Professori: pikkuvauvat eivät tarvitse unikoulua

  • Mirja Wuokko

Vauvat osaavat nukkua luonnostaan, eivätkä he tarvitse siihen mitään opetusta. Vanhemmat saattavat sen sijaan kaivata ohjausta, väittää Durhamin yliopiston antropologian professori Helen Ball.

Ball perusti Durhamiin Parent-Infant Sleep Labin vuonna 2000. Hän on pitkään tutkinut vauvojen yöllistä hoitoa ja vauvaperheiden nukkumisen ekologiaa.

Durhamin unilaboratoriossa tutkitaan vauvojen ja lasten, sekä heidän vanhempiensa unta niin fysiologisesti kuin psykologisestikin. Ballin ryhmä tutkii myös biologisen unentarpeen ja kulttuuristen odotusten välistä ristiriitaa. Ballin mukaan vauvoilla ei ole yleensä mitään uniongelmia, vaan ongelmana on vääränlainen länsimainen ajattelu.

Pikkuvauvat nukkuvat yleensä lähes ympäri vuorokauden. Heillä on pieni mahalaukku ja aivojen kehitys on nopeaa. Nämä yhdessä aiheuttavat tarpeen tiheään ateriointiin ja jatkuviin torkkuihin. Vauvat nukkuvat siis paljon, mutta ne heräävät usein hörpylle. Tämä on Ballin mukaan vauvan luonnollinen/ normaali/ sisäänrakennettu tarve, joka sattuu raastamaan nykyvanhemman hermoja. Vanhemmat haluaisivat nukkua katkeamattomat yöunet.

Kulttuurin odotukset ”kiltistä”, eli läpi yön nukkuvasta vauvasta saavat vanhemmat hermostumaan vielä enemmän. Ball väittää, että he joko valehtelevat vauvakuulumisten kysyjille, että juu, lapseni nukkuu koko yön, tai sitten he kääntyvät epätoivoisina asiantuntijoiden ja netin puoleen. Englannissa on paljon kahden päivän kurssin käyneitä ”asiantuntijoita”, jotka yrittävät esimerkiksi huudattamalla saada vauvan nukkumaan aamuun asti.

Ballin mukaan ulkopuoliset utelevat vauvan unirytmistä tarkistaakseen vanhempien kasvatuskyvyt. Kulttuurimme mukaan säännöllinen unirytmi alusta asti ennustaa (muka) myöhempää moraalista kehitystä ja vanhempien kasvatuksen onnistumista. Vanhempien kuuluu yrittää säädellä biologiaa ja saada lapset heti kontrolliin.

Vauvoja ei voi kontrolloida. Niillä ei ole ensimmäisten kuukausien aikana hyvin toimivaa sisäistä kelloa, vaan ne elävät täysin omassa rytmissään: nukkuvat, syövät ja itkevät silloin kun heille sopii. Vanhemmat pääsevät helpommalla, jos he vastaavat lämpimästi lapsen tarpeisiin, eivätkä yritä muokata vastasyntynyttä mihinkään systeemiin.

Vauvan omarytmisyyttä tulisi Ballin mielestä kunnioittaa vähintään kuudesta kahdeksaan kuukauden ikään asti. Vasta reilu puolivuotiasta voi lempeästi yrittää sovittaa perheen rytmiin. Ballin mukaan kaikki nisäkkäät osaavat nukkua vauvana. Vauvat ovat jo kohdussa harjoittaneet tätä kuukausien ajan.

Ball suositteleekin, että vanhemmat opiskelisivat perusasiat vauvan kehityksestä, ja miettisivät miksi heillä on niin suuri tarve saada vauva heti toimimaan aikuisten tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Durham University Research News: Babies don´t need sleep coaches – but sometimes their parents do. 22.12.2016

6 kommenttia

Tuuli.hattu801

8.1.2017 16:23

Mutta eikö neuvolassa nykyään korosteta lapsentahtisuutta esim.imetyksessä. Minulle ainakin sanottiin, että yöimetys lisää maidoneritystä myös päivisin, mutta minkäs teit, kun tyttö nukkuin alle kaksikuukautisesta yöt läpeensä ja heräsi korkeintaan vasta aamulla kuuden aikaan syömään. Eli en itse ole saanut moista kuvaa, että vauvojen ei annettaisi olla vauvoja myös öiseen aikaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

12.1.2017 15:42

Olen kuullut neuvolalääkärin sanovan, että vauvan on hyvä syödä yölläkin. Muuten tulee liian pitkä paasto. En tiedä, käsketäänkö herättämään sikeästi nukkuvaa lasta yötankkaukselle?

Tuuli.hattu801

13.1.2017 10:50

Neuvolassa ei käsketty herättää, mutta synnytyssairaalassa kerran käskettiin. Tyttö kasvoi plussakäyrillä painon suhteen, joten senkään suhteen ei ollut tarvetta herättää yöllä syömään.

Tuuli.hattu801

8.1.2017 16:25

Ja kyllähän sen ymmärtää, että jos vauva herää 10 kertaa yössä huutamaan (niin kuin veljeni tytär heräsi), on se erityisen rankkaa aikaa vanhemmille, oli heitä sitten kaksi tai yksi perheessä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

12.1.2017 15:45

Varmasti on rankkaa. Tämä Durhamin professori on kuitenkin sitä mieltä, että vauvat osaavat yleensä nukkua hyvin. Ehkä kyseisellä lapsella on nälkä tai muu hätä? Joskus lapsella todetaan maitoallergia tms., koliikkivauvat itkevät tuskiaan jne.

Tuuli.hattu801

13.1.2017 10:53

Heräileviäkin vauvoja on. Veljeni tytär oli ilmeisesti koliikkitapaus, tosin yöheräilyt eivät loppuneet kolmeen kuukauteen. Poikani heräili alkuun useita kertoja yössä syömään, mutta pikku hiljaa kerrat alkoivat vähentyä, kun ikää tuli lisää. Alle vuoden ikäisestä nukkuin jo yöt läpeensä.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi