Blogi

Näytetään kirjoitukset elokuulta 2009.
Seuraava

Piäntä laittoo  6

Tänää mä oon esittäny itelleni talouspiiklee. Mä oon
– hualtanu eiliset pyykit kaappii: mankeloinu silittäny parittanu ja viikannu tarpeemmukaa;
– hualtanu kenkii: puhdistanu suihkinu hoitoainetta rasvannu kiillottanu materiammukaa;
– tiskannu likaset astiat ja kuivannu lasit ja välineet;
– imuttanu ja pyyhkiny pölyi.

Ketä mä huijaan? Pakko on myäntää: täällei näytä vituvvertaa paremmalle ku aamullakaa. Siihe tarvittas suursiivous tai atomipommi.

Tällane aina demoralisoi mut. Kyl kuulus näyttää siistille kerta mä oon miälestäni oikeesti raatanu ku joku vittu hamsteri juaksupyäräs. Mut ei. Ois kai pitäny ainaski pestä lattiat ja viä järjestää irtokamat et näyttäs ees jollei. Tai pitäs räjäyttää kaappie sisältö nii et sinne vois panna nää hulkkuvat materiat.

Mä oon siis lopullisesti epäonnistunu olio, mä en kykene pitää ees mun kotii siistinä. Mä en pysty mihikää. Mua ei voi rakastaa.


Ei kuulu haluu  3

Mä oisin halunnu nuksuu pikkästi mut heräsin siihe et piti päästä vessaa eikä se uni sit tullu enää, tiätenkää.

Mä oisin halunnu tehä munakast mut siin kennos ku oli jääkaapis oli päivämäärä 13.5. Ehkä niit ei maksanu enää käyttää?

Mä oisin halunnu kosmetonoomille suaraa siält ryssist mut se on lomal tän viikkoo viä. Vittu ku ei lykästä ni ei lykästä.


Sotakoiraretki  1

Sotakoirapartio laskettii takas tälle pualee rajaa ja mäki jäin henkii. Se oli just nii helveti rasittava ku kaukopartiomatkat on mut joo, oli se kiinnostavaaki. Etenemisvaihees vallattii sujuvasti Sortavala, Petroskoi ja Karhumäki ja vähempii puskii Kollaalt aina Majgubaa myäte ja kansajjoukot tiätenki hurras ja vilkutti teitte varsil. Perääntymisvaihe oli hallittu vaiks reittii vaihettii harhautusmiäles pariki kertaa ja palattiiki Käkisalme ja Viipuri kautta sen sijaa et Värtsiläst. Harhautus toimi ja päästii livahtaa sujuvasti yli raja. Kukaa ei vilkuttanu eikä hurrannu enää.

Sotavammoi synty hämmästyttävä vähä. Pahin oli jo alkuviikost katkennu kynsi mikä aiheutti mulle äärimmäse sotatrauma. Koipilihakset on hoivaamise tarpees, vallanki toine reisi… Varustetappioit tuli jonkuvverra, ystikselt katos totaalimystisesti hyvä puuterirasia Sortavalas ja mun ripsari köhähti viimise kerra Karhumäes. Vihollise stratekist kuplajuamaa (brjut) tuhottii ankarasti ja sotasaaliiks saatii Käkisalmest kukkopillit. Tk-kuvaajat räpsi taukoomatta ja kirjuri teki muistiimpanoi nii paljo ku ehti.

Kehitys on kehittyny: rajantakusil on nykysi vessapaperii vessos. Vessat voi olla jopa iha käyttökelposii mut niitte vetämine on enimmite pelkkää laimentamist. Hotskut on eritasosii kokemushotellei niiku enneki mut jokases oli lämmint vettä ja pyyhkeet eikä kuusjalkasii ystävii näkyny. Sortavalas ois saattanu jopa pärjää ilma suihkutossui mut Petroskois enää ei. Kaikellast idiotismii tiätty on: ainoostaa Petroskois saatto föönaa peili ääres, Karhumäes oli huanees kokonasta kaks pistoketta viärekkäi turhas paikas ikkunanurkas. Oma jatkojohto mukaa siis.

Ja paskastaha siä on niiku aina. Ne väet vaa nakkaa roskat puskii tai jättää siihe ku ne sattuu putoo ja se on aidosti oikeesti helveti kauheeta. Mikä tahasa nätti piknikpaikka ni kaikki mahdolliset jätteet on siä pikki rantaa ja mettää. Ja muual muute vaa. Jos niil ois ees kiärrätyspullosysteemi ni neljännes siit roskast ehkä ei päätys tiävvartee ja niil rahol maalas jo keskimääräse torpa. Mut mitää ei kunnosteta, ei korjata, ei siistitä. Se on nii helveti pimeetä ja käsittämätöntä ja sen kattelemine turhauttaa ja tekee vihaseks. On epälemättä totta et jos suamalaset ois saanu pitää ne Laatoka pohjoset rannat ja Kannakse aikonaa ni siä eijois enää sellasii luannontilasii metsii ja sellasii mökittömii järvimaisemii ku siä nyt on. Kuka mä oon sanoo mikkä ihmise aiheuttamat jäljet ja muutokset maisemas on pahempii ku toiset – ja silti mua vituttaa ankarasti kattoo sitä mitä noi väet tekee ympäristöllee. Mite ne ei ite nää sitä?

Mut se on myännettävä et on kehitystä. Petroskois ja Käkisalmes oli paikottai iha jees maisemii ja Petroskoi näyttää iha kaupungille. Jokkut talot näyttäs olee iha kunnos jopa. Yhtäkää nettikahvilaa en nähny millää tiadusteluretkel mut yhes paikas tarjottii asiakkalle nettiyhteyttä ja sushi on näemmä ehtiny Karjalaa, sitä ois syätetty mones paikkaa. Ja meinaspa unohtuu: Sortavalas tarjolijatypy hymyli! V a u !


Hyvää matkaa!  1

Mä yritän pakkaa ja mua ahdistaa nii et mullon jo maha kuralla. Imodiumit kehää jo enne matkaa… Vittu ku kiva. Munnei tee miäli lähtee minnee saati sit tonne itää. Eikä ainaskaa just nyt ku ois miljoona viksumpaa pisnettii hoidettavaks täs ja tääl. Eikä ylipäätääkää tee miäli. Nii et hiano matka tulos!

Mä yritän pakkaa isoo veskaa ja reppuu ja joteki järjellisesti viä. Et jos varastetaa jompikumpi ni ei menis iha kaikki välttistarpeet. Ei nii et mä odottasin et mut ryästettäs tai ainaskaa et odottasin enempi ku ikinä muutenkaa mut jos nii pitäs käy ni vittu jossai helvohelveti umpipuskas Sortavala takana tuski saa hankittuu yhtää mitää siihe tilalle. Nii et pakkaan kaikkii puhdistusainet molempii kassehi ja vessapaperii ja rahaa ja muu omasuude osalt paan silmät kii ja arvon.

Vittu joo, on taas menny aikaa siit ku oon ollu Venäjäl, oon ehtiny unohtaa. Ennevvanhaa oli nii et kaikki ennakkoluulot mitä oli ni muuttu matkal kokemusperäseks tiadoks. Jos mua oottaa jossai Karhumäes miinus viide tähde hotelli (tai viide musta auko, mite vaa) misson vessa käytäväs ni ainaski pitää olla vessapaperi lisäks oma pyyhe (kerta kukaa ei oota et haluisit pestä) ja suihkutossut kerta ei sinne muute voi. Mä emmin täs et pitäskö ottaa Täystuhoo – ennevvanhaa silloli hyvinki käyttöö mut ku joka päivä vaihtaa hotlaa ni se ei ehkä kauheesti kannata. Mua ahdistaa.


Muzikkaepisodi ja pennunkasvatust  3

Mun emo asuu talvet kyläl rivaris ja kesät mökil umpipuskis. Mä käyn välil kastelees sen talvikukkasii ja roudaan emoo joskus hoitelee asiotaa ihmiste ilmol ja tänä kesänä me on ihmetelty niit mustikoit ku on ilmaantunu sen makkari ikkuna etee siä. Siin ikkuna alla on eka joku kolme metrii kulkutilaa ja sitton se töyräs misson aina kasvanu ne mustikavvarvut ja jokune marjaki suvisi. Tänä kesänä niit marjoi oli iha järjettömästi, sillai sinisenää. Me napsittii niit suuhu ku kulettii ohi ja naureskeltii et nää on niiku pensasmustikoit, koko oli sama ja ku niit siit kumartumatta saatto poimii ku puskast. Ootettii vähä et joku sen talo mummost käy ne poimiis mut ei. Nyt emo sit päätti et eikä helvetis niit pilaantumaa jätetä siihe ja et nähtävästi ne on jyvitetty sille kerta ne on siin sen ikkuna kohdas ja nii ku se lähti kaveriesa kans rimpsalle ni se lykkäs mulle pänikä kätee ja sano et kerää noi sillaikaa ku sulleijo kuiteskaa mitää muutakaa tekoo täs ku ootat mua takas (ässif, ois kyl voinu olla).

Enikeis mä sit poimin ne. Ja niit oli iha helvetisti siin jotai kolme neliö alal. Ootin koko aika et joku tulee nootittaa jotai tai heittää läppää siit et ne on taloyhtiö marjoi muttei siit kulkenu kukaa ohi. Toisest pääst kyl yks mummo kurkki oveltaa muttemmä ruvennu huutelee mitää sinne asti.

Tarttee sanoo ettenno ikinä ollu muzikas sillai sortseis ja topis, sandaalit jalas ja ilma hyttysmyrkkyy. Ainoo huali oli et onks mul riittävästi aurinkorasvaa nahas kerta siin meni tovi ja toineki…

Siin ohes mä sain havannoi lastekasvatust ja sehä on yleesä antosaa ku mäki oon vanhapiika enkä tiä siit mitää. Naapuritalos oli jollai plondil kaks polvenkorkust penikkaa siin pihas ja vaiks mä voin suaraa sanoo et mä en eritysesti tyksi pennuist ni ne oli liki äänettömii kappaleit: ei mitää huutamist, kirkumist, mesoomist tai tappeluu. Ne vaa puuhasti. Ehkä ne oli ideaaliyksilöit tai sit se juttu meni nii et se plondi hoiti sen huutamise siin perhees. Ja kyl se tod hoitiki! Ei helvetti oikeesti, se kiroli ja karju niille penikolle siis iha koko aika. Mä en oikeesti laskenu niit jumalautoi ja perkeleit mut hämmästyttävä määrä niit oli – vallaski ku ottaa huamioo et ne pennut oli tosiaa hiljasesti ja niilloli ikää ehkä kaks vuatta, maks kolme. Oikeesti. Ja mä miätin et voijolla et sil donnal oli erityse huano päivä ja helvetimmoine lomastressi ja se oli käymäs anoppilas ja päässy just muutamaks minuutiks ulos karkuu tj – muttemmä kyl tajuu mil se kasvattaa niit pentui viide puhumattakaa kymmene vuade pääst jos sen resurssit on tota tasoo.


Seuraava