Tyyli

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2010.

Marin mekoista

Viime torstaina illalla istuin Taideteollisen korkeakoulun (anteeksi Aalto yliopiston) Mediakeskus Lumen täydessä auditoriossa seuraamassa Marimekon syksyn ja talven 2010 uusia vaatteita.
Marimekon pääomistaja Mika Ihamuotila rykäisi pari sanaa hiljaisuuden tärkeydestä. Paikalla oli myös Helsingin yliopiston (ei wave!) entinen kansleri Risto Ihamuotila (wave, muttei se yliopisto), Mikan isä. Hiljaisuuden vilinässä nähtiin myös Huippumalli haussa -kokelaita (noin kuusi) ja jalkapalloilija Aki Riihilahti.

Sitten niihin mekkoihin: huomiota näytöksessä tuntuivat saavan vain kaikkein erikoisimmat asut: lopussa tulleet Derek Lawlorin seitsemän uniikkia pukua. Neuledesignistaan tunnettu britti oli tehnyt Marimekolle signatuurityylinsä mukaisia asuja: naruja kerällä (kuva 1). Hienoa taidetta, mutta kun mallikin näyttää ne päällään jonkin verran leveältä, pistää miettimään olisiko asuihin saatu vähän sex appealia "lankahyttyrää" vähentämällä (mikäli uniikkipukuja halutaan muokata myyntitarkoituksiin). Ymmärrätte, mitä tarkoitan, kun kurkkaatte tähän ikkunaan: http://dereklawlor.com

Suosikkini talven mallistosta olivat Joanna Vanderpuijen ja Chary Westbergin vaatteet (Vanderpuije on tehnyt töitä muun muassa Alexander McQueenille ja Diane von Furstenbergille). Westbergilla oli hyvännäköisiä mekkoja (kuva 2), Joannalla hauskoja Kivet-printista tehtyjä asuja.

Derek Lawlorin uniikki. Kuva: Marimekko
Derek Lawlorin uniikki. Kuva: Marimekko
Chary Westbergin pikkujoulumekko. Kuva: Marimekko
Chary Westbergin pikkujoulumekko. Kuva: Marimekko

Muotikin vituttaa (tietenkin)  2

Cityssäkin kollektiivista ärtymystään purkavat Pasa ja Atpo ovat kirjoittaneet kolmannen "terapiakirjansa" Kolmanneksi eniten vituttaa kaikki. Onneksi muoti ja ostaminen ovat löytäneet vitutuksen sijaa poikien sydämissä. Ja esimerkkeihin:

Se, että normaalit vaate- ja kenkäkoot on aina loppu
Kysypä kenkäkaupassa miesten nelikakkosta, niin vastaus on, että ne on loppu, koska kyseistä kokoa menee eniten. Jos te kuunaamakaupustelijat kerran tiedätte, mikä paska myy, niin kannattaisko ehkä tilata sitä?

Se, että punaisista vaatteista lähtee niin vitusti väriä ekalla pesukerralla
Samaan aikaan on kuitenkin mahdollista valmistaa värjäämättömiä punavalko-raidallisia paitoja.

"Ole nopea, sillä tavara riittää vain ensimmäisille" -mainonta
Jos olisi tiedossa, että kama myy loppuun, niin miksi sitä pitäisi mainostaa ylipäätään?


Koska on kevätvaatteen aika?  3

18-vuotiaana ostin ensimmäiset kevätvaatteet helmikuussa. Niitä myös käytettiin silloin. Eikä tarvitse olla kovin kummoinen räkänokka ymmärtääkseen, että flunssanhan siitä sai.Muotisesongin kevätkausi ei totisesti vastaa Suomen sään käsitystä kevään ajankohdasta.

Maaliskuussa kevätvaatteiden valikoima on kaupassa parhaimmillaan. Myynnin edistämiseksi ja ostamisen helpottamiseksi, ehdotankin että noihin vaatteisiin laitetaan hinnan ja koon yhteyteen laput, joissa graafisesti kerrotaan vaatteen käyttölämpötila (esimerkiksi päivälämpötila 10 ja käyttölämpötilalla tarkoittaen lämpötilaa, jolloin vaatetta voi käyttää ilman ylimääräisiä lämmikkeitä sellaisena kuin sitä normaalisti käytetään, esimerkiksi shortsit ilman leggingsejä) ja esitellään muutama asuste, jolla vaatteen käyttöaikaa voi laajentaa. Kas näin: Shortsit 15 astetta Celsiusta. Kuva: leggingsit + 0 astetta Celsiusta.

Kevätvaatteista puheenollen. Olin viime viikon keskiviikkona Aleksaterinkadun Selected-liikken synttäreillä.
Siellä kaksi huhti-syyskuuhun (ainakin) sopivaa miesten vaatetta teki vaikutuksen: punaiset farkut, joiden lahkeista kääntyi moniväriraidat ja tummansininen merihenkinen pikkutakki, jossa oli valkoiset kanttaukset ja käärityt hihat. Molemmat sopivat myös rapujuhliin (eivät välttämättä yhdessä).


A Single Man -meikki

Hah, miehen meikki! Sinkkumies meikkaa. Ja sitten kun olemme päättäneet kikatuksen, kerronkin teille, että viittaan otsikossa A Single Man -elokuvaan, enkä suinkaan Colin Firthiin vaan Julianne Mooreen.
Lancômen kevätmeikki, Ô My Rose, on nimittäin kovin elokuvan hengen mukainen. Lookin Lancômelle luonut Aaron De Mey sai inspiraation tyyliin 1960-luvun ikoneista. Luvassa on vedenvihreää silmään ja korallia huuliin ja poskille sekä kunnon kajalit.
Ja kyllä, jos et näe kunnolla tai olet jo yli 70 vuotta, tämä voi pahasti näyttää "mummomeikiltä".


Rachel Zoe telkussa  2

Tänä iltana Subilla pääsee ihmettelemään tyylien kuningattaren stylisti Rachel Zoen elämää, kun ruutuun tulee Bravo-kanavan tuottama The Rachel Zoe Project.
Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Zoen toimistossa työskenteleviin Tayloriin ja tämän assistenttiin Bradiin (suoraan Voguesta), etsitään näyttelijä Joy Bryantille puku ja tavataan suunnittelija Michael Kors. Rachel Zoe käy myös liikeneuvotteluja oman merkkinsä lanseeramisesta. Ostaisitko sinä RZ-aurinkolasit?
Ilmi käy myös, että Zoen lempikauppa Los Angelesissa on Decades, vintage-muotiin erikoistunut putiikki, josta hän ostaa kolmannen Hermés-Birkininsä.
To 4.3. klo 21.00 Stylisti Rachel Zoe Sub