Väsyneen energistä pohdintaa

  • suojelusprkl

Ruuhkassa hikoilevien ihmisten ruumiinlämpö kanavoidaan tuottamaan lämpöenergiaa Tukholman keskusasemalla http://www.iltalehti.fi/nettitvpopup.shtml?27952802
Pointsit ruotsalaisille!

Tuntuu jotenkin tyhmältä, että suunnitellaan uusia ydinvoimaloita, kun tarjolla on kaikenlaisia vaihtoehtoisia energioita.

Esimerkiksi merenpohjassa on niin suuret kaasuesiintymät, että niillä tyydyttäisi maailman energiantarpeen sadoiksi vuosiksi. Kyseinen kaasu on ikiroutaan sitoutunutta metaania, jota ei ole toistaiseksi hyödynnetty lainkaan, vaikka asiasta ollaankin tiedytty jo toistasataa vuotta. Tosin tuon energiamuodon käyttöönotossa on omat riskinsä, koska juuri merenpohjassa oleva metaani on ilmeisesti jo kerran järkyttänyt maan ilmastoa, koska se on noin 20 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi ja on ilmakehään vapauduttuaan aiheuttanut ilmastonmullistuksen miljoonia vuosia sitten.

Mutta voiko nykyisen maan ilmastoa enää kauheasti järkyttää enempää... Varsinkin, kun on huomioitava se, että jos ilmasto lämpenee ja ikuroutavyöhyke alkaa sulaa niin myös siihen sitoutunut metaani vapautuu ilmakehään, joka voimistaa kasvihuoneilmiötä entisestään. Joidenkin arvioiden mukaan tällainen kehitys olisi hyvin nopeata ja saisi aikaan kohtalokkaan ilmastonmuutoksen koko maapallolla. Napajäätiköt sulaisivat, merenpinta nousisi jopa 50metriä...

Japanissa on kehitteillä porausalusta, jolla metaanijää voidaan nostaa merenpohjasta, 2011 vuoteen mennessä olisi tarkoitus selvittää onko poraaminen taloudellisesti kannatavaa ja kaupallinen kaasuntuotanto voisi suunnitelmien mukaan alkaa 2015. Merten metaaniesiintymien hyödyntämistä tutkitaan erityisesti Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Japanissa.
Metaani on polttoaineenakin lähes saasteeton ja suhteellisen ympäristöystävällinen vaihtoehto, vaikkakin väärässä paikassa se onkin valtava ympäristöuhka.

Suomessa metaania on otettu talteen kaatopaikoilta, jossain kyseistä kaasua otetaan talteen ihmisten/eläinten ulosteista (taisi olla Japanissa, jos en nyt ihan väärin muista tuota dokumenttia), joten miksipä sitä ei sitten otettaisi pikapikaan hyötykäyttöön merenpohjasta, jossa sitä on niin paljon, että sillä pärjättäisiin satoja vuosia.
(Menin tyhmänä kadottamaan sen sivuston, josta luin tuosta ikiroudan metaanikertymistä enkä nyt tähän sitä pysty linkittämään:/ )

Ihminen on ihmiselle susi, mutta kyllä ihminen on luonnollekin susi. Onneksi nykyään ilmastonmuutoksista puhutaan suureen ääneen ja saadaan ihmiset heräämään todellisuuteen. Jos jatketaan ilmaston saastuttamista samaan tahtiin, mitä olemme tehneet nyt niin lastemme lapsilla ei ole kovin hääppöinen tulevaisuus edessä. Vaikka kuinka selitellään, että ilmaston lämpeneminen on normaalia, jatkuvat ja aina pahemmat ja pahemmat luonnonkatastrofit ovat normaaleita, niin jos on todisteita siitä että maapallolla on aina ollut tällaisia muutoksia, niin kyllä on siitäkin todisteita, että katastrofien määrä/laajuus on kasvanut. On typerää kuvitella, että meidän saastuttaminen ja metsien/sademetsien hakkuut eivät vaikuttaisi ilmastoon.

Toivottavasti nämä ihmiset, jotka pitävät humpuukina ilmastonmuutoskeskusteluita ja luonnonsuojelemista, ovat niitä jotka joutuvat omin silmin todistamaan olleensa väärässä.

6 kommenttia

suojelusprkl

18.1.2008 11:39

Ei varmastikaan ratkaise, mutta olisi varmasti Suomenkin hyvä panostaa enemmän tuohon vaihtoehtoenergiamuotojen tutkimuksiin kuin pähkäillä pää punaisena lisäydinvoimaloiden rakentamista. Tai no, mistä mä tiedän kuinka paljon me panostetaan Suomessa tuohon.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

18.1.2008 12:40

Mun mielestä on käsittämätöntä se miten jotku ihmiset vähättelevät sademetsien hakkuiden vaikutusta ilmanlaatuun/luonnonkatastrofeihin.

Aikoinaan Mayat tekivät sen virheen laajentaessaan omaa asuinpiiriään silmänkantamattomiin rakentaessaan aina isompia ja isompia rakennuksia ja raivaten puita pois asuinalueiltaan. Sitten kävikin niin köpelösti, ettei ollut enää puita suojaamassa varjoillaan maastoa ja maa kuivui ja siitä johtuen siinä ei myöskään kasvanut enää mikään ja koko hieno imperiumi kuihtui ihmisen omaan tyhmyyteen.

Jokaisella luonnonkappaleella on oma funktionsa luonnon monimuotoisuudessa. Ei kukaan voi olettaa, että metsiä kaatamalla saataisin aikaan muutakin hyvää kuin vain uusia asuintaloja. Pitäisi yrittää muistaa se, että luonto on ollut täällä ennen meitä. Eikä meillä ole oikeutta raiskata luontoa mielinmäärin, tai se kääntyy meitä itseämme vastaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

18.1.2008 12:59

Miten muut öljyt soveltuisivat tuohon tarkoitukseen?

Katsoin joskus vuosia sitten dokumenttia jenkeistä jostain mäkkärin ranskalaisten paistorasvan hyväksikäytöstä autojen polttoaineisiin. En tiedä miten paljon Suomessa jotain paistorasvaa tulee mäkkäreistä ja hesestä yhteensä, mutta luulisi että aika paljon, muttei ehkä kuitenkaan mitään sellutehtaan vertaa:)

Mutta se on kyllä tyhmää, että laitetaan sellainen tehdas kokonaan kiinni, joka voisi palvella meitä muissa käyttötarkoituksissakin.

Luulisi tuollaisen maksavan, että raahataan ulkomailta? palmuöljyä, kun samaa "tavaraa" saisi kotimaastakin. Kukahan noitakin asioista oikein päättää...

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

18.1.2008 15:02

Hah. Älykkyyden määritteleminen sun anonyymin nimimerkin kaltaisien kommentoimisien perusteella, on yhtä tyhmää kuin syntymättömän ihmisen sukupuolen määritteleminen haaroista valuvasta, ei raskaana olevan reisille valuneesta spermasta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

23.1.2008 15:21

No ei kai siinä varsinaisesti mitään vikaa olekaan.

Ydinenergiassa on toki omat hyvät puolensa, koska se on edullista, energian hinta ei ole juurikaan riippuvainen polttoaineesta eikä käyttö tuota ilmakehää kuormittavia päästöjä. Mutta ydinjätettä ei tuosta vain hävitetä.

Onhan se hieman typerää tuottaa sellaista jätetä joka täytyy eristää ympäristöstään tuhansiksi vuosiksi, kun vaihtoehtoisesti voisi käyttää esim merenpohjasta löytyvää metaania, jossa on toki omat riskinsä mutta ne riskit voivat nousta pinnalle myös silloin, jos sitä energiaa ei opita hyödyntämään ajoissa.

Kirjoituksen ideana olikin se, että miksi turvautua vain ydinvoimaan kun on olemassa vaihtoehtojakin. Yhtä tyhmää se olisi ollut, jos kivikaudella kiveä toiseen hakkaamisesta ei oltaisi kehitelty tulitikkuja/sytytintä. Nyt me vaan hakattaisiin kiviä toisiinsa, kun kukaan ei olisi ollut kiinnostunut tulen tekemisen eri vaihtoehtoidoista.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 11:07

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus