Rehellisyyden sietämätön vaikeus

  • licence27

Heitän tässä yleisen haasteen. Ole päivä, viikko, kuukausi, paaston aika tai vaikka pidempäänkin valehtelematta. Kyllä se onnistuu, mutta näköjään pirun pitkät jäljet totuuden puhumisellakin voi olla.

Vaikkakin lähdetietojen mukaan olen osaksi savolaista sukujuurta olen todella huono selittämään muunneltua totuutta. Jos kyse on konekaupasta ja varsinkin isoista rahoista, eikä mistään pesukoneen jalan säätöavaimesta/kaukosäätimen paristoista niin ei tulisi mieleenkään väittää koneessa olevan jotain sellaista mitä siinä ei ole, väittää ehjää rikkinäiseksi tai rikkinäistä ehjäksi.

Entisen työpaikkani reissuhommissa päädyin noin 2000 kilometriä etelään. Siellä sitten asiakas oli intoa puhkuen valmiina ottamaan käyttöön peruskunnostetun koneen. Kone oli ikivanha, mutta olin nähnyt sen tehtaalla palasina kun se modernisoitiin, laakeroitiin ja osia + työtä meni tuhansien eurojen edestä jo tehtaan omakustannushinnoillakin mitattuna.

Se ei vaan asiakasta paljon lohduttanut kun koulutuspäivänä koneesta alkoi tihkua öljyä monesta paikasta. Se vitutti minua niin suunnattomasti, koska tiesin sillä kertaa mistä niinkin selkeä vika johtui. Ehkä joku olisi siinä tilanteessa pystynyt valehtelemaan, mutta minä kerroin että tihkuminen johtuu modernisoinnissa tehdystä muutoksesta ja että sen olisi pitänyt tulla ilmi tehtaalla koeajossa jos ulkoilman ja sen myötä myös koneen lämpötila olisi noussut tarpeeksi. Kerroin, piirsin kuvan, mitä oli tehty ja ihmettelin sen perään miksi ihmeessä oli menty huonompaan rakenteeseen ja tehty ilmeisesti vielä hyvistä työkaluista huolimatta huonot kierteet. Tai vaikka sitten ihan hyvätkin kierteet, mutta alkuperäisestä umpiperään tehdystä poiketen jokainen kierre meni läpi öljytilan seinästä.

Mitä sitten pitäisi tehdä kun työnantaja puhuu muunneltua totuutta?

Taas tähän esimerkkiin palasin kun minua muistutettiin episodista joka ei oikeastaan olisi koskenut minua ollenkaan. Ei olisi jos en olisi sattunut tarvitsemaan muutaman tunnin ajaksi kolmannen osapuolen konetta. Sellaista konetta jossa oli ollut vikaa kaupantekohetkellä eikä uusi omistaja ollut sitä huomannut tai jos oli niin ei ainakaan ollut sitä korjannut. Koska kuitenkin piti töitä tehdä niin jouduin sitten mukaan tilaamaan varaosaa ja sanoin silläkin kertaa rehellisesti mikä on rikkia ja mikä taas ei. Vaikkei rahallisesti varmaan ollut kyse mistään suuresta asiasta niin ei sentään kilpailevan firman koneen korjaamiseksi kannata ruveta konemyyjää kusettamaan.

2 kommenttia

Dia

2.3.2014 00:18

Challenge accepted! Tosin valkoisetkin valheet on sellaisia, että jaan niitä vain varovaisen ja tarkan harkinnan jälkeen.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:33

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus