Tyyli

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Kenkämania.

Nauloja päkiään  8

Vaikka kenkäfriikki omistaisi kuinka monet upeat kengät, hän haaveilee aina joistakin vieläkin upeammista.

Kehittyneen kenkäfriikin merkki on, että haavekuvaa ei ole pakko muuntaa todelliseksi joka kerta, kun uuden mielitietyn kohtaa: silmänruokakin voi tehdä toisinaan kylläiseksi.

Riskirajoilla liikutaan silloin, kun sydämensä valitut tulevat vastaan ja pääsee sovittelemaan niitä töppösiinsä. Siksi heikkouteen taipuvaisen kenkäfriikin kannattaa vältellä kenkäkauppoja ja tavaratalojen kenkäosastoja. Omat vaaransa liittyvät myös verkkoputiikkien runsaaseen tarjontaan, vaikka niissä ei kenkiä voi jalkaan sovitellakaan - ostaminen on sitäkin helpompaa, klik klik, ja popot ovat matkalla luoksesi.

Minna Parikan korkojen vanavedessä on parin viime vuoden aikana alkanut Suomessakin nousta esiin uusia, kiinnostavia kenkäsuunnittelijoita. Yksi heistä on Emmi Malmström, jonka joka ainoasta näkemästäni kenkäparista olen saanut kuolanerityksen lisääntymään ihmisen parhaan ystävän tasolle.

Emmin kenkiä ei kuitenkaan niin vain hankita, vielä. Nuori suunnittelija kertoi tavatessamme vasta etsivänsä sopivaa tehdasta, joka ottaisi hänen suunnittelemiaan kenkiä valmistukseen. Tällä hetkellä kaikki emmimalmströmit, jotka tulevat vastaanne, ovat Emmin itsensä valmistamia. Kyllä. Emmimalmströmit ovat Emmi Malmströmin itsensä valmistamia, eivät vain suunnittelemia. Melko huikeaa, ainakin minusta.

Koska emmimalmströmejä on siis maailmalla vielä kovin vähän, niihin ei ymmärrettävästikään juuri törmää. Lehtien sivuilla kollaaseissa ja mallien kilometrikoivissa sekä televisiossa esiintyvien tyyppien jaloissa niitä kyllä näkee.

Tovi sitten minulle kävi kuitenkin niin onnekkaasti, että sain ensimmäisen kerran livenä nähdä aidot emmimalmströmit - eikä mitkä tahansa emmimalmströmit vaan ne kaikkein huikeimmat, Emmin seppä Jesse Sipolan kanssa toteuttamat ällistyttävät Nails-korkokengät.

Pitihän niitä sitten sovitella omiinkin jalkoihin, vaikka kengät olivatkin itselleni kaksi numeroa liian suuret. Siitäkin huolimatta pystyin kävelemään huimaavilla nailseilla horjumatta ja hyvin. Kenkien lesti on äärettömän miellyttävä ja Sipolan rautanauloista takoma pohja juuri oikeaoppisessa kulmassa muuhun kenkään nähden, että kävely naulojen päällä korkeuksissa on vaivatonta.

En kestä. Haluan rautanauloja päkiöihini!


Neonvarpaat  13

Olen ikäni viihtynyt sortseissa. Ne ovat usein housuja mielenkiintoisemmat, minihameita rennommat (lue: pienempi vesirajan vilautteluriski) ja minun lyhyelle vartalotyypilleni mitä mainioimmat: saan huijattua lyhyillä sortsinpunteilla lisäsenttejä koipiini.

Jahka kelit tästä vielä jäähtyvät, pukeudun edelleen sortseihin mutta vedän jalkaan paksummat sukkahousut ja kenties saappaat. Nyt alkaa olla myös viimeiset hetket käyttää sandaletteja ja muita varpaat esiin jättäviä kenkiä ilman varpaiden amputoitumisvaaraa.

Bronxin useamman vuoden vanhat mokkasaapikkaat ovatkin oivat loppukesän ja alkusyksyn kengät, sillä ne lämmittävät pohkeita mutta päästävät varpaat vielä kurkkaamaan ulkoilmaa. Ja silloin kun sitä ei enää tarkene tehdä, voi vetää jalkaan jotkut hauskat tai hauskan väriset nilkkasukat, vaikkapa tällaiset neonkeltaiset.

Alkukesästä hankkimani kotimaisen Vietton hapsuhuivi on loistavat statement-asuste: se riittää, päähän ei tarvita hattua eikä asuun muutakaan erikoista viemään huomiota huivilta - mikä ei edes onnistuisi tämän huivin tapauksessa.

Huivin alla hieman piilossa on tämän hetken suomimuotimerkkisuosikkini, R/H:n musta jakku. Lyhyt villainen jakku on viime vuoden syksy/talvi-mallistosta ja niin ikään vartaloni mittasuhteille enemmän kuin passeli. Jakussa on maailman pehmeintä poronnahkaa olevat kaistaleet edessä, jotka saa vetoketjulla kätevästi irti, mutta nyt ne piileskelevät muhkean huivini alla.

Tästä tuli kiva asu kaupungin syksyisille kaduille.

huivi | Vietto jakku | R/H kynsikkäät | Heidi Denessen paitapusero | Cheap Monday vyö | Tiger of Sweden sortsit | Zara sukkahousut | Wolford Satin Touch 20 nilkkasukat | Topshop kengät Bronx laukku | second hand


Naiset miesten vaatekaapilla  5

Siinä ei ole mitään uutta, että naiset käyvät miehen vaatekaapilla muulloinkin kuin sunnuntaiaamuisin boksereita nyysiessään.

Totuus on, että miehiset kostyymit näyttävät julmetun hyvältä naisellisen vartalon yllä, parhaimmilta toki silloin, kun niiden leikkaus on tehty naisille. Upeinkin miesten kauluspaita näyttää naisen niskassa vain huonosti istuvalta, isolta rytkyltä, jos se on miesten mallistosta eikä naisten. Siihen on syynsä, miksi naisten kauluspaita leikataan toisin kuin miesten, ja ne syyt ovat rinnat ja lantio.

Suosikkilainani miesten garderobista on miesten klassinen hattu, fedora - huopaisena, nahkaisena, olkisena - kaikki käy. Pidän myös valkoisen kauluspaidan ideasta, ja siitä, että sitä voi loputtomasti varioida pienillä yksityiskohdilla tai materiaalivalinnoilla.

Parhaimmilta miehiset vaatekappaleet naisen niskassa näyttävät, kun ne yhdistää johonkin supernaiselliseen, kuten kirkkaanpunaisiin huuliin tai kynsiin, kunnon korkokenkiin tai korostetun feminiinisiin materiaaleihin kuten silkkiin, samettiin tai pitsiin.

Tästä asusta löytyvät nuo kaikki naiselliset osaset ja itse asiassa aika monta pojilta lainattua vaatepartta: huopahattu, parka, valkoinen kauluspaita (tämä tosin on kaulukseton malli, joita ei miehillä näe) ja poikaystäväfarkut.

Poikaystäväfarkkujen kuuluu lököttää rennosti naisen lanteilla; farkkumallin nimikin tulee väljästä leikkauksesta. Tokihan pojat käyttävät pillifarkkujakin, mutta yleensä ne miehen farmarit ovat naiselle isot, joten jos kyseiset farkut itselleen onnistuu nappaamaan, poikaystäväefekti on taattu.

Omasta mielestäni löysät poikaystäväfarkut ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin imartelevat naisvartalon verhona - ne nimenomaan verhoavat naisen kehon. Eikä mikään ole kamalamman näköinen farkkumalli naisen yllä kuin sellainen, joka on reisistä löysä - se ei pue ketään. Siis ei ketään.

Nämä farkut istuvat hyvin reisistä ja napakasti muualtakin, mutta kutsun niitä silti poikaystäväfarkuiksi, koska ne ovat reikineen ja kulutuksineen niin rennot, että voisin kuvitella miehenkin niihin pukeutuvan - vaikkei hän koskaan niihin todellisuudessa mahtuisikaan.

hattu | Benetton parka | Zara paitapusero | Vila vyö | Tiger of Sweden farkut | Crocker nilkkasukat | h&m kengät | Bianco


Kenkäfriikki täällä, päivää  8

Otsikon yläpuolella kuvaillaan allekirjoittaneen olevan kenkäfriikki, joka rakastaa myös hattuja, raitapaitoja, armeijakostyymejä ja kotimaista fäsöniä eli nousevia suomimuodin merkkejä.

Pitää paikkansa.

Kenkäfriikkeyteni taisi saada syntynsä, kun alle kouluikäisenä pikkutyttönä haaveilin mustista lakeerikengistä, siis kiiltonahkaisista pikkukengistä. Katselin ja silittelin niitä aina, kun kävin vanhempieni kanssa kenkäkaupassa (siihen aikaan sitä tapahtui nykyistä huomattavasti harvemmin), mutta enhän minä niitä saanut, koska en vanhempieni mielestä sellaisia tarvinnut.

Mustia lakeerikenkiä minulla ei ole vieläkään, lukuisia kauniita kenkiä kyllä. Keittiöpsykologisesti olen selittänyt itselleni, että näillä kaikilla kengillä täytän tuota kiiltonahkaisten juhlakenkien tyhjiötä edelleen.

Yhtä kaikki, rakastan kenkiä. Tällä hetkellä haaveilen palavasti sähkönsinisistä ronskeista sandaleteista, vielä tylymmistä konjakinruskeista tylppäkärkisistä ja tolppakorkoisista nilkkureista, mustista klassisista varsikengistä ja siron ja massiivisen välistä kauhun tasapainoa keikuttavista korkonilkkureista. Kaikki tyynni ovat aivan liian tyyriitä tämänhetkiseen budjettiini, mutta saahan tyttö haaveilla.

Ja pistää kengät varaukseen.

Elokuun alussa olin menossa Suomenlinnaan, mutta sade ajoi minut Kluuvin kauppakeskukseen. Kun näin Minna Parikan pop up -puodin ikkunassa viitosella alkavia prosenttilukuja, jalkani veivät automaattisesti sisälle. Varttitunti myöhemmin lähdin putiikista köyhtyneenä mutta niin kovin paljon onnellisempana - minnaparikat puoleen hintaan, mitä onnea!

Loppukesän viimeisistä lämpimistä päivistä pitää repiä kaikki riemu irti, joten puin parikat nahkasortsien ja paljaiden pohkeiden seuraan. Paitapusero teki kokonaisuudesta aavistuksen asiallisemman.

Tervetuloa matkalleni kenkien ja tyylin inspiroivaan maailmaan!

Kuvat Minna Särelä

paitapusero | Vila vyö | second hand sortsit | Vila kengät | [URL=http://http://www.minnaparikka.com/]Minna Parikka[/URL] | laukku | Nicoli