Vuoden 2018 uudet ravintolat Helsingissä

Vuosi 2018 on ollut harvinaisen vilkas ravintolavuosi. Laadimme listan uusista raflatulokkaista.

Vuosi 2018 on tuonut Helsinkiin runsaasti kiinnostavia ravintolauutuuksia. Yksi niistä on Ravintola Nude, jota luotsaa Vuoden Kokki Kalle Tanner.
Vuosi 2018 on tuonut Helsinkiin runsaasti kiinnostavia ravintolauutuuksia. Yksi niistä on Ravintola Nude, jota luotsaa Vuoden Kokki Kalle Tanner. Kuva: Santeri Stenvall / Ravintola Nude

Liikehdintä Helsingin ravintolakentällä on ollut vilkasta jo pitkään, eikä tahti ole hiljentynyt – päinvastoin. Kulunut vuosi on tuonut mukanaan liudan uutuuksia, joiden joukossa on useita kiinnostavia uusia ravintoloita.

Vuoden aikana on avattu muun muassa Gohanin ja Pleinin kaltaisia rentoja viinibaareja, joissa viini ja ruoka kulkevat käsi kädessä eurooppalaiseen tapaan. Karhupuistoon avattu Way puolestaan jatkaa Levainin viitoittamaa tietä yhdistämällä leipomon ja ravintolan, jossa tarjoillaan laadukasta ruokaa ja trendikkäitä alkuviinejä.

Tapas-tyyliset jaettavat annokset tuntuvat edelleen olevan ravintoloitsijoiden suosiossa, tästä tuoreina esimerkkeinä myös Kallioon toisen ravintolansa avannut Bar Cón sekä Hans Välimäen ja Arto Rastaan rento tapasravintola Penélope. Myös Kallioon syksyllä avattu Beerger vannoo laadukkaitten jaettavien annosten nimeen – siellä jopa burgerin voi tilata puolitettuna.

Yhä useampi ravintoloitsija kiinnittää huomiota myös toimintansa vastuullisuuteen. Kasvispainotteisuus näkyy muun muassa Kitchen & Bar by Maannoksen sekä Sofia Gastron menukokonaisuuksissa, ravintola Magun keittiössä eläinkunnan tuotteita ei käytetä lainkaan.

Ultimassa koko ravintolan ydinajatuksena on tuottaa monipuolisia makuelämyksiä kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Osa raaka-aineista kasvatetaan hyperlokaalisti paikan päällä, ja kaikkien raaka-aineiden alkuperä on jäljitettävissä.

Lue lisää: Futuristisia sieniviljelmiä, lähiruokaa ja nollahävikkiä – Ruokahifistely muuttaa muotoaan vastuullisempaan suuntaan

Listasimme alle vuoden 2018 uutuusravintoloita:

Ravintola Plein

Ravintola Pleinin annoksista riittää jaettavaa kavereillekin.
Ravintola Pleinin annoksista riittää jaettavaa kavereillekin. Kuva: Kaisa Paavilainen

Vallilan Sidney’sin paikalle avattu ravintola Plein keskittyy alkuviineihin sekä alusta loppuun käsityönä valmistettuihin annoksiin, joissa näkyy keittiömestari Sebastian Borgin intohimo perinteistä keittotaitoa kohtaan.

Lue lisää: Alkuviinejä ja rentoa illastamista Vallilassa – Ravintola Plein nousi syksyllä suljetun Sidney'sin tilalle

Plein, Suvannontie 18

Magu

Magun juurekset tulevat Sipoosta Majvikin biodynaamiselta tilalta.
Magun juurekset tulevat Sipoosta Majvikin biodynaamiselta tilalta. Kuva: Andrew Taylor / Magu

Sturenkadulle avatussa ravintola Magussa painotus on vahvasti luonnonantimissa, luomussa ja lähiruoassa, sillä ravintoloitsijat haluavat pitää hiilijalanjälkensä minimissä. Magun keittiössä ei käytetä lainkaan eläinperäisiä annoksia, mutta ravintoloitsijat haluavat välttää vegaaniravintolan leimaa.

Lue lisää: Makuja luonnosta - Magu tarjoaa konstailematonta kasvisruokaa Vallilassa

Magu, Sturenkatu 36

Bar Cón Flemari

Bar Cón on nyt myös Kalliossa.
Bar Cón on nyt myös Kalliossa. Kuva: Bar Cón

Pohjattomista skumppabrunsseistaan ja espanjalaisista tapaksistaan tunnettu Bar Cón avasi toisen ravintolansa Kallion Fleminginkadulle. Flemarin Bar Cónin menusta löytyy tapas-klassikoiden lisäksi myös ruokaisampia annoksia, joihin inspiraatiot on saatu Barcelonasta ja Espanjan viinitiloilta.

Lue lisää: Pohjattomia skumppabrunsseja, tapaksia ja espanjalaista kaaosta – Bar Cón avaa ovensa Kalliossa

Bar Cón Flemari, Fleminginkatu 10

Sofia Gastro

Illallinen Sofia Gastrossa on yllätyksiä täynnä.
Illallinen Sofia Gastrossa on yllätyksiä täynnä. Kuva: Sofia Gastro

Torikortteleihin joulukuun alussa avattu Sofia Gastro on keittiömestari Pauli Novitskyn leikkikenttä, jossa hän pääsee toteuttamaan luovuuttaan täysillä. Illallinen on taatusti yllätyksiä täynnä, sillä menusta ei paljasteta asiakkaalle etukäteen mitään, ei edes ravintolaan saapuessa.

Esimakua Novitskyn ruokafilosofiasta nähtiin jo kesällä avatussa Sofia Bistrossa, mutta Sofia Gastro nostaa ravintolaelämyksen fine dining -tasolle.

Lue lisää: Sofia Gastron mysteeri-illalliset ovat yllätyksiä täynnä - uutuusravintola tähtää suoraan huipulle

Sofia Gastro, Unioninkatu 27

Beerger

Kaikki Beergerin annokset sopivat helposti myös jaettaviksi. Kuvassa kukkakaaliwingsit, käsintehdyt gnocchit sekä iberico-possun ribsit.
Kaikki Beergerin annokset sopivat helposti myös jaettaviksi. Kuvassa kukkakaaliwingsit, käsintehdyt gnocchit sekä iberico-possun ribsit.

Panimoravintola Beerger on astetta parempi gastropub. Hanoissa virtaa valikoima pienpanimoiden laatutuotteita, ja alkuvuodesta Beergerin alakerrassa käynnistyy myös ravintoloitsijoiden oman panimon tuotanto.

Beergerin keittiöstä nousee tasokkaita burgereita sekä kohtuuhintaista jaettavaksi sopivaa pubiruokaa, jonka laadussa näkyy keittiömestareiden fine dining -tausta.

Lue lisää: Panimoravintola Beerger asettaa riman korkealle ja lunastaa odotukset – Hinta-laatusuhde huippuluokkaa

Beerger, Hämeentie 15

På Kroken

Hietalahdenrantaan Ravintola Hiedan tilalle avattiin joulukuussa kala- ja äyriäisravintola På Kroken. Ravintolan taustalla on perinteikäs hankolainen kala- ja äyriäisyritys Ekströms Fiskebodet, joka myy kalaa ja äyriäisiä Hangossa ja Helsingissä sekä pyörittää jo entuudestaan suosittua På Kroken -ravintolaa Hangossa.

På Kroken, Hietalahdenranta 11

Daruma

Ravintola Darumassa on monipuolinen valikoima erilaisia sushisettejä.
Ravintola Darumassa on monipuolinen valikoima erilaisia sushisettejä. Kuva: Daruma / Facebook

Daruma tarjoaa kattauksen japanilaisia ruokia susheista ja sashimeista höyryäviin ramen-keittoihin. Tarjolla on myös ruokaisia salaatteja sekä trendikkäitä poke-kulhoja. Daruman ravintoloitsijat haluavat satsata tuoreeseen ja terveelliseen ruokaan, joten annokset ovat pitkälti kala- ja kasvispainotteisia. 

Lue lisää: Sushia, poke-kulhoja ja ramen-keittoja – Daruma tuo raikkaan lisän Etu-Töölön ravintolatarjontaan

Daruma, Museokatu 11

Gohan

Gohanin silakka-annos on saanut inspiraationsa portugalilaisista grillatuista sardiineista.
Gohanin silakka-annos on saanut inspiraationsa portugalilaisista grillatuista sardiineista. Kuva: Gohan

Otto Sarpaniemen ja Marcos Goisin Gohan on ruokaisa sake- ja viinibaari, jonka avokeittiöstä nousee huolella valmistettuja ruoka-annoksia, joista voi koota vaikka kokonaisen illallisen.

Gohanin annoksissa on vaikutteita niin Aasiasta kuin Suomesta sekä Portugalistakin. Riisi on Gohanissa tärkeässä roolissa ja juomalistan sakevalikoima on vaikuttava.

Lue lisää: Fat Ramenin perustajilta ruokaisa sake- ja viinibaari Gohan: “Ruoka ja juoma kulkevat käsi kädessä eurooppalaiseen tapaan”

Gohan, Sofiankatu 3

Young Hearts

Young Hearts on Patrik Lindströmin uusi kortteliravintola Etu-Töölössä.
Young Hearts on Patrik Lindströmin uusi kortteliravintola Etu-Töölössä. Kuva: Young Hearts

Joulukuussa Etu-Töölöön avattu Young Hearts suosii sesonginmukaisia kotimaisia raaka-aineita, mutta ruokalistalla näkyvät myös runsaat kansainväliset vaikutteet. Juomapuoli painottuu pientuottajien luonnonmukaisiin viineihin.

Ravintoloitsija Patrik Lindströmin Young Hearts on jatkumoa Punavuoressa toimineille kortteliravintoloille Elviiralle ja Lupololle.

Young Hearts, Arkadiankatu 21

Penélope

Ravintola Penélopen ruokalistalla on vaikutteita ympäri maailmaa.
Ravintola Penélopen ruokalistalla on vaikutteita ympäri maailmaa. Kuva: Ravintola Penélope

Hans Välimäki ja Arto Rastas avasivat marraskuussa modernin tapasravintolan Mikonkadulle. Vaikutteita on haettu rohkeasti eri puolilta maailmaa, joten listalta löytyy niin pieniä kuin isompiakin annoksia, joista löytyy makuja aina Puruvedeltä Ranskan ja Espanjan kautta Lähi-Itään.

Lue lisää: Kun Hans Välimäki ja Arto Rastas perustavat uuden ravintolan, pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan: "On aika tylsä ajatus, että pitäisi aina tuoda jotain uutta”

Penélope, Mikonkatu 9

Casa Italia Ooppera

Bulevardilta tuttu italialainen herkkukauppa ja lounasravintola avasi sisarravintolan Töölöön. Runeberginkatu 63:ssa palveleva Casa Italia tarjoaa perinteisiä italialaisia lounasannoksia salaateista tuorepasta-annoksiin. Iltaisinkin auki olevan Casa Italian listalta löytyy myös panineja, antipastoja sekä viinejä.

Koska kyseessä on ravintolan ja herkkukaupan yhdistelmä, samalla ravintolareissulla voi ostaa kotiin vaikkapa laatubalsamicoa ja burrataa.

Casa Italia Töölö, Runeberginkatu 63

Nude

Ravintola Nuden annokset ovat Kalle Tannerin ja Jussi Lehtosen käsialaa.
Ravintola Nuden annokset ovat Kalle Tannerin ja Jussi Lehtosen käsialaa. Kuva: Santeri Stenvall / Ravintola Nude

Vuoden Kokki Kalle Tannerin luotsaama ravintola Nude on Olo Groupin uusin ravintola, jossa viini ja ruoka todella kulkevat käsi kädessä. Täällä ruoka sovitetaan viinille eikä toisinpäin, ja menusta voi napsia itselleen haluamansa määrän huolella kuratoituja makupareja.

Nude, Kasarmikatu 44

Niska Helsinki

Niska Helsinki on osa Strömsö-kokkinakin tunnetun keittiömestari Michael “Micke” Björklundin Pub Niska -ketjua. Niskan ydinosaamista ovat rapeapohjaiset pizzat, joita Björklund kutsuu ahvenanmaalaisiksi peltileiviksi. Pizzojen lisäksi tarjolla on ruokaisia salaatteja sekä ahvenanmaalaisen Stallhagen-panimon olutta.

Lue lisää: Strömsö-kokin ravintolaketju Niska rantautuu Helsinkiin: Ahvenanmaalaista peltileipää pirtun salakuljettajan inspiroimassa ympäristössä

Niska Helsinki, Kanavaranta 3-7 D

Bruket Cafe

Bruketin lounaalla on keiton ja salaattipöydän lisäksi kaksi päivittäin vaihtuvaa lautasannosta.
Bruketin lounaalla on keiton ja salaattipöydän lisäksi kaksi päivittäin vaihtuvaa lautasannosta. Kuva: Bruket Cafe

Leipätehtaan toisessa kerroksessa sijaitsevan Bruket Cafen lounasmenu on keittiöpäällikkö Matias Konttisen käsialaa. Konttisen keittiössä suositaan kauden kasviksia, ja päivittäin on tarjolla vähintään yksi vegaaninen sekä yksi gluteeniton annos.

Lue lisää: Elannon entisen leipätehtaan uumenista löytyy hurmaava lounasravintola Bruket Cafe

Bruket Cafe, Leipätehdas, Kaikukatu 4 B

Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar

Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar on erikoistunut okinawalaisiin annoksiin.
Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar on erikoistunut okinawalaisiin annoksiin. Kuva: Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar

Korkeavuorenkadun ja Etelä-Esplanadin kulmaan avattu Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar tarjoaa käsintehtyä tuoretta sushia ja okinawalaisia perinneruokia, kuten okinawalaisia pannukakkuja, okinawa-possua sekä okinawalaiseen tyyliin valmistettua soba-nuudelikeittoa.

Lue lisää: Sushiloungen omistajilta uusi japanilainen ravintola – Latitude 25 tarjoaa okinawalaisia herkkuja ja tuoretta sushia

Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar, Korkeavuorenkatu 47

Lie Mi Kallio

Lie Mi Kalliossa herkutellaan viikonloppuisin aasialaisella brunssilla.
Lie Mi Kalliossa herkutellaan viikonloppuisin aasialaisella brunssilla. Kuva: Lie Mi

Aasialaiseen fuusioruokaan keskittyvä ravintola Lie Mi palasi juurilleen Kallioon. Lokakuussa Hämeentielle entisen Grilssonin tilalle avattu Lie Mi tarjoilee kaupungin muista Lie Mi -ravintoloista tuttuja aasialaisia makuja: pho-keittoa, kesärullia, dumplingeja, currya ja suosittuja Shanghai tacoja.

Lue lisää: Lie Mi palasi Kallioon ja toi mukanaan aasialaiset viikonloppubrunssit

Lie Mi Kallio, Hämeentie 19

Suvilahti TBA

Suvilahteen entisen Lämmön paikalle avautunut Suvilahti TBA toimii arkisin lounasravintolana ja iltaisin ja viikonloppuisin monipuolisena tapahtuma-areenana. Lounasbuffetissa tarjolla on päivittäin vaihtuva kotiruokalounas sekä lämmin vegaaninen vaihtoehto.

Suvilahti TBA menestyi hienosti myös Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksessä, jossa se nousi parhaan lounaan kategoriassa toiselle sijalle ja keikkapaikkakategoriassa kolmoseksi.

Lue lisää: Suvilahti TBA taipuu monenlaisiin tapahtumiin ja tarjoaa myös lounasta – ruokahävikkiä torjutaan afterworkeilla

Suvilahti TBA, Kaasutehtaankatu 1, rakennus 8

Backyard Pick

Backyard Pickin lohipizza viimeistellään skagen-tahnalla ja tillillä.
Backyard Pickin lohipizza viimeistellään skagen-tahnalla ja tillillä. Kuva: Kaisa Paavilainen

Kamppiin Circuksen naapuriin syksyllä avattu Backyard pick tarjoaa niin aamiaista, lounasta kuin illallistakin. Buffetlounaan lisäksi tarjolla on monipuolinen salaattibaari, josta voi koota mieleisensä kokonaisuuden.

A la carte -listalta löytyy muun muassa rapeapohjaisia pizzoja, burgerita, grilliherkkuja sekä jaettavaksi sopivia tapaslajitelmia.

Lue lisää: SYÖ! Helsinki: Backyard Pick on monipuolinen ravintolauutuus Kampissa

Backyard Pick, Salomonkatu 1

Harju 8

Kallion Harjutorin kupeeseen loppukesästä avattu Harju 8 on kotoisa kortteliravintola, jossa nautiskellaan trendikkäitä alkuviinejä ja rentoa bistroruokaa kohtuuhintaan. Harju 8:ssa myydään myös kukkia, joten ravintolareissulta voi napata leikkokukat kotiinviemisiksi.

Harju 8, Harjutori 8

Way Bakery and Wine bar

The Wayssa leivotaan päivittäin tuoretta hapanjuurileipää.
The Wayssa leivotaan päivittäin tuoretta hapanjuurileipää. Kuva: Toni Kostian / The Way

Ravintola Grönin ja Good Life Coffeen perustajat avasivat Karhupuiston laidalle leipomo-viinibaarin, joka keskittyy hapanjuurileipään ja alkuviineihin.

Aamuisin Wayn painopiste on leipomotuotteissa ja aamupalassa, iltaisin tarjolla on rento viinibaarimenu sekä kattava viinivalikoima.

Lue lisää: The Way avaa leipomon ja viinibaarin Kallioon - hapanjuurileipää ja alkuviinejä aamuvarhaisesta iltamyöhään

Way Bakery and Wine bar, Agricolankatu 9

Sofia Bistro

Spagettikurpitsaa, keltajuurta, mangoldia ja salviavoissa paistettua ahventa.
Spagettikurpitsaa, keltajuurta, mangoldia ja salviavoissa paistettua ahventa.

Kiseleffin talon alakertaan avattu Sofia Bistro antaa osviittaa siitä, mitä yläkerran Sofia Gastro tarjoaa vieläkin jalostetummassa muodossa. Pauli Novitskyn luotsaamassa keittiössä annokset rakennetaan raaka-ainelähtöisesti biodynaamisella pellolla tuotettujen kasvisten ympärille.

Sofia Bistro on auki vain päiväsaikaan, ja ruokalista koostuu kohtuuhintaisista 10–15 euron lautasannoksista. Päivittäin on tarjolla viitisen eri annosta, joista suurin osa on kasvisruokia. Listalta löytyy päivittäin vain yksi liha- ja yksi kala-annos, ja niissäkin kasvikset ovat pääosassa.

Lue lisää: Sofia Bistron menu syntyy pellosta pöytään -periaatteella - keittiömestarina Pauli Novitsky

Sofia Bistro, Sofiankatu 4

Ventuno

Tomi Björckin ja Matti Wikbergin ravintolaperheen uusin jäsen on italialaiseen ruokaan keskittyvä Ventuno. Korkeavuorenkadun vastaremontoidun arvokiinteistön kivijalassa sijaitsevan ravintolan sydän on valtava puu-uuni, jossa paistetaan myös talon leiväksi kutsutut pikkupizzat eli pizzetat.

Muiden BW-ravintoloiden tavoin ruokalistalta löytyy monipuolinen maistelumenu, mutta myös a la carte -lista on laaja. Klassiseen italialaiseen tyyliin listalta löytyy antipasto-alkuruokia, pastaa, risottoa, pääruokia sekä tietenkin juustoja, leikkeleitä ja makeita jälkiruokia.

Lue lisää: Idea modernista italialaisravintolasta kypsyi neljä vuotta - Tomi Björck: "Haluamme tehdä italialaista omalla tyylillä"

Ventuno, Korkeavuorenkatu 21

Inari

Kim Mikkola (vas.) ja Johan Borgar avasivat ravintola Inarin Albertinkadulle kesällä.
Kim Mikkola (vas.) ja Johan Borgar avasivat ravintola Inarin Albertinkadulle kesällä. Kuva: Kaisa Paavilainen

Kaikessa hiljaisuudessa avattu ravintola Inari on houkutellut heinäkuusta lähtien kulinaristeja makumatkalle Albertinkadulle. Nimestään huolimatta Inari ei ole keskittynyt pohjoisen makuihin, vaan käsittelee pohjoismaisia raaka-aineita taidokkaasti aasialaisia tekniikoita hyödyntäen.

Inarin keittiötä luotsaa muun muassa Kööpenhaminan Nomassa aiemmin työskennellyt Kim Mikkola, salista vastaa Chef & Sommelieristakin tuttu viinikonkari Johan Borgar.

Lue lisää: Inarin ravintoloitsijat eivät pidä meteliä Michelin-historiastaan: "Se on sama kuin laittaisi jalkansa alle jalkamiinat"

Inari, Albertinkatu 19

Andrea

Grillattu mustekala on noussut yleisön suosikiksi.
Grillattu mustekala on noussut yleisön suosikiksi.

Toukokuussa Vanhan Kirkkopuiston laidalle avattu luksushotelli St. George tarjoaa upeat puitteet hotellin alakerrassa toimivalle ravintola Andrealle. Hienosta miljööstä huolimatta Andrea muistuttaa tunnelmaltaan enemmän rentoa kortteliravintolaa kuin hienostelevaa hotelliravintolaa.

Ravintoloitsija Mehmet Gürs on palkittu suomalais-turkkilainen keittiömestari, joten Andrean menussa yhdistyvät luontevasti pohjoismaiset ja anatolialaiset maut eksoottisempiakaan raaka-aineita kaihtamatta. Jaettaviin annoksiin perustuvalta ruokalistalta voi valita mieleisensä kattauksen, joka nautitaan yhdessä pöytäseurueen kesken.

Lue lisää: Pönötys pois ja herkut pöytään - ravintola Andreassa ei turhia hienostella, vaikka viiden tähden hotellissa ollaankin

Andrea, Lönnrotinkatu 4

Hoku Ullanlinna

Hokun havaijilaisessa keittiössä maistuvat monipuoliset aasialaiset vaikutteet.
Hokun havaijilaisessa keittiössä maistuvat monipuoliset aasialaiset vaikutteet. Kuva: Susa Laine / Hoku

Alun perin Punavuoreen perustettu, sittemmin Kamppiin muuttanut Hoku palaa juurilleen ja avaa uuden ravintolansa Ullanlinnaan. Kampin ravintola jatkaa toimintaansa normaalisti.

Ullanlinnan Hoku luottaa hyväksi havaittuun konseptiinsa. Menu nojaa havaijilaiseen ruokakulttuuriin, joka on saanut runsaasti vaikutteita eri puolilta Aasiaa. Uuden Hokun listalta löytyy myös asiakkaiden kestosuosikki lohi teriyaki.

Lue lisää: Hoku palaa juurilleen - Ullanlinnan ravintola aukeaa syyskuussa

Hoku Ullanlinna, Korkeavuorenkatu 4

Alice Italian

Parhaat italialaiset klassikot syntyvät yksinkertaisista raaka-aineista.
Parhaat italialaiset klassikot syntyvät yksinkertaisista raaka-aineista. Kuva: Alice Italian / Soupster Family

Konepajan ravintolatarjonta sai kesällä uuden tulokkaan, kun Alice Italian avasi ovensa tuliterän co-working -tilan Wonderlandin alakerrassa. Päivisin tarjolla on lounasbuffet, iltaisin tarjonta keskittyy italialaisiin makuihin.

Italialaissyntyinen henkilökunta on houkuteltu Suomeen lontoolaisravintola Bocca di Luposta, ja keittiömestari Jacopo Martinellin annokset pohjautuvat hänen äitinsä ja isoäitinsä resepteihin.

Lue lisää: Alice Italianin keittiömestari luottaa isoäitinsä resepteihin

Alice Italian, Konepajankuja 1

Tanner

Elannon historialliseen kortteliin Hämeentielle avattu ravintola Tanner on monipuolinen yhdistelmä kahvilaa, ravintolaa, musiikkibaaria ja levykauppaa.

Aamuisin tarjolla on laadukkaita aamiaissettejä ja muita kahvilatuotteita. Lauantaisin aamiaista on tarjolla koko päivän. Kasvispainotteinen lounasmenu keskittyy välimerelliseen keittiöön ja kotimaisiin raaka-aineisiin ja pitää sisällään runsaasti vegaanisia sekä gluteenittomia vaihtoehtoja. Pizzapohjat ja talon raskileipä leivotaan Tannerin omassa leipomossa.

Lue lisää: Tanner on yhdistelmä ravintolaa, levykauppaa ja hifi-musiikkibaaria

Tanner, Hämeentie 11

Cafe Damascus

Falafelkulho Cafe Damascuksen tapaan.
Falafelkulho Cafe Damascuksen tapaan. Kuva: Cafe Damascus

Taka-Töölössä vajaan vuoden verran toiminut Cafe Damascus avasi syyskuussa uuden ravintolan Kallion Setlementtitaloon. Töölön Damascus jatkaa edelleen toimintaansa kahvilana uuden ravintolan keskittyessä ruokatarjontaan ja buffetlounaaseen.

Cafe Damascuksen ruoka pohjautuu syyrialaisten kokkien isoäideiltään oppimiin resepteihin. Ruoka on kasvispainotteista ja vegaaneille ja allergikoille löytyy runsaasti vaihtoehtoja.

Lue lisää: Syyrialainen Cafe Damascus laajentaa Kallioon - uusi tila mahdollistaa laajemman ruokatarjonnan

Cafe Damascus, Sturenkatu 11

Mo Kitchen

Mo Kitchenin buffetpöytä on täynnä värejä ja makuja.
Mo Kitchenin buffetpöytä on täynnä värejä ja makuja. Kuva: Matti Vilhunen / Mo Kitchen

Malmin Mo Café sai kesällä sisarravintolan Annankadulle. Makumaailmaltaan Mo Bar & Eatery muistuttaa Malmin Mo Caféta: Vaikutteita on haettu Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän suunnilta, ja lounaspöytä notkuu värikkäitä ja mausteisia herkkuja.

Kasvispainotteisesta buffetista löytyy vatsantäytettä niin vegaanista kuin gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, ja tarjolla on päivittäin myös lihaisampi lämmin ruoka. Tahnojen ja levitteiden kanssa maistuu tuore sahramileipä ja jälkkäripuolelta löytyy etenkin sunnuntaisin monenlaista makeaa.

Lue lisää: Mo Café toi pohjoisafrikkalaiset herkkunsa Punavuoreen - Mo Kitchen avasi Annankadulla

Mo Bar & Eatery, Annankatu 10

Kitchen & Bar by Maannos

Kitchen & Bar by Maannos hyödyntää sesongin parhaita antimia.
Kitchen & Bar by Maannos hyödyntää sesongin parhaita antimia. Kuva: Kitchen & Bar by Maannos

Kitchen & Bar by Maannos nojaa 90-prosenttisesti kotimaisiin raaka-aineisiin ja ottaa kaiken irti sesonkien parhaista mauista säilöen niitä myös talven varalle. Maannoksen menussa kotimaiset kasvikset ovat pääosassa, liha toimii lisukkeena.

Lue lisää: Kitchen & Bar by Maannoksen menussa liha toimii lisukkeena

Kitchen & Bar by Maannos, Telakkakatu 5

Ultima

Ultiman menulta löytyy myös hyönteisruokaa.
Ultiman menulta löytyy myös hyönteisruokaa.

Henri Alén ja Tommi Tuominen avasivat Finnjävelin paikalle Ultiman, joka suuntaa katseensa suomalaisen ruoan tulevaisuuteen. Ultima pyrkii tuottamaan itse jopa puolet raaka-aineistaan, ja ravintolasalissa on muun muassa vehreä kasvihuone, ilmajuurista kasvavia perunoita sekä sirkkojen asuttamia lamppuja.

Ultimassa tyyli on Finnjäveliä rennompi, 4–8 ruokalajin menun voi koota valitsemistaan alku- pää- ja jälkiruoista, ja tarjolla on myös pieniä hiukopaloja.

Lue lisää: Finnjävelin tuhkasta nouseva Ultima kasvattaa perunansakin itse

Ultima, Eteläranta 16

The Bull & The Firm

Jun Kondo vastaa juomapuolesta, ruokalista on Timo Aallon käsialaa.
Jun Kondo vastaa juomapuolesta, ruokalista on Timo Aallon käsialaa.

Kurvin ravintolatarjonta monipuolistui entisestään, kun The Bull & The Firm otti haltuunsa Kulmavuorenkadulla sijainneen Kombo Winebarin liiketilan ja teki siitä tyylikkään cocktailbaarin. Keittiöstä nousee myös taidolla tehtyjä maisteluannoksia, joista voi koota isompaankin nälkään sopivan jaettavan ateriakokonaisuuden.

Lue lisää: The Bull & The Firm panostaa cocktaileihin - tarjolla myös ravintolatason maisteluannoksia

The Bull & The Firm, Kulmavuorenkatu 2

Väinö Kallio

Elannon vanhassa pankkisalissa tarjoillaan nyt lounasta.
Elannon vanhassa pankkisalissa tarjoillaan nyt lounasta. Kuva: Väinö Kallio

Ruplasta tutut ravintoloitsijat avasivat Elannon perinteikkääseen pääkonttoriin monipuolisen ravintolan, joka tarjoaa lounasta sekä viikonloppubrunsseja ja taipuu viikonloppuisin myös erilaisten tapahtumien, livekeikkojen ja klubien näyttämöksi.

Lue lisää: Väinö Kallio tarjoaa upeat puitteet tapahtumille, päivisin perinteikäs pankkisali toimii lounasravintolana

Väinö Kallio, Hämeentie 11

Bursa

Falafeleistaan tunnettu Fafa’s astui mukaan burgeribuumiin ja avasi oman hampurilaisravintolansa Hietalahden halliin. Hietalahden Rosburgerin tilalle noussut Bursa hankkii pihvilihansa Roslundilta ja myös legendaarinen Rosburger on säilyttänyt paikkansa ruokalistalla.

Lue lisää: Fafa's astuu burgerimarkkinoille - Hietalahden Roslundin tilalle Bursa

Bursa, Hietalahden halli, Lönnrotinkatu 34

Hill’s Dumplings

Kuva: Hill's Dumplings

Pikkuroballe avattu Hill’s Dumplings tarjoilee käsintehtyjä dumplingeja, ramen-nuudeleita sekä kantonilaisia grilliherkkuja pöytiin tarjoiltuna. Vaikka annokset pohjautuvat aasialaiseen katuruokaan, ravintolan tyyli on pikemminkin casual dining, eli hyvälaatuista ruokaa rennossa ympäristössä.

Lue lisää: Käsintehtyjä dumplingeja ja kantonilaisia grilliherkkuja

Hill's Dumplings, Pieni Roobertinkatu 9

Grand Georgia

Ravintolalaiva Wäiskistä saa nyt georgialaista ruokaa.
Ravintolalaiva Wäiskistä saa nyt georgialaista ruokaa.

Punavuoren Pikku Georgia kasvoi ulos edellisistä liiketiloistaan ja muutti Ravintolalaiva Wäiskiin. Hakaniemenrantaan ankkuroitu laiva on nyt nimeltään Grand Georgia, joka tarjoaa monipuolisen kattauksen georgialaisia perinneruokia sekä lounasaikaan että iltaisin a la carte -listalta.

Lue lisää: Ravintolalaiva Wäiski on nyt Grand Georgia - myös sijainti saattaa muuttua

Grand Georgia, Hakaniemenranta 11

Roots Kitchen Hakaniemi

Turkulainen Roots Kitchen valmistaa värikkäitä kasvisannoksiaan nyt myös Hakaniemen lasihallissa. Lounasaika jatkuu aina hallin sulkemisaikaan asti ja viikonloppuisin tarjoillaan brunssia. Joka päivä tarjolla on vähintään yksi vegaaninen vaihtoehto, ja keskiviikot on pyhitetty täysin vegaaniselle tarjonnalle.

Lue lisää: Roots Kitchen: Värikästä ja maistuvaa kasvisruokaa Hakaniemen lasihallissa

Roots Kitchen, Hakaniemen lasihalli, Hakaniemen torikatu 1

Pizzala

Pizzalan pizzat tarjoillaan valmiiksi siivutettuina.
Pizzalan pizzat tarjoillaan valmiiksi siivutettuina. Kuva: Laura Hujanen / Pizzala

Teurastamolta saa nyt myös aidossa napolilaisessa pizzauunissa valmistettuja premium-pizzoja. Pizzalan puulämmitteinen Stefano Ferrara -uuni lämpenee jopa 500-asteiseksi ja tunnetaan maailmalla pizzauunien Ferrarina. Pizzalan pizzalista on jaettu kolmeen osaan: italialaisiin klassikoihin, skandinaavisiin pizzoihin ja sesonkipizzoihin.

Lue lisää: Teurastamon ravintolatarjonta kasvaa - Pizzalaan aito puulämmitteinen uuni

Pizzala, Työpajankatu 2, Rakennus 11

Green Hippo Café

Green Hippo Cafén avokadoleipä on ilo silmälle.
Green Hippo Cafén avokadoleipä on ilo silmälle. Kuva: Green Hippo Café

Fredrikintorin kupeeseen noussut Green Hippo Café panostaa terveelliseen ja kasvispainotteiseen ruokaan sekasyöjiäkään unohtamatta. Ravintola pyrkii valinnoissaan ekologisuuteen ja seuraa hyvin tarkkaan myös toimintansa ympäristövaikutuksia. Green Hippo Cafe pitää ovensa auki aamusta iltaan ja viikonloppuisin rentoudutaan brunssilla.

Lue lisää: Green Hippo Café: Helsinkiläisten uusi olohuone Punavuoressa

Green Hippo Café, Punavuorenkatu 2

Ravintola Lumi

Ravintola Lumin voissa paistetut muikut tarjoillaan perunamuusin ja kotimaisten juuresten kera.
Ravintola Lumin voissa paistetut muikut tarjoillaan perunamuusin ja kotimaisten juuresten kera. Kuva: Ravintola Lumi

Töölönlahdenkadulle toukokuussa avattu Ravintola Lumi tarjoilee skandinaavisen keittiön klassikoita ja pohjoisen Jäämeren herkkuja Helsingin ydinkeskustassa. Menulta löytyy muun muassa perinteisiä voissa paistettuja muikkuja sekä poroa – ennakkotilauksesta myös Jäämeren kuningasrapua. Klassisten kala- ja liharuokien lisäksi tarjolla on myös valikoima kasvisannoksia aina perinteisestä kaalipiirakasta vegaanisiin pasta- ja burgeriannoksiin.

Ravintola Lumi, Töölönlahdenkatu 3

Harbour Tap & Taste

Yli puolet hanapaikoista on varattu pienpanimo-oluille.
Yli puolet hanapaikoista on varattu pienpanimo-oluille. Kuva: Harbour Tap & Taste

Kalasatamaan avattu Harbour Tap & Taste luottaa monipuoliseen olutvalikoimaan ja kotiruokaan. Lounasruokailijoille on tarjolla päivittäin vaihtuvia lounasannoksia, iltaisin lista painottuu hampurilaisiin ja wingseihin. Oluen ystäville tarjolla on lähes aina jotain uutta, sillä 12-nokkaisessa oluthanassa 7 paikkaa on omistettu vaihtuville pienpanimo-oluille.

Lue lisää: Harbour Tap & Tasten olutvalikoima yllättää laajuudellaan

Harbour Tap & Taste, Capellanaukio 1

Pobre Filipino

Pobre Filipino avasi ovensa tammikuussa.
Pobre Filipino avasi ovensa tammikuussa. Kuva: Kimi Rantala

Kampin Korttelin Pobre Filipino tarjoaa perinteisiä filippiiniläisherkkuja modernilla otteella. Ravintola luonnehtiikin itseään termillä 'new filipino kitchen'.

Lue myös: Pobre Filipino - Korttelin uutuusravintola illallistestissä

Pobre, Kauppakeskus Kamppi, 5. kerros

Pontus

Entisen Kom-ravintolan tiloihin tammikuussa avattu Pontus on Antto Melasniemen konstailematon fine casual bistro, jossa saa Melasniemen sanoin ”ryypätä ja syödä hyvin rentoja, käsintehtyjä upeita annoksia”.

Lue myös: Pontuksen Antto Melasniemi: "Ruoka on tärkeää, mutta ei saa häiritä hauskanpitoa"

Pontus, Kapteeninkatu 26

Nolla

Alkuvuodesta avattu ravintola Nolla pyrkii täydelliseen hävikittömyyteen. Michelinravintoloissa kannuksensa hankkineiden ravintoloitsijoiden tiuhaan vaihtuvat kasvispainotteiset menut nojaavat vahvasti sesonkien raaka-aineisiin.

Ravintola Nolla on tällä hetkellä tauolla, sillä vuokrasopimus Liisankadulla päättyi marraskuussa. Uusi Nolla avataan uudella sijainnilla näillä näkymin maaliskuussa.

Lue myös: Ravintola Nolla vaati, ettei oluessa saa olla edes korkkeja jätteeksi

Nolla, avautuu keväällä uudessa osoitteessa.

Bacco

Bacco Enoteca & Pizzeria on nimensä mukaisesti erikoistunut italialaistyyppisiin pizzoihin ja laadukkaisiin viineihin. Pizzataikinaa nostatetaan 96 tunnin ajan, jolloin lopputuloksena on mahdollisimman vatsaystävällinen pizza.

Lue myös: Baccon pizzojen salaisuus piilee valmistustavassa - taikinaa kohotetaan neljä vuorokautta

Bacco, Lönnrotinkatu 18

Latva

Latvassa voi nauttia illallisen lisäksi hienostuneen lounaan.
Latvassa voi nauttia illallisen lisäksi hienostuneen lounaan. Kuva: City

Kasarmintorille muuttanut Latva laajensi repertuaariaan ruokaravintolaksi ja tarjoaa eurooppalaista ruokaa modernilla otteella. Sunnuntaisin tarjolla on rento sunnuntaimenu, joka tarjoillaan vadilla koko pöytäseurueelle.

Lue myös: Uusi Latva on myös ruokaravintola

Latva, Pohjoinen Makasiinikatu 9

Rugosa

Kaikki Rugosan annokset saavat makua aidosta puuhiiligrillistä.
Kaikki Rugosan annokset saavat makua aidosta puuhiiligrillistä.

Lauttasaaren ytimessä sijaitsevassa Rugosassa suositaan luomua ja kotimaista lähiruokaa. Oman makunsa annoksiinsa tuo ravintolan puuhiiliuuni. Lounasaikaan tarjolla on monipuolinen noutopöytä, josta löytyy päivittäin myös sushia.

Lue lisää: Puuhiiligrilli on Rugosan keittiön sydän

Rugosa, Kiviaidankatu 9

La Bottega

Tehtaankadulle avattu La Bottega 13 yhdistää italialaisen delin, viinibaarin ja ravintolan. Arkisin La Bottegassa tarjoillaan lounasta, laajempi illallismenu on saatavilla toistaiseksi torstaista lauantaihin.

La Bottega, Tehtaankatu 13

Bun2Bun

Bun2Bun muutti joulukuussa kaikki burgerinsa vegaanisiksi.
Bun2Bun muutti joulukuussa kaikki burgerinsa vegaanisiksi. Kuva: Bun2Bun

Street Gastron perustajien alkuvuodesta avattu burgeripaikka aloitti raakakypsytetystä naudan dry aged -lihasta valmistetuilla premium-burgereilla. Syksyllä Bun2Bun jätti lihaburgerit taakseen ja ryhtyi tarjoamaan täysin vegaanisia hampurilaisia Beyond Burger -pihvillä ja vegaanisilla juustoilla.

Lue lisää: Toiset kokeilevat yksittäisillä kasvispihveillä, toiset heittäytyvät täysillä – Bun2Bun vaihtaa kaikki pihvinsä vegaanisiksi

Bun2Bun, Kampin Keskus & Kauppakeskus Redi

Hausman

Töölönlahdenkadulla viime vuoden puolella avattu ravintola Manu vaihtoi vuodenvaihteessa nimensä ravintola Hausmaniksi, mutta jatkaa toimintaansa tutulla henkilökunnalla ja ruokalistalla. Päivisin Hausman tarjoaa kotoisaa lounasruokaa, iltalista koostuu suomalaisista ja saksalaisista perinneruoista.

Lue lisää: Hausman – saksalaisherkkuja vuosikymmenien kokemuksella

Hausman, Töölönlahdenkatu 13

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi