Suhteet & seksi

Näytetään kirjoitukset marraskuulta 2010.

Iltavirkut pahikset  6

Joidenkin mielestä on näppärää, jos kumppaneilla on samanlainen vuorokausirytmi.

On tylsää, kun pariskunta menee bileisiin ja aamuvirkku sanoo kymmeneltä illalla, että lähettäiskö hani kotiin. Iltavirkku alkaa päästä vauhtiin vasta puolen yön jälkeen. Jos iltavirkku lähtee nuokkuvan parinsa kanssa kotiin kun juhlat ovat vasta alkamassa, joutuu hän mököttämään yksin telkkarin ääressä monta tuntia. Jos iltaihminen jää pippaloimaan, saattaa kumppani tulla mustasukkaiseksi - ja alkaa joka tapauksessa kiskoa häntä kahdeksalta aamulla hiihtolenkille.

Iltavirkut ja -torkut eivät kuulu samaan ihmisheimoon. Aamunvirkut ovat selvästi reippaampaa ja raittiimpaa ainesta. Viiden ja seitsemän välillä lauantaisinkin heräävät usein paheksuvat pitkään nukkuvia. Aamuvirkut tamppaavat mattoja, imuroivat ja soittavat pirteitä puheluita mieluiten aamutuimaan. Illalla he närkästyvät, jos joku katsoo kymmenen uutisia: mitä ihmeen ihmisiä tuolla oikein kukkuu!

Iltavirkut ovat oikeasti huonompia ihmisiä. He viihtyvät baareissa, polttavat tupakkaa ja harrastavat rahapelejä muita useammin. Iltavirkut ovat kaksi tai jopa kolme kertaa muita ihmisiä pahemmin nikotiiniriippuvaisia, eivätkä he edes halua lopettaa tupakointia!

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Tutkimus+Iltavirkut+ovat+useammin+tupakoijia+kuin+aamuvirkut/1135260663642

Iltavirkun ja aamuvirkun kannattaa ilman muuta risteytyä. Ensinnäkin molemmat saavat omaa aikaa jo binomissa. Kun suhteeseen putkahtaa kolmas (siis lapsi, ei kolmas pyörä), on hyvä että ihmisaines on sekoittunut ja tulokas on seka-aikatauluun kykenevä hybridi. Iltavirkku jaksaa hytkyttää jälkikasvua toisen mennessä ajoissa nukkumaan. Ja aamuvirkku lähtee nappulan kanssa puistoon, kun toinen jää lojumaan.

Iltavirkut ovat hauskaa seuraa bilettäjälle ja seikkailijalle. He haluavat vähän kapinoida aikuisenakin. Sovinnaisuus ei ole heille mikään hyve.

Mutta ilman aamuvirkkuja maailma ei pysyisi raiteillaan, kun kukaan ei menisi ajoissa sänkyyn, kouluun ja töihin, vaan kaikki nukkuisivat ja söisivät koska sattuu ja pelaisivat vaan kännissä rulettia.


Feikkiorgasmit  12

Myös miehet teeskentelevät orgasmeja, raportoi Jani Kaaro Hesarissa. Kansasin yliopiston tutkimuksessa puolet naisista ja neljännes miehistä ilmoitti feikanneensa joskus orgasmin.

Syynä on kumppanin miellyttäminen ja partnerin mielipahan välttäminen sekä halu saada seksi jo loppumaan. Miesten varsinaisena teeskentelyn aloituspotkuna on vaikeus saada orgasmi. No eiköhän myös naisten varsinaisena syynä teeskennellä tyydytystä ole juuri vaikeus saada oikeasti orgasmia.

Oli miten oli. Miksi pitäisi teeskennellä? Mitä jos toinen aavistaa, ettet saanut, tai saa myöhemmin tietää, että partneri on vaikka viisi vuotta uskotellut olevansa tyydytetty, mutta ei olekaan? Ääks.

Samainen lehti kirjoitti aiemmin syöpälääkäristä, joka ei viitsi kertoa potilaille, että hoito ei todellakaan tällä kertaa tehonnut sinuun ja kuolet parin kuukauden sisällä. Menisi kuulemma toivo.

Aivan törkeää. Ymmärrän joo sinänsä nätin ajatuksen: kiva olla hyvissä fiiliksissä loppuelämä. Ehkä jotkut haluavat perustaa koko elämänsä harhakuvitelmille, mutta kaikki eivät halua.

Ihmisellä on oikeus totuuteen. (Älkäämme ryhtykö saivartelemaan filosofiasta sen enempää, kuten mikä ON totuus?)

Jos ihminen juksaa kumppanilleen seksistä, mistä muusta hän valehtelee? Ajatuksistaan, mielipiteistään, tunteistaan, huolistaan, ystävistään, menneisyydestään, raha-asioistaan, terveydestään? Seksi on herkkä ja intiimi alue, eikä ole mukavaa saada myöhemmin selville, että ei olekaan ollut ihana rakastaja.

Rehellisyys on kaunista. Ei kaikkea epämiellyttävää tarvitse julistaa kaiken aikaa. Joskus on hyvä vaieta, jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, mutta hyvä suhde voi perustua vain aitouteen. Kun molemmat osapuolet ovat yhtä hyvin informoituja tärkeistä asioista ja tuntevat siitä huolimatta helliä tunteita toisiaan kohtaan, saavutetaan läheisyys. Moni nainen saa orgasmin vain jos luottaa toiseen täysin.

Totuudessa ja tiedossa elävä voi tehdä uusia valintoja, vaikka sen suhteen, miten käyttää viimeisen päivänsä. Joten rehellisyyttä siellä sängyssä, please.

Feikkiorgasmeista: Journal of Sex Research


Naistennaurattaja  10

Mimmit eivät hämmästy yhdysvaltalaistutkimusten tuloksista, joiden mukaan naiset ovat yhtä huumorintajuisia kuin miehet. Ja yhtä hyviä tuottamaan hauskoja juttuja, jotka naurattavat molempia sukupuolia, varsinkin jos miehet eivät tiedä naisen keksineen sketsiä.

Seurasin paria nettikeskustelua, joista yksi alkoi ”Miksei naisilla ole huumorintajua?” -kysymyksellä. Vastaukset vasta hauskoja olivatkin. Ja valaisevia. Jotkut naiset kertoivat, ettei poikaystävä kestänyt heidän kykyään saada jengi hohottamaan. Kundikaverin huono itsetunto, kateus tms. oli johtanut eroon.

Vielä useampi nainen kirjoitti, ettei miesystävä ehkä hirveesti tykkää rääväsuisuudesta (naisystävässään), mutta vielä pahempia mulkaisuja tulee muilta naisilta. Naiset eivät kestä naista, joka saa miehet nauramaan. Mikä se luulee olevansa? Änkee keskipisteeksi, vie meiän miehet jne.

Melkein kaikki (9/10) toivovat huumorintajuista kumppania. Elämä on ankeaa ilman iloa ja naurua. Naiset haluavat hauskan miehen myös siksi, että huumori indikoi älyä, luovuutta ja ehkä myös sosiaalisia taitoja - kaikki ominaisuuksia, joilla hankitaan muita resursseja.

Naisen on nautittava miehen huumorista, muuten ei yhteiselo luista. Murjottava nainen ei arvosta miestä, tämän älyä ja kekseliäisyyttä - tai ei viitsi vaivautua silottelemaan arjen kupruja. Mies on nimittäin vastuussa huvittamisesta pokausvaiheessa, nainen parisuhteessa (ks. City 22/ 2010/ Suhteet).

Ja siitä sukupuolimatsista vielä: kumpi on parempi, Beavis ja Butt-Head vai Ponille kyytiä? Joskus naisten mielestä miesten huumori on keskenkasvuista, miesten mielestä naisten jutut taas ovat kiusallisia. Tutkijoiden mukaan valmiit vitsit ja pissakakkajutut ovat alkeellista huumoria ja älylliset itseironiset tilannekomikkaa hyödyntävät joket taas kehittynyttä hauskaa.

Minä ja 17-vuotiaat pojat katsomme Ketosta ja Myllyrinnettä.

Scientific American Mind 2/ 2010.
Suvi-Jonna Mykkänen: Naiskomiikka: huumorista stand upiin, naurusta valtaan, Stadia 2006.


Terapiasuhteessa  5

Nykyajan parisuhde on terapiasuhde, joka vaatii jatkuvaa hoitoa, väläyttää sosiologi Jaana Maksimainen väitöskirjassaan:

http://www.doria.fi/handle/10024/63964

Maksimaisen mukaan mediassa vatvotaan parisuhteita tolkuttoman paljon ja ”parisuhteeseen kohdistuva valtava kiinnostus pohjautuu terapeuttiselle ymmärrykselle parisuhteen vaativuudesta ja ongelmallisuudesta”.

Hehe, kukakohan kirjoittelee suhdejuttuja?

Puheessa korostuvat parisuhteen hoitaminen ja pelastaminen, mutta terapeuttinen ymmärtäminen ei tarjoa normatiivista suuntaa.

Jatkuvien ristiriitojen lähde päätyy luonnollisesti kaikesta puheesta huolimatta eroon. Yksilön tehtävänä on yrittää ymmärtää.

Siltähän suhteet vähän vaikuttavat, ainakin julkisuudessa. Minkä tahansa lehden avaa, saa lukea muistutuksia suhteen hoitamisesta. Älä vaan hetkeksikään unohda ponnistella. Yllätä miehesi! Muista vaimoasi romanttisella lahjalla! Älä ala käyttää mukavia alushousuja. Muista puhuapuhuapuhua, älä anna sen katsoa telkkaria.

Hyvä parisuhde ei vaadi jatkuvia ponnisteluja. Miksi pitäisi koko ajan yliyrittää? Jos on niiiin vaikeaa, niin onko koko hommassa mitään mieltä? Yhteiselon kuuluisi mielestäni sujua pingottamatta. Tämä ei poissulje sähäkkää suhdetta, jos molemmat siitä nauttivat.

Ja, jos se ei ole rikki, älä yritä korjata sitä on hyvä sääntö. Kaikkien suhteiden ei tarvitse olla samanlaisia. Jokainen pari voi luoda kotiin oman universuminsa.

Kiitos, Jaana.