Tyyli

Näytetään kirjoitukset kesäkuulta 2011.

H&M ja Versace: tämä myy  1

Donatella Versace tekee tänä vuonna H&M:n vierailevan suunnittelijan kokoelman. Tarjolla on Versacen arkistojen klassikkomekkoja hooetämmännettynä, koruja ja kenkiä. Miehille tarjolla on muun muassa smokki ja koruja. Ensimmäistä kertaa vieraileva suunnittelija on tehnyt myös kodin tuotteita: päiväpeiton ja tyynyjä. Lisäksi kokoelmia tulee kaksi marraskuussa (17.11.) ja tammikuussa (19.1.).

Kokoelmasta saattaa hyvinkin tulla H&M:n myydyin koskaan. Sillä vaikka viime Lanvin-kokoelma oli tyylikäs, superarvostettu ja makea, Versace on seksikäs, jopa kliseisyyteen asti. Pikkujouluaikaan se saa kassakoneet kilisemään.

Versace for H&M. Kuva: H&M
Versace for H&M. Kuva: H&M

Mikä vaate sopii lihavalle?  26

Sokos lanseeraa Gossip-nimisen malliston isokokoisille nuorille naisille. Tiedote sanoo sen näin vähän kierrellen:
"Gossip on Sokoksen uusi, muodikas ja monipuolinen merkki itsevarmoille ja upeille naisille, jotka haluavat panostaa pukeutumiseensa - mutta joiden on ollut vaikea löytää oikeaa kokoa perusmerkkien tarjonnasta. Merkki tarjoaa itsevarmaa oloa ja upeaa tyyliä isoja vaatekokoja korostamatta."

Vastaavia mallistojahan on Suomessa toki aiemminkin nähty, uutta Sokoksen yrityksessä on se, että merkin edustajat ovat More to Love -blogaajat, isokokoisen muodin sanansaattajat Peppi ja Mimmi.
"Me vaaditaan kivoja ja istuvia vaatteita kaikille. Ei enää säkkejä joihin piilottaa itsensä. Jokainen ihminen on kaunis ja me haluamme auttaa jokaista löytämään ne kauniit puolet itsestään."

Elokuussa kauppoihin saapuvaan Gossip-mallistoon kuuluu mekkoja, tunikoita, farkkuja, leggingsejä, neuleita, hameita, takkeja ja toppeja. Sokoksen mukaan isokokoiset voivat pukeutua yhtä trendikkäästi ja rohkeasti ja tuotteet noudattelevat ajan trendejä, eikä mitään vaatetta suljeta lähtökohtaisesti pois.

Tämä kaikki hyvä. Vaatteet vieläpä näyttävät hyvältä (kuva alla, vaatteissa Peppi ja Mimmi). Tosin vielä nyt muoti on hyvin muotoystävällistä. Tunikat ja leggingsit pukevat lähes kaikkia. Sen sijaan esimerkiksi napapaidat ja mikroshortsit taas ovat huomattavasti vaikeampi isotyttöistää. Niin vaikeita, että ne eivät sovi kovin monelle normaalipainoisellekaan. Vai onko vika vain minun silmissäni? Mitkä vaatteet pukevat, jos vaaka piippaa?
V-kaula-aukko? Äänestän kyllä.
Teltta? Äänestän ei.
Leggingsit? Äänestän kyllä.
Valkoiset farkut? Äänestän tyhjää.

Peppi ja Mimmi Gossipissa. Kuva: Sokos.
Peppi ja Mimmi Gossipissa. Kuva: Sokos.

Aurinkolasiklassikko numero 1?  3

Jennifer Lopez esiintyy uusimmalla I'm into you -videollaan Guccin liiloissa pilottilaseissa (hä? pimeässä!?). Kuva ja todistusaineisto alla.

Samat 1980-luvun retron kanssa flirttailevat lasit (270 e!) ovat esiintyneet aiemmin Guccin kevään muotinäytöksessä.

Pilotti on kesän lasihitti, tai itse asiassa on ollut jo muutama kesä. Taas. Pilotit olivat kova juttu myös 1980-luvun lopussa (Top Gun) ja 2000-luvun alussa ja jossain siinä välissä, sillä kuka näitä laskee. Pilottilaseja voi käyttää aina.

Lasisesta aikuisuudestani muutama sana. Käytetyimmät lasini ovat olleet Guccin pilotit vuodelta 2001 ja Ray Banin Jackie O:t vuodelta 2009. Molemmat näyttävät yhä hyvältä. Samaa ei voi sanoa melkein pyöreistä, siis ovaaleista, Guccin aurinkolaseistani vuodelta 1999. Yritin käyttää niitä uudestaan vuonna 2008, kun pyöreät lasit näyttivät tekevän taas tuloaan, mutta lopputulos oli urpo (ehkä vika on naamassani).

Alkuperäiset pilotit ovat Ray-Banin Aviatorit, joista tuli megajulkkis jo toisen maailmansodan aikaan. Ne kehitettiin Yhdysvaltojen armeijan lentäjille ja lasi muotoiltiin sellaiseksi (vähän pisaraa muistuttavaksi), että häikäisyä tuli silmään mahdollisimman vähän. Tämä oli siihen aikaan uutta ja edistyksellistä.

Tietääköhän pimeällä Tulumin rannalla Meksikossa lasiensa läpi tähyilevä JLo sen?

Guccin pilotit.
Guccin pilotit.
JLo pimeässä I'm into you -videossa
JLo pimeässä I'm into you -videossa

Onko teillä luottolaseja? Samppanjalasia ei saa sanoa.


Onko oranssi hienostunut väri?  4

Oranssi. Siitähän alepäivät ja vaaranpaikat (joillekin sama asia) tunnistaa.

Silti pari hyvin hienostunutta brändiä, Hermès ja Acqua di Parma käyttävät pakkauksissaan oranssia. Myös Louis Vuittonin ostoskassit olivat vielä kymmenen vuotta sitten oranssiin vivahtavia (nyt ruskeita).

Ranskalaiset käyttävät paljon oranssia. Oranssin komplementtiväri on sininen. Oranssi on usein lasten suosikkiväri. Värioppaissa sitä kuvaillaan ilon ja onnellisuuden väriksi.

Oranssia pidetään (joskus) halpana värinä. Siis huippuhienostuneen ja halvan merkki. Tosihienostunut brändi saa oranssista voimaa; niillä on "varaa" siihen, että keskiluokka ei ymmärrä niiden merkitystä tai tulkitsee esimerkiksi värikoodin väärin.

Ensi syksyksi ja kevääksi luvataan paljon oransseja käsilaukkuja (nam!). Mitä mieltä olette oranssin olemuksesta? Hienoa vai huonoa? Ja tuleeko mieleen muita esimerkkejä hienostuneesta oranssista?

P.s.
Maailman yleisin brändiväri on muuten punainen (Coca-Cola, City!).

Hermès'n kotelot ovat oransseja.
Hermès'n kotelot ovat oransseja.

Minne katosivat lyhyttukkaiset naiset?  23

Olin tänään, muun muassa Tigiä ja kampaamokalusteita maahantuovan, SKT:n toimittajapäivässä (joo, työni on tosi raskas). Keskustellessamme hiuksista kuontalogurut totesivat lyhyttukkaisten naisten kadonneen katukuvasta (Poria lukuunottamatta), eikä lyhyitä tukkia kampaajilla kuulemma juuri enää pyydetä. Vielä kymmenen vuotta sitten naisilla oli paljonkin lyhyitä hiuksia, viime vuosina lyhyin malli on ollut polkka.

Mutu-parlamenttimme mukaan lyhyttukkaisten katoaminen liittyy osittain 2000-luvun idoleihin: näyttelijöihin ja laulajiin, naisiin, joita pääosin amerikkalainen viihdeteollsuus tuottaa. He täydellisine föönauksineen syrjäyttivät lehtien kansista mallit. Amerikkalaiset ovat muuten föönaajakansa numero yksi (voitte siteerata minua).

Nyt lyhyttukkaisuus näyttäisi tulevan uudestaan (Pori, pitäkää tyylinne). Onko kyseessä vain vaihtelunhalu? Kertooko 20-vuotiaiden naisten pitkätukkatrendi perinteisistä arvoista? Millaiselle naiselle hyvin lyhyt tukka – lue Twiggy – sopii?

Kuvassa Tigin näkemys trendikkäästä tukasta.

Tigin DIY-mallisto. Kuva: Tigi
Tigin DIY-mallisto. Kuva: Tigi