Tyyli

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2010.

Sinkkuelämää 2 -veikkaus

Uusimmassa City StyleGuidessa (ilmestyi tänään) julkaistiin Sinkkuelämää 2 -veikkauskuponki. Olemme listanneet kuponkiin väitteitä, joiden toteutumista elokuvassa peräämme. Ja voittonahan on tietenkin hyvä mieli, kun voi päteä kaveripiirissä taitavana turhan tiedon arvaajana. Taikauskoiset sanoisivat myös, että nyt kannattaisi lotota. Visapäällikkönä lupasin kirjata tänään oman veikkaukseni. Tässä siis (ja saa peesata). Ja perheen herkkätunteisimmat varokaa, juttu saattaa sisältää spoilereita, en osaa vielä sanoa!

Carrie ja Big eroavat. Kyllä (siis vähäksi aikaa, mutta palaavat yhteen)
Elokuvassa esiintyy suomalaistuote. Ei
Samantha menee naimisiin. Ei
Carriella ja Aidanilla on suhde. Kyllä (lasketko pussailun pettämiseksi Big? Vaikea veikattava, kun elokuvassa ei voi kuitenkaan näyttää, kuinka pitkälle, "ei ollut sisällä vielä", menisivät)
Joku Diorin tuote näkyy. Kyllä
Manolo Blahnik mainitaan. Ei
Miley Cyrus esiintyy leffassa. Ei
Charlotte rakastuu entiseen mieheensä. Ei (Ja kehen niistä? Kuka tän veikkauksen on oikein tehnyt?)
Joku nelikosta tulee raskaaksi. Kyllä
Samanthasta tulee työtön. Kyllä (Luotetaan puskaradioon. Kuinka osuva termi Samanthan kohdalla!)
Smith palaa. Ei (I wish!)
Penélope Cruz esiintyy leffassa. Kyllä
Lopussa kerrotaan kolmososan ensi-iltapäivä. Ei
Samantha löytää uuden toyboyn. Kyllä (Tietenkin!)
Joku nelikosta menee naimisiin. Ei


Tyyliä rahalla?

Te kaikki, jotka kurkitte etuoikeutettuun elämään ja katsoitte O.C.:n täydelliset naiset -sarjaa, Ruotsin televisiossa pyörii sarjan "extreme-versio" Svenska Hollywood-fruar!
14.9.2009 TV3:lla alkanut sarja on ollut ohjelmapaikallaan (kello 21–22) Ruotsin tämän hetken suosituin ohjelma 600 000 katsojallaan. Sarjan kakkososaa katsoi miljoona ruotsalaista. Ja nyt TV3:lla pyörivät jo toisen tuotantokauden jaksot. Suosio on helppo ymmärtää; rikkaat miehet naineet ruotsalaiset blondit esittelevät elämäntapaansa: veneitä, Rolls Royceja, tupsuja, Keltaista leskeä ja Roberto Cavallin mekkoa. Toisella tuotantokaudella kurkitaan 800 neliön beverlyhillsiläiskämpässä asuvan Päivin elämään (kyllä, syntynyt Suomessa) ja esitellään Versailles-kopiossa olevan Suzannen kotia. Tässä sarjassa oikeansävyisen huulipunan etsiminen on ohjelma-aihe! Ja kehittäväkin se on, jos haluaa treenata kouluruotsiaan. Jaksoja voi katsoa TV3:n nettisivuilla.
http://www.tv3.se/svenskahollywoodfruar


Carrien nuoruusvuodet suomeksi!  3

Huhtikuun 27. päivä ilmestyy englanniksi Sinkkuelämää-kirjailija Candace Bushnellin uusin kirja The Carrie Diaries. Kirja kertoo maailman kuuluisimman fiktiivisen muoti-ikonin Carrie Bradshaw'n viimeisestä lukiovuodesta. Teini-Carrie asuu pikkukaupunki Castleburyssa isänsä ja kahden pikkusiskon kanssa, äiti on kuollut syöpään. Ja sitten tulee se ensirakkaus ja sen nimi on Sebastian Kydd, eikä se ole kiva poika. Nyyh! Amazonissa kirjan kansiliepeen ja seitsemän ensimmäistä sivua voi jo lukea. Kirja maksaa 10 dollaria. Ja kansi muistuttaa laukkua!
http://www.amazon.com/Carrie-Diaries-Candace-Bushnell/dp/0061728918

Suomeksi Carrie ystävämme seikkailee jo marraskuussa ja nimellä Carrien nuoruusvuodet (tulee nimestä muuten mieleen Anna-kirjat!). Kustantaja on Tammi.


Vintage-muodin huutokauppamekka

Eilen pidetyssä Suomen ja Bukowskin huutokauppakamarin ensimmäisessä vintage-muodin huutokaupassa myytiin sitten Hermès'n Kelly-laukku Ilta-Sanomien mukaan huutokauppakuluineen vähän yli 2000 eurolla. Lähtöhinta oli 800 euroa.

Tukholmassa vintage-muodin huutokaupat ovat olleet hitti jo hetken ja Briteissä on jopa yksi antiikki- ja vintage-muotiin muotiin erikoistunut "huutokauppatalo", vuonna 2003 perustettu Kerry Taylor Auctions. Sotheby'silla uransa tehnyt Taylor on huutokaupassaan myynyt muun muassa huippumalli Jerry Hallin vaatekokoelmia ja prinsessa Dianan käyttämän puvun. Muuten vuonna 2004 Kerry Taylor Auction House myi krokonahkaa olevan Kelly-laukun vuodelta 1965 4 693 punnalla.

Eilisen Bukowskin huutokaupan toteutuneet hinnat voi kurkata bukowski.fi-osoitteesta. Suosikistani Hermès'n inkkari-huivista (kohde 250), jonka hintahaarukaksi oli pistetty 90–120 euroa, maksettiin 400 euroa! Koska Bukowskilla kävi muoti kaupaksi ja tarjontaa myytävistä laukuista heidän mukaansa on, lienee ilmeistä, että vintage-muodin huutokauppa järjestetään Suomessa toistekin. Ehkä jo syksyllä?

P.s. Kurkkaa Kerry Taylorin valikoima tästä: http://www.kerrytaylorauctions.com. Seuraava huutokauppa 18.5. Maaliskuun huutokaupassa oli muuten Kate Mossin käyttämä mekko.


Vesiapua, Unicefin kaverina ja kierrätyskokoelma

H&M laajentaa tänä keväällä "hyväntekeväisyysrepertuaariaan".
Huhtikuussa kauppoihin tullut Garden Collection (se, jossa on se ruusumekko) on valmistettu kierrätysmateriaaleista ja luomupuuvillasta.
Maaliskuussa H&M sai kauppaan luomukosmetiikkasarjan.
Toukokuussa ruotsalaiskuvittaja, muun muassa Kenzolle aiemmin kuvittanut Lovisa Burfitt suunnittelee kassin, jonka hinnasta 30 prosenttia menee Unicefille. Kyseessä on H&M:n suurin Unicef-projekti ja kohteena Etelä-Intian puuvillatuotantoalueen lapset. Kokoelmaan tulee toinenkin kassi, joka on kaupoissa elokuussa.
Kevään uimapukukokoelman, jossa on muun muassa batiikki-bikineitä (valitettavasti, todellinen ysäri-flashback), myynnistä kymmenys menee WaterAid-järjestölle. Järjestön tavoitteena on puhdas vesi kaikille.
Tämän lisäksi H&M on tehnyt muita sitoumuksia: vuoteen 2013 mennessä 50 prosenttia sen käyttämästä puuvillasta tulisi olla luomua.
Aika lista. Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että kyseessä on enemmän kuin trendi. Käykö niin, että 2010-luvun lopussa luomupuuvilla ja reilun kaupan kahvi ovat standardeja vai onko kyseessä vai ohimenevä ilmiö? Tyyliin tätä me länsimaiset kuluttajat nyt haluamme, huomisesta ei tiedä. Mitä uskotte?

P.s. Asiahan ei tähän kuulu, mutta kuitenkin. Suosituksissani on libanonilaisen filosofin Nassim Nicholas Talebin kirja The Black Swan. Kirja käsittelee epätodennäköisyyden merkitystä maailmanhistoriassa. Talebin mukaan yritämme jälkeen päin rationalisoida noita epätodennäköisyyksiä, esimerkiksi toteamalla että merkit olivat nähtävissä. Ihmisellä on tarve ja halu luoda mielessään kaavoja, jotka selittävät asioita; epävarmuus on ahdistavaa. Nämä kaavat ja yksinkertaistukset jättävät kuitenkin asioita huomioimatta. Mikä mielenkiintoisinta: selittäviä kaavoja (astrologia, mallinnokset yms.) muita innokkaimmin käyttävät ihmiset, joiden aivoissa on paljon keskushermoston välittäjäaine dopamiinia.

Bikini (ei onneksi batiikki), joka tuo puhdasta juomavettä maailman ihmisille. Kuva: H&M
Bikini (ei onneksi batiikki), joka tuo puhdasta juomavettä maailman ihmisille. Kuva: H&M