Yhteiskunta

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2014.

Timo Soini valmis Putinin sylikoiraksi  20

Kuva: Werner Dreblow/Fotolia

”Ydinvoima on noussut vanhoissa puolueissa suureen suosioon. Ne ovat innoissaan kuin vauva varpaistaan löydettyään jotain mukamas uutta, kun ovat löytäneet vanhan kankean tavan tuottaa energiaa. On hupaisaa katsoa ja kuunnella tuulipuvun suhinaa, kun takit kääntyvät."

Näin perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ryhmäpuheenvuorossaan ilmastonmuutosta ja energiansaannin turvaamista koskevassa välikysymyskeskustelussa 17.1.2007

Tämä ei ollut yksittäinen kommentti vaan aikaisemmille kannoille uskollinen ja linjakas puheenvuoro. Lukekaa vaikka plokista:

Timo Soinin ploki 12.1.2007

”Emme lähteneet mukaan Kokoomuksen välikysymykseen, joka oli kuin kuudennen ydinvoimalan mainosflipari. Saisivat nyt sen viidennen edes toimintaan – vuosia myöhässä!”

Timo Soinin ploki 17.1.2007

”Pidän tänään ryhmäpuheen kokoomuksen välikysymyksestä, jota emme yksisilmäisen ydinvoimavouhotuksen takia kannattaneet. Oma kantani 6. ydinvoimalaan on kyllä kriittinen. Sen sijaan tehtyjä päätöksiä on turha itkeä.”

Mitä tuumaa ydinvoimasta Timo Soini vuonna 2014:

”Ydinvoima ei pysäydy takiaispuolueisiin. Lisää ydinvoimaa tulee Suomeen. Joko Fennovoima, TVO tai Fortum. Tai ne kaikki.”

Soinin mielestä on onneton tilanne, ettei Fortum ole saanut lupaa ydinvoimahankkeelleen.

Jokainen joka lukee tämän tekstin, huomaa selkeän ristiriidan Soinin linjassa. Ja vain hetki sitten Soini julisti, että

Persu ei myy persettään. Emme ole ostettavissa, emmekä petä.

Miksi Soini on sitten muuttanut mielipiteensä?

Näyttää siltä, että entinen ydinvoimavastainen puolue on hinkumassa niin paljon tulevaan hallitukseen, että on valmis Putinin sylikoiraksi ja salonkikelpoisuuden kiimassa valmis syömään vanhat periaatteensa?

Putinin sylikoiraksi?

Rosatom ei ole mikään tavallinen yritys vaan Kremlin suorassa ohjauksessa oleva valtionyhtiö. Ydinvoimalan suurin omistaja on Venäjän valtio ja niin reaktori, rahoitus kuin polttoaine tulevat Venäjältä.Energia ei ole koskaan Venäjälle pelkkää bisnestä, vaan aina osa valtapolitiikkaa.

Samalla kun koko Euroopan pitää rakentaa omavaraisuutta Venäjän energiasta, Suomi tekee Fennovoimaan sitoutumalla itsestään yhä riippuvaisemman Venäjästä. Tämä asettaa meidät kansainvälisesti hyvin erikoiseen valoon. Venäjä on jo käyttänyt Suomea esimerkkinä maasta, joka EU:n asettamista pakotteista huolimatta rakentaa Venäjän kanssa ydinvoimalaa.

Vanhan Soinin tunnistaa enää vain retoriikasta. Sisällöt ovat muuttuneet täysin. Soini on haukkunut muita takin kääntämisestä, mutta nyt miehellä pyörii oma tuulitakki niin paljon päällä, että sisältöjä ei enää erota suhinasta.

Tämä on harmillista sen vuoksi, että investoiminen ydinvoimaan on aina pois muista investoinneista, joita toden totta nyt tarvittaisiin kotimaisen ja hajautetun energiantuotannon tukemiseen, jolla saataisiin uusia työpaikkoja kaikkialle Suomeen.

Perussuomalaiset ovat aina ennen olleet tukemassa kotimaisia työpaikkoja ja ihmisten mahdollisuutta asua, elää ja työllistyä eri puolilla Suomea, mutta päätösten hetkellä Soini vetää maton noiden tavoitteiden alta.