Juomatapatesti

  • Mikko Salasuo

Viimeksi tänään tarjottiin Audit-juomatapatestiä Iltalehdessä mittariksi sille, "juotko liikaa". Samaa mittaria voi kokeilla useilla internet-sivuilla ja putkahtelee mediassa tuon tuosta jonkinlaisena kaikille sellaisenaan sopivana työkaluna.

Audit on Maailman terveysjärjestön kehittämä väline suurkulutuksen tunnistamiseen. Se on globaalisti käytetty testi kaikille kansallisuuksille, ikäryhmille, sosiaaliluokille ja jollekin abstraktille ja epämääräiselle keskiarvo ihmiselle. Tässä piilee myös testin ongelma. Riittääkö sen notkeus, kun samaa testiä kokeilee suomalainen 20-vuotias opiskelija tai 65-vuotias eläkkeellä oleva tissuttelija? Vastaus on, että ensimmäiselle testi on sellaisenaan aika huono ja jälkimmäiselle parempi - joillekin jopa hyvä.

Vetäisin aikanaan itse testin läpi. Kun huomasin sen tänään lehdessä, tein sen vielä uudestaan päivittääkseni muistikuvani tuloksesta. Ja kyllä! Audit tarjoaa minulle tulokseksi 10 pistettä ja lausuman, jonka mukaan "Alkoholin käyttöösi liittyy lieviä riskejä. Sinun kannattaa tarkkailla alkoholinkäyttöäsi". Näin seitsemättä vuotta tipattomalla olevana, on tuo lausuma hieman hämmentävä: että tarkkailla ja mitä?

Tein myös kokeeksi testin suunnilleen niillä muuttujilla, joilla olisin täyttänyt sen itse 25-vuotiaana. Tulos 28 pistettä ja lausuma "Riski saada alkoholinkäyttöön liittyviä haittoja on kohdallasi erittäin suuri. Sinun kannattaa aloittaa alkoholinkäytön tarkkailu ja lyödä riski takaisin. Mitä aiemmin vähennät, sitä nopeammin mahdolliset haitat helpottuvat tai korjaantuvat kokonaan."

Lausuma on viisas, mutta miten 25-vuotias opiskelija ottaa siitä onkeensa? Nuorten aikuisten ja aktiivisesti yöelämässä riekkuvien kohdalla testitulos takookin mittariston takaseinää lähes jokaisen viikonlopun jälkeen. Tästä syystä sen tarjoaminen lehtien terveyssivustoilla nuorille aikuisille onkin kyseenalaista. Testin tekijä ei yksinkertaisesti koe tulosta uskottavaksi.

Audit menee ohi, jos se syötetään yksilöille absoluuttisen totuuden tarjoavana kertamittarina. Se menee myös ohi, mikäli sitä tulkitsee yhden tai kahden kerran jälkeen vain jonakin sekopäisenä alkoholionnenpyöränä. Tästä syystä testin käyttäjän pitää suhteuttaa esimerkiksi oma ikä, elämäntilanne, kysymysten yleistettävyys elämäntyyliin ja monia muita tekijöitä vastatessaan. Toisaalta testin voi tehdä myös useammin, jolloin yksittäisten pippaloiden tai muiden häiritsevien tekijöiden vaikutus vähenee. Lisäksi on syytä muistaa, kuten Päihdelinkissä muistutetaan, että Auditin vastauksia käytetään myös mittarina haarukoitaessa erilaisia alkoholin käyttöön liittyviä teemoja. Jokainen vastaus siis kirjautuu anonyymina ylös, mahdollista tutkimuskäyttöä varten.

Summaten voisi todeta, että erilaisilla mittareilla on useita funktioita. Audit voi olla joillekin hupia testata omaa alkoholin kulutusta ja saada hassuja lukuja, toisille tärkeä työkalu omien riskien kartoittamisessa ja kolmansille menetelmä mitata huolen perustaa läheisen alkoholin käytön kohdalla. Se saattaa myös virittää testin tekevän henkilön pohtimaan yleisemmin omaa kulutustaan. Ehkäisevälle päihdetyölle tai tutkijoille se on eräs väline seurata vastausten kautta erilaisia alkoholiin liittyviä asioita.

Lopulta kaikki tunnetut mittarit tavoittavat huonosti yksilöllisiä eroja ja inhimillisen toiminnan ulottuvuuksia. Tästä syystä niiden tulokset pitääkin asettaa osaksi laajempaa itsereflektiota - tässä tapauksessa alkoholin riskikäytön suhteen. Näillä evästyksillä Auditia voi kokeilla: www.paihdelinkki.fi

Ja toisen kerran lyhyen ajan sisällä soi Bruce Springsteenin We take care of our own, sillä ensimmäinen video oli amerikkalaisten älykkyydelle liian haastava. Uudessa ja erinomaisen viileässä videossa ironia ja suoranainen raivo sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta kohtaan on vaikea missata. Tämä kappale viesti sopisi yhtä hyvin kuvaamaan suomalaisen yhteiskunnan arvomaisemaa vuonna 2012: We take care of our own (My ass)!

Kirjoitettaessa soi Bruce Springsteen We take care of our own

8 kommenttia

Anonyymi

17.2.2012 15:01

Kuulostaa täsmälleen yhtä "älykkäältä" testiltä kuin se, jota
lääkärit käyttää masennuksen tason testaamisessa..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.2.2012 20:06

Mikko, kirjoittaisit joskus jonkun valaisevan postauksen meille nolla-elämää viettäville. Ymmärrän toki, että taktiikkanasi on vedota niihin, joihin vetoamisen voisi vielä nähdä johtavankin johonkin, mutta olisi oikeasti mielenkiintoista voida/saada lukea jotain, jossa olisi ideaa myös itselle!
Itseäni kiinnostaisi esimerkiksi kuulla, mitä ihminen voi tehdä tai minkälaisia mahdollisuuksia sellaisella tyypillä on, joka on jo valmiiksi sellaisessa tilanteessa, että minkä tahansa "aloittaminen" on ikään kuin tasolla tabula rasa. Onko esimerkiksi olemassa joitakin kanavia, joiden kautta pääsisi yhteyksiin muihin ihmisiin, jotka ovat viettäneet yhtä paljon aikaa yksinään/ sisätiloissa ja tietävät missä mennään ja mistä tuulet puhaltaa?
Luulen, että siitä olisi apua.

Olisit kiltti, jos niin tekisit. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.2.2012 06:47

Ei erityisemmin kommentoitavaa itse juttuun, mutta pitää sanoa, että Mikon kirjoitukset on citylehden paras osio.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.2.2012 01:23

Hei omasta mielestänikin Mikon kirjoitukset ovat mielenkiintoisia, eikä tarkoituksenani ollut tuossa aiemmin mitenkään kritisoida tätä tekstiä :) Mutta koska Mikon kirjoitukset sattuvat olemaan mielenkiintoista, heitin ilmaan (eittämättä melko kömpelösti) oman juttuideani, josta olisi nimenomaan kiinnostavaa lukea Baarikaapin kirjoittajan näkemys (ihan sillä perusteella, että olen käsittänyt, että hän itsekin on rajatapauksista kiinnostunut). :)
Aiemman kommenttini pointi oli ehkä, että koska itselläni ei ole varsinaista alkoholinkäytön ongelmaa (enhän alkoholia käytä juuri lainkaan), niin olisi kiva lukea välillä sellaisistakin jutuista, jotka itseäni puhuttelee. Ei sen kummempia. :)

- Niin ja toivottavasti, ainakin niin olettaisin, puhuttelisi myös muitakin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.2.2012 01:51

...Vaikka näin jälkeenpäin mietittynä, en kyllä tiedä kinnostaako. :)
Mutta syrjäytyminen kuitenkin tuntuu olevan ajankohtainen asia ja itselleni relevantti juttu; ja Mikkokin väittää olevansa aikalaistarkkailija!
Mietipä Mikko sitä! :) Yritän nyt tässä kovasti vedota suhun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikko Salasuo

19.2.2012 21:27

Kiitos vaan ja mukava kuulla. Syrjäytyminen on ajankohtainen teema ja vaikea aihe ja otan syötön mielihyvin vastaan. Alkavan viikon tekstissä katson maailmaa marginaalin kautta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.2.2012 17:05

Heh ei siis ollut tarkoitus kommentoida kommentteja,vaan oli pakko päästä sanomaan että hyvät kirjoitukset :).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.2.2012 21:19

http://community.stakes.fi/blogs/default.aspx

Salasuon blogi on ainut mitä citystä ylipäätään luen. Yllä linkki thl:n blogien ääreen. Siellä on myös hyviä tekstejä vaikka lukijoita sivusto ei tunnu houkuttavan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi