Argumentoinnin anatomiaa

  • Mikko Salasuo

On taas ollut masentava kaksiviikkoinen. Ei siksi, että elämä juuri nyt masentaisi tavallista enempää, mutta olen joutunut kuuntelemaan aivan kauheita argumentteja. Kaiken lisäksi asialla on ollut tahoja, joiden ainakin teoriassa olettaisi omaavan peruskoulutason ymmärryksen. Mutta ei – joudun selittämään itsestään selvyyksiä.

Esim. 1: Minä sanon tutkimuksiin pohjaten, että nykynuorten suhde sotien suureen kertomukseen on hapertumassa ja se on varusmiesten palvelusmotivaatiolle haaste (ks. http://www.kirkkojakaupunki.fi/uutiset/taakse-poistu). Saan oikein kenraalistason mieheltä kirjallisen vastauksen, että olen väärässä. Tämän ko. henkilö osoittaa todeksi kuviolla, jossa on kysytty varusmiehiltä: tuleeko palvelus säilyttää ja onko se arvo sinänsä? Nyt tämä tyhmä tutkija kysyy, mitä helvetin tekemistä tuolla kysymyksellä on nykynuorten ja sotien suuren kertomuksen välillä? Vastaan ko. henkilölle kirjeitse, että hänen argumenttinsa oli jotain tyhjän ja tyhmän välistä.

Esim 2: SPR:n kunniakkaan päihdetyön 10-vuotisseminaarissa kuulen joltakin kolmannen sektorin päihdetyön ammattilaiselta, että taiteiden yössä värikkäissä paidoissa liikkuneet nuoret ”olivat ottaneet jotain, en tiedä mitä mutta olivat kaikki ihan sekaisin”. Tällä kommentilla hän kyseenalaistaa sadat väestötason kyselyt, joiden mukaan 80 prosenttia kannabiksen kokeilijoista lopettaa muutaman kokeilukerran jälkeen. Vastaan, että jos menee selviämisasemalle, näkee varmasti vielä enemmän päihtyneitä kerralla. Mutta tiedoksi: tämän ”ammattilaisen” mukaan kaikki nuoret vetävät jotain huuuumetta. Hohoijaa!

Esim. 3: Sama seminaari ja Irti huumeista Ry:n toiminnanjohtaja kertoo heidän olevan huumeiden käytön valtimolla ja tutkijoiden sekä virkamiesten laskimolla. He siis omaavat ”todellisen tiedon”. Kyseinen järjestö painottaa työssään kovasti huumeongelmaisten omaisten auttamiseen. Voi siis olettaa, että heillä on hyvä tatsi omaisten huoliin. Sen sijaan kokeiluun, käytön yleisyyteen, ongelmattomaan käyttöön ja satoihin muihin ilmiöihin ei yhtikäs mitään (Studio Kotro http://www.youtube.com/watch?v=2FFtY4BYsuY.)

En halua mestaroida. Minusta IHRY:n ja tuon toisen päihdeargumentin esittäneen sedän tekemä duuni on todella arvokasta! Voi kuitenkin kysyä kaksi kysymystä:
1. Onko oman subjektiivisuuden ymmärtäminen todella näin vaikeaa?
2. Onko kohtuutonta olettaa tietyllä alalla toimivien ”ammattilaisten” lukevan edes omaa työtään koskevat keskeiset tutkimukset?

Kirjoitettaessa soi Gaslight Anthem

7 kommenttia

shiwan8

6.9.2010 07:34

Niiiiin tuttua. Toisella forumilla esitin kysymyksen: "Miksi pitkäpinnaistakin kumppania pitää ärsyttää niin kauan kunnes häneltä palaa käpy lopullisesti jolloin sanojen ja iskujen raja hämärtyy?" Pitkäpinnaisella tarkoitettiin tässä tapauksessa ihmistä joka sietää "paskaa" kumppaniltaan mainittavissa määrin enemmän kuin tavallinen kansalainen.

And I shit you not, sain vastauksen joka sai runsaasti kannatusta: "Jos on kehittänyt tunnesiteen siihen eleettömään ihmiseen niin siltä tulee haettua reaktiota tiiviimmin kuin vakuudeksi siitä, että se tunneside on olemassa. Varsinkin kun pitkäpinnaisella ihmisellä se pinna napsahtaa poikki yhtäkkiä ilman eri varoitusta, on yritelmä toki riskialtis, mutta jos oma pinna taipuu jo hyvää vauhtia toisen ilmeisen välinpitämättömyyden kanssa niin ei sitä juurikaan ehdi ajatella."

Asiasta käytiin pidempää keskustelua ja kyllä, vaikka harvoin olen sitä mieltä että ihmisten perusteluissa ei ole mitään järkeä, niin tällä kertaa "jos itseä sapettaa kun toinen ei hermostu herkästi niin tätä toista saa ärsyttää kunnes häneltä palaa hihat"-argumentti kyllä veti toistaiseksi parhaat pohjat. Tämä oli ihan verrattavissa toiseen "et ole katunut tekoasi jos et osoita sitä juuri niin kuin minä haluan"-vitsiin... :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.9.2010 09:28

Molemmille: welcome to Finland. Yhyren totuuren luvattuhun maahan.

Kannattaisikohan miettiä mitä peruskoulussa oikeasti opetetaan:)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.9.2010 11:42

"Saan oikein kenraalistason mieheltä kirjallisen vastauksen, että olen väärässä. Tämän ko. henkilö osoittaa todeksi kuviolla, jossa on kysytty varusmiehiltä: tuleeko palvelus säilyttää ja onko se arvo sinänsä? Nyt tämä tyhmä tutkija kysyy, mitä helvetin tekemistä tuolla kysymyksellä on nykynuorten ja sotien suuren kertomuksen välillä?"
Kenraalistason mies katsoo, että inttiin menevät kokevat itselleen läheiseksi "sotien suuren kertomuksen"?

"Vastaan ko. henkilölle kirjeitse, että hänen argumenttinsa oli jotain tyhjän ja tyhmän välistä."
Että semmosta asiallisuutta...

"Mutta tiedoksi: tämän ”ammattilaisen” mukaan kaikki nuoret vetävät jotain huuuumetta."
Aiemmin samassa kappaleessa kerrot ammattilaisen (työnsä palkallisuus lienee helposti selvitettävissä) sanoneen, että nuoret olivat ottaneet "jotain, en tiedä mitä". Kenties keskiolutta? Kolme tölkkiä energiajuomaa? Liikaa sokeria? Hän ei tiedä ja sanoo sen.

"taiteiden yössä värikkäissä paidoissa liikkuneet nuoret" on eri asia kuin "kaikki nuoret". Kannabis on tällä hetkellä virallisesti huume (vain kaksi u-kirjainta), vaikka pössyttelijät varmaankin haluaisivat muuta. Ensimmäistä ja samalla viimeistä kertaa tyhmyysruohoa imeskelevä on tietysti aivan erilainen huumeidenkäyttäjä kuin joku vauhtiville tms.

"Sen sijaan kokeiluun, käytön yleisyyteen, ongelmattomaan käyttöön ja satoihin muihin ilmiöihin ei yhtikäs mitään"
"Onko kohtuutonta olettaa tietyllä alalla toimivien ”ammattilaisten” lukevan edes omaa työtään koskevat keskeiset tutkimukset?"
Ei varmaankaan. Nimensä mukaisesti mainitun yhdistyksen tavoite on auttaa irti huumeista ihmisiä, jotka ovat kiinni huumeissa. Keskeisin keino tähän irtautumiseen on se, että käyttäjä ei enää laita huumeita elimistöönsä. "ongelmaton käyttö ja sadat muut ilmiöt" ei oikeastaan koske yhdistyksen tavoitetta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.9.2010 18:00

IHRY tekee arvokasta työtä likaisin keinoin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.9.2010 11:48

"Esim. 1: Minä sanon tutkimuksiin pohjaten, että nykynuorten suhde sotien suureen kertomukseen on hapertumassa ja se on varusmiesten palvelusmotivaatiolle haaste. Nyt tämä tyhmä tutkija kysyy, mitä tekemistä kysymyksellä "tuleeko palvelus säilyttää ja onko se arvo sinänsä?" on nykynuorten ja sotien suuren kertomuksen välillä?"

Kysymyksellä "tuleeko palvelus säilyttää ja onko se arvo sinänsä" on tekemistä varusmiesten palvelumotivaatiota koskevan väitteesi kanssa. Tuntematta alkuperäistä keskustelua on kuitenkin hyvin vaikea ottaa kantaa siihen, missä kohtaa ja kenen toimesta argumentoinnissa on menty metsään - blogitekstisi perusteella tulkitset kenraalin vastanneen eri kysymykseen kuin mihin itse tulkitsisin hänen vastanneen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.9.2010 10:51

Voisiko tutkija kertoa, mitä Irti huumeista ry tekemää työtä hän pitää arvokkaana?

Meinasin kirjoittaa, millainen mielikuva minulla on heidän tekemästään työstä, mutta en halua sitä tuoda esille. Jos sieltä löytyisi vaikka jokin pieni positiivinen juttu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.9.2010 11:15

Jatkan vielä.

MIelestäni Irti huumeista ry olisi saanut pitää vanhan nimensä.

Suomen Vanhempainyhdistys Irti Huumeista ry

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi