Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on seksuaaliterveys.

Joka toisella on seksiongelmia  2

Seksologien tutkimuksia on syytetty ongelmakeskeisyydestä ja liioittelusta. Siksi tutkijat halusivat testata väestötasolla seksielämän ongelmien yleisyyttä. Yllättävän monella on erilaisia vaikeuksia, selviää The Journal of Sexual Medicinen huhtikuun 2017 numerosta.

Australiassa toteutettuun tutkimukseen osallistui yli 20 000 16-69 -vuotiasta miestä ja naista. Yleisin ongelma on seksuaalinen haluttomuus, jonka oli kohdannut 51 prosenttia naisista ja 27 prosenttia miehistä.

Orgasmin saavuttaminen liian nopeasti on lähinnä miesten ongelma, josta kärsii 22 prosenttia vastaajista. Vain viisi prosenttia naisista tulee liian vikkelään.

Erektio-ongelmista kärsii 11 prosenttia miehistä, ja vaginan kuivuudesta 22 prosenttia naisista. Naiset kärsivät miehiä useammin yhdyntäkivuista (16 vs. 2 prosenttia).

Kyvyttömyys saada orgasmi vaivaa selvästi useampaa naista kuin miestä. Naisista tästä kärsii 24 prosenttia ja miehistä seitsemän prosenttia.

Naisista 18 ja miehistä neljä prosenttia on kärsinyt siitä, ettei pidä seksiä miellyttävänä.

Tutkimuksessa esiintyneistä seksuaalielämän ongelmista kärsittiin useimmiten alle kolmen kuukauden ajan. Pitkäaikaisia ongelmia olivat miehillä fyysinen kipu ja erektio-ongelmat ja naisilla emättimen kuivuus.

Ongelmien vakavuutta tarkasteltaessa ilmeni, että useimmat haitat eivät olleet vastaajien mielestä kovin vakavia. Suurinta haittaa aiheuttivat yhdyntäkivut, seksin nautinnon puuttuminen, erektio- ja kuivuusongelmat, suorituspaineet ja orgasmin saamisen vaikeus.

Ihmiset olivat hakeneet eniten apua yhdyntäkipujen ja erektio-ongelmien sekä emättimen kuivuuden takia. Asiantuntija-apua haettiin siis useimmin fyysisiin ongelmiin, etenkin jos ne olivat lääketieteellisesti korjattavissa, ja jos ne häiritsivät omaa kumppania.

Tutkijoiden mukaan selvitys tuo hyvää lisätietoa koko väestön seksuaalielämän ongelmista. Suurin osa alan tutkimuksesta kohdistuu vain apua hakeneisiin ja sairaisiin.

Tutkimus ei selvittänyt lääkärien diagnooseja, tai sitä millaisia psykologisia tai psykiatrisia ongelmia ihmisillä on. Väestötasolla vaikuttaa siltä, että suuri osa ihmisistä kokee ajoittain vastoinkäymisiä seksuaalisuuden eri osa-alueilla, mutta läheskään kaikki harmit eivät aiheuta vakavia ongelmia.


Pahimmat ehkäisyn hutiloijat  3

Tasan eivät käy seksuaaliterveydenhoidon lahjat. Vain peruskoulun käyneet naiset saavat koulutettuja naisia paljon useammin klamydian. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneisiin naisiin verrattuna tartuntoja on perusasteen varaan jääneillä naisilla lähes viisinkertainen määrä!

Tiedot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kansallinen syntymäkohortti 1987 -tutkimukseen, jossa on seurattu suomalaisviranomaisten rekistereitä vakoillen kaikkia 1987 syntyneitä noin 60 000 lasta sikiökaudelta vuoden 2012 loppuun asti.

Peruskoulutason naisista 22,3 prosentilla oli diagnosoitu klamydiainfektio 25 ikävuoteen mennessä, kun esimerkiksi alemman korkeakoulututkinnon suorittaneista vain 8,7 ja ylemmän akateemisen tutkinnon lukeneista 4,6 prosenttia oli saanut klamydian.

Peruskoulututkintoon opintonsa päättäneet naiset tekivät myös paljon raskaudenkeskeytyksiä. Lähes kolmannes (30,6 %) oli tehnyt abortin, kun korkeakoulututkinnon suorittaneista naisista vain muutama prosentti joutui tekemään raskaudenkeskeytyksen.

Korkeakouluissa opiskelevat naiset eivät mitenkään sankoin joukoin harrasta selibaattia, joten ainoa selitys sukupuolitautien ja ei-toivottujen raskauksien onnistuneelle välttelylle on pidemmälle opiskelevien naisten muita parempi ehkäisytaito. Akateemisella uralla olevat naiset saattavat myös valita seksikumppaninsa paremmin, ja ehkä he myös pysyvät saman kumppanin kanssa pidempään.

Vain peruskoulun käyneet naiset synnyttävät nuorena lapsia. 25-vuotiaana jo lähes joka toinen oli äiti (44,4 %), kun ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista vain viitisen prosenttia oli synnyttänyt lapsen. (Akateemiset naiset ovat tuoreimpien tietojen valossa lykänneet lastentekoa entistä vanhemmalle iälle, mikä voi johtaa yhä useamman koulutetun parin lapsettomuuteen. Vähemmän koulutusta hankkineiden teiniraskaudet eivät kuitenkaan ole viranomaisten toivoma suuntaus.)

Tutkijat toivovat entistä tehokkaampaa seksuaaliterveyskasvatusta peruskouluun. Moni aloittaa sukupuolielämän jo ennen yläasteen seksivalistusta, ja osa nuorista ei jatka opintoja lainkaan peruskoulun päätettyään.

Tällaisen tilastotiedon valossa vaikuttaa siltä, etteivät kaikki tiedä, että klamydian ja raskauden välttämiseksi on keksitty helppo ratkaisu: kondomi. Niitä myydään esimerkiksi kaikissa ruokakaupoissa ja apteekeissa. Myös naiset voivat ostaa niitä.

Suomi nuorten kasvuympäristönä. 25 vuoden seuranta vuonna 1987 Suomessa syntyneistä nuorista aikuisista. Raportti 9/2016. Nuorisotutkimusseura ry, Nuorisotutkimusverkosto ja THL.


Parisuhde, kehonkuva ja seksuaalinen hyvinvointi  3

Nuorilla naisilla on eri tutkimuksissa ja kyselyissä todettu olevan jyrkän kriittinen käsitys omasta kehostaan. Huono kehonkuva on yhteydessä elämän mielekkyyteen, seksuaaliterveyteen ja parisuhteen laatuun.

WHO:n mukaan hyvä seksuaaliterveys tarkoittaa paljon muutakin kuin pelkkää hyvää fyysistä suorituskykyä. Emotionaalinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi vaikuttavat seksuaaliterveyteen. Pelkkä toimintahäiriön tai sairauden puuttuminen ei vielä johda hyvään seksielämään.

Seksuaaliterveyden tutkijat halusivat selvittää miten kehonkuva, seksuaalinen toimintakyky ja parisuhde vaikuttavat nuoren naisen seksuaaliterveyteen ja tyytyväisyyteen.

Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä toteutettuun tutkimukseen osallistui 2 685 alle 36-vuotiasta lääketiedettä opiskelevaa naista. He vastasivat anonyymisti netissä seksuaalista toimintakykyä mittaavaan the Female Sexual Function Index FSFI -testiin sekä oman kehon hyväksymistä mittaavaan the Self-Acceptance of the Body Scale -kyselyyn.

Vastaajien piti ilmoittaa ovatko he olleet vakituisessa parisuhteessa viimeisen puolen vuoden aikana. Mikäli olivat, pyydettiin heitä arvioimaan parisuhteen laatua. Oliko kyseessä ihastus, rakkaus, ystävyys vai riitaisa suhde?

Eri osatekijöiden keskinäisten vaikutussuhteiden selvittämiseksi aineisto myllytettiin eri tilastoanalyysien läpi (Spearmanin korrelaatio, Kruskal-Wallis ja varianssianalyysi).

Seksuaalisesti aktiivisten naisten keskuudessa tavallista korkeammat FSFI-tulokset olivat yhteydessä hyvään oman kehon hyväksymiseen ja vakituiseen parisuhteeseen. Parisuhdettaan ihastukseksi tai rakkaudeksi kuvanneet naiset saivat kaikista korkeimmat seksuaalisen toimintakyvyn pisteet.

Sinkkunaiset ja parisuhdettaan ystävyydeksi tai riitaisaksi kuvaavat naiset saivat keskimääräistä matalammat pisteet. Seksuaaliseen hyvinvointiin vaikuttivat sekä oman kehon hyväksyminen että parisuhteen laatu. Tyytyväisyys omaan kehoon taas vaikutti voimakkaasti seksuaaliterveyteen etenkin sinkuilla ja huonossa parisuhteessa olevilla nuorilla naisilla. Ts. oman kehon rakastaminen suojaa huonossa parisuhteessa ja lieventää sinkkuuden mukanaan tuomaa heikompaa seksuaalista tyytyväisyyttä.

Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että tarvitaan psykologisia interventioita nuorten naisten kehonkuvan parantamiseksi - ja seksuaaliterveyden ja seksielämän kohentamiseksi. Mistä aloitetaan? Riittävätkö psykologiset interventiot? Pitäisikö myös kulttuurin muuttua?

Stephanie Wallwiener et al.: Sexual Function Is Correlated With Body Image and Partnership Quality in Female University Students. The Journal of Sexual Medicine. October 2016.


Suojaako yksiavioisuus seksitaudeilta?  3

Monogaamisen parisuhteen ajatellaan suojaavan ihmisen seksuaaliterveyttä. Jos jollakulla on monta seksipartneria hän on varmaan auttamattomasti holtiton käytökseltään?

Ennakkoluulo moniavioisuutta kohtaan ei ole välttämättä kovin hyvin perusteltua. Monissa tutkimuksissa on huomattu ns. yksiavioisten petollisuus.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa selvitettiin yksiavioisessa suhteessa elävien ja useamman seksipartnerin pitäjien seksikäyttäytymistä ja seksuaaliterveyttä. 556 ihmistä vastasi kyselyyn, jossa piti kertoa onko yksiavioinen vai ei, kuinka monta seksikumppania on ollut, käyttääkö kondomia eri suhteissa, miten usein käy sukupuolitautitesteissä, ja mitä tauteja on sairastanut.

Vastaajista noin kaksi kolmesta ilmoitti olevansa yksiavioisessa parisuhteessa ja noin kolmannes harrasti useampia seksisuhteita niin että kumppanit olivat näin yhdessä sopineet.

Monogaamisilla oli ollut vähemmän seksikumppaneita elämänsä aikana kuin ei-monogaamisilla. Useita (sovitusti samanaikaisia) seksikumppaneita pitävät käyttävät useammin kondomia sekä pääasiallisen seksikumppaninsa että muiden seksikumppaneidensa kanssa kuin yksiavioisessa parisuhteessa elävät. Moniavioiset käyvät yksiavioisia useammin sukupuolitautitesteissä, mutta heidän sairastavuutensa on suurin piirtein samalla tasolla yksiavioisten kanssa.

Yksiavioisista noin neljännes ilmoitti pettävänsä/ pettäneensä kumppaniaan. Suurin osa pettäjistä ei kertonut seksisuhteestaan vakikumppanilleen. Monogaamiset käyttävät monikumppaneisuutta harrastavia harvemmin kondomia.

Avoimesti ei-monogaamiset ottivat tässä tutkimuksessa yksiavioisia paremmin huomioon sekä oman että partnerinsa seksuaaliterveyden.

Kumpi ryhmä on vastuullisempi ja moraalisesti korkealla tasolla? Ei ainakaan muka-yksiavioinen sarjapettäjä, joka tyhmyyksissään jättää käyttämättä kondomia satunnaisen kumppaninsa kanssa. Jos haluat seksiä monen kanssa, kerro siitä rehellisesti kaikille seksikumppaneillesi.

J.K. Tässä moniavioisuus on ymmärretty seksuaalikäyttäytymisen muotona. Se ei siis viittaa siihen, että ihminen olisi naimisissa tai avoliitossa monen kumppanin kanssa.

Lehmiller, J.J. (2015), A Comparison of Sexual Health History and Practices Among Monogamous and Consensually Nonmonogamous Sexual Partners. Journal of Sexual Medicine, 12: 2022-2028. doi: 10.1111/jsm.12987


Testosteroni ja turvaseksi  4

Korkeat testosteronitasot korreloivat riskinottohalun kanssa. Varsinkin taloudellisen riskin ottaminen kiinnostaa testosteronipitoisia miehiä, mutta korkeiden hormonien on huomattu vaikuttavan myös terveyskäyttäytymiseen.

Joukko Michiganin yliopiston tutkijoita halusi testata nuorten opiskelijamiesten hormonitasoja ja niiden yhteyttä seksuaaliterveysasenteisiin.

Onko testosteroni-tyypeillä hälläväliä-asenne sukupuolitauteihin?
Aiheuttaako turvaseksin vaatiminen sosiaalisia ongelmia tai noloja tilanteita? Vai katsotaanko turvaseksimyönteisyys (esim. kondomien ostaminen) ennemminkin rohkeudeksi ja merkiksi säännöllisestä sukupuolielämästä?

Tutkijat testasivat 78:n ensimmäisen vuoden miesopiskelijan syljen testosteronitasot. Miehet täyttivät myös kyselykaavakkeen, jossa arvioitiin käyttäytymiseen vaikuttavia seksiasenteita.

Korkeat testosteronitasot olivat positiivisesti yhteydessä myönteisiin turvaseksiasenteisiin, varsinkin sukupuolitautien välttämiseen tähtäävään käytökseen. Rohkeat maskuliiniset miehet uskaltavat vaalia seksuaaliterveyttään.

Tutkijoiden mukaan näitä alustavia tutkimuksia kannattaa jatkaa ja hyödyntää sukupuolitautien torjunnassa. Paradoksaalisesti ”rohkea riskinottaja” suojaakin itsensä ja kumppaninsa vaaroilta.

The Journal of Sexual Medicine, March 2012.