Repeäminen

  • suojelusprkl

Lihooko, jos nukkuu liian vähän?

Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että liian vähäisellä unella, liiallisella television katselulla ja vähäisellä liikunnalla on selkeä yhteys murrosikäisten ylipainoisuuteen. Yli neljä tuntia television katselua päivittäin yhdistyi lihavuuteen sekä tytöillä että pojilla. Niillä, jotka harrastivat kohtuullisesti kuormittavaa liikuntaa vähemmän kuin tunnin viikossa, lihavuus oli keskimääräistä yleisempää. Lisäksi päivittäinen alle seitsemän tunnin unensaanti ennusti lihavuutta verrattuna 8-9 tunnin yöuneen. Toisaalta tätä pitempi yöuni taas liittyi tytöillä lihavuuteen.

Tutkimusryhmän johtaja Tuija Tammelin Työterveyslaitokselta arvelee, että kyse saattaa olla unen vaikutuksesta hormonitoimintaan ja aineenvaihduntaan. Hänen mukaansa riittävä, oikein ajoitettu liikunta ja television katselun välttäminen kovin myöhään edistävät hyvää unta. Kahdeksasta yhdeksään tuntia laadukasta unta on tärkeää nuorten terveydelle. http://www.iltalehti.fi/terveys/200708146442495_tr.shtml

Ei vittu mitä tutkimuksia, kukahan tämänkin "yllättävän" tutkimustuloksen on rahoittanut. Olisin voinut heittää sen suurempia asiaan perehtymisiä, että nuoret (tai no ketkä tahansa) jotka katsovat iltaisin vain telkkaria ja valvovat myöhään sipsejä syöden ja sokerilimuja juoden, ovat lihavampia kuin ne nuoret, jotka eivät käytä iltojaan telkkarin äärellä mätänemiseen vaan harrastavat urheilua ja nukkuvat hyvät yöunet.

Ovatko ihmiset oikeasti noin tampioita, että tekevät tutkimuksia noin ilmiselvästä asiasta. Vitut tuossa ole kyse mistään hormooneista, vaan puhtaasti aineenvaihdunnallisista asioista. Ihminen joka harrastaa säännöllisesti liikuntaa, kuluttaa myös enemmän energiaa lepotilassa, kuin sellainen joka istuu laakereillaan illat pitkät syöden tylsyyteensä. Eikä tarvitse välttämättä syödä edes epäterveellisesti, jos on huono aineenvaihdunta niin silloin lihoo aika herkästi, varsinkin jos ei harrasta liikuntaa. Siihen johtopäätökseen ajatumiseen mitään monen vuoden tutkimustuloksia tarvitse odottaa.

Pitäisiköhän mun ruveta tutkijaksi. Voisin tutkia kuinka tyhmiä ihmisiä otetaan tutkijoiksi.

5 kommenttia

LeadMan

21.9.2007 10:07

Mäkin olin pari vuotta tutkija. Sain fudut kun olin liian fiksu.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jaja

21.9.2007 10:25

Nää on älyttömiä mutta kaiken täytyy vaan nykyään olla niin evidence based... Naurettavaa, mutta kai se on hienoa kun asiaa on sitten tutkittu ja on "tieteellistä näyttöä".

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

21.9.2007 10:30

Unella on vaikutusta aika moneen tekijään ihmisen elimistöstä. Toisaalta taas, jos ihminen on nukkunut vähän, yleensä tuossa tapaukset aivot käyvät ylikierroksilla = kuluttaa enemmän energiaa, aivan kuten käy, jos ihminen on stressaantunut.

On todella tyhmää tuollaisen tutkimuksen yhteydessä alkaa selittämään teini-ikäisten lihavuuden syyksi unen vähäisyyttä. Ihan kuin se poissulkisi sen tiedon, että nuoria ei innosta liikunta, koska on paljon mukavampaa tekemistä iltaisin = teeveen mulkoilua, tietokone/pelikonsolien kanssa pelailua, netissä pyörimistä... Ennen ei ollut tuollaisia mahdollisuuksia ja nuoret viettivät aikaa ulkona kavereiden kanssa leikkien/pelejä pelaten. Pallon perässä juosten ja käpylehmien kanssa leikkien.

Onko siis suuri ihme, että nuoret tekevät mielummin kaikkea muuta kuin urheilevat? Kuka nyt hikoilemisesta nauttisi, kun voi kotona istua perseensä päällä ja katsoa BB:tä ja muita niin järkeviä realitysarjoja.

Mä olen tuosta sydäntautikuolleisuuden tutkimuksestakin lukenut ja repeillyt juurikin tuolle, että kuolema siitä siltikin koitti. Ihan kuin me oltaisiin täällä lopullisesti ja vain ne huono-onniset tapaukset kuolevat.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suojelusprkl

21.9.2007 11:14

Joo ja yks tutkimus tutki sitä, että työttömät matkustelevat vähemmän ulkomaille x)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 11:15

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus