Yhteiskunta

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2012.

Paska ei valehtele  7

Viikolla usea lehti uutisoi Helsingin ja Turun jätevesistä mitatuista huumausainejäämistä. Jo vuonna 2006 saksalainen professori Fritz Sörgel kävi keräilemässä Helsingissä jätevesinäytteitä. Tuolloin jäppiselle naureskeltiin ja samoin koko metodille. Itsekin olin kovin epäilevä tämän "paskametodin" suhteen.

Nyt näyttää vahvasti siltä, että viimeinen nauru jää "paskametodin" kehittäjille. Science of the Total Environment -journaalissa ilmestynyt artikkeli on vakuuttava. Se ei jätä varaa epäilyille, vaikka sosiaalitieteilijänä en ihan jokaista artikkelin detaljia ymmärräkään - tai näin lomalla jaksa niihin syvällisesti perehtyä. 19 Euroopan kaupunki oli mukana mittauksissa, joissa jätevesistä otettiin seitsemänä peräkkäisenä päivänä näytteitä. Näytteistä etsittiin Turun Sanomia lainaten "ihmisen virtsasta peräisin olevia biomarkkereita kokaiinin, amfetamiinin, ekstaasin, metamfetamiinin ja kannabiksen käytöstä". (Kaupungit: Antwerpen, Bryssel, Budweis, Barcelona, Castellon, Santiago, Valencia, Helsinki, Turku, Pariisi, Lontoo, Zagreb, Milano, Amsterdam, Eindhoven, Utrecht, Oslo, Tukholma ja Umeå).

Kusimetodiksiko tätä pitäisi kai kutsua? No, viis veisaan näin hirmuhelteellä semanttisesta tarkkuudesta ja puhun paskasta.

Artikkelissa raportoidut tulokset vastaavat hyvin kyselytutkimuksin saatuja tuloksia. On toki kovin harmi, ettei Suomessa mitattu lainkaan kannabiksen esiintymistä, sillä selvästi yleisimpänä aineena sen määrät olisivat kiinnostaneet. Kannabiksen osalta mennään siis edelleen väestökyselyjen tulosten pohjalta.

Mukaan mahtui myös iso yllätys. Suomi kuuluu Ruotsin ohella niihin harvoihin maihin, joissa amfetamiini on yleisin ongelmakäyttäjien aine (noin 75% ongelmakäyttäjistä käyttää amfetamiinia). Tämä on toki tiedetty jo kauan. Sen sijaan se, että hallitseva aine onkin metamfetamiini, ei perinteinen amfetamiini, on iso yllätys. Milloin tällainen muutos tai siirtymä on tapahtunut, on ainakin itselleni arvoitus.

Selitys lienee seuraava: ongelmakäyttäjille "ei ole niin tarkkaa" kummasta yhdisteestä on kyse, kunhan vaikuttava aine on amfetamiini. On myös mahdollista, kuten poliisikin ehti jo tuloksia kommentoida, että Suomeen on päätynyt lähiaikoina poikkeuksellisen suuri erä metamfetamiinia - se on väliaikaisesti korvannut amfetamiinin. Menemättä tarkemmin yksityiskohtiin, on suunta negatiivinen - paskamainen - sillä metamfetamiini on pirullista tavaraa. Summa summarum, Suomi on ko. tutkimuksen tulosten perusteella metamfetamiinin ykkösmaa Euroopassa. Ei mikään ylevä meriitti.

Amfetamiini, ekstaasi ja kokaiini sen sijaan ovat Suomessa pääosin viikonloppujen huvitus. Tämä on tiedetty tosiasia ja "paskametodi" vahvistaa sen. Verrattuna muihin tutkimuskaupunkeihin löytyi kolmea edellä mainittua Helsingistä ja Turusta erittäin vähän.

Kaikkiaan "paskametodi" vaikuttaa olevan tärkeä väline väestökyselyiden ja muiden sosiaalitieteellisten mittarien rinnalle: paska ei näet valehtele. Myös Euroopan huumevalvontakeskus EMCDDA panostaa tosissaan metodin kehittämiseen.

Itseni kaltaisille laadullisten menetelmien käyttäjille on (onneksi) edelleen käyttöä, sillä kakkaa ja pissaa ei voi haastatella - ainakaan toistaiseksi. Tässä on kuitenkin sellainen metodi, jonka kehitystä on syytä seurata vakavissaan. Tulevaisuudessa jätevesistä voi löytyä vastauksia useiden muidenkin alojen tutkimuksiin.

On tämä tieteen kehitys ihmeellistä!

(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969712008959).

Musiikkisuositus - venatkaa... hmm, todella vaikea, tiistaina on Stadikalla Bruce Springsteen & E-Street, jonka 3h 51min mittaisen, lähes yliluonnollisen, vedon näin juuri ihan hiljan Oslossa. Juu, siirrytäänpä paskasta timantteihin ja lyödään kunnolla pökköä pesään ;)


Nudistibileet Vekkulassa  2

Omistatko osakkeita, rahasto-osuuksia tai muita arvopapereita? Jos omistat, viimeinen viiden vuoden jakso on ollut monelle melkoista kummitusjuna-ajelua. Esimerkiksi Helsingin pörssissä arvostustasot ovat tippuneet yli 50%. Toisin sanoen osakkeiden hinnat ovat keskimäärin menettäneet yli puolet arvostaan. Käytän esimerkkinä Helsingin pörssiä, sillä sinne suomalaiset useimmiten sijoittavat. Näyttää siltä, että kotimaiset pienomistajat ovat jääneet vekkulan portaisiin. Alasti.

Pörssinudismia
Pörssinudismia

Pörssiosakkeita käsittelevä sijoituskirjallisuus ja pankkien sijoitusneuvojat kehottavat yleensä sijoittamaan pitkällä aikavälillä, hajauttamaan saman omaisuuslajin sisällä ja säilyttämään omistuksensa jopa vuosikymmenien yli. Osta ja pidä- strategia on todettu toimivaksi historian saatossa, mutta maailma on muuttunut informaatioteknologian myötä. En lämpene sokealle mantran toistamiselle, sillä modernia arvopaperikauppaa käydään tietokonein millisekunnin nopeudella. Tehokkaat työkalut ovat osaltaan tehneet nousu- ja laskumarkkinoista jyrkempiä.

Valmentaessani ja puhuessani ympäri Suomea huomaan turhan usein, että suomalaisten sijoitussalkkujen suojaus on huonolla mallilla. Puhun tällä kertaa ainoastaan arvopapereista. Trendiin ovat vaikuttaneet suurelti alan kirjallisuus, sijoitusneuvojien kaikenkirjava ammattikunta ja Suomen konservatiivinen talouslehdistö. Nykypäivän sijoittamisessa on kysymys syklisistä trendeistä, joiden havaitseminen on kriittisen tärkeää tuloksien kannalta. Sinun tavoitteesi on siis välttää pahimmat laskumarkkinat ja pyrkiä sijoittamaan nousevaan markkinaan. Toisekseen kysymys on ennen kaikkea sijoitussalkun suojaamisesta.

Vekkulan portaat
Vekkulan portaat

Suosittelenkin tutustumaan verkkopankkisi, sijoitusalustasi tai meklarisi palveluihin tarkemmin. Aseta salkkusi omistuksiin stop loss-toiminto. Älykkäällä suojauksella olisit voinut esimerkiksi välttyä menettämästä puolia arvopaperivarallisuudestasi 2008-2012. Vai onko sinulla varaa heilua varoinesi alasti vekkulassa? Tarkoitan niitä Linnanmäen vekkulan portaita, jotka eivät johda mihinkään, mikäli et ota määrätietoisia askelia ylös noustaksesi. Toisaalta, vekkulassa et ole yksin ja ilman suojaa on hauskaa oman aikansa - kunnes nalli napsahtaa. Päätös on sinun.


Puuhastelua seksin oston kanssa  11

Voi, voi ja voi. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on keksinyt (taas), että rikoslakiin kirjataan seksin oston täyskielto. Aihetta oli puimassa tänään Aamu-tv:ssä Anna Kontula ja Sauli Ahvenjärvi kristillisdemokraateista. Kontula tutkijana tuntee tematiikan hyvin, mutta Sauli höpötteli Ruotsin poliisihallituksen kertoneen, että ostokielto on länsinaapurissa toiminut. Blääh ja voi jeesus.

(Huokaus) Mistä näitä moralisteja sikiää? He tulevat höpöttämään aiheesta televisioon ilman yhtään järkevää argumenttia. Mikä siinä on niin vaikeata ymmärtää, että kielloin vain lakaistaan prostituution kaltaiset ongelmat maton alle - ilmiö on aina ollut ja tulee aina olemaan läsnä. Se, onko prostituutio moraalisesti oikein tai täytyykö siitä pitää, on aivan eri asia kuin järkevä lainsäädäntö.

Yhtä hölmö kommentti on nojata argumenttinsa Ruotsin poliisihallituksen sanomisiin. Ensinnäkin on melko ilmeistä, että kriminalisoitu ilmiö näkyy vähemmän katukuvassa ja osuu ehkä harvemmin poliisin haaviin (näin tosin Ruotsissa ei ole edes käynyt) - poliisihallitus ei myöskään nostattele itse ajamallaan lailla, joka on mennyt pahasti puihin. Toiseksi poliisin tilastot kuvaavat prostituution kaltaista rikollisuutta enintään välillisesti, eivät siis kerro ilmiön laajuudesta. Kolmanneksi on pakko painottaa, että maan alle painunut rikollisuus on otollista maaperää paritukselle ja ihmiskaupalle. Neljäntenä ja tärkeimpänä, prostituution painuessa näkymättömiin ei prostituoiduilla ole enää lainkaan mahdollisuuksia hakea apua ongelmiin, he pelkäävät viranomaisia ja ruohonjuuritasolla toimivien auttajien työ hankaloituu.

Suomessa on kasapäin tutkimusta prostituutiosta (omassa hyllyssäni on 30 kirjaa aiheesta) ja mikään ei tue - paitsi tiettyjen feministiryhmien ja äärikristittyjen moraalinen närkästys - seksin ostamisen täyskieltoa. Kansainväliset esimerkit kertovat vastaavissa tilanteissa epäonnistumisista ja mitään vaikutuksia prostituution laajuuteen ei ole odotettavissa.

Hämmästelen (usein) tämänkaltaisia kieltoja ajavia moralisteja. Ajatus voi olla kaunis (naiivi se ainakin on) tai jostain raamatun höpö-höpö-lausahduksesta, mutta todellisuudessa vaikutukset ovat niin viranomaisille kuin seksi- ja avustustyöntekijöille vain ja ainoastaan negatiivisia. Juuri kirkkaampaa esimerkkiä kaksinaismoralismista on vaikea löytää: ollaan kovasti puuhastelemassa moraalisesti yleviä tai ajetaan Jessen nimissä jotain asiaa, mutta käytännössä heikennetään jo valmiiksi heikkojen asemaa. Kummallisia höpöttäjiä virittämässä (taas) typerää ideaa ja (taas) surkein perustein.


Maan tapa amerikkalaisittain OSA 1  7

Yhdysvaltojen suhmurointiin verrattuna kotimainen maan tapamme jää auttamatta kakkoseksi. Jos luulit, että maailman suurimman kuluttajakansan, Yhdysvaltojen, rahajärjestelmää säätelee joukko rehellisiä ja kunniallisia ammattilaisia, erehdyit. Sen vuoksi omistan kirjoitukseni sinulle. Kerron teille hieman Yhdysvaltain keskuspankista ja amerikkalaisesta maan tavasta.

What a ride
What a ride

Amerikan taloutta säätelee Yhdysvaltain keskuspankki, amerikkalaiselta nimeltään Federal reserve. Nimi huvittaa minua, sillä FED ei varsinaisesti ole liittovaltion elin ja siltä ei löydy minkään valtakunnan reservejä. FED perustettiin 1913 ja sen toiminta asetettiin liittovaltion tehtäväksi.
Nykyään Yhdysvaltain keskuspankin omistavat mm.Lehman Brothers, Goldman Sachs, Rockefeller Brothers ja muutamat eurooppalaiset pankit. Nykyinen omistusrakenne on Yhdysvaltain perustuslain- ja itsenäisyysjulistuksen vastainen.
FED ei siis edusta amerikkalaisia, vaan omistajiaan ja rahamaailman intressejä.
Tilanne Yhdysvalloissa on huolestuttava. Amerikkalaiset elävät yli varojensa ja alijäämä rahoitetaan velkarahalla. Kuulostaako tutulta? Ystävämme FED, joka laskee liikkeelle kaikki Yhdysvalloissa painettavat setelit, painaa koko ajan lisää rahaa. FED pelkää deflaatiota, eli rahan arvon nousemista. Taantumassa, jossa ihmiset menettävät työpaikkansa ja hyödykkeiden hinnat kallistuvat, deflaation pelko kuulostaa korviini kummalliselta. Hinnat kallistuvat, mutta FED antaa setelikoneiden laulaa "Living in America", lisätessään öljyä keskiluokan oravanpyörään.

http://www.youtube.com/watch?v=UzDDJm27vmc

No, Yhdysvaltain keskuspankin olettaisi kuitenkin koostuvan ammattilaisista, joilta löytyy näyttöjä onnistuneesta maan taloudenhoidosta. Mitä lukijalle kertoo se, että FED on ollut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana väärässä joka asiassa. FED ei nähnyt ennalta IT-kuplaa tai Yhdysvaltojen asuntokuplaa. Subprime-riskitkin olivat täysin hallinnassa vielä muutamaa päivää ennen Lehman Brothersin kaatumista. Kaiken edellä mainitun lisäksi FEDin perustamisesta lähtien dollarin ostovoimasta on kadonnut 95%.
Miten tämä kaikki vaikuttaa meihin suomalaisiin? Kuten mainitsin, Yhdysvallat on maailman suurin kuluttajakansakunta. Jos rapakon takana varpusparvi lentää tuulettimeen, se näkyy sinun arjessasi. Ai, miten? Siten, että sinun euroillasi saa entistä vähemmän. Vai mitä mieltä olet 7€:n oluttuopista tai 1000€:n vuokrakaksiosta?


Sähkösavukkeen evo-malli  6

Sähkötupakka on jo eilistä päivää. Palailin Münchenistä ja Baltian kautta kurvanneessa koneessa myytiin savutonta tupakkaa. Ostin kiinnostuksesta askin, joka on aivan normaalin röökitopan näköinen. Käyttökelpoinen ainakin lentokoneessa, vaikka lentoemäntä sanoikin niiden olevan "aika huonoja" (quite bad) - mitä sitten sillä tarkoittikaan.

Mekanismi on minulle hieman kysymysmerkki. Aika lähelle nämä menevät ilmeisesti nikotiini-inhalaattorin kanssa. Jotenkin filtteriin on imeytetty nikotiinia (0,8 mg) ja makua, jotka sitten imiessä erittyvät hengitykseen - ehkä jotenkin noin. Ei kaikkiaan mikään mullistava elämys, mutta mitä ei tupakkimies nikoissa kokeilisi.

Saksassa valmistetut kessut ovat 1.0 malleja tai ainakin primitiivisiä. Niitä valmistava yritys on rekisteröity Gibraltarille. Askin takana kerrotaan, että tuote on valmistettu elintarvikeasetuksen luvalla - food and food supplement regulation.

Vaikka henkilökohtaisesti ilahduin kovasti mahdollisuudesta "kärytellä" koneessa - nikotiinipurukumi ei poista nikkoja ja nuuskaa ei ollut käsillä, sillä matkakumppani käytti kaikki ennen lentoa (perkele!) - täytyy hämmästellä sitä innovatiivisuutta, jolla ihmisten nikotiiniriippuvuudella rahastetaan. Askin hinta oli vaatimaton 7,5e, eli 75 senttiä per kessu.

Tupakkalakien kiristyessä on syntynyt kokonaan uusi teollisuuden haara. Lääketeollisuus tekee markkinoille monenlaisia korvaushoitolääkkeitä, sähkötupakka valtaa alaa ja nyt näitä keksintöjä pulppuaa joka suunnasta.

Kehityksessä on sekä etuja että riskejä. Perinteinen tupakki on melkoista myrkkyä ja sen korvaavat variaatiot ovat kansanterveyden näkökulmasta askel parempaan suuntaan - näin uskon. Pulmana tietenkin on, ettei näiden uusien tuotteiden riskeistä tai haitoista ole mitään tutkimustietoa. Näin mutuna kuitenkin väitän, että vähemmän haittaa korvikkeista on kuin siitä itsestään.

Koko sähkösavukkeista ja näistä vastaavista tuotteista käytävä keskustelu on vasta aluillaan. Argumentteja on sanottavana paljon: ei mene työaikaa tupakointiin, mutta sisätiloissa savuton kessuttelu lisää nikotiinin kulutusta - nuoret voivat "polttaa" näitä taatusti jäämättä kiinni, flygarissa on kivempi pelätä lentämistä ilman nikkoja yms. yms. Sosiaali- ja terveysviranomaisilla onkin edessä melkoinen savotta, kun yrittävät saada selkoa uusista tuotteista. Kokonaan oma juttunsa onkin, rakentuuko uutuuksien tilalle kokonaan uudenlaisia nikotiinikulttuureja - sähkötupakoijat tai savuttomien kessuttelijoiden kerho.

Kaksi asiaa on kuitenkin varmaa. Useat ihmiset (itseni tavoin) ovat riittävän hölmöjä hankkimaan nikotiiniriippuvuuden ja se tarkoittaa jollekin valtavaa bisnestä. Kolmaskin asia oli takuuvarmaa: ensimmäisellä kunnon kesälomalla vuosiin, oli tämänkin vaatimattoman tekstin kirjoittaminen vuoren kokoinen savotta. Ai niin ja vielä neljäs varma, Zurich 9.7 ja tuo suosituksen 63-vuotias setä nakutti 3h 34min pituisen jytykeikan. Tämä viimeinen onkin taatusti riippuvuuksistani haitattomin ja laatu on aina parasta!