Blogi

Pahoinvointiyhteiskuntamme paljastuu pikkuhiljaa  1

Myönnettävä se on. Olin jo unohtanut Jokelan tapahtumat, kuitannut asian yksittäistapauksena ja jatkanut pientä elämääni laput silmillä tallustaen.

Eilinen Kauhajoen kouluampuminen herätti minun lisäkseni varmasti monen muunkin järkyttävällä tavalla takaisin todellisuuteen. Verenmakuinen viesti on ikävän selvä: Suloisessa Suomessamme on erittäin paljon käsittämättömän pahoin voivia nuoria ihmisiä.

Näitä yhteiskunnan sisällä, mutta sen ulkopuolisina eläviä aikapommeja juuri kukaan ei tunne, eikä heistä kukaan taida välittää. He eivät myöskään välitä meistä, vaikka elävät joukossamme yhtenä meistä. He ovat meitä. Me olemme heitä. Tämä pitäisi tajuta. Ei ole olemassa mitään erillistä pahaa, joka voitaisiin eristää ja leikata pois yhteiskunnasta, pyyhkäistä hanskat puhtaiksi, että noin, nyt on taas kaikki kunnossa.

Nyt pitää selvittää, missä kohdassa suomalainen yhteiskunta on ajautunut näin radikaalisti harhaan. Jotain mättää vähän helvetisti, jos yhteiskunnan omat jäsenet alkavat kylmän rauhallisesti ja suunnitellusti tuhoamaan kanssaihmisiään.

Vastaukset eivät tulle olemaan yksinkertaisia eivätkä miellyttäviä.

Urbanisoitumisen ja lisääntyneen yhteisöllisyyden puutteen myötä nykyään on melko helppoa eristäytyä omiin oloihinsa ilman, että kukaan puuttuisi asiaan. Kukaan ei välttämättä edes huomaa. Ihminen voi käydä töissä tai koulussa, mutta ei hänen tarvitse oikeasti olla minkään yhteisön jäsenenä.

Koulu on nykyaikana yksinäistä puurtamista. Ei ole välitunteja, ei juurikaan liikuntatunteja tai musiikintunteja, ei mitään yhdessä tekemistä. On vain tehokasta soolosuorittamista, kilpailuja ja karsintaa.

Monien vanhempien suhde omiin lapsiinsa on aivan päin persettä. Vanhemmat ovat joko ylikontroilloivia lastensa palvelijoita, kaikensallivia kuoliaaksiymmärtäjiä ja lastensa kavereita, täysin välinpitämättömiä maksumiehiä tai saamattomia vätyksiä. Perheet eivät syö, harrasta tai tee mitään muutakaan ikinä yhdessä. Viikon loma Thaimaassa kerran vuodessa ei riitä, uskokaa minua. Vanhemmat eivät tunne lapsiaan. Älkää herran tähden tehkö lapsia, jos ette aio edes yrittää kasvattaa heitä.

Työelämässä sama tahti jatkuu. Työnantajat ovat hylänneet työntekijänsä, ja työntekijät ovat lojaalisia vain kylmälle käteiselle. Arvot ovat kovat, vain materia ja oman hyvinvoinnin maksimointi merkkaavat jotain. Tämä tulee olemaan katastrofaalinen kehityssuunta.

Terveen yhteisöllisyyden tilalle on tullut virtuaaliyhteisöllisyys. Virtuaalimaailmassa on tietysti se huono juttu, että se on virtuaalinen. Ihminen saattaa olla virtuaalimaailmassa yliluonnollisia voimia omaava supermies, vaikka todellisuudessa istuisi vankimielisairaalan pyörätuolissa (okei, hypoteettinen tilanne). Internet ruokkii sairaan mielen fantasioita, ja nykyaikainen tekniikka mahdollistaa kokonaisvaltaisen bittimaailmaan katoamisen helposti. Kun kukaan ei ole sinusta kiinnostunut, voivat järjettömät ajatukset saada ihmisessä vallan. Ja pahimmissa tapauksissa, nämä sairaat ajatukset saavat tukea toisilta sairailta verkossaeläjiltä.

Mitä me voimme tehdä? Jokainen aloittakoon lähipiiristään. Miettikää, tunnetteko läheisenne. Huomaisitteko, jos joku alkaa lipeämään yhteisön ulkopuolelle? Välitättekö itse? Onko oma etu aina paras etu?

Yrittäkäämme tehdä Suomesta jälleen se hyvinvointiyhteiskunta, jossa ainakin me kolmekymppiset olemme itse saaneet elää! Muutos parempaa ei tule olemaan helppo eikä nopea, mutta se on mahdollinen. Toivon sydämestäni, että onnistumme elvyttämään yhteisöllisyyden ja pääsemme tulevaisuudessa elämään läheisistään välittävässä yhteiskunnassa.

-Easy-


Easy & Sympatian puute  3

Iltalehti tekee aina isojen irtisanomisten aikana jutun nuoresta irtisanotusta isästä ja hänen perheestään, jonka onnellinen tulevaisuus on nyt uhattuna, unelmat pirstaleina, hiekkaa kengässä ja pipo liian syvällä päässä.

Lukiessani tämänpäiväistä Iltiksen juttua juurikin tällaisesta valkeakoskelaisesta nuoresta parista ihoni nousi kananlihalle.

Alkoi niin sanotusti vituuuuttamaan.

Joukkoirtisanominen on ikävä asia, tunnen toki sympatiaa tätäkin lapsiperhettä kohtaan.

Mutta jos tämä kolmekymppisten lapsiperhe saattaa irtisanomisten takia joutua luopumaan lainarahalla rakentamastaan vastavalmistuneesta omakotitalosta, perheen äiti saattaa joutua menemään ehkä jopa töihin tai että koko perhe saattaa jopa joutua muuttamaan toiselle paikkakunnalle, näistä asioista ei minulta liikene sympatiaa.

Mikäli hakeutuu näinkin kapean sektorin duuneihin, jossa on riippuvainen yhdestä työnantajasta, ei pidä syytellä muita kun tämä yhden kortin peli ei toimikaan eläkeikään saakka. Ja jos ottaa vielä tämän venäläisen työpaikkaruletin päälle pankista muutaman satatonnia lainaa, ei todellakaan pidä alkaa itkemään siinä vaiheessa kun jälkituotteet kolahtavat propelliin.

Se, että iskä ja pappakin ovat olleet samassa tehtaassa (ja saaneet pitkään hyvää palkkaa, perintöä odotellessa...), ei vielä ole mikään tae tulevaisuudesta, elämmehän 2000-lukua ja markkinataloutta. Pitää olla sen verran tietoinen yhteiskunnallisista asioista, että tajuaa työpaikkojen olevan nykyään epävarmempia kuin kolmekymmentä vuotta sitten kun isä lampun osti.

Mikäli tyypiltä löytyy kanttia ottaa kolmensadan tuhannen euron laina, kannattaisi olla myös asennetta, ettei valita jos hommat menevätkin itsemaalatusta optimi-tulevaisuudesta piirun verran päin perä-osastoa.

Sitäpaitsi paperimiehet ovat itse kaivaneet omaa hautaansa jo pidemmän aikaa, sietäkööt nyt paluun lähemmäs tavallisia duunareita.

Ärsyttää muutenkin ihmiset, jotka marisevat rahasta. Yleensä valittajat ovat niitä, jolla on joko omistusasunto, hyväpalkkaiset duunit, tiedossa isot perinnöt tai kaikki edellä mainitut yhdessä.

Rahaa joko on, tai sitten sitä ei ole. En ole kuullut, että kukaan suomalainen olisi tässä viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana kuollut nälkään. Joten rahan vähyys tarkoittaa yleensä sitä, ettei pääsekään joka vuosi Thaimaahan lomamatkalle, joutuu menemään töihin (!) tai että joutuu luopumaan uudesta velkarahalla ostetusta tavarasta / asunnosta. Turha siitä hakea sympatiaa, stana.


Easy @ Hieronta - Did it move? Naah.  3

Sain joululahjaksi hieronnan Helsingin keskustassa sijaitsevaan "päiväkylpylä"-paikkaan.

Lahjakorttini eräpäivä oli katkolla elokuun 31., joten sain vihdoin ja viimein myös mentyä käyttämään lahjakorttini. Soitin paikkaan, ja kerroin, että lahjakortti menee vanhaksi, mutta että jos sopii niin tulisin vasta syyskuun puolella. Asia sopi, annoin nimeni, ja sain ajan syyskuun ensimmäiselle viikolle.

Kiiruhdin töistä ajoissa paikan päälle, koska "kannattaa tulla tänne ainakin 15 minuuttia ennen hieronta-aikaanne". Sain respan naiselta kylpytakin (mullahan oli päähieronta, wtf?) ja släbärit, jolla sitten hiihdin sinne paikan vakkari-asiakkaiden, keski-ikäisten bisnesrouvien sekaan loungeen lukemaan Gloriaa ja mutustelemaan cashew-pähkinöitä.

Pikkuhiljaa hierojat ja hoitajat kävivät poimimassa asiakkaansa loungesta: Nuoria naisia, kuten odottaa saattoikin. Paitsi tietysti se nuori mies, joka tuli hakemaan minut päähierontaani. Varmaan koko firman ainoa miestyöntekijä. Mietin, että ei jumaliste, vaikka tiesivät että täältä tulee mies, niin silti laittoivat mieshierojan. Ei tullut mieleenikään, että se olisi edes ollut mahdollista.

Ei, en odottanut mitään suihinottoa, eikä tällainen hieronta ole minulle eroottinen kokemus. Ja ei, en ole epävarma omasta seksuaalisuudestani enkä ole homofobikko tai homo.

Ei kaikelle muullekin: Ei, en oikein pystynyt rentoutumaan, ja ei, en varmasti nauttinut käsittelystä yhtä paljon kuin olisin, jos hieroja olisi ollut minkä tahansa ikäinen nainen.

Hierojanani ollut mies oli mukava ja reipas nuori kaveri, varmasti hyvä ja pätevä hieroja. Mutta se nyt vaan on niin, että jos joku mies hieroo minua öljyisillä käsillään niskasta, korvanlehdistä ja päänahasta, niin se tuntuu omituiselta, ei rentouttavalta. Ja vähän veikkaan, että samaa mieltä on 90% muistakin miehistä.

Oma fysioterapeuttini on vanhempi mies, ja hänen käsittelynsä jälkeen olo on taivaallinen. Mutta se on käytännöllistä hoitotyötä, siellä ei luistella kylpytakissa suitsukkeiden, joogajodlauksen ja hierontaöljyjen seassa "rentoutumassa".

Kiitos kuitenkin lahjasta! Ei se ole lahjan antajan vika, että paikan henkilökunta istuu oman pelisilmänsä päällä.

"Ehkä sä eksyit ja menit vahingossa Helsinki Gay Spahan?", murjoi kaverini.

Kiitti siitäkin.

-Easy-


Vaikuttamisen mahdollisuuksista  1

Aurinko, valo, lämpö. Kesän pyhä kolminaisuus. Kenen syy, ettei niitä ole tänä kesänä näkynyt? Ilmastonmuutos my ass, taidan ihan vittuillessani varata thaimaanmatkan ja ostaa käytetyn auton.

Voin vaikuttaa asiaan. Jee.

Ilman lisäksi harmittaa entiset kaverit, joita ei vienyt ilmastonmuutos vaan perhe. Ärsyttää, että jos näitä tyyppejä yleensäkään näkee, niin silloinkin heidän pitää yhdn pienen oluen jälkeen heti lähteä ajamaan autollaan (kyllä, tulevat terassille autolla) takaisin kotiin lapsia nukuttamaan. Siis näin, vaikka lasten äiti on kotona. Perään huikkaavat vielä sen saman vanhan "mutta tulkaa joku ilta käymään meillä"-fraasin. Voi elämä, että ketuttaa tuommoinen. Sanoisivat mielummin, että "hei sitten, todennäköisesti ei nähdä taas kolmeen vuoteen".

Tähän en voi vaikuttaa. Eittutti ja splele.

Ilman ja ihmisten lisäksi harmituttaa joltisenkin voimallisesti olla töissä. Kun on tehnyt samaa hommaa samojen ihmisten kanssa viisi vuotta, se nyt vaan yksinkertaisesti on liikaa. Eikä mitään sm-liikaa. S/M-liikaa ehkä.

Mutta tähän voin vaikuttaa. JEE JEE!

Taidankin lähteä pois täältä. Tosin tällä kertaa vielä vain illaksi. Mutta toivottavasti hieman myöhemmin pidemmäksi aikaa. Esimerkiksi loppuelämäkseni.


DayDreaming  2

- Hei, etkös sä ole aamuvuorossa?
- Joo, miten niin?
- No kun kello on jo kaksikymmentä yli yhdeksän. Minä, Heidi ja Julia olemme olleet täällä jo viittä vaille kahdeksalta! Itse asiassa minä olin täällä jo varttia vaille kahdeksan.
- Onnea teille siitä. Mä en meinannut päästä sängystä ylös ollenkaan. Olen itse asiassa ylpeä siitä, että ylipäänsä jaksoin edes tulla tänne tänäänkin.
- Sinä olet lintsari! Työpäivä kestää kahdeksan tuntia, ja me tässä juuri puhuimme, että sinä et ole läheskään joka päivä kahdeksaa tuntia täällä töissä.
- Ai te olette oikein keskustelleet, hyvä! Hienoa, että teillä riittää aikaa ja energiaa tällaisenkin asian puimiseen. Teillä siis ei ole liian vähän töitä, vaan olette pelkästään niin supertehokkaita! Jostain syystä en kuitenkaan ole kateellinen teidän pikkusieluisesta elämästänne. Arvaa mitä minä ajattelen teistä ennen kahdeksaa tulevista?
- No?
- Ajattelen, että te tulette tänne aamulla unisina juoruamaan pahaa toisista ihmisistä, ettekä takuuvarmasti ole kovinkaan tehokkaita ensimmäisen puolentoista tunnin aikana. Sitten lähdette jo puoli neljän aikaan kotiin. Siihen aikaan kaikki eivät vaan voisi lähteä, kun pitää vielä vastata puhelimiin puoli viiteen asti.
- Ei pidä paikkaansa! Me olemme aamulla virkeitä ja saamme paljon aikaan!
- Niin, paljon pahaa. Sitten toinen asia, kuuntelepas nyt hyvin tarkkaan.
- Mitä?
- Sinä, Julia ja Heidi olette minun kollegoitani. Te ette ole minun esimiehiäni. Minulla on omat hommani, teillä omanne. Pitäkää siis huoli omista työasioistanne, ja minä pidän omistani. Jos teistä tuntuu, että teillä on enemmän hommia kuin minulla, harmin paikka! Tosin epäilen vahvasti sitäkin. Minä osaan järjestää työasiani siten, että saan hommani nopeasti valmiiksi. En halua teeskennellä työntekoa: Kun olen saanut päivän hommani tehtyä, teen jotain muuta kuin kantelen papereita ympäri toimistoa tärkeän näköisenä: surffaan netissä, lähetän sähköpostia tai jotain. Minua ei myöskään kiinnosta, kuinka lyhyttä päivää te teette, päinvastoin, mitä vähemmän näen teitä täällä, sen paremmin viihdyn toimistolla itse.
- Mutta... mutta jos kaikki ajattelisivat ja tekisivät kuten sinä..
- Aivan, maailma olisi paljon parempi paikka. Mutta sitä odotellessa joudun katselemaan teitä. Oikea esimieheni ei ole sinun kantelemisesta (kyllä, kuulin kiertoteitä että olet valittanut jo hänellekin) huolimatta minua torunut, joten aion jatkaa entiseen malliin. Häivy siis silmistäni, mene vaikka kiikkumaan kaulastasi naistenhuoneeseen. Tekisit miehesikin onnellisemmaksi.


Nenä muistaa  4

Aki Sirkesalo lauloi "iho muistaa". Väitän toista.

Ihmisen haujuaisti ei evoluution ansiosta ole enää vahvimipia tai tärkeimpiä aistejamme. Tai niin meille ainakin opetetaan. Kuitenkin yllättävän monessa tilanteessa kuljemme nenämme viitoittamaa tietä.

Hän haistoi tilanteen oikein. Haistan palaneen käryä. Mitähän toi täällä nuuskii? Haista paska! Usein viittaamme hajuaistiin silloinkin, kun tarkoitamme jotain muuta havainnointikanavaa.

Minulla on erinomainen kasvomuisti. Jos olen kerran jutellut ihmisen kanssa, muistan hänet lopun ikääni. Mutta näkömuistiin ei liity kovin vahvaa tunnetta, se on melko mekaaninen toiminto.

Sen sijaan tunnistan joitakin ihmisiä hajusta. Taisiis tuoksusta. Äiti, isä, siinä ensimmäiset hajumuistini. Väitän tunnistavani äitini mistä tahansa joukosta nenälläni.

Samoin muita läheisiä ihmisiä: Ensimmäisen tyttöystävän tuoksu, lukioaikaisia luokkakavereita, hetkellinen ihastus.

Tiedetään, että ihminen tekee nenällään monia päätöksiä, joita hän ei edes tiedosta tekevänsä. Haistamme niin sanotusti alitajuisesti asioita. Valitsemme kumppanimme hajuaistin turvin.

Ongelma onkin, että manipuloimme toisiamme parfyymeilla. Peitämme ominaistuoksujamme, verhoudumme vierasperäisiin tuoksuihin, harhautamme hajulla. Lyhytaikainen jekutus onnistuukin, mutta loppujen lopuksi vieraan tai väärän hajuviestin levittäminen kalahtaa omaan klyyvariin.

Haisevaa viikonloppua kaikille!


Löydetty&kuvattu: Kesän huonoimmat elävät patsaat  2

Pari ammattitaitoista elävää patsasta ovat ilahduttaneet / ärsyttäneet / viihdyttäneet kesäistä Helsinkiä jo parin vuoden ajan. Haastatteluissa herrat ovat valitelleet suomalaisten tottumattomuutta ja kitsautta, mutta jostain kumman syystä ovat kuitenkin palanneet tänne toistekin.

Hmmm... Oliskohan ne tienestit sittenkään huonot?

Tätä on miettinyt varmasti se pariskunta, joka on vetänyt ylleen mustasta jätesäkeistä, foliolla päällystetyistä pahvilaatikoista ja erinäisistä muovinkappaleista viritetyt "robottiasut" päällensä ja ilmestyneet Esplanadin puistoon patsastelemaan.

Nämä "robotit" ovat takuuvaramasti huonoimpia eläviä patsaita, mitä olen koskaan nähnyt! Itse asiassa, he ovat huonoimpia katutaiteilijoita, mitä olen ikinä nähnyt. Tai, tarkemmin ajatellen, täydellisen soittotaidottomat hanurinrääkkääjä-kerjäläisetkin ovat parempia esiintyjiä kuin nämä robotit. Mutta samaan hengenvetoon, nämä robotit ovat myös ehkä hauskimmat tai koomisimmat esiintyjät mitä olen tavannut.

Ai miksikö? Yritän mahdotonta, selittää sellaista mikä pitäisi omin silmin nähdä...

Ensinnäkin, ne eivät pysy paikoillaan. Oikeasti eivät. Ne huojuvat ja tärisevät.

Toisekseen, ne liikkuvat ilman rahaakin. Kun ohikulkija halusi halata, toinen roboteista tuli oikein vastaan halaamaan. Ilman rahaa. Huono bisnes.

Kolmanneksi, kun joku kuitenkin jostain käsittämättömästä syystä antoi heille rahaa, he alkoivat "tanssia". Tätä käsittämättömän kehnoa liikuskelua en osaa sanoin kuvailla, mutta melkein tuli kuset housuun, sen verran paljon robotanssi nauratti. Se nimen omaan EI ollut mitään electric-boogieta, mitä olisi voinut kuvitella, vaan todella töksähtelevää päiväkotitasoista heilumista hassussa kierrätyskostyymissa.

Ei saatana. Pakko lisätä myös kuva, että saatte edes jonkinlaisen idean "the shöysta"... Olkaa hyvä!

-Easy-


EasyCommunication - Neropatit otsikkojen takana  1

"Auennut kengännauha Ylöjärven junaturman syynä"

http://www.iltalehti.fi/tampere/200807318030874_te.shtml

Ottamatta sen enempää kantaa otsikon sanajärjestysongelmiin, siinä mättää kaikki muukin. Junaturman syynähän on kengännauhojen sijasta vain ja ainoastaan se, että kyseiset alle jääneet olivat kiskoilla.

Muistan isäni arvoitelleen minulta reilut kaksikymmentä vuotta sitten ainoaa varmaa tapaa välttää hukkumista heikkoihin jäihin.
- Pelastusliivit?, arvasin minä.
- Ei, isä vastasi
- Jäänaskalit?
- Ei
- Sitoo itsensä rannalla olevaan puuhun narulla?
- Ei
- Höh. No mikä semmoinen varma keino sitten on?
- Ei mene sinne heikoille jäille ollenkaan.
- Niinno, se se varmaan on.


EasyCommunication - Mind your own business!  1

Kysymys: Onko poliisilla halukkuutta öisen katuväkivallan estämiseen?
Vastaus: Ei siltä ainakaan tunnu.
Selitys: Olen yrittänyt hälyttää poliisipartion alkavaan joukkotappeluun paikalle kahdesti. Epäonnistumiprosenttini on täydet sata.

Ensimmäisen kerran soitin Rautatientorilta noin vuosi sitten. Tilanne ei
ollut vielä kaoottinen, joten yritin tavoittaa lähinnä olevan
poliisiaseman päivystystä numerotiedustelun kautta. Minulle ilmoitettiin,
että poliisin ainoa numero yöaikaan on hätänumero 10022. Soitin siis
sinne.

Kerroin, mitä olin nähnyt: orastava tappelu, suurin piirtein montako
ihmistä riitaan oli sotkeutunut ja että vielä ei ollut mitään pahempaa
sattunut, koska potkut ja nyrkiniskut eivät olleet osuneet kehenkään.
Soittoni tarkoitus olikin, että paikalle saapuisi partio, joka
hajaannuttaisi eri syntyperää olevat suomalaisnuorukaiset toisistaan,
ennen kuin tulisi rumaa jälkeä.

Minulta kuitenkin alettiin tentata tarkempia yksityiskohtia. Yritin
selittää, että en ole enää paikalla, enkä ole asian ammattilainen, mutta
tilanne näytti minusta uhkaavalta ja halusin saada ammattimiehet eli
poliisit paikalle tarkistamaan ja rauhoittamaan tilanteen. Puhelu päättyi
kutakuinkin sekaisesti, koska sekä minä että puhelun vastaanottanut
hätäkeskuksen työntekijä turhauduimme toisiimme. Hätäkeskus ilmeisesti
pettyi, ettei vielä ollut edes ruumiita, ja minä petyin, koska ilmeisesti
vähintään yksi ruumis olisi ilmeisesti pitänyt jo soitettaessa olla.
Toivoin, ettei minun tarvitsisi enää soittaa samanlaista puhelua toiste.
Toiveeni ei toteutunut.

Viime yönä ohitin Kampin vanhan metroaseman, kun näin äänekkäästi
riitelevän porukan. Miekkoset olivat taas eri syntyperää, ja pientä
läpsimistä sekä tönimistä ehdittiin jo vaihtaa puolin ja toisin. Soitin
poliisin hätänumeroon 10022 kävellessäni tilanteen ohi.

Ja taas sama kertomus: Yritin lyhyesti selittää tilanteen paikkoineen ja
ihmisineen ja pyysin, että hätäkeskus ilmoittaisi lähimmälle
poliisipartiolle tilanteesta. Hätäkeskus alkoi jälleen tentata minua.
Suutuin ja sanoin, että en todellakaan jää viereen odottamaan oman nenäni
murtumista, vaan haluan poliisin menevän ihan itse katsomaan ja
analysoimaan tilanteen. Sain vastaukseksi erittäin nuivan ja lyhyen
”Kiitos kuulemiin”.

Haluankin saada ja saattaa selville, tulisiko poliisille eli
hätäkeskukseen soittaa ilta- ja yöaikaan vasta sitten, kun joku on jo
kuollut? Ja onko silloinkin saatettava itsensä alttiiksi väkivallalle
selostamalla tilannetta mahdollisimman läheltä? Ja olisiko lisäksi
suotavaa ottaa esimerkiksi videokuvaa samaan aikaan?

Jos näin on, taidan jättää soittamatta.


EasyFlashes-22072008  1

"Me emme kuole koskaan, minun sukuni ei kuole: Me elämme."

Jarista tuntui, että traktori ei etene ollenkaan. "Sen on pakko olla harhaa, tää sarka on vain niin jumalattoman pitkä", hän tokaisi ääneen itselleen. Mutta mitäpä sen on väliä, ei täällä suolla kukaan kuule, vaikka juttelisi itsekseen koko päivän.

"meidät on tehty maasta, savesta ja parhaista aineista"

Aurinko paahtoi ulkona. Onneksi nykyajan vehkeissä on kunnon ilmastoinnit. Ja stereot. Kun ajaa turvetta kaksikymmentä tuntia putkeen, musiikki on ainoita asioita, joka pitää hereillä. Tai järjissään yli päänsä.

"Ja me nauramme ilman syytä, kuin aivan ilman syytä..."

Kesä oli ollut ilmoiltaan vaikea. Nyt kun ilmat sallivat, pitää ajaa ympäripyöreitä päiviä. Ympäripyöreä? Miksei samantien ympärineliskulmainen? Jari naurahti ääneen. Ei vittu. Mä en oo ihan terve.

"Omenapuut kuolevat. Me kannamme raskaita taakkoja peltojen halki, minä ja minun poikani, kaikki."

Isä kuoli viime vuonna. Jari oli lähtenyt viikonlopun viettoon Kouvolaan, isä jäi suolle ajamaan itsekseen. Isä ja traktori löytyivät sarkan ojasta sunnuntai-iltana Jarin palatessa. Sydänkohtaus. Toisinaan Jari on näkevinään isänsä vilkuttamassa suon laidalla. Ukko perkele. Jari naurahti, ääneen jälleen. Kivan perinnön jätit pojallesi.

"Aika on ryhtyä puimaan tätäkin puhetta. Ja me nauramme, ilman syytä. Kannamme raskaita taakkoja, minä ja minun poikani, kaikki."

* lainaukset tehty luovasti Paavo Haavikon runosta "Me emme kuole koskaan"