Yhteiskunta

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2011.
Seuraava

Pyhää vihaa  2

Kuun alussa käynnistyi farssi: doping-oikeudenkäynti. Farssi oikeudenkäynnissä ei suinkaan ole STT:n osuus. Siinä kuitenkin tutkitaan jotakin aivan muuta kuin dopingaineiden käyttöä – asia joka tuntuu monilta unohtuvan. Niiltä osin kyse on törkeästä petoksesta. Sillä, mikä asiassa kansaa todella kiinnostaa, ei kuitenkaan ole mitään tekemistä itse syytteen kanssa, vaan sen kyljessä mahdollisesti paljastuvasta vilpistä – urheilijoiden dopingaineiden käytöstä. Media on tehnyt työnsä taitavasti, sillä nämä kaksi asiaa sekoittuvat sumeilematta uutisoinnissa. Kansalaisten silmien edessä onkin hiihtourheilun viimeinen tuomio – pyhän kansallisen urheilukertomuksen häpäisy tai kunnia.

Huippu-urheilu on ollut eräs kansallisen identiteettimme tärkeitä palasia. Suuret sankarit juoksivat Suomen maailmankartalle heti itsenäistymisen jälkeen ja pienen kansan itsetunto oli kukkeimmillaan urheiluareenoilla. Urheilun suuri kertomus on todiste suomalaisen sisun olemassa olosta ja kansamme kyvykkyyden erityisyydestä. Sen rikkoi vuonna 1984 Martti Vainio talonmies Nyrösen ”väärillä” vitamiineilla. Siitä alkoi epäilyksen aika, jossa pyhää oli tahrattu.

Edellinen unohtaa täysin dopinghistorian todellisen luonteen, mutta pelkistää ison kuvan siitä, mikä vuonna 2011 on todella tuomiolla: epäusko kansallisen itsetuntogeneraattorin filunkiin. Vanha polvi hakee edelleen sitä ”viimeistä” todistetta sille, että heidän kansallinen identiteettitarinansa onkin ollut petosta. ”Josko taustalla olisi sittenkin etelän median vaino” toivoo varmasti salaa moni Toisen-Suomen vanhoista parroista. Emotionaalisesti kyse onkin lähes rintamakarkuruuteen rinnastuvasta oikeudenkäynnistä.

Sen sijaan kyynikkojen – pikemminkin realistien – mielessä elää toive: voi kun jonkun syytetyn pokka pettäisi ja saisimme kuulla koko totuuden. Toive lienee kuitenkin turha. Vastassa on kolme päällekkäistä defenssiä. Primäärisesti puolustetaan oikeudessa omia satuja liittyen STT-juttuun. Toiseksi halutaan säilyttää edes jonkinlainen kunnia oman työn ja henkilökuvan suhteen. Kolmantena defenssinä on urheilun sisäinen koodisto: dopingista ei lauleta. Tapauksen lopputulos ei tule vapauttamaan kansaa epäilysten ajasta. Saamme vain pienen osatotuuden dopingin ja huippu-urheilun suhteesta. Sekin koskee ainoastaan hiihtoa. Jää jossiteltavaa, selityksiä, uskoa ja toivoa.

Viittaamatta ainoastaan dopingoikeudenkäyntiin, on ”puhdas” urheilu varmasti eräs nykyajan suurista myyteistä. Buustia suorituksiin on haettu kaikesta mahdollisesta niin kauan kuin huippu-urheilu on ollut olemassa. Tavat ovat muuttuneet, erilaisia sääntelymekanismeja luotu, urheiluun tullut valtavia rahasummia mukaan ja monia muita käytänteitä syntynyt. Huippu-urheilun paikka on muuttunut monin tavoin, mutta täysin varmaa on se, että vippaskonstit seuraavat aina mukana. Ne eivät seuraa ainoastaan hiihtäjiä, vaan kaikkia niitä, joille saadaan tuotettua etua muita vastaan. Tässä piileekin nyt käytävän dopingoikeudenkäynnin farssin juuri. Emme saa koskaan tietää mitä kaikkea ”todella” piilee huippu-urheilun varjoissa. Ehkä niin on myös parempi, sillä näin säilytämme naiivin, mutta samalla niin elähdyttävän ajatuksen urheilun jaloudesta ja sen huippujen suurenmoisuudesta. Saamme suuria sankareita, jotka eheyttävät itse- ja kansallistuntoamme .


Soini, kerro aborttikantasi!  16

Timo Soinin vastenmielinen kiertely aborttikysymyksen ympärillä jatkui torstai-iltana Ylen neljän suuren tentissä. Kysyttäessä raiskatun naisen oikeudesta aborttiin Soini vastasi pitävänsä ihmiselämää pyhänä. Toimittajan kysyessä ”eli ei?” Soini toisti aiemmat sanansa.

Oletettavasti vastaus tarkoittaa, että hän ei sallisi aborttia missään olosuhteissa. Aivan varma asiasta ei voi olla, koska Soini ei uskalla sanoa mielipidettään selväsanaisesti ääneen. Hän tietää, miten käsittämättömänä enemmistö suomalaisista tällaista näkemystä pitää. Kansanmiehen suorasanaisuus näyttää vaikeammissa kysymyksissä vaihtuvan moraaliseen selkärangattomuuteen.

Soinin logiikan mukaan kyseessä on hänen uskonnollisen vakaumuksensa kyseenalaistaminen. Ei ole. Olivat erilaiset uskonnot aiheesta mitä mieltä tahansa, naisen oikeus aborttiin on mitä selkein yhteiskunnallinen ja poliittinen kysymys. Piiloutuminen uskonnon taakse näin tärkeässä asiassa on suoranaista pelkuruutta. Äänestäjillä on oikeus tietää, millaista politiikkaa ehdokkaat kannattavat.

Kun Soini on toistuvasti kieltäytynyt vastaamasta aborttia koskeviin kysymyksiin suoraan, hän on käyttänyt kahta perustetta. Ei ole kuulemma aiemminkaan tästä aiheesta kyselty, eikä tällaisia muiltakaan poliitikoilta kysellä. Kumpikin perustelu on täydellistä roskaa.

Ei varmaankaan ole aiemmin näin paljon kyselty, kun perussuomalaiset oli pikkupuolue ilman mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan. Nyt Soini on potentiaalinen pääministeri, joten kansalla on oikeus tietää, millaista politiikkaa hän aikoo tehdä tärkeissä asiakysymyksissä, joihin naisen oikeus aborttiin kuuluu.

Ja aiheesta todellakin on kysytty muilta politiikoilta, viimeksi torstai-iltana, jolloin kolmen muun suurpuolueen johtajat uskalsivat vastata kysymykseen suoraan ja selkeästi.

Kun Soinilta ei tässä asiassa näköjään suoraa vastausta tulla saamaan, olisi mielenkiintoista tietää, onko perussuomalaisilla puolueena jonkinlaista linjausta tässä asiassa. Vai onko se yhtä rehellinen ja älyllinen kuin puheenjohtajalla: ”Että kehtaatte tällaisia kysellä.”

ps. Allekirjoittaneen kanta kysymykseen käynee selväksi aika hyvin, mutta todetaan se nyt kuitenkin: Naisella tulee olla oikeus aborttiin ennen 12. raskausviikkoa, kuten nykyisinkin.


Seuraava