Valintakysymys

  • avatar

Elämä on valintoja täynnä. Tämä lausahdus on ollut yksi lempilausahduksiani jo vuosikaudet. Se on sopiva lause moneen eri tarkoitukseen ja kaiketi siitä syystä myöskin niin mieleinen. Hyvin yksinkertainen, mutta tarvittaessa paljon sisällään pitävä ja merkityksiltään monitahoinen. Se voi olla vakava, mutta myöskin ironinen jos niikseen tulee. Se kun riippuu täysin kontekstista, mihin se upotetaan. Monesti kun kaverini esimerkiksi miettii, että "pitäisikö se juoda tänään viinaa vai olla selvin päin", niin sanon siihen yksinkertaisesti, että "elämä on valintoja täynnä".

Tulipa tuossa äsken keskustelupalstalla puheeksi onni ja erinäiset asiat, mistä kukakin olisi valmis luopumaan, jotta voisi säilyttää jonkin muun elämäänsä vielä enemmän onnea tuovan seikan. Puhetta oli terveydestä ja liikuntakyvystä, mikä itselleni on äärimmäisen iso asia. Ehkä isoin asia ikinä. Todellakin, jos mietin, että laittaisinko kumman vaakakupissa edelle, mahdollisuuden rakastavaan parisuhteeseen vai mahdollisuuden liikkua kehollani vapaasti lopun ikääni, valitsisin liikuntakyvyn.

Olen niin pitkät ajat elämässäni selvinnyt ilman rakkautta, että ilman sitä pärjäisin lopun ikäänikin jos tarve vaatisi. Jos esimerkiksi taasen voisin kokea läheisyyttä, mutta istuisin pyörätuolissa, järkkyisi mielenterveyteni taatusti. Liikuntakyky on ehkä merkittävintä, mitä minulla on. Tietysti siis kyseessä on vaihtoehto, joka ei ole ihanteellinen, mutta nyt siis olikin vain kyse täysin hypoteettisesta valinnasta kahden asian välillä. Tavallaan typerää edes miettiä moisia, mutta kuitenkin aina välillä mukavan filosofista ja hyvin hyvin vaikeaa.

Mutta mistä sain inspiraation kirjoittaa tämän tekstin, oli maininta - tai itse asiassa maininnat - jossa todettiin lasten menevän kaiken edelle. Eli kun kysyin, että jos ihmisen ainoa mahdollinen keino säästää lastensa henki, olisi ampua itsensä, niin kuinkahan moni näin tekisi. Selvä näkemys oli, että varmaankin melko moni. Tuli myöskin kommenttia, että rakkaus lapseen on niin suuri, että ilman sitä ei olisi enää mitään.

Ymmärrän kyllä, että rakkaus lapseen taatusti voi olla valtaisaa, mutta siltikin, jos ihminen tiedostaa, että itsensä ampumalla, aivomassa läsähtää seinälle ja synapsit tuhoutuvat ja virta katkeaa ja elämä oli siinä, ei enää mitään, ei ikinä. Suuri osa ihmisistäkö tekisi näin, eikä esimerkiksi pyrkisi viimeiseen asti etsimään muita vaihtoehtoja tilanteeseen vaikkapa jollain tasolla vaarantamalla omien lastensa turvallisuuden?

Minulle sanottiin jo, että en ymmärrä tätä asiaa, kun ei minulla ole lapsia. Ikiaikainen argumentti ja aina mielestäni yhtä pätemätön. Edelleen uskon, että suuri osa ihmisistä tuollaisessa tilanteessa menisi paniikkiin ja pyrkisi löytämään jonkin muun ratkaisun eikä se ase koskaan löytäisi automaattisesti tietään ohimolle. Ihminen pyrkii selviytymään, aina. Hihhulit ovat sitten erikseen, heitähän odottaa paratiisi taivaissa tai jotain sellaista. Tällöin kyllä ymmärrän, jos joku niin tekisi.

Minulla ei ole lapsia eikä todennäköisesti tule olemaankaan. Mahdollista se toki on, mutta jos minun pitäisi miettiä sitä seikkaa, että tappaisinko itseni jonkun muun ihmisen puolesta, niin en helvetissä. Tuntuu täysin järjettömältä, että luopuisin kaikesta minkään vuoksi. Koska sitten kun kuolen, ei ole enää mitään. Tällöin valinta on hyvin helppo. Ja edelleen, kyse on suorasta valinnasta.

Henkensä ja turvallisuutensa uhmaaminen on täysin eri asia. Tekisin ja olen tehnytkin paljon typeriä ja vaarallisiakin asioita muiden ihmisten puolesta, koska olen heistä välittänyt paljon. Kuitenkin se, että vapaaehtoisesti koskaan itseäni tappaisin kenenkään muun vuoksi, tuntuu täysin absurdilta ajatukselta. Ehkä tämä sitten on eräs syy sille, miksi minä en suuremmin niitä lapsia ehkä ikinä tahdokaan. Lapsiahan kun ei ole pakko tehdä, koska elämä on valintoja täynnä. Valitsen vapauden.

4 kommenttia

annsofie

30.6.2008 21:37

Minä en sanonut ettet ymmärrä asiaa koska sinulla ei ole lapsia.
Minä sanoin että rakkautta omaan lapseen on mahdoton ymmärtää kokematta sitä itse. Kohdistamatta lausetta sinuun tai kehenkään muuhunkaan.
Jos tyttö kuolisi olisi minun mielenterveys mennyttä ja luultavasti olisin itse yhtä hengetön heti kohta.
Nyt jossittelet että olisiko muita keinoja joissa olisi riskejä kun alkuperäinen hypoteesi oli kuitenkin mielestäni joko tai?
Tottahan joka jampalla joka terveellä päällä kulkee on sen verta vahva eloonjäämis vietti että kaikki keinot kokeillaan mutta jos tilanne on joko tai, minä olen arvottomampi ja hyödyttömämpi.
Kysymys tässäkin saattaa olla siinä että mieleni on musta ja synkkä ja se minä itseäni pidän ei välttämättä ole kovin hienoa ja suurta.
Väitän silti että monta rakkautta olen kokenut mutta jos joku luottaa joka askeleella sinuun ensimmäisestä hengenvedosta olet sinä myöskin velvollinen suojelemaan sitä jopa itsesi kaupalla.
Sä tulit tänne blogiin kertomaan että mun argumentti on 'pätemätön' mutta suoraan ketjuun et sitä sanonut?
sanallisesti sä mut varmasti piekset etten lähde edes kokeilemaan mutta hei, ihmiset todella rakastavat lapsiaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

annsofie

30.6.2008 21:44

Edit joo sori, mä ärsyynnyin.
Löyty 'tick-me-off' button.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

avatar

30.6.2008 21:45

Niin, minä sanon vain, että se ikiaikainen argumentti "ei lapsia -> ei tiedä mistä puhuu" aina keskusteltaessa asioista, jotka koskevat lapsia, on minusta osittain pätemätön.

Riippuu toki hieman asiasta. Tietysti voin suoraan myöntää, että en voi osallistua ketjuun, jossa puhutaan vaipanvaihdosta, koska en ole sellaista koskaan tehnyt. Mutta jos puhutaan käsitteistä, joilla ei ole käytännön elämän kanssa mitään tekemistä, mielestäni sillä ei ole mitään merkitystä, onko jollakulla lapsia vaiko ei. Kyse on filosofisista periaatteista.

En itse asiassa jaksanut kirjoittaa asiasta ketjuun, koska olen tuon saman pointin kirjoittanut keskustelupalstan historiassa ties kuinka monta kertaa jo.

Miksi tuo pointti minua aina niin kovasti agitoi, on varmaankin juurikin se, että olen aina ollut sitä mieltä, että melko harvoin ihmiset kirjoittavat järin paljon muuta kuin todellisuudessa olisivat valmiita tekemään täysin kyseenalaistamatta mitään, mutta siis tässä kohdassa uskon ihmisten sanovan enemmän kuin lopulta ehkä munaa olisikaan.

Ja ettei nyt asia menisi tappeluksi, totean, että kysehän on hypoteettisesta asiasta ja sinänsä turha minun asiaan on edes tarttua, mutta tavallaan vain tunnen aina tarpeelliseksi kuitenkin siihen tarttua, koska asian esiintuominen tuntuu olevan "lapsellisille" vähintäänkin yhtä tärkeää.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:58

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus