Pohdintaa syntymäpäivän kunniaksi. :)

  • avatar

Tärkeimmät asiat ensin, eli hyvää syntymäpäivää minulle!! :)

Ja kun on nyt huomio saatu kiinnitettyä niin voidaankin siirtyä pohdintaan, mitä onkin hyvä näin turhana päivänä muuten tehdä, eli pohditaanpa hetki yhteiskuntaa ja sitä, miksi se on niin pirun jäykkä joka suhteessa.

Kirjoitinpa tuossa päivänä eräänä kirjoituksen siitä, miksi uusi tupakkalaki on niin hieno ja miksi kaikkea, mikä liittyy tupakkaan ja tupakointiin, pitää voida rajoittaa maassamme.

No, nyt ei aleta pohtimaan sitä, että miksi jotain pitäisi kieltää – tai ehkä jossain sitäkin hiukan sivutaan – mutta olen monen monituista kertaa pienessä päässäni vatvonut sitä, että miksi yhteiskunta eli me olemme niin järjettömän muutoshaluttomia.

Sivutaan tuota tupakkaa vielä sen verran, että joitakin aikoja sitten vielä tupakkaa sai polttaa vaikka missä. Otetaanpa pari esimerkkiä:

Olisiko sinusta jotenkin outoa jos istuessasi elokuvateatterissa, viereisellä paikalla joku sytyttäisi tupakan? Entäpä sama juttu bussissa? Tai lentokoneessa?

Tai jos olisit töissä jossain toimistossa ja näpyttelisit konetta ja vieressäsi istuva kaveri polttelisi ihan rauhassa piippua samalla kun kirjailee lukuja ylös eikä ketään kiinnostaisi se, että paljonko itse hengität savua siinä samalla. Näissä kaikissa mainituissa paikoissa siis. Aikanaanhan joku vanha meteorologi taisi vielä osoitella sääkarttaakin ennen digitaaliaikaa piipullaan.

No, nythän siis kaikki nuo tilanteet ovat täysin poissuljettuja ja hyvä niin. Nyt tuli voimaan uusi tupakkalaki joka kieltää tupakoinnin ravintoloissa tai että ravintoiloissa pitää olla erillinen tupakointitila, josta savu ei kulkeudu muihin tiloihin. Ilmastointi pitää olla hyvä ja niiden toimivuutta tarkastetaan melko rankalla kädellä, jotta homma oikeasti toimii.

Hyvin paljon on saanut lukea keskustelupalstalla ja palstoilla kommentteja, jotka ovat hyvin aggressiivissävytteisiä ja yleensä kommentit ovat olleet luokkaa, ”no eiks se rasvanen ruokakin pitäis sitten kieltää” ja ”kohta ei varmaan saa sitoa omia kengännauhojaankaan kun niin holhotaan!!"

Niin. Yhteiskunta on aina holhonnut tietyssä määrin ja en menekään kiistämään sitä, etteikö tämä rajoitusten määrä olisi vain lisääntynyt vuosien aikana. Mutta onko se oikeutettua, että luodaan rajoituksia? Ja miksi yhteiskunnassa ihmisten on niin vaikea hyväksyä muutoksia? Koska ei tämä nyt koske pelkästään tupakointia.

Joskus 60-luvulla ei yleisillä valtateillä (tai kait missään teillä) ollut nopeusrajoituksia. Autolla sai painella niin kovaa kuin mylly vain väänti eikä turvavöitäkään tarvinnut käyttää. Tieliikennekuolemien määrä oli varmasti moninkertainen tähän päivään verrattuna. Toki autojen yleinen turvallisuustaso on noussut myös niistä päivistä huomattavasti, mutta takuulla osasyynsä on ollut näillä rajoituksilla. Millä tavoin autoteiden nopeusrajoitukset tai turvavyöpakko poikkeaa siitä, missä saa tupakoida ja missä ei?

Autoissa ei saa ajaessa nykyään puhua kännykkään ilman handsfreetä. Sitä lakia on vaikea valvoa, se on totta ja tavallaan aikanaan itse kritisoinkin sitä lakia juuri sen vuoksi, koska miksi luoda lakeja, mitä ei voida oikeasti valvoa? Kuitenkin nyt olen sitä mieltä, että se laki on ihan ok, koska vaikka se ei vähentäisikään kännykkään normaalisti puhumista ajaessa huomattavasti niin takuulla moinen laki ainakin jonkin potentiaalisen onnettomuuden estää olemassaolollaan ja eikös se nyt pitäisi riittää, koska mitään suoranaista menetystähän ei yhteiskunta siinä kohtaa, että se laki on voimassa.

Sama pätee myös tupakkaan. Uuden tupakkalain ehdottomasti tärkein peruste on toki se, että ihmisten, jotka eivät polta, ei tarvitse hengittää tupakansavua. Olivat sitten työntekijöitä tai asiakkaita vaikka tässä todennäköisesti on ensisijassa ajateltu juuri työntekijöitä.

Kuitenkin saa lukea vihaisia kommentteja siitä, että tupakoivia ihmisiä nyt syrjitään. No niin varmaan tavallaan syrjitäänkin, mutta mielestäni yhteiskunnalla on siihen täysi oikeus. Enkä nyt perustele tätä asiaa sillä, että yhteiskunta takaa perusterveydenhuollon vaan sillä, että jokainen tupakoiva ihminen tupakoidessaan altistaa lähellä olevia ihmisiä tupakansavulle alttiiksi ja kyseessä on karsinogeeni ja ehdottomasti vaarallinen asia. Mielestäni asiassa ei ole mitään ihmeellistä.

Mutta miksi yhteiskunta kokonaisuutena taipuu niin huonosti uusiin säädöksiin? Onko se sitä, että on vain totuttu ja se, mikä on jo rutiinia, on helppoa ja kaikki uusi on vain ärsyttävää?

Johtamisen ja organisaatiokäyttäytymisen kurssilla koulussa käsittelimme sitä, miten yrityksen sisällä on muutosvastaisuutta. Ei haluta helposti luopua nykyisistä rutiineista ja uusien käyttäytymismallien tuleminen aiheuttaa aina epävarmuutta ja pelkoa. No ehkä tämä ei päde ihan suoraan yksi yhteen yhteiskunnan kanssa, koska kuitenkaan eihän moiset uudet säädökset nyt pelkoa luo, mutta agressioita kyllä. Joskin nyt tässä tapauksessa ne agressiot taitavat olla lähinnä vain tupakoivien puolelta ilmeneviä. Heidän oikeuksiaan rajoitetaan!! Sitäkö se vain on?

Olen sen verta nuori, että itselläni ei ole käytännön kokemuspohjaa monista asioista, mitä tässä nyt itse pähkäilen, joten on hiukan paha mennä sanomaan suoranaista vertailua muihin asioihin kuin nyt tähän ravintolatupakointiin. Lapsena muistan kyllä, kun vielä joissain yleisemmissäkin tiloissa sai kaiketi polttaa. Kaikki se tuntuu minusta tänä päivänä aivan järjettömältä. No, ihmiset kuitenkin taipuivat uusiin säädöksiin ja taipuvat tähänkin.

Kuinkahan pitkälle tuota tupakoinnin rajoittamista voidaan sitten vielä viedä? Tuskin tuosta enää kovin paljon pidemmälle ennen kuin koko aineen valmistus ja myynti sitten kielletään ja siihen toki menee vielä kauan, mutta sekin päivä on vielä edessä, uskoisin. Joskin olen kyllä täyttänyt jo 50 ennen kuin se tapahtuu, mutta tapahtuu kuitenkin.

No, tämä juttu nyt sitten lipsui lähinnä tuohon tupakkaan, vaikka ajatukseni olisi ollut pohtia sitä, miksi yleensä yhteiskunnassa taivutaan uusiin säädöksiin niin heikosti. Ehkä pohdin sitä joku kerta vielä uudestaan, mutta sitä ennen pitäisi varmaan lukea hiukan jotain kirjallisuutta. Yhteiskunta ja yhteiskuntatieteet kiinnostavat itseäni hyvin paljon eikä kyllä pelkkä kansantaloustieteen perustuntemus riitä nyt tähän tiedonjanooni. Palaan kyllä asiaan varmasti vielä joku päivä.

Tuli muuten mieleeni, että jo aiemman tupakkalainsäädännön mukaanhan bussipysäkillä ei saisi polttaa. Tai ainakaan kovin lähellä sitä juuri toisten matkustajien huomioimiseksi. No sitä nyt ei kyllä kait kovin hyvin kukaan tottele enkä sinänsä ihmettelekään eikä itselläni ole asiaan mitään poikkipuista sanomista varsinaisesti, mutta; tuli vaan mieleen siitä, kun joku sanoi argumentiksi jotain senkaltaista, että ”seuraavaksi varmaan ulkonakin pistetään tupakoijat lasikoppeihin”.

Minun puolestani.

10 kommenttia

avatar

5.6.2007 09:46

Tänks!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirva

5.6.2007 17:07

Paljon onnea myös Turusta!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

avatar

5.6.2007 18:47

Hmm, prkl. Onkohan kukaan edes lukenut tuota itse tekstiä.

Tana. :D

Ja kiitosta nyt vaan kaikille :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Subarullaa

5.6.2007 19:33

Hyvää syntymäpäivää! :)

Oli muuten kiva olla perjantaina baarissa, kun kukaan ei polttanut. Vielä kivempaa oli lauantaina-aamulla, kun hiukset ja vaatteetkaan ei haissut kaameelta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mika

5.6.2007 21:28

En lukenu enkä onnittele... Ehkä onnittelen ihan kädestä pitäen viikonloppuna, jos en tuu kipeeks :D

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

avatar

5.6.2007 21:29

Noooo.. oisit nyt lukenu. :P

Ja et varmana tuu kipeeks prkl!!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mika

5.6.2007 21:45

En sit sulkenu sitii vielä. En haluis tulla kipeeks... Ei muuta ku teetä ja rommihunajaa naamariin! ;)

Emmä jaksa lukea noin pitkiä kirjotelmia :P

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CatchMe

5.6.2007 23:56

Pus och kram, pentu :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

avatar

6.6.2007 00:00

Tack! :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 11:24

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus