Contour

Vähän harrastuksia, paljon töitä ja nukkumisesta on turha runoilla. Blogi on alkanut sinkkuuntumisen jälkeen ja varmaan loppuu kunnollisen naisen iskiessä.

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2012.

Poutaa odotellessa  1

Tiet on mössöä

Vähän jo jännitti uskaltaako peruuttaa lavetti pois asfaltilta. Kolme reissua ilman tappioita.

Saattoi olla viimeinen ruoppaus ja jos päiväkin myöhemmin olisi alkanut ei olisi valmistunut.

Radiossa kerrottiin kuinka kovaa on mökkeily- jäädä nyt sit jumiin mökille näillä keleillä...

Tuossa jokunen vuosi takaperin tuli eteen tilanne että piti mennä mökkimaisemaa muokkaamaan ja oli luvattu 20 cm lumipyry. Menomatkan ennakoin ja pääsin perille ennen pyryä.

Seuraavan reissun ajoi toinen kuski ja kiitos tuoreen lumen ajoi yhden risteyksen ohi ja siitä tuli kymmenien kilometrien harharetki.

Siis jos on mökki ja mökille tie niin eiköhän sen nykyaikana saa auki kun on vaan rahaa maksaa siitä jollekin jolla on asianmukainen kone. Jos ei ole tietä, eikä saa auki niin sitten kannaisi vaikka hiihtää ne viimeiset kilometrit, ostaa traktori, moottorilumilinko tai moottorikelkka, myydä mökki tai mennä sellaisella kelillä että pääsee myös pois. Ainakin täällä mökkiläiset on sen verran fiksuja että ne ilmoittaa monta päivää aikaisemmin koska mökille tarvis päästä ja pääsevät kun tie on yleensä edellisenä päivänä tai yönä avattu.

Jos mökkitietä on kilometritolkulla ja lunta metri tai kaksi niin kyllä siinä tulee mökkeilylle hintaa jos on päästävä autolla ovelle asti.


Kolmessa keittiössä 2  1

En laskenut merkkejä, mutta vähän jäi kesken. Eli valvotaankohan asumislisien saajia millään tavalla. Ymmärrän toki että isin ja äidin pilteillä on kiire lentää pois pesästä opiskelemaan ja tekemään uusia kansalaisia, mutta ketä palvelee se että opiskelija saa postimerkin kokoisen soluasunnon ja käy siellä kerran kahdessa kuukaudessa? Täydet tuet, valtio kustantaa ja kuitenkin päivät koulussa ja yöt samalla paikkakunnalla vanhempien luona.

Miten rynnäkkökivääri vanhenee tai panssarivaunu? Itse ammuin ekat RK- ammunnat aivan paketista vedetyllä aseella vuosimallia 1985 ja se kun oli uutuuden karhea sai tilalle vastaavan muistaakseni vuodelta 1969. Se toimi moitteettomasti. Ymmärrän toki että varastointi maksaa ja patruunat painaa, mutta en sitä että toimivia ja oikein varastoituja lähes virheettömiä aseita romutetaan. T72 vaunujen modernisointi olisi tullut maksamaan paljon, mutta ei enemmän ajattujen Leopardienkaan ostossa parantunut kuin NATO yhteensopivuus.

Kuitenkin tosipaikan tullen panssarivaunun elinikä voi olla tunneista viikkoihin ja sitten kun osuma tulee niin ei taideta ihan äkkiä saada uusia tilalle. Miksei jokaisessa varuskunnssa ja joukko-osastossa voinut olla muutamaa omaa T 72 museovaunua säilössä?


Kolmessa keittiössä  1

Työmaalla kävi käsky maksajan taholta käydä tutustumassa heidän uuteen projektiinsa. Hieno talohan se oli ja jos tosiaan lämpiää kahdella kilowatilla kovallakin pakkasella niin on se hyvin tehty.

Jälki oli ainakin kaunista. Sääli vaan että niiden naapurilla kaunis jälki on pilattu idioottiasukeilla. Kyllä uudenkin talon saa homeeseen kun tukkii tuuletusluukut tuulettuvaksi tarkoitetusta alapohjasta. Naapurissa en ole koskaan käynyt, mutta maine oli jo tiedossa vuosi sitten. Toinen talo jossa on vastaavat rakenteet vastarannalla ja rakennettu vaikeammissa oloissa ei ole hometta nähnytkään, ei tosin vielä sokkelitasoitteita, eikä lopullisia tuuletusluukkujakaan.

Keittiöt on kaikissa kolmessa juurikin samanlaiset muodoiltaan, mutta varustelussa ja koossa toki eroa.

Lihaa oli jääkaapissa reilu pala. Vaikka sen kotiin toinkin niin olisin ehkä voinut ottaa hieman pienemmän palasen. Kilo meni pakastimeen, ja eilen valmistin A isot pihvit pannulla, B pieniä pihvejä uunissa liemeen upotettuina ja C palana uunissa. En tiedä onnistuuko marinointi pakastimessa, mutta selviää varmaan sitten kun jääkaapin puolella häämöttää pelkkä valo.

Radiossa taas morkattiin hallitusta- valitettavasti puheissa oli myös perää.

Tein tässä muutaman paranusehdotuksen nykyjärjestelmien tilalle:

Ensinnäkin opintotuki- se on hyvä olemassa ja noin äkkiseltään että se kannustaisi valmistumiseen se summa saisi olla se mikä tulee summaksi kun valmistuu optimiajassa. Jos menee kaksi vuotta luokkaa kohti niin summa on ihan sama, mutta jakaantuu pidemmälle ajalle. Asumislisät... No Ihan voin sanoa että turhaa opiskelijoita on majoittaa mihinkään keskustaan tai edes aikuiskoulutusta järjestää kaupungissa- siihen kelpaa oikein hyvin vaikka vanha paperitehdas tai lakkautettu varuskunta. Kuinka hienon Koulun saisi esimerkiksi Turkuun Heikkilän varuskuntaan.

Sit että joskus ulkomaanvelkakin lyhenisi niin työnteon täytyy aina olla taloudellisesti järkevää. Palkkoja kun ei voi rajattomasti nostaa niin mitä voidaan tehdä: Helpotetaan uuden työntekijän palkkausta huomattavasti ja lasketaan työvoiman sivukuluja ensimmäisen vuoden osalta siis firman kasvaessa- ei alaa tai työvoimaa vaihtaessa.

Lasketaan palkkoja ja ennenkaikkea elinkustannuksia. Kiitos monen valtion, kaupungin ja kunnan lyhyen tähtäimen voittojen tavoittelun ei paljon naurata kun ruotsalainen ryöstöfima lähettää 700 € sähkölaskun, EU on moninkertaistanut ruuan hinnan, vesi kallistuu, polttoaineet, jätehuolto samoin. Terve ihminenhän ei lääkäriä kaipaa, mutta ainakin keskussairaalan jatkuvaa remonttia kun on seurannut niin ihmetyttää miten niin paskaa työn laatua voidaan jossain hyväksyä.

Radiossa väitettiin että kotihoidon tuki on räätälöity maatalon emäntiä varten- näistä lähimmistä maataloista kahta pyörittää nainen, toinen oli pankissa töissä toisella hevosia ja mies muualla töissä sit seuraavaa hoitaa vuokralainen, sit löytyy, ylihoitaja ja lääkäri. Ei kertakaikkiaan ole varaa olla kotona lapsia vahtimassa. En ymmärrä sitä että jossain oikeasti viedään lapsia päivähoitoon 60 km päähän tai 30 min päähän kotoa tai työpaikasta ja tietysti myös haetaan. Näillä eväillä suomalainen lapsi on ekokatastrofi ja tuottaa hiilidioksidia muutenkin kuin hengittämällä. Kotihoidon tuki voisi olla suurempikin, mutta aina tarveharkintainen. Sama pätee asumistukeen.


Ulkoistaminen  2

Finnair ja Finnavia ovat ilmeisesti korjaamotoiminnan ohella ulkoistaneet myös lentokoneiden pysäköinnin. Juuri kun pääsi Norjalaisia morkkaamasta kun hukkasivat valtavan lentokoneen ja se lentokone löysi lentäessään tunturin. Suomessa pistetään vielä paremmaksi ja parkissa ollut rahtikone menee päin seinää.

Ilmeisesti MD 11 koneen vakiovarustukseen ei kuulu pyöräkiiloja tai sitten nekin on lennon aikana ulkoistettu painon ja kustannusten säästämiseksi.

Olin tähän päivään asti pitänyt mahdottomana että noinkin iso kone liikkuisi ilman ulkoista voimaa. Tokihan siinä on pyörät alla että liikkuu varmaan helposti kun saa sen traktorin vetoon. Ilmeisesti MD 11 koneen vakiovarustukseen kuuluu MD soitin, musta laatikko runko, siivet, moottorit ja paljon elektroniikkaa, mutta seisontajarru on lisävarustelistalla tai huollettu jossain halpamaassa.

Vetävä traktori ja vetotraktori- vähän eroa. Vetotraktorilla tarkoittaisin kilpa-ajoneuvoa jolla vedetään lavettia hiekalla. Tuskin ne lentokoneita vetää millään 6000 sarjan Valtra-Valmetilla. Mikäs siinä- koukkuun vaan kiinni, M1 vaihde ja turbiinilla liikkeelle.

Jontikkamiehentaudista kun pääsee eroon niin näköjään Valtra propaganda toimi. Maajussi joka oli ajanut vuodesta toiseen ulkomaalaisella koneella ja vieläpä aika hyvällä kalustolla alkoi kesken päivän kysellä saako etuakselille sakaralukkoa. Ei ollut siis löytänyt sitä varustelistalta. Miksi siis selata tuntutolkulla Valtran sivuja ... No syynä oli kolmatta päivää hämmästyneisyys siitä kuinka saman tehoinen ja saman painoinen kotimainen kone vetää huonoissa olosuhteissa kun isännällä ei enää saappaissakaan varret riittäneet hytistä poistumiseen. Huomenna olettettavasti hinataan traktoria eikä traktorilla.

Vetokyky= Paino , kitka , pyörille välittyvä vääntömomentti.

Etenemiskykyyn vaikuttaa monta muutakin asiaa, kuten tässä tapauksessa vedon laatu, oikean välityksen löytyminen ja se miten paino jakautuu. Suurin tekijä löytyy ratin ja selkänojan välistä. Tällä kertaa jontikan ratista kotimaiseen hypännyt kuski on pärjännyt loistavasti- jäänyt vain kerran jumiin, ei kiinni vaan sellaiseen asentoon että olisi ilman apua ajanut sujuvasti järveen.

Vastarannalla vastaavassa hommassa 60 heppaa tehokkaampi vetokone, hyvä kuski, uudet ketjut ja varmasti paljon tätä toivotonta rypemistä parempi maasto. Veturi oli liian raaka- suti vaan tyhjää kuin tankkin Honda CRV:n radiomainoksessa. Voisi nyt tulla joku kaupunkimaasturikuski koittamaan kuinka paljon mainoksessa puhutaan muunneltua totuutta. Tokihan yhdellä kaupunkimaasturilla saa panssarivaunun liikkeelle sileältä jäältä kun on laadukas venyvä hinausköysi ja suoraa tietä muutamaan nykäykseen, mutta jostain savilävestä irroittamiseen parempi ajaa se CRV vauhdilla telojen alle.


Jackpot  2

Valtavaan tosi-TV tarjontaan on taas tullut yksi kaikin keinoin vältettävä ohjelma. En ole yhtään jakso nähnyt, enkä toivottavasti näekään. Minkäs teet kun sitä samaa paskaa työnnetään vielä radiostakin ja järven pinnan tasossa ei moni asema kuulu. Täytyi siis pistää radio kiinni.

Seuraavan kerran kun löysin Rockin taajuuden niin mitäpä sieltä kuuluu- enkä maailmankaikkeuden seksikkäin naisääni radiossa, joku ihmeen hahmo ohjelmasta Putous- ja monnennekohan kerran sekin oli äänessä viikon sisällä.

Eikä siinä vielä kaikki. Sen kerran kun minun tuotantoani joku oletettavasti nainen lukee niin eikös siellä siteerata samaa putoushahmoa. Toisaalta olisihan melkoista ironiaa tapailla ensin naista jonka äänen on kuullut radiossa, sitten monimiljonääriplayboyn ex tyttöystävää sit vielä toistakin oikeaa näyttelijää jonka roolihamo ilmeisesti viittaa eroottisen lehden perustajaan.

Onneksi TV:n katselu on vapaaehtoista ja kun vähän opettelee digiboxin käyttöä niin saa estettyä yksittäisiäkin ohjelmia. Kysyn vaan silti onko syömähäiriöistä perhettä kannattavaa edes kuvata. Jo pelkästään rajallisesta radiokanavatarjonnasta johtuen kuullusta klipistä päätellen ohjelma voisi olla nimeltään "Häiriintyneiden lasten ja aikuisten tehdas".

On ihan OK että lapset harrastaa, mutta tuolla formaatilla syntyy ensimmäiseksi syömishäiriöitä, anoreksiaa, kateutta ja suorituspaineita. Sitten kun lapsi kasvaa se pistetään kalleimpaan yksityiskouluun ja odotetaan että tulee sieltä ulos kympin keskiarvolla. No jos on lahjakas niin tulee ja helposti niin kauan kun on kyse ulkoa oppimisesta, mutta riskinä on se että vanhempien tärkein homma eli lasten kasvattaminen unohtuu siinä huumassa. Varmaan nyt Tampereellakin vanhemmat kyselevät toisiltaan miten heidät pienet ja vähän isommatkin tyttärensä ovat sankoin joukoin antautuneet ja miksei kukaan ole huomannut/puuttunut ajoissa.

Joissakin asioissa muistini on pitkä ja tuon ohjelman äitiä kun radiossa haastateltiin, se oli kuin suoraan edesmenneen neiti A:n tarinaa. En väitä että tosi-TV tytär olisi reilut parikymppisenä sekakäyttäjä, seksiriippuvainen, syömishäiriöinen ja joissain asioissa täysin lapsen tasolla- näin siitäkin huolimatta että ÄO on Mensan tasoa.

Veikkauksella on uusi peli- ainakin tämän päivän "pilkkimisen" perusteella voisi olla hyvä viikko koittaa jotakin rahapeliä. Tapahtui siis seuraavaa: Työmaata lähimpänä olevan putkiliikkeen miehet liittivät maalämmön näppärästi tökättävällä liittimellä. Eilen sit selvisi että liitin olikin tuohon käyttöön väärää tyyppiä. Tänään se sitten piti kaivaa ylös maalämpökentästä ja vaihtaa uuteen.

Kun sitten aloin etsinnän laitoin ensin merkin siihen missä arvelin liitoksen olevan. No maksaja usutti kaivamaan kolon siitä noin 2 metriä pieleeen ja lopulta noin 6 metriä pieleen, jonka jälkeen kerroin että kaivanto on edelleenkin liian kapea ja suunta on edelleenkin väärää. Liitos löytyi juurikin siitä kohdasta mistä olisin aloittanut kaivamaan jos ei olisi muuta pyydetty. No koskapa uusi liitin piti saada ehjälle putkelle ja koskapa lusikoillakaan avatessa putki ei olisi välttynyt naarmuilta putkimies katkaisi putken tökättävän liittimen molemmilta puolilta.

Liitos olisi vuotanut, koska maalämpökenttään ei juuri painetta tule liitintä kiristämään ja koska toinen tiivisterengas oli mennyt putken edellä ruttuun.

Uusi liitiin tukiholkkeineen ja kutittesukkineen meni sekin vasta 3. yrittämällä hienosti nippuun. Ensin unohti toisesta puolesta tukiholkin ja toisella yrittämällä suojasukka repesi. Toki tuo liittimen vaihto maksoi, enkä tiedä kuinka hyvin moinen maalämpo toimii, mutta halvempi noin kun ensin hukata joitakin satoja litroja alkoholia maahan ja saada vuotava järjestelmä.


Povipommia luurin täydeltä  2

I will get over you even if it takes a lifetime. Jos jostakusta ihmisestä on oikeasti välittänyt niin unohtaminen ei tapahdu sillä että toinen sanoo unohda. Se ei tapahdu myöskään silloin jos joku kolmas osapuoli sanoo "unohda". Se vie aikaa, joskus yöunia ja joskus se tosiaan kestää lopun ikää.

Netistähän saa lukea kaikenlaista paskapuhetta ja jos erehtyy roskalehtiä uskomaan niin välillä musta muuttuu valkoiseksi ja taivas helvetiksi. Sitten jos on vielä jonkinlainen usko ihmisiin niin ei ensimmäiseksi oleta kuulevansa paskapuhetta tärkeistä asioista. Sitten kun se totuus kuukausien päästä tulee julki niin se sattuu ja ihan turhaan.

Nyt oli siis kyse rehellisyydestä ja uskollisuudesta, jotka tuntuvat olevan aliarvostettuja ominaisuuksia. Onko tosiaan niin ettei ihmiset enää uskalla puhua totta. Tässäkin tapauksessa olin jo etukäteen ilmoittanut kantani ja rehellisyys olisi säästänyt kummatkin monelta harmilta. Jos elämänsä elää niin ettei pysty kohtaamaan sellaista ihmistä joka oikeasti välittää niin kyllä siten tekee maailmasta pahan paikan itselleen.

Ehkä se näyttelemisen taito työntyy tarhassa, koulussa ja harrastuksissa siihen pisteeseen että todellisuus hämärtyy. Siihen kun vielä pistetään lapsuuden kauhua ja ennenaikaista aikuistumista saadaan todella moniongelmaisia kolmekymppisiä. Aika usein sopassa on mukana päihteitä.

Jos haluaisin ihmisen jonka tekoihin voi luottaa, mutta sanoihin ei olisin aivan hyvin voinut pysyä entisen tyttöystäväni kanssa. Mutta jos ei voi sanoihin eikä tekoihin se on jo sinällään itsensä ja toisen pettämistä.

Menneisyys on menneisyyttä ja sitä ei takaisin saa. Ehkä taas joskus saa puhelimeen hyviäkin uutisia.


Kadonneen roikan metsästys  1

Puhelin ei soi koko päivänä- vaan annas olla kun kun saat työnsä tehtyä ja menee saunaan niin jo alkaa puhelin pärisemään.

Tavallaan nimen nähtyäni arvasinkin mitä asia koskee kun on viikonloppu ja kello näillä main. Olivat siis taas menneet pystyttämään bileitä väärien sähköjohtojen kanssa ja ilman generaattoria.

Onneksi oli palauttanut juurikin oikeaan paikkaan kun viimeksi lainasi samaa johtoa.


Kadonneen Herculeksen metsästys  1

Kahta en vaihda- toinen on rakkaat naapurit. Voin kuvitella naapurimaan ilmavoimien keskustelun maavoimien kanssa:

IV- Tekisin katoamisilmoituksen yhteissotaharjoituksen aikana kadonneista.
MV- Mitäs olette hukanneet?
IV - yksi Hercules 130
MV - Kadonneen tuntomerkit?
IV - Nelimoottorinen lentokone Leveys: 39,9 m
Miehistö: 4-6

Pituus: 29,8 m
Kärkiväli: 40,4 m
Korkeus: 11,6 m
Siipipinta-ala: 162,1 m²
Tyhjäpaino: 38 000 kg
Suurin lentoonlähtöpaino: 70 300 kg
Moottorit: 4 × Allison AE2100-potkuriturbiinia, 3 210 kW (4 366 hv) jokainen
Huippunopeus: 610 km/h
Lentomatka: 3 800 km
Lakikorkeus: 10 000 m
Hinta uutena :62 miljoonaa US$

MV- Niin ja se oranssi mitä sohitte lämpökameralla oli jäihin pudonnut oranssi kaivinkone.

Eli sotaharjoituksesta tulikin ihan oikea kriisi- Sinänsä hyvä että nyt siellä on sitten monen maan joukkoja jo valmiina etsintöihin.

The hunt of the Red October elokuvassa osa sukellusveneen miehistöstä loikkasi, mutta noin ison lentokoneen hukkaamista voi pitää jo saavutuksena.

Väittäisin että Kednekaise on kokolailla Ruotsin korkein tunturi ja noin maalaisjärjellä ajatellen huonommankin lentäjän pitäisi se havaita jostain mittarista. Mutta Nato kun harjoittelee huonossa säässä niin norjalaismiehistöinen kone törmää sit tunturiin. Turvallista matkaa vaan myös norjalaisten halpalentoyhtiön kyydissä.


Vuoden ensimmäinen kellon ympäri ja ylikin  1

Kovaa on ollut kilpailevalla firmalla. Ensin syytetään ympäristörikoksesta ja sitten kun kaivinkone putoaa syvälle jäihin ei saa edes koko pealastuslaitoksen kapasiteettia avuksi kun tiivis kone ei vuoda öljyä eikä polttoainetta. Viisi päivää tekivät töitä nosto-operaatiossa.

Järvestä nosto on vasta alkusoitto, sit käytännössä pistettävä koko kone osiksi ja kuntoon. Toivottavasti oli vakuutukset kunnossa.

Sain sitten tänään Googlesuomennetun viestin. Vahva veikkaus on että siihen jos vastaisi niin saisi kultaa ja timantteja pursuvan nyyhkyttävän viestisarjan, jonka tarkoituksena olisi tietenkin kerätä rahaa herkkäuskoisilta hölmöilta. Todennäköisesti kirjoittaja on afrikkalainen mies. Sanon nigerialaiskirje on käsite. Toki jos sattuisi että jonmpikumpi kuvagalleriani sumean kuvan sivuhenkilöistä olisi tunnistanut itsensä ja halunnut vastata niin olisi suosiolla vastannut englanniksi kuten silloin kun pyysin heitä kuvaan. Johan tässä vierähtikin melkoinen tovi ilman ainuttakaan roskapostiviestiä.


Ja kaupan päälle  1

Pitkä päivä, kohtalainen työsaavutus, eikä isompia tappioita.

Päivän savottana upottaa maalampöä varten putkea maahan. Maa oli paikoin ihanteellista kivetöntä liimasavea, mutta saven päällä oli paikoin vähemmän ihanteellisesti jäätä.

Ehkä työkaluvalinta oli väärä. Tuplaten isompikin kone olisi ollut vapaana, mutta kun oli epäilys maan kantamattomuudesta niin meinasin että isommalla koneella saa pienemmän helpommin ylös jos sattuu menemään jäästä läpi. Niin oli ilmeisesti käynyt kilpailevan firman pitkäpuomikoneelle ja nosto-operaatiosta on pitkä ja kallis tie toimivaksi koneeksi.

Kun sitten eväät oli syöty ja lavat tyhjennetty tuli aika mennä ruokakauppaan. Vaatimattomien ostoksien maksamisen jälkeen kassapoika toteaa "Ja kaupan päälle" työntäen Pepsodenttiä. Niitä oli siinä vieleä muutama paketti seuraaville asiakkaille. Olisiko sit ollut joku euromääräinen raja tai plussakorttijuttu kun kahdelle takanani tulleelle vieläkin pienempien ostosten kantajille ei tarjottu omaa tuubia. Pakastepizzapohjat jäi löytymättä, mutta onneksi niitä on vielä yksi tai kaksi.

Kun koko päivän katselee vain miehiä, koneita ja muoviputkea kiinnittää kaupassakin huomiota ihmeellisiin asioihin. Ensinnäkin se että henkilökunta tervehtii muuallakin kuin kassalla, mutta enempi huvitti kun oikein kaunis vaalea nainen eineskaapilla hyväili takapuoltaan kuin tarkistaakseen että onhan se tallella ja istuvathan farkut varmasti hyvin. No kyllä ne istuivat, mutta ei enää tällä ikää moinen show aiheuta hyllyjä päin kävelemistä.

Tarvii miettiä mitä lentoyhtiötä kannattaa jos vielä joskus matkustaa lentokoneella. Jos johtajistolle lyödään tappiollisesta firmasta 150 000 € per naama että pysyvät talossa ja samalla duunareiden palkkoja leikataan 5 % - montakohan niitä johtajia kaikkiaan oli? Kyllä tuolla menolla saadaan tappioita. Ulkoistamalla saadaan lyhyen tähtäimen voittoja ja säästöjä, mutta pitkällä tähtäimellä se vastaa maksaa ja paljon.

Yhden huonosti huolletun ja sen vuoksi matkustajineen pudonneen lentokoneen hinnalla muonittaa omalla henkilökunnallakin aika monta lentoa.

Sit hyvä veli järjestelmän toimintoja, tehdään puukauppoja OK hinnalla, mutta firma kaatuu, puut on menneet, firma maksukyvytön ja metsänsä myyneet jää nuolemaan haavojaan jos eivät vielä menneet konkurssiin.