Tyyli

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2009.

Pienten tilojen kalut  1

Asuin kymmenen vuotta 18 neliön yksiössä (mikäli se nyt ketään kiinnostaa, ja vaikka ei kiinnostaisi kirjoitan sen silti). Rajallisesta tilastani huolimatta, sisustin ja koristelin pesääni ansiokkaasti (juu, olen se dorka, joka 22-vuotiaana käytti pääsiäis- ja joulukoristeita).
Nyt seuraa valitusta Suomen pienestä markkinasta ja siitä, että täällä on aika vähän pieniin tiloihin huonekaluja/sisustusvinkkejä. Tarjonta on kuitenkin parempi kuin kymmenen vuotta sitten (tai Talvisodan aikana, jolloin hiihdin kouluun ilman kenkiä).
Nyt sopii ammentaa kokemukseni laarista:
1. Kaiva esimerkiksi netistä asiantuntijoiden vinkit: esimerkiksi Maxwell Gillingham-Ryan paljastaa, että pienissä tiloissa kattovalot kannattaa kohdentaa seiniin. Luo kuulemma tyyriin vaikutelman. Ja komerot kannattaa valaista, vaikuttavat tilavimmilta ja tavarat on helpompi löytää.
2. Kurki vinkkejä hakusanalla small spaces Home and Garden tv:n nettisivuilta. Täällä aihetta on ihan teemoiteltu.
http://www.hgtv.com/decorating/unconventional-creations/pictures/page-6.html
3. Shoppaa pienen tilan sisustamiseen erikoistuneissa kaupoissa. Näitä ovat muun muassa:
Japanilaisklassikko, merkitön Muji (lähin Tukholmassa Åhlens-tavaratalossa, www.muji.com) tarjoaa mielenkiintoisia pienen tilan (suomeksi yksiöön sopivia) ratkaisuja.
Bondin kalustaneen tanskalaisen Bo Conceptin (lähin Helsingissä Lönnrotinkatu 11, http://www.boconcept.fi/Online_catalogue.aspx?ID=77638) sohvat saa oman kodin mittojen mukaan. Vienyt modulikalustamisen pidemmälle kuin esimerkiksi Muurame.
4. Osta Small spaces -aiheinen sisustuskirja. Esimerkiksi tällä hetkellä Akateemisessa kirjakaupassa myydään Taschenin 500 ideas for Small Spaces ja Marie Claire Maisonin Small Spaces -kirjoja. Etenkin Taschenia suosittelen.


Vuoden hittituote: bilevaatteet

Vaatekaupasta, kuten muiltakin aloilta, on tänä vuonna ollut vain murheellista kerrottavaa. Ellei sitten ajattele superekologisesti. Pistetään vaan nyt sitten tähän väliin lisähuomiona, että joku ne meidän "ilmaiset" korkeakoulumme, terveydenhuoltomme ja joukkoliikenteemme (muun muassa) maksaa.
Yksi tuoteryhmä myy hyvin tilanteesta huolimatta. Nimittäin bilevaatteet! Esimerkiksi suuren tanskalaisen ketjun hitti-item tänä vuonna ovat olleet biletopit. Sellainen kuulemma halutaan yhä uusi joka viikonlopuksi.
Bilevaatteiden kerrotaan käyneen kaupaksi myös suuressa ruotsalaisketjussa.
Myydyimpien hittilista kertoo tietenkin siitä, että kaupassa asioivat yhä nuoret aikuiset. En tiedä yhtäkään kolmekymppistä perheellistä, joka ostaisi biletoppeja (vika voi tietenkin olla omassa havaintomateriaalissani). Mutta näinhän se oli viimekin lamassa. Nuori aikuinen sitä on vain kerran elämässään, ja kun ei tarvitse miettiä sitä että mitä jos joutuu työttömäksi, eikä ole varaa maksaa asumisesta tai lapselle uusia kurahousuja, voi huoletta ostaa uuden biletopin vaikka joka viikko. Joidenkinhan pitää työpaikat sinne kauppaankin järjestää.
Hyvää joulujuhlaa!


Joulukaupassa ostetaan hyvää  7

Tänä jouluna kaupoissa luvataan ennätysmäärin rahaa hyväntekeväisyyteen. H&M:n euro UNICEFille -kampanjan aikana voi tehdä euron tai sitä suuremman lahjoituksen Unicefille ostosten yhteydessä. Kampanja on käynnissä 38 H&M-kaupassa Suomessa.
Ikea lahjoittaa taas jouluun asti euron jokaisesta myydystä pehmoleluista Unicefille ja Pelastakaa lapset -järjestölle. Joo, ja mainos kyllä liikuttaa ostamaan: www.ikea.com/fi
Mielenkiintoisimman joulukauppavedon tekee kuitenkin Lasipalatsissa sijaitseva Grey Market Supply, jota muuten osittain isännöi Moon-tv:stä tuttu Tumppi. Tuomalla kauppaan säilyviä elintarvikkeita, kuten
säilykepurkkimuonia, jauhoja, hiutaleita ja mehutiivisteitä, jotka
eivät ole ylittäneet viimeistä käyttöpäiväänsä, saa ostoksista kymmenen pinnaa alennusta. Elintarvikkeita voi toki tuoda muutenkin kauppaan.
Kampanja loppuu 23.12.2009.
Grey Market Supply on aiemmin kunnostautunut antamalla alennusta kengistä, kun kauppaan on tuonut käytetyt hyväkuntoiset kengät. Kenkiä on lahjoitettu muun muassa Viron ja Venäjän vankiloihin.
http://kauppa.greymarketsupply.com/


Mikä lama?  3

Ja juuri saamamme tiedon mukaan britti-hollantilainen malli Lara Stone, tuttu myös ID:n ja Voguen kannesta on valjastettu Louis Vuittonin kevät-kesä 2010 -kampanjan malliksi. Kampanjaa ihmetellään helmikuussa. Laraa voi kurkkia täällä: http://www.supermodels.nl/larastone
Helmikuussa ihmetellään myös maailman suurimman luksuskonsernin LVMH:n, johon Louis Vuittonkin kuuluu, vuoden 2009 tulosta. Mielenkiintoista on, että vuoden puolessavälissä tulos ja liikevaihto näyttivät jopa paremmilta muodin ja nahkatavaroiden kohdalla kuin edellisvuosina.
http://www.lvmh.com/comfi/pdf_gbr/LVMH-Synthèse-1er-semestre-2009.pdf
Pourquoi? Qu'est-ce que vous pensez? Siirtyivätkö markkinat Kiinaan? Chanel avasi juuri Shanghaihin shopin, jossa on eksklusiivisia tuotteita ja jonka pitäisi olla merkin hienoin.
http://www.chanel-paris-shanghai.com/en-as/index.html


Design district taas myöhään auki 3.12.  1

Olen aina miettinyt, miten 10–17 aukioleviin liikkeisiin riittää asiakkaita. Ilmeisesti lauantaina ja lounastunnilla, mutta poikkeamista intensiivisimpään työaikaan moiset aikataulut ainakin karsivat.
Kukaan ei nyt sitten varmaan ylläty, jos kerron että asiointini keskittyy usein tavarataloihin ja kauppakeskuksiin.
Ilolla pistin huomiolle, että Helsingin keskustan design-liikkeet pitävät jo toista kertaa tänä syksynä oviaan auki myöhään (kello 20 ja 21) torstaina 3.12.
Minua kiinnostavat ainakin seuraavat liikkeet
Iittala
Pohjoisespa 25
No, itseoikeutetusti. Tosin ostin sieltä jo kaksi viikkoa sitten joululahjaksi Aalto-jääpalamuotit ystävälleni Kaliforniaan.
Interiors
Freda 26
Poulsenin valaisimia kampanjahintaan (esim - 10 %) Poulsen-viikkojen kunniaksi. Ei kenellekään lahjaksi. Kunhan nyt kuikuilen.
Beam
Erottaja 15–17
Acnea, Helmut Langia, Marc by Marc Jacobsin kenkiä. Auki kello 20 asti.
Bisquit Stash
Pursimiehenkatu 3
Stig Dogg yllärikeikalla.
My O My
Erottaja 9
Myy muun muassa Citizens of Humanity, McQ ja See by Chloé. Napin muotoisia suklaamakeisia!
Antti Asplund Block
Iso Roba 38
Auki jopa 22:en!
My Cup of T
Iso Roba 34
Lupaa jopa -70 %:n tarjouksia.
Minna Parikka
Bulevardi 24
Minna tekee hyvännäköisiä hanskoja.
Formwerk
Annankatu 5
Fatboysta lupaavat 15 % pois.