Blogi

Näytetään kirjoitukset kesäkuulta 2010.

Viime hetke hankintoi  6

Mun ystis kysy lähtisinks mä kävelylenkille Repovedelle ja mä sanon et joo tottakai. Peräst mä kuuklasin tiätty et mikä ja mis ja löyty koko kansallispuisto verra niit kävelypolkui Itä-Suamest. Okei… Mä niiku toviks joteki hautasin tän asia mut nyt ku loma reaalistu ni tääki tuli lähemmäks ja mä oivalsin et vittu aina – joka helveti kerta! – sama perinaiselline onkelma: mulleijo kenkii tähä. Vanhat lenkkarit on paskana ja nykyset ei sovellu sellasee maastoo ja sandaales ehkä ei rohkene lähtee.

Ni lippasin partiolaste kauppaa kiireesti pual tuntii enne sulkemist etsii kevyemmäpualist vaelluskenkää. Sinisis eijollu kokoi ni otin punaset. Just näi simppelii: mä voin tiätää et jokkut meindlit on epälemättä hyvät jalas ja kestää mitä vaa mut vittu ku mä en vaa nää itteeni ruskees tai mustas jalkinees muual ku hautajasis (tai sänkys mut ne on eri jalkineet ne). Mä en ikinä tuu ostaa jotai kamelirruskeeta kenkää enne ku dementia syä mun aivot paskaks. En ikinä ja piste siihe.

Minkä jälkee mä krillasin uunis niit pohjallisii ja muatolin niit mun käpälämmallisiks ja nyt näkee mitä mun jalat sanoo ku rupeen ajaa noit sisää – ja sehä on pakko tehä heti jos niit oikeesti meinaa käyttää heinäkuus. Juujoo.

Vähä aikasemmi tulin tilanneeks netist mun vakio amerikkalaselt hyväntekeväsyyssivult tollase aftersvim-tyyppise hellemeko. Mä en yleesä hanki vaatteit netist enkä mä voi mun käpäläl ees uneksii et ostasin kenkii kaikist ihanis verkkokaupost mut toi mekko oli nii simppeli et meinasin et ookoo. Se tuli siis kans nyt tähä samaa saumaa. Noooo… Sanotaako näi et mä voisin hualetta lihoo jokkut kolkyt–nelkyt kiloo eikä se viä kauheesti kiristäs. Mikä on must oikeesti tosi helveti miälenkiintost ku ne mitat oli siis annettu kans sentes eikä vaa amerikkalasil kokoluakituksil. Mä en tiä mist ne mittaa kyl ja mitä. Enikeis, se on puuvillaa ja lökö eikä munnollu missää tapaukses tarkotus edustaa siin vaattees ni iha sama. Kattoo ny miks se menee pesuski.

Huame kamat kassii ja puskii!


Viimest viädää!  6

… eli yks yä lomaa! JiiHaa!

(Åhå, tuliki monta huutomerkkii mut ehkä ne menee läpi ku eijo isoi kirjamii ku muutama.)

Ja se onki sit tavallist pikkempi loma. ;P

Nii et piiklee näkyy todnäk harvemmasti – vaiks no, emmä aina nii tiä itestäni. Mut ei must aina muukkaa tiä et sikäli ei voi moittii. Mä ehkä kans yritän tehä jonkullaset ticsi suuntaset liikkeet mut voijolla ettei mee noi hyvi putkee.

Oli hauska viikolloppu, rätkättäny naurulihakset maitohapolle. No tää kertoo tiätty vaa et a) lihakset on huanos kondikses ja b) helveti tylsää on ollu viime aikona noi muute. Mut seki on totta et kesä soveltuu mulle ja heti ku lakkaa sataast ja alkaa näkee arskaa ni fiilikset humahtaa kattoo. Mä käyn aurinkoenerkial ja D-vitamiinil eikä must ollu mikää yllätys ku lehdes kerrottii et arska ja toi D saa panetukse pintaa. Jokaneha tän tiäs muuteski? Mut nii vaa oli lehdes. (Uutise ja ajankohtasjutu ero ei kyl aina oo kauhee iso tai selkee ni ehkä tää ei siis ollukkaa uutine varsinasesti.)

Eli miälellää nättii kesää kiits, ja vaiks muutama helleviikkoki jos vaa onnaa. Täs valtakunnas eijo sitä hellettä ikinä liikaa tai liika pikkästi. Voi se olla et pitää viä etsii sitä muualt. Näkee ny.

Ni varmuudevvuaks ja ylipäätää niiku et mukavaa kesää, nättii säätä ja antosaa lomaa jos ny joku on lomalla joskus! Parhaat muuteki ja moikataa ku nähää!


Puskapiikle ja muit allastarinoit  9

Iltana muutamana uima-ammees oli enempi jalavansiämenii ku keskimääri. Kuuntelin ku kaks hemmoo huikkas uimavalvurille et hei mikä on tää siämen ja minkä puu? ja mun totaaliällistykseks se valvuri vastas ettei se muista ku sitä kysytää nii harvo… Ha? No haloo, kais sen nyt eriksee muistii painamattaki näkee ja tunnistaa? Mä ehdin just ällistellä tät vastausta ku ne hemmot alko selittää et me on kysytty tätä jo vaiks kuimmonelt uimarilt täs eikä kukaa tiä ja jotai ja sillo mul vaa kilahti ja mun oli pakko huikkaa pari kaista yli et ne on jalavansiämenii (alm på svenska) ja ne tyypit katto kaikki mua ku ufoo ja eka ne ei ottanu uskooksee ja sit se valvuri meinas et saattas vaiks ollakki et jotai tällast on niiku kuultu joskus. No vittu, vetäkää kätee koko jengi mä meinasin mut tätä mä en sanonu enää äänee. Mä tiän kyl et mä oon puskapiikle mut mä huamauttasin et jalava nyt jos mikä on Suames puhtaasti kaupunkipuu ja jossei kaupunkilane ees sitä tunne vaiks se nimenomaa tuattaa helvetisti tot siämentä just parhallaa ni aika säälittävää must sellaneki on. Ne tyypit ei tod ollu penikoit.

Mä miätin et millo munnois viimeks tarvinnu kysyy et mikä toi puu on ja se varmaa oli ku löysin puistost sattumosi kynäjalava. Se on edelleeki ainoo yksilö sitä lajii ku oon ikinä tavannu livenä. Sillo mun piti kaivaa esii opastust.

Enikeis.

Iltana muutamana mä oon huamannu et mä jään väristyksel seuraa ku jokkut Uimariurokset™ vaihtaa hitaalle kroolille. Se on maakist. Mä tunnen ku se väre lähtee alavatsast ja selkärankaa pikki ylös ja saa mut nialasee ja mä vaa katton: mite hiiiiitaasti se hyvämmalline käsivarsi liukuu pikki vedempintaa ja sit pinna alle ja sit toine käpälä ja taas ja kaikki käy melki äänettömästi ja iha pärskimättä ja roiskimatta ja sillai vastustamattoma säännömmukasesti ja viättelevästi ja sulavasti ja olevinaa hitaasti mut oikeesti tosi vahvasti… ja sit mä vaa läähätän ku mun tulee iha kuuma vaa ku sitä kattoo vaiks itekki on vedes ja pitäs olla sillai freesii… Se on Tajuumatonta. Enkä mä ees tiä onks se se silkkine vedempinta minkä se hidas liike hajottaa vai mikä helvetti mut se on älyttömä kiihottavaa.

Must tuntuu et mä voisin olla iha valmis johki Täältä ikusuutee -tyyppisee harrastuksee mikä tahasa ilta.

– Käytsä useestikki tääl?
– Öööö… jotai viistoist, kakskyt kertaa illas?
– Nii mä tarkotin niiku aikaa et sillai usei.
– Ai. Jotai neljämminuuti välei.

Jebz. Vuasisada iskurepla ja Valmis allasromanssi.


Hyvää yhtestyätä  7

Mä laiton meili yhelle tyypille mitä mä kosin (palkallisee) yhtestyähö. Mä väänsin lauseet iha helveti hualella kerta meillon sen tyypin kans entineki kohtaamispinta. Mä kaipasin sitä jo kertaallee samaa hommaa mut sillo se kiältäänty mummiäst aika vittumasesti ni mä ennois ees kysyny sitä mut pomo käski. Ni mä viilasin sit niit sanoi.

Se vastaski tunnis. Kauhee tuttavallisee sävyy ja silleesti niiku me oltas hyväkki kaverit. Se oli vähä oudoo kyl mut enikeis. Se on asunu Suames x+y vuatta ja on mun käsittääkseni naikus suamalase kanssa ja se vastas mulle enklanniks ku se on sen äidinkiäli kuiteski. Ja tarttee sanoo ettemmä ois reakoinu siihe asiaa olleskaa paitsi et se laitto viimiseks virkkeeks et niiku fiil frii kirjottaa suameks vaa vastasuudeski tän asia tiimolt.

Se sai mut kohottaa kulmakarvoi ja sit rypistää niit ja mitä pitemmälle päivä kuluu sitä rutummas mä huamaan et mun kulmat on.

Kerta ekanaki: mä näin siit sen viästist et se oli tasan tajunnu mitä mä olin sille kirjottanu. Miks vitussa mä olisin ruvennu kirjottaa sille enklanniks?

Ja tokakski: se tasan tiäs ja näki joka tapaukses siit mun meilist et mä lähestyn sitä nimenomaa suamenkiälises asiayhteydes. Miks vitussa mä olisin vaihtanu enklanniks?

Mä tunsin et isomma kiälialuee natiivi suhtautuu muhu alentuvasti. Ei ees alentuvasti piiklenkiälisenä kansalasena vaa alentuvasti suamalasena. Ja joteki must tuntuu et mä en viä tän jälkeekää suhtaannu siihe tyyppii nii hyvi ku mun tarttis hyvä yhtestyä takii.


Tapaus Westenra  7

Sillo ku tavattii eksä kaa ni se diggaili sellase uusseelantilase laulajamisuka ääntä ku Hayley Westenra. Vittu mä tiänny siit mimmist mitää mut suures rakkaudes tulin tilanneeks Amatsonilt lahjaks pari levyy. Oisko ollu eka synttäri.

Mä ennoo ikinä koskaa millonkaa kuullu kenekää muu missää yhteydes mainitsevan tota misuu – mut Amatson uskoo helveti vakaasti et mä tyksin siit iha kybällä. Ne on nyt taas mainostanu sitä mulle. Muute sitä iha pääsiski unohtaa.

Sitä vaa et sitä ei aina tiä ku tekee netissä tilaukse et mitä kaikkee saa. Hamaa tappii asti.


Hah!  9

Eile illal ku menin makkarii ni kui sattuki silmää et vastapäses talos istuu joku iha ikkuna ääres mustat aurinkolasit silmil ja nojaa poskiisa. Se näytti joteki nii erillaselt ku se maisema yleesä et mäki jäin kattoo et ompa omitust. Kunnei tonne paista ees arska. Et se on varmaa saanu jotai silmähoitoo tj.

Vast sit mä oivalsin et vittu sil mitää aurinkolasei oli. Sehä hollas kiikarii siin naamallaa eikä se siis mitää nojannu käpälii poskiisa.

Se kyyläs mun kotitaloo. Voi helvetti.

Sitä mä en tiä et oliks sil joku tiätty asunto tai asukas kohteena mut must se suunta oli sellane et se saatto olla vaa silt seinält se kohde. Mä näytin sille kiältä mut panin säleet sulki. Vittu mä en rupee maksaa korvauksii sen maisema pilaamisest tai jos se tyyppi saa vaiks sydäri ku näkee mut koikkelehtiis ilma turkkii.

Nyt mä rupeen tiätty joka kerta kattoo sinneppäi ettonks se taas paikal. Tai ehkä mä rupeen kyylää sitä kyylärii. Mullon kyl vaa tollaset piänet kiikarit mikkä eijo juur paljo teatterikiikarii kummosemmat mut kiusa se on piäniki kiusa?

Kummallisii huvei.


Aikune naine  2

Tänä aamuna ku mun radio aukes ni se syätti mulle vittu jotai italiaanourosta ku laulo Aikusta naista italiaks.

Okei.

Mä ymmärrän et se oli hyviki sen piisi orikinaali. Mä ymmärrän senki et siin sanotukses puhuttii enempiki priimaveerasta ku muust. Mut voisko joku Ylesradioski ymmärtää et vittu se piisi on satavarmasti jokase täysikäse suamalase korvis yhtä ku Paula Koivuniämi. Voisko ymmärtää et mikää, ei mikää maailmas vois kuulostaa transummalle ku joku italiaano laulaas Aikusta naista?

Mulleijo mitää eritystä transui vastaa. Itse asias nyt ku ajattelen ni mulleijo yhtää mitää niit vastaa kerta mä en ees tunne ainootakaa tai jos tunnen ni en tiä tuntevani. Okei. Mut joteki mä en haluu alkaa mun päivää miälikuvalla Aikusest transust. Voisko siis joku Ylesradios panna ton piisi soittolistolle ainoostaa klo 22 ja 04 väliseks ajaks ku väki on a) koomas b) putoos koomaa eikä enää välitä c) hyvis promilles tj. Kiitos.

(Tai sit tää johtuu vaa siit et mä oon nuksunu aika vähä kaks viimist yätä ja palasina kaks niit edeltänyttä yätä ja must tuntuu et mä hiukka hajolen ja mä oon vetäny kaikki mahdolliset sallitut lisäaineet tän olemise edistämiseks. Vaiks ei. Ei se kyl johdu pelkästää siitä.)


Hoya!  3

Carnosa vetäs viime viiko lopul viis kukkaterttuu auki samaa hengevvetoo. Nyt ne haisee just sillai ku ne vaa haista voi yäaikaa. Siks se taimi eijo enää mun makkaris… Mut kaunis se on! Se on siis antanu mulle anteeks et se lens aika monta kertaa enne ku mä sain sen pysyy amppelis. Vuas meni mut sain anteeks viä.

Bella voi paremmi, kiits kysyyst. Talvel mä olin jo heittääs sitä pois ku se vaa nuutu ja nuutu. Sit mä päätin kuiteski viä yrittää ja panna sen uutee purkkii uutee multaa. Joillai on luja henki: sil taimel eijollu juurii praktisesti yhtää, se oli vaa kampeentunu ylöspäi siä purkissaa ja poikkassu yhteytesä. Ei ihme et nuutu; ihme et se jäi henkii. Uudes mullas se on vetäny lehdet taas nesteisii, kasvattanu uusii oksankärkii ja pikkulehtii – ja kaks pikkasta kukkaterttuu! Siit taimest iha huakuu kiitollisuus. Ekat kukat aukes eile.

Bilobata on kans virkummas vaihees, lehtii seki tekee ja kukkii aina välii mut sitä ei nii kauheesti paa merkille ku se on nii tasane. Ehkä seki ois tarvinnu kokonaa uudemmat mullat mut mä vaa rapsuttelin sille vähä.

Australis voi hyvi viä äske. Pual metrii uutta versoo nättene piänine lehtinee ja yks kukinnoalkuki. Menny aikamuato: Rupesimpa tuulettelee makkarii et jos se uni tulis piiklepiäne silmää paremmi freesimmäs ilmastos… ja tuuli > verho paiskas sen taime lattialle. Joo. Se uus kaunis verso roikkuu 90 astee kulmas ja voi kuvitella mikkä sen fiilikset on. Vittu mä enno ikinä ymmärtäny tuulettelemise hyätyi ja kyl taas meni aika hyvi ohi.


Hmph  1

Viime viikol mä nuksun ku marsu kaks peräkkäst yätä ilma ettoisin havahtunu ees kylje kääntämise vertaa. Keskiviikost torstaihi ja torstaist perjantaihi.

Torstai-iipee ku tulin töist huamasin hyräleväni kadul äänee jotai vanhaa kantripalaa, Vanha Isäntä tj. Perstaina sain itteni kii jostai popimmast. Sillai iha vaa omaa hyvää miält ja ku kaikki oli jees.

Tää palas mulle miälee ku huamasin tos et valvon taas vittu kolmatta tuntii keskel ei kenekää aikaa, unest eijo mitää havantoo muttei jaksattas olla herelläkää ja aamul on sempualee ylösnousemus ja tarttis olla iha iskus. Nää pari edellist yätä meni palasina muttemmä tuntikausii valvonu kuiteskaa.

On tää taas nii paskaa. Linnut karjuu enkä mä ees tiä onks noi jotai lokkei vai mitä mut volyymii kyl on. Nekää ei nuksu.


pH jotai 1,8  4

Nyt mä oon plutannu altaas nii paljo et nahka alkaa mennä paskaks. Eka mä vaihdon mun lempirasvast jytympää kamaa, seuraavaks varmaa on pakko hydrokortisonii ja sit tarttee vaa lopettaa. Lyhyest kaunis virsu, tj.

oi kesäyöt
nää ihanat yöt
kun lahdella polskii
kuranen kuu
ja kourissa taipuu
rätisevä rauta
ja hauta on auki
ja perse on auki
mut plootu on kevyttä
ku linnunluu

Mä oon nii tottunu siihe mille mä näytän et vittu mä en aina ees muista mille mä voin näyttää ihmiste silmis. Pikkupimut (alle 10 vee) kattoo suihkus suu auki mun nahkaa ja karvaa – yks taanno jopa unohti et se on suihkus ja se sai nii paljo vettä suuhu nii et yski ikävästi. Isommat (alle 20 vee) tuijottaa naha ja karva lisäks kroppaa ja niist näkee et ne kelaa et vittu millast jengii on olees – onneks mä oon näi hyvännäköne!

Mä oon vältelly ihmiste tuijotust nii kaua kerta se inhottaa mua et oikeesti must tuntuu nyt aika helveti julkeelle esiintyy kaikkine vikonee kaikkie niitte ittesä esittelijötte joukos.

Ja sit mä oon taas muistanu olla kiitolline siit et mitä tahasa paskaa mun tyäpaikas onki ni se ilo mullon aina ollu et mullon itteeni viksummat tyäkaverit. Paitsi et ne on tiätty tottunu muhu ni ne ei myäskää puhu sellast paskaa ku useemmat ihmiset selkeesti puhuu. Mä oon vältelly ihmisii nii kaua et mä oon viaraantunu siit mite tyhmii ne enimmite on. Ne vahvistaa kaikki mun ennakkoluulot joka kerta tua altaal ja pukuhuanees.

Joo anteeks vaa kaikilta mut koirat on must ihmistä viksumpii noi keskimääri. Koirampennut esmes oppii kolmes kuukaudes sisäsiistiks, jästipäisemmäkki puales vuades – ihmisellapset ei selkeesti opi sitäkää alkeellist juttuu et mihi kustaa ees vuasikymmenes, kahdes, kolmes… Kattokaa ympärillenne.