Suhteet & seksi

Näytetään kirjoitukset toukokuulta 2010.

Varatun miehen himo  9

Kaikki hyvät miehet on jo viety! uskovat sinkkunaiset ja vokottelevat muiden miehiä? Psykologit Jessica Parker ja Melissa Burkley Oklahoman valtionyliopistosta testasivat sinkkujen ja varattujen suosion.

Koehenkilöiksi pyydettiin varattuja ja sinkkuja naisia ja miehiä. Kaikille naisille näytettiin kuva samasta miehestä - ja miehille kuva samasta naisesta. Puolelle sanottiin kuvan henkilön olevan naimisissa ja toisille hänen olevan vapaa. Kuinka kävi?

Poika- ja aviomiehet olivat ylipäätään paljon kiinnostuneempia aloittamaan suhteen kuvan naisen kanssa kuin naiset kuvan miehen kanssa. Miehet kuitenkin kiinnostuivat naisesta enemmän kun kuulivat hänen olevan vapaa.

Naimisissa olevat naiset eivät halunneet varattua miestä, mutta heitä kiinnosti jonkin verran poikamies. Mutta sinkkunaiset! Kun kuvan miehen sanottiin olevan naimisissa, iski neiteihin himo saada mies itselleen. Eli sama äijä sinkkuna ei kiinnostanut juurikaan, mutta aviomiehenä alkoi kelvata.

Tutkijat tulkitsivat tulosten johtuvan sinkkunaisten halusta saada sitoutumaan ja vastuuseen kykenevä mies. Jos joku toinen nainen on kelpuuttanut miehen, ei hänessä ole suurempaa vikaa. Naimisissa olevat naiset taas kunnioittivat parisuhdetta, eivätkä halunneet rikkoa muiden avioliittoja. Toisaalta sinkkumies edusti heille ”vapautta” ja mahdollisuutta kiellettyyn hedelmään.

Yhdysvalloissa sinkkunaisten muiden miesten nappailu lisääntyi vuosituhannen vaihteessa ja kommentaattorit ovat etsineet syytä varattujen miesten menekkiin. Yksi suosittu selitys on uranaisten kiireet. Heillä ei ole aikaa liian vaativille sinkkumiehille, jotka pyörivät nurkissa kaiket illat, vaan menestyvät mimmit kaipaavat menestyvän perheenisän laatuaikaa, ajoittaista pistäytymistä rakastajattaren luona tai yhteisiä ”työmatkoja”. USA:ssa on myös sinkkunaisten ylitarjonta.

Psykologit eivät halunneet tuomita sinkkunaisia kaikista pahimmiksi, vaan lisäsivät miesten yleisesti olevan halukkaampia rikkomaan toisten avioliitot, jos sattuvat rakastumaan varattuun naiseen.


Hyvä rakastaja  26

Miehen täytyy tietää kymmenen kertaa enemmän seksistä kuin isänsä (siis miehen ja naisen seksuaalisuudesta), väittää psykologi Tony Dunderfelt kirjassaan Parisuhteen kemia.

Dunderfeltin mielestä seksuaalitiedon minimi on:

Ymmärtää kuinka naisen seksuaalinen kiinnostus herää ja miten sitä pidetään yllä.
Kunnioittaa syvästi naista yksilönä.
Tuntea naisen sukupuolielimet, anatomian perustiedot.
Tajuta naisen laaja ja syvällinen orgastinen kyvykkyys.
Asennoitua leikkisästi ja iloisesti seksiin, eikä ottaa suorituspaineita.

Nykynainen ei tyydy vähempään. Naisella on voimakkaan tietoisen miehen kaipuu ja jos ei sellaista löydy, hän on mieluummin yksin.

Seksuaalisesti nainen ei halua ohjata ja kontrolloida. Hän haluaa avautua ja nauttia, olla feminiininen. Nainen voi antautua kokonaan vain jos luottaa mieheen täysin. Henkisesti ja fyysisesti. Miehen on osattava ottaa ohjat.

TD:n mukaan miehen on opittava erottamaan nainen itsenäisenä ja tasa-arvoisena toimijana sosiaalisella tasolla ja avautuvana ja herkkänä seksuaalisuuden alueella. Jos ei pysty tajuamaan näitä kahta elämänaluetta, ei ymmärrä naisen todellisuutta.

Miehen ei kannata tasa-arvon innostamana kaiken aikaa sängyssä kysellä, että mitä muru tehdään seuraavaksi. Jos seksuaalisuutta toteutettaisiin järkevästi ja sivistyneesti, mies kiihottuisi siitä, että naisella on loppututkinto yliopistosta.

Dunderfelt ei jaa yhtä tarkkoja ohjeita naisille, mutta neuvoo olemaan vapautuneesti naisellinen.

Naisilla on vaikeuksia heittäytyä seksin iloihin. Pitäisi uskaltaa antautua, eikä yrittää kontrolloida ja määräillä kaikkea. Jos mies saa olla mies, on molemmilla paljon kivempaa sängyssä.

Tutkimusten mukaan miehelle on todella tärkeää, että nainen haluaa häntä. Hyvä alku naiselle matkalla taitavaksi rakastelukumppaniksi.

Mitä mieltä olette? Onko Tony oikeassa?


Vapaata seksiä, eiku rakkautta  26

Joogamies radiossa kehotti rakastamaan vapaammin. Jos ihminen kehittyy ja henkistyy, hän antaa toiselle täyden vapauden. Vapauden rakastaa ja rakastua. Kehen vaan ohikulkijaan. Kiinteä parisuhde on toisen rajoittamista ja rakkauden kieltämistä.

- Jos sulla on oikein hyvä ystävä, jota sä rakastat, kiellätkö sä sitä hankkimasta muita ystäviä? Sanotko sä sille, et sun täytyy olla sen ainoa ystävä? Et tietenkään! Ei se oo sulta pois, jos sillä on muita ystäviä.

No ei tietenkään. Joogaope ja avoin rakastaja johdattelee meitä pois kuristavasta parisuhteesta.

- Miksi pitäisi rakastaa vain yhtä romanttisesti? Toista ei voi rajoittaa. Se on vain omaa epävarmuutta ja omistamisenhalua.

Parisuhteessa rakkaus on joogin mielestä käsitetty ihan väärin. Sulkeutuminen kahden hengen vankilaan näivettää rakkauden. On älytöntä vaatia toiselta uskollisuutta hautaan saakka. Jos todella rakastaa toista, antaa rakkaansa ihastua ja rakastua ihan vapaasti kaikkiin muihinkin ihmisiin.

Ja kyllä, tämä koskee myös seksiä. Miehen ja naisen väliseen suhteeseen kuuluu aina joogamiehen mielestä eroottisuus.

Päättely kuulostaa ihan kivalta. Toisen rajoittaminen ei ole yhtään kivaa. On tosi ihanaa kun rakkaasi haluaa ihan vapaasti olla juuri sinun kanssasi, pakottamatta.

Entä sellainen juttu kuin läheisyys? Tai luottamus? Kuinka monen ihmisen kanssa voi olla todella läheinen? 300 facebook-kaverin? Viiden rakastajan? Sori, mä en muistanutkaan et just sä et pidä siitä, kun sun sisäreisiä sivellään.

Entä lapset? Ilahtuuko 2-vuotias, kun saa enemmän rakkautta kaikilta äidin poikakavereilta?

Pitää varmaan alottaa jooga, et pääsee syventymään tähän aiheeseen ja alkais kypsyä ihmisenä.


Parionnea landella  10

Sori söpöt Temoset, Loppuelämän unelma -hehkutus Postin lehdessä on megahömppää.

Olga, Salkkari-näyttelijä, ja Tuukka, Apulannan ex-basisti, löysivät 120 kilometriä Helsingistä vanhan hirsikartanon lemmenpesäkseen ja kodiksi omille ja sijoitus- ynnä tukiperhe-lapsilleen.

Kiiltokuvaus ekologisesta elämästä (kahden ja puolensadan kilometrin työmatkoineen) puulämmitteisessä 400 neliön majassa ei vaikuta älyllisesti rehelliseltä journalismilta. Olga on äitiyslomalla, joten systeemi toimii toistaiseksi. Jos Tuukka käy Helsingissä töissä, jää aikaa vaimolle ja puutalolle aika vähän (8+3 h veke). Onneksi herra tekee omassa firmassaan paljon etätöitä.

Luontoystävällisyys kukoistaa. Vain kolmasosa talosta lämmitetään talvella. No kuka hemmetti jaksaa lämmittää puilla kartanoa, jos täytyy katsoa lapsilauman perään, tai imettää? Aika kallista kans, ainakin huoltamohinnoilla. Entä hiilidioksipäästöt ja pienhiukkaset?

Myönnän: ottaisin takan heti. Tuleen tuijottelu on hauskimpia huveja maailmassa.

Kaukana kaikesta sijaitseva jättitorppa ei ole luontoystävällinen valinta. Yhtä perhettä varten täytyy ylläpitää järjetöntä infraa. Kuntalaisia naurattaa, kun lapset menevät koulutaksilla eri aikoihin kouluun, verorahoilla. Postia tuodaan pakulla joka päivä, ehkä kymmeniä kilometrejä yhden suoramainoksen takia ajellen, valtion tuella. Lämmitys, jätehuolto, ruoka, neuvolat, kaikki hankinnat täytyy toimittaa kauempaa.

Maalatut lautalattiat, tilkkutäkit ja Laura Ashleyn verhot eivät tee kotia vihreäksi. Mökkivaatteet tai itse kasvatetut salaatit eivät pelasta maailmaa. Sienestämällä ja marjastamalla ei yhtään lapsiperhettä syötetä Suomessa.

Rehelliset Temoset myöntävät, että asuminen ahtaasti Annankadulla Helsingissä olisi varmasti ekologisempaa.

Haluan lukea jutun Onnea Annankadulla -parista. Perheemme vihreä valinta osui kaukolämpöön. Marjastamme torilla. Parisuhde kukoistaa, kun mies pyöräilee kilsan päähän töihin ja ehtii viemään lapsen lounastauolla neuvolaan.

Parionnea Temosille!


Mamu-suhteet  14

Maahanmuuttaja-sana tuo mieleen jonkun korvessa sijaitsevan vastaanottokeskuksen lukutaidottoman pakolaisen.

Jos ulkomailta Suomeen muuttaneesta työelämässä menestyneestä ihmisestä kerrotaan mediassa, häntä ei kutsuta maahanmuuttajaksi.

Suorittavaa työtä tekevä on hieno esimerkki siitä, kuinka ahkera mamu työllistyy suopeassa isänmaassamme. Aasialainen Nokia-insinööri ei ole mamu, vaan kosmopoliitti.

Tajusin juuri tuntevani tosi monta mamua. Lapsuudenystävät, opiskelukaverit, sukulaiset, naapurit ja tuttavat ovat menneet kimppaan ulkomaalaisen kanssa. Käsittääkseni vahingossa, tai siis sattumalta. Yksikään ei sanonut menevänsä Ranskaan hakemaan miestä.

Kaksi puolalaista yrittäjää, yksi amerikkalainen lakimies, ranskalainen opettaja, japanilainen muusikko, serbialainen säveltäjä, sveitsiläinen pankkiiri, turkkilainen elektroniikka-asentaja, venäläinen lentoemäntä jne.

Tajusin samalla, etteivät minun mamuni ole mamuja vaan kosmopoliitteja, koska he eivät häiritse ketään ja heidän seurassaan suomalaiset voivat olla rauhassa rasisteja niitä muita kohtaan.

Kun ulkomaalainen tulee kaveripiiriin ystävän mukana, ei syntyperään juuri kiinnitä huomiota. Ihmiseen suhtautuu yksilönä, ei tietyn maan kansalaisena. Joo, joskus suomen puhuminen takkuaa ja vaihdamme toiseen kieleen. Mutta tällaista sattuu omien suomenruotsalaistemmekin kanssa.

Hesarissa on pariin kertaan käsitelty seka-avioliittoja. Em. sana kuulostaa sekarotuiselta koiralta. Tilastojen valossa ne päätyvät suomalais-suomalaisia liittoja paljon useammin eroon. Voi olla. Ehkä kulttuuri- ja kielimuuri on joillakin pareilla ylittämätön. Tai avoimet ja ennakkoluulottomat seikkailijat menevät kaukaisesta maasta tulevan kanssa muita herkemmin naimisiin. Ehkä seikkailijat lähtevät useammin suomalaisestakin parisuhteesta.

Miksi sen oikean pitäisi löytyä tämän pienen kansan piiristä? Kaikki harvinaiset kansantautimme ovat saaneet alkunsa juuri näiden saman kylän nuoria naineiden takia.