana ei tällaista tuhoa ole saanut kukaan aikaiseksi.

Enemmän mua huolestuttaa ihmiset, jotka lähtee päättämään lapsen puolesta sen saako uskoa vai ei, kun eivät itse usko mihinkään.

Kaipa tuollaiset ihmiset kieltää kohta opettajilta ja hoitajilta kaiken uskontoon liittyvän pukeutumisen, esimerkiksi kaulakorut joissa on risti.

Mulle tulee hirveän negatiivinen kuva ihmisistä, jotka päättää jo lapsen ollessa kohdussa, että tälle lapselle ei sitten tuputeta pätkääkään uskontoa. Ihan kuin se olisi huonompi asia, kuin se että lapsien annetaan pelata pelejä joissa tapetaan toisia ihmisiä tai katsoa aikuisille suunnattuja kauhuelokuvia. Maailmassa on niin paljon pahuutta, että en usko että joku pieni toivonripe lapselle sen lapsuuden aikana olisi kovin suuri ongelma. Enemmän koen ongelmaksi sen, että kaikki toivo riistetään jo heti kättelyssä, ennen kuin lapsi oppii itse ajattelemaan asioista.

Kaipa sitten joissain perheissä toitotetaan heti lapsen opittua kävelemään, ettei ole joulupukkia, ei hammaskeijua, ei Jesseä tai sen faijaa, ja että kun äiti kuolen niin se on sit siinä.

Jos joutuisin sellaiseen tilanteeseen, että mulla olisi perhe ja mä menehtyisin, niin toivoisin että mun lapsille kerrottaisiin (jos he olisivat tosi pieniä) että äiti on nyt taivaassa ja pitää teistä huolen enkelinä. Kyllä ne lapset aikuistuaan osaavat suhtautua tuollaisiin asioihin omalla järjellään.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:52

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus